Αρχική » Νέο στρατηγικό δόγμα από Ερντογάν

Νέο στρατηγικό δόγμα από Ερντογάν

από Άρδην - Ρήξη
ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ – ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέο στρατηγικό δόγμα από Ερντογάν

Από το Έθνος

Σε στρατηγική επιλογή της Τουρκίας αποδίδεται πλέον και επίσημα η πολιτική έμπρακτης αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, ενώ στο στόχαστρο μπαίνει και η Ελλάδα, μια και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, που συνεδρίασε χθες στην Αγκυρα, κατέταξε την «προστασία των τουρκικών συμφερόντων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» στην τρίτη θέση των απειλών ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Τουρκία, μετά την «Παράλληλη Δομή» του Φ. Γκιουλέν και το ΠΚΚ.

«Η Τουρκία θα λάβει με αποφασιστικότητα κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της, εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας αλλά και ως εγγυήτριας δύναμης στις περιοχές πο

«Η Τουρκία θα λάβει με αποφασιστικότητα κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της, εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας αλλά και ως εγγυήτριας δύναμης στις περιοχές που η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” την έχει εξουσιοδοτήσει…», τονίζεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας συνεδρίασε για πρώτη φορά μετά την ανάδειξη του Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας και στη μαραθώνια συνεδρίαση των 10 ωρών τέθηκαν οι βάσεις για το νέο στρατηγικό δόγμα του καθεστώτος Ερντογάν, όπου η αντιμετώπιση του εσωτερικού εχθρού (Φ. Γκιουλέν και ΠΚΚ) είναι η προτεραιότητα, με το ISIS και την κατάσταση στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη και στη Γάζα να έπονται. Είναι, όμως, ιδιαίτερα σημαντικό ότι για πρώτη φορά ύστερα από μεγάλο διάστημα το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος περιλαμβάνονται ως θέμα στην ατζέντα του ΣΕΑ και μάλιστα αναβαθμισμένα.

Στο ανακοινωθέν, που εκδόθηκε από τη Γραμματεία του ΣΕΑ, επισημαίνεται ότι «συζητήθηκαν οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και το επόμενο διάστημα η Τουρκία θα λάβει με αποφασιστικότητα κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της, εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας αλλά και ως εγγυήτριας δύναμης στις περιοχές που η ?Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου? την έχει εξουσιοδοτήσει…».

«Εξουσιοδοτήσεις»
Σχετικά με τις «εξουσιοδοτήσεις» που έχει προσφέρει το ψευδοκράτος στην Τουρκία, σχετίζονται με τις παράνομες έρευνες που διεξάγει το Barbaros στο τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ νοτίως του νησιού.

 Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros

Η αναφορά, όμως, στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα» και σε «Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο» δεν είναι τυχαία, καθώς τον Απρίλιο του 2012 δημοσιεύτηκε στην τουρκική εφημερίδα της κυβέρνησης η παραχώρηση δύο Οικοπέδων για έρευνες στην κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ ανατολικά και νοτιοανατολικά της Ρόδου και νότια του Καστελόριζου, που επικάλυπταν σε όλη την έκταση τους την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ ακόμη δύο Οικόπεδα επικάλυπταν μεγάλο τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ δυτικά της Κύπρου. Η δημοσίευση και χαρτών με τα Οικόπεδα αυτά είχε προκαλέσει διπλωματική ένταση μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, με ανταλλαγή ρηματικών διακοινώσεων στον ΟΗΕ.

Νέες προκλήσεις
Ενδεικτική της επιλογής της Τουρκίας να συνεχίσει τις προκλήσεις ήταν και η δήλωση του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βόλκαν Μποζκίρ, που αμφισβητεί τη δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνάπτει συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών (όπως έχει πράξει με την Αίγυπτο και το Ισραήλ).

«Αυτοί που αποδέχονται την ύπαρξη ενός νησιού της Κύπρου, το οποίο βρίσκεται 40 μίλια από την Τουρκία, δεν πρέπει να παραβλέπουν ότι υπάρχει και μια τεράστια Τουρκία, η οποία κοιτάζει προς τη Μεσόγειο και έχει ΑΟΖ. Ολες οι πηγές που υπάρχουν στο νησί ανήκουν σε ολόκληρο το νησί. Επομένως η Τουρκία δεν αποδέχεται η ελληνοκυπριακή διοίκηση, η οποία έχει στο χέρι την ένταξη στην ΕΕ ολόκληρου του νησιού, να διεκδικεί όλες τις πηγές του νησιού, ενώ επικρατεί επί του μισού νησιού», δήλωσε ο κ. Μποζκίρ.

Ο Ν. Ερογλου αποκάλυψε χθες ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ κ. Αϊντα πρότεινε να σταματήσουν για 3 μήνες οι έρευνες του Barbaros προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαβουλεύσεις των δύο κοινοτήτων, πρόταση που απορρίφθηκε από την Αγκυρα.

Νίκος Μελέτης

ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΥΠΡΟΥ
Παρέμβαση σε Ερντογάν υποσχέθηκε ο Μπάιντεν

Την υπόσχεση ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσουν οι προκλήσεις εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας έδωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Οι δύο είχαν τηλεφωνική επικοινωνία που κράτησε μία ώρα και σε αυτήν επιβεβαιώθηκαν οι εξαιρετικές σχέσεις της Κύπρου με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου, «κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν συζήτησαν το θέμα της απαράδεκτης παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη από την Τουρκία, όπως επίσης και τις προσπάθειες από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών για τερματισμό των προκλήσεων αυτών».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έδειξε πλήρη κατανόηση στις θέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, ιδιαίτερα για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της ΑΟΖ της».

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Χριστοδουλίδη, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε σαφές πως χωρίς την άρση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας δεν υπάρχει προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών. Σε αυτό το πλαίσιο ο αντιπρόεδρος εξέφρασε την πρόθεση των ΗΠΑ για την ανάληψη εντονότερης διπλωματικής δράσης, έτσι ώστε να καταστεί εφικτό, μακριά από προκλήσεις και παράνομες ενέργειες, να επαναρχίσει ο διάλογος», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Μπάιντεν συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή, εν όψει και της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου στην Τουρκία, στις 20 Νοεμβρίου. Νωρίτερα χθες είχε γίνει γνωστό ότι ο πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Ρ. Μενέντεζ είχε ζητήσει με επιστολή του στον Τζ. Μπάιντεν αλλά και στον υπουργό Εξωτερικών Τζ. Κέρι να παρέμβουν στην Αγκυρα, ώστε να αποσύρει τα πλοία της από την κυπριακή ΑΟΖ.

MIXΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ