Αρχική » Από τον Κοσκωτά στον… Καλογρίτσα

Από τον Κοσκωτά στον… Καλογρίτσα

από Άρδην - Ρήξη

του Γιάννη Ξένου από την Ρήξη Ιανουαρίου (φ. 181) που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

Τα όσα αποκαλύπτονται στο ειδικό δικαστήριο στη δίκη των Νίκου Παππά και Χρήστου Καλογρίτσα μας πάνε 30-35 χρόνια πίσω, στο σκάνδαλο Κοσκωτά. Οι Ν. Παππάς και Χρ. Καλογρίτσας βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης για τις πράξεις τους κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016. Η περίπτωσή τους έχει πολλά κοινά σημεία τόσο ως προς τη μέθοδο διαπλοκής πολιτικών και επιχειρηματιών, αλλά και πρόσωπα που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο και τότε και τώρα.
Αρχικά είχαμε την αποκάλυψη από τη γραμματέα του Χρ. Καλογρίτσα, Ευθ. Διαμαντή, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λάμβανε χρήματα από τον επιχειρηματία και μάλιστα η ίδια τα υπολόγισε σε αρκετά εκατομμύρια και συμπλήρωσε πως, από ένα σημείο και μετά που ο επιχειρηματίας «στέγνωσε», ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του Ν. Παππά, τον χρησιμοποιούσε ως «μπροστινό» για να εκδοθεί η εφημερίδα Ντοκουμέντο του Κώστα Βαξεβάνη, αλλά και να δημιουργηθεί και τηλεοπτικό κανάλι που τελικά δεν τελεσφόρησε. Ο Ν. Παππάς απείλησε και τελικά προχώρησε σε μήνυση κατά της κας Διαμαντή δηλώνοντας ότι ο ίδιος δεν έλαβε ποτέ χρήματα από τον Καλογρίτσα, αλλά η Διαμαντή στην κατάθεσή της μίλησε για χρήματα που πήγαιναν στο κόμμα και όχι στον ίδιο προσωπικά. Κι αυτό, δηλαδή, αν ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε χρήματα από τον Καλογρίτσα, ούτε ο Παππάς ούτε το κόμμα το έχουν διαψεύσει.
Ως απάντηση στη μήνυση Παππά, η πλευρά Καλογρίτσα δημοσίευσε ένα μήνυμα που είχε στείλει ο Παππάς στον Καλογρίτσα και στο οποίο του ανέλυε ποια θα ήταν η μετοχική σύσταση του υπό δημιουργία καναλιού. Σύμφωνα με το sms το 35% θα ήλεγχε ο Ιβάν Σαββίδης, επίσης 35% ο Καλογρίτσας, 16% ο Α2 (πρόκειται για τον δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου, συνεργάτη του Παππά) και μικρότερα ποσοστά δυο επιχειρηματίες του Τύπου που βρίσκονται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, 10% ο Ανδρέας Κουρής (γιος του Γιώργου Κουρή ιδιοκτήτης του Kontra Channel, της ομώνυμης εφημερίδας, αλλά και μέτοχος του Real FM) και ο Δημήτρης Μάρης, ιδιοκτήτης του διαδικτυακού ομίλου 24Media, αλλά και της διαδικτυακής στοιχηματικής εταιρείας Stoiximan. Με αυτήν τη μετοχική σύσταση εξασφαλιζόταν ότι οι Καλογρίτσας και Αρτεμίου θα κατείχαν το 51% του καναλιού και άρα τον έλεγχό του, για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ TV που τόσο επιθυμούσε ο Ν. Παππάς, αλλά και ο Αλ. Τσίπρας και η υπόλοιπη νομενκλατούρα του κόμματος.


Ο Καλογρίτσας, με αυτές τις δύο κινήσεις, την κατάθεση της γραμματέως του που βρίσκεται δίπλα του για πολλές δεκαετίες και τη δημοσίευση του sms στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν πρόκειται να θυσιαστεί σαν άλλη Ιφιγένεια για να διασωθεί ο Παππάς και το κόμμα. Ο Καλογρίτσας, λόγω εμπειρίας, πορείας ζωής και διαχρονικών σχέσεων με την Αριστερά (φίλος του Φλωράκη, αλλά και του Αν. Παπανδρέου) με τη στάση του δηλώνει ότι δεν αποδέχεται να έχει τη μοίρα του Κοσκωτά, δηλαδή να πάρει σχεδόν όλη την ευθύνη πάνω για να διασωθεί ο Αρχηγός (τότε Παπανδρέου, σήμερα Τσίπρας).
Θυμίζουμε ότι τη δεκαετία του ’80 ο νεαρός και δαιμόνιος επιχειρηματίας Γιώργος Κοσκωτάς, κάνοντας «πρωταρχική συσσώρευση κεφαλαίου» μέσω των καταθέσεων της Τράπεζας Κρήτης που εξαγόρασε εν μία νυκτί, δημιούργησε τον εκδοτικό Όμιλο Γραμμή που εξασφάλισε αμέσως σημαντικό κομμάτι του Τύπου, προκαλώντας ανησυχία στους παραδοσιακούς εκδότες και ιδιαίτερα στον εκδότη του Έθνους Μπόμπολα. Ο πολιτικά αφελής Κοσκωτάς, όταν, από ντετέκτιβ που είχε προσλάβει η ιδιοκτησία του Έθνους, αποκαλύφθηκε ότι στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’70 έκανε μικροαπάτες με το εκεί Ταμείο Ανεργίας, έπεσε στο δόκανο του ΠΑΣΟΚ, που ήδη τον είχε βοηθήσει να αποκτήσει την Τράπεζα Κρήτης. Όπως δήλωσε μεταγενέστερα ο Κοσκωτάς σε συνέντευξή του, ο Παπανδρέου τον συνάντησε τον Οκτώβριο του 1987 και αφού του είπε ότι είναι σε πολύ δύσκολη θέση λόγω της αποκάλυψης των παρανομιών του στις ΗΠΑ και ότι με δυσκολία πια ο Κουτσόγιωργας θα μπορεί να τον καλύπτει, του έστησε την παγίδα. Τον ενημέρωσε ότι για τον επικείμενο εκλογικό αγώνα χρειάζεται 5 δισ. δρχ. και θέλει τη στήριξή του και ότι καλό θα ήταν να αγοράσει τον Ολυμπιακό για να έχει το ΠΑΣΟΚ μια ομάδα με μεγάλη λαϊκή βάση. Ο άπειρος Κοσκωτάς, που ένας εκ των βασικών του συμβούλων και συνεργατών ήταν ο νεαρός δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης (1), έπεσε στην παγίδα. Για το σκάνδαλο Κοσκωτά πλήρωσαν μόνο ο Κουτσόγιωργας, δεξί χέρι του Παπανδρέου, με δραματικό τρόπο, αφού πέθανε μέσα στο ειδικό δικαστήριο και ο Κοσκωτάς, που παρέμεινε αρκετά χρόνια στη φυλακή.
Οι δύο υποθέσεις μοιάζουν, αλλά ο Καλογρίτσας δεν είναι Κοσκωτάς, θα πάει μακριά την υπόθεση προκειμένου, αν δεν διασωθεί ο ίδιος, τουλάχιστον να πληγώσει τα «παλιόπαιδα» που του την έφεραν. Αλλά πέρα από τους βασικούς πρωταγωνιστές βρίσκουμε και πάλι το ίδιο πρόσωπο, τον Γιάννη Μαντζουράνη. Συνήγορος του Δημοσίου στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες του 2016, τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, δικηγόρος των Παππά, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου (στο δεύτερο εν εξελίξει ειδικό δικαστήριο), αλλά και του Κ. Βαξεβάνη. Πραγματικά πολυτάλαντος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως μπορεί να δει το ποτήρι και μισογεμάτο. Ο ΣΥΡΙΖΑ TV δεν υλοποιήθηκε, αλλά ο Ιβάν αγόρασε πανελλαδικό κανάλι, το Ντοκουμέντο είναι η ναυαρχίδα του Μέσων του ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας γραμμή στις άλλες εφημερίδες του χώρου (Εφημερίδα των Συντακτών, Αυγή, Εποχή κ.λπ.), ο Κουρής έκανε ένα ΣΥΡΙΖΑ TV στην Αττική, ενώ πρόσφατα δημιουργήθηκε και ένα δεύτερο περιφερειακό κανάλι ίδιας κατεύθυνσης και ο Μάρης έχει σημαντικό μερίδιο στα ηλεκτρονικά Μέσα. Εν ολίγοις έφτιαξε μια κατάσταση στα Μέσα από το μηδέν και παράλληλα φωνάζει διαρκώς για «πετσωμένα» ΜΜΕ.

  1. Διετέλεσε «Γραμματέας Υπουργικού Συμβουλίου από 16-11-1982 έως 18-1-1984, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνησης από 19-1-1984 έως 8-8-1985 και Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, για θέματα της Δημόσιας Διοίκησης από 20-8-1985 έως 19-2-1987», όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό σημείωμα στην ιστοσελίδα του. Στο σκάνδαλο Κοσκωτά είναι γνωστός για άλλη πτυχή της δράσης του: Τα 2 εκατ. δολάρια που έδωσε ο Κοσκωτάς στον Κουτσόγιωργα για να φέρει νόμο που να προστατεύσει τον Κοσκωτά είχαν ως ενδιάμεσο τον Μαντζουράνη.

Ενισχύστε την προσπάθειά μας κάνοντας μια δωρεά στο Άρδην πατώντας ΕΔΩ.

Γνωρίστε τα βιβλία των Εναλλακτικών Εκδόσεων

Ακολουθήστε το Άρδην στο Facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του Άρδην στο Youtube

16 χρόνια Ρήξη

Τον περασμένο Δεκέμβριο συμπληρώθηκαν 16 χρόνια από το πρώτο φύλλο της Ρήξης στην νέα της μορφή ως εφημερίδα. Σκοπός τότε ήταν το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα του χώρου του Άρδην να εκφραστεί με πιο άμεσο τρόπο. Σε αυτά τα χρόνια η εφημερίδα έχει δώσει βήμα σε εκατοντάδες μέλη και φίλους του Άρδην να εκφραστούν, ενώ η Ρήξη έχει φέρει τις ιδέες του δημοκρατικού πατριωτικού χώρου σε δεκάδες χιλιάδες φίλους που βρίσκονται εντός ή πέριξ του χώρου.
Η Ρήξη δεν βγαίνει από επαγγελματίες δημοσιογράφους, ενώ όσοι εργάζονται για την έκδοση της το κάνουν αφιλοκερδώς. Την τελευταία διετία κάνουμε μια προσπάθεια από τη μια να αναβαθμιστεί η ύλη της εφημερίδας με περισσότερα θέματα, να γράφουν περισσότεροι συντάκτες (με επικέντρωση στις νεότερες ηλικίες για να υπάρξει η απαραίτητη ηλικιακή ανανέωση του χώρου) και παράλληλα να αυξηθούν οι διαδικτυακοί και έντυποι συνδρομητές μας. Η προσπάθεια αποδίδει οι διαδικτυακές συνδρομές έχουν ξεπεράσει τις 200 και μαζί με τις 100 έντυπες συνδρομές συμβάλλουν σημαντικά στην κάλυψη των εκτυπωτικών εξόδων μας.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι βιώνουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τον έντυπο Τύπο παγκοσμίως και επιπλέον τις ελληνικές ιδιομορφίες (ύπαρξη ενός μόνου πρακτορείου εφημερίδων κ.ά.) καλούμε μέλη, φίλους και αναγνώστες να στηρίξουν το εγχείρημα αγοράζοντας μια ηλεκτρονική ή έντυπη συνδρομή για τους ίδιους ή φίλους τους. Για να μπορέσει εφημερίδα μας να συντηρηθεί ή και να αναπτυχθεί περισσότερο. Σχεδιάζουμε ήδη την αύξηση της κυκλοφορίας για να την βρίσκετε ευκολότερα στα περίπτερα, ειδικές προσφορές κ.λπ. Αλλά για να γίνουν αυτά χρειάζεται και η δική σας βοήθεια.

Η διαδικασία για να κάνετε μια συνδρομή είναι απλή:

  • Με συνδρομή υποστήριξης 15 €/χρόνο (1,25€ ανά φύλλο) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, που θα τους αποστέλλεται στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο πριν αυτή πάει στο τυπογραφείο. Με 30 €/χρόνο (12 φύλλα) μπορούμε να σας αποστέλλουμε την έντυπη έκδοση της εφημερίδας.
  • Μπορείτε να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας ε​​ίτε ​α​ποστέλλοντας ηλεκτρονικό μήνυμα με τα στοιχεία σας στην διεύθυνση perardin@gmail.com, είτε αφήνοντας προσωπικό μήνυμα στην σελίδα του Άρδην στο Facebook (https://www.facebook.com/ardin.gr) ή καλώντας στο 2103826319 (Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9.00 έως 19.00)

Το τίμημα της συνδρομής μπορεί να καταβληθεί σε έναν από τους παρακάτω λογαριασμούς:

– ΕΘνική Τράπεζα  116/768054-65 (IBAN: 12 0110 1160 0000 1167 6805 465)

– Γιούρομπανκ  0026 – 0205 – 73 – 0102015908 (IBAN: GR 300 260 20 50000 730 1020 15908)

– Τράπεζα Πειραιώς  5010 – 025102 – 791 (IBAN: GR17 0172 0100 0050 1002 5102 791)

– Άλφα Μπανκ  844 – 002101 – 018823 (IBAN GR89 0140 8440 8440 0210 1018 823)

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΠ 22 Ιανουαρίου 2023 - 20:44

7 εκατομμύρια $

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ