Αρχική » Εκδηλώσεις για τη μαύρη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία (Αθήνα – Θεσσαλονίκη)

Εκδηλώσεις για τη μαύρη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία (Αθήνα – Θεσσαλονίκη)

από Αναδημοσιεύσεις

Αθήνα

  • Εκδήλωση: «Ένας χρόνος ρωσικής εισβολής: Οι συνέπειες για Ουκρανία, Ελλάδα και Ευρώπη» (23-2-23)

Το Άρδην και η Ένωση Ελλήνων της Ουκρανίας στην Ελλάδα διοργανώνουν την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023 στις 19.00 εκδήλωση με θέμα:

«Ένας χρόνος ρωσικής εισβολής:

Οι συνέπειες για Ουκρανία, Ελλάδα και Ευρώπη»

Θα μιλήσουν οι:

Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας

Όλγα Σαπολάγιεβα, Γενική Γραμματέας Ένωσης Ελλήνων Ουκρανίας στην Ελλάδα

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, Δημοσιογράφος, Μεταφραστής, Εκδότης του περιοδικού ρωσικού πολιτισμού «Στέπα»

Γιώργος Φλωρίδης, πρ. υπουργός – δικηγόρος

Συντονιστής: Λάμπρος Καλαρρύτης, δημοσιογράφος

Παρεμβαίνει ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο.

Στον χώρο πολιτικής και πολιτισμού «Ρήγας Βελεστινλής», Ξενοφώντος 4, Σύνταγμα

  • Πορεία αλληλλεγγύης στον ουκρανικό λαό (24-2-23)

Συγκέντρωση μετρό Πανεπιστημίου – Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023 στις 18.00

Θεσσαλονίκη

της Σοφίας Προκοπίδου, από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σειρά εκδηλώσεων, με αφορμή τη μαύρη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία οργανώνουν, στις 24 Φεβρουαρίου, οι Ουκρανοί πρόσφυγες και μετανάστες, που ζουν στη Θεσσαλονίκη.

«Αυτή τη μαύρη μέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, πριν από ένα χρόνο, δεν την ξεχνάει ο κάθε Ουκρανός όπου γης. Ζούμε με τον πόνο για την πατρίδα μας, την Ουκρανία, που έναν χρόνο τώρα τυλίγεται στις φλόγες του πολέμου», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσαλζή, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων της Ουκρανίας στην Ελλάδα, που μαζί με αλλά δυο σωματεία (το Σωματείο Ουκρανο-Ελληνικής Πρωτοβουλίας και την Ουκρανική Διασπορά Βορείου Ελλάδος) συνδιοργανώνουν τις εκδηλώσεις, με τον γενικό τίτλο «365 μέρες αήττητου – Μαζί για τη Νίκη».

«Κάθε μέρα, στην Ουκρανία καταστρέφονται ζωές, σκοτώνονται παιδιά… Ο καθένας από εμάς έχει μεγάλη επιθυμία να επιστρέψει στο σπίτι του και να γιορτάσει τη νίκη της Ουκρανίας!», λέει η κ. Προτσένκο, η οποία επί σειρά ετών κρατούσε το «τιμόνι» της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας.

«Στην κατεχόμενη Μαριούπολη, την έδρα της Ομοσπονδίας μας, η κατάσταση σήμερα είναι τραγική, ειδικά για ανθρώπους που αναγκάστηκαν να “συμβιβαστούν” με το καθεστώς κατοχής. Μιλώντας μαζί τους, μου λένε ότι φοβούνται για την ελευθερία τους και, όπως τονίζουν, προσέχουν ακόμα και τα λόγια ή τις κινήσεις τους. Βρίσκονται σε δύσκολη θέση, καθώς τους αναγκάζουν να πάρουν τη ρωσική υπηκοότητα και ρωσικό διαβατήριο. Μαθαίνω, ότι τα ουκρανικά διδάσκονται μόνο ως μάθημα κατ’ επιλογήν, ενώ η ρωσική γλώσσα στα κατεχόμενα σχολεία διδάσκεται ως κύρια/μητρική γλώσσα», εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Αλεξάνδρα Προτσένκο.

Η ίδια βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από την άνοιξη του 2022. Είχε φύγει από τη Μαριούπολη, με πολλές δυσκολίες και κίνδυνο για τη ζωή της, ενώ από την αρχή του πολέμου πέρασε από πολλά δεινά κάτω από βομβαρδισμούς, κρυμμένη για είκοσι ήμερες σε ένα μικρό υπόγειο με άλλους συμπατριώτες της.

«Πονάει η καρδιά μου για τον ελληνισμό της Ουκρανίας που δοκιμάζεται και πάλι!», λέει και εξηγεί: «Στην κατεχόμενη περιοχή της Αζοφικής θάλασσας βρίσκονται 45 ελληνικά χωριά. Στα παραθεριστικά θέρετρα των χωριών αυτών μένουν χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες. Αυτά μαθαίνω από τους συμπατριώτες μου».

Σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Προτσένκο, οι εκδηλώσεις της ερχόμενης Παρασκευής περιλαμβάνουν τις εξής δράσεις:

-στις 17:00, στο ναό του Γρηγορίου Παλαμά θα τελεστεί λειτουργία στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία,

-στις 18:00 θα δημιουργηθεί μια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τον Λευκό Πύργο «για να δει ο κόσμος, ότι είμαστε δυνατοί και θα σταθούμε δίπλα ένας στον άλλον», όπως λέει η κ. Προτσένκο,

-και στις 19:15 θα συνεχιστεί η ειρηνική διαμαρτυρία κοντά στο μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη Νέα Παραλία.

Παράλληλα, στις 17:00, στον χώρο στάθμευσης του ΙΚΕΑ, θα συγκεντρωθούν όσοι το επιθυμούν με τα αυτοκίνητά τους ώστε να κινηθούν στη συνέχεια, όλοι μαζί, προς τον Λευκό Πύργο, με την ώρα άφιξης της αυτοκινητοπομπής να υπολογίζεται γύρω στις 18:15.

«Οι εκδηλώσεις μας πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Προξενείου της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη και της Πρωτοβουλίας των Ελλήνων Πολιτών της Θεσσαλονίκης. Καλούμε όλους τους Θεσσαλονικείς να έρθουν να συμπαρασταθούν σ’ εμάς, τους πρόσφυγες πολέμου από την Ουκρανία!», τονίζει η κ. Προτσένκο.

==================================================================

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ