Αρχική » Πες μου τους φίλους σου, να σου πω ποιος είσαι

Πες μου τους φίλους σου, να σου πω ποιος είσαι

από Σωτήρης Κύρμπας

Του Σωτήρη Κύρμπα

Σήμερα, κυρίως θα… αντιγράψω. Θεωρώ πως οι αναγνώστες θα αντιληφθούν τον λόγο και θα μου το συγχωρήσουν.

Θα αντιγράψω λοιπόν τα τουρκικά δημοσιεύματα, τους τίτλους (πρόδηλους των όσων περιγράφονται κατόπιν στα ρεπορτάζ) των όσων διαμείφθηκαν από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων και κυρίως την στάση -και τα όσα δήλωσε- ο Αλέξης Τσίπρας την περασμένη Πέμπτη, στάση την οποία εξάλλου (και της κοινοβουλευτικής του ομάδας) εξόχως προβάλλουν τα δημοσιεύματα αυτά:

“Μαθήματα από τον Τσίπρα προς την (ελληνική) κυβέρνηση” ήταν ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, στο ρεπορτάζ της για την συζήτηση στην Βουλή των Ελλήνων για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας.

“Ο Τσίπρας εξερράγη από την απόφαση της χώρας του κατά της Τουρκίας: «Όταν αναλάβουμε την εξουσία θα την καταργήσουμε»” ήταν ο τίτλος της επίσης τουρκικής εφημερίδας Αkit για τα όσα δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Μάθημα στον Μητσοτάκη από Τσίπρα περί Τουρκίας” συνέχισε η τουρκική εφημερίδα Aksam, που σχολίασε επίσης (θετικά) και την δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πως το ΑΕΠ της Τουρκίας είναι 4 φορές μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας και πως οι γείτονες παράγουν το 75% των δικών τους αμυντικών αναγκών, ενώ η χώρα μας αγοράζει τα πάντα από το εξωτερικό.

“Ο Αλέξης Τσίπρας, πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας και νυν ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση πως προχώρησε σε συμφωνίες αγοράς όπλων με τη Γαλλία αντί να διαπραγματευτεί με την Τουρκία” σχολίασε σε σχετικό δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα Star με τίτλο: “Ο Μητσοτάκης το αρνήθηκε, αλλά ο Τσίπρας τον χτύπησε ανελέητα: «Σέρνετε την Ελλάδα σε απερίσκεπτους ανταγωνισμούς»”.

Με τίτλο: “Τσίπρας: «H συμφωνία με την Γαλλία δεν είναι προς το συμφέρον μας»” τέλος η τουρκική εφημερίδα Gündem ανέφερε πως ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε πως οι βουλευτές του θα καταψηφίσουν την ελληνογαλλική συμφωνία, υποστηρίζοντας πως δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.

Επιτέλους ο κ. Τσίπρας βρήκε (μάλιστα ευρύτατης κυκλοφορίας και σύσσωμα) φιλικά διακείμενα στο κόμμα του ΜΜΕ!

Τον Νοέμβριο του 1936 κατά την διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου, οι δυνάμεις του Φράνκο πολιορκούσαν την Μαδρίτη με τέσσερις Φάλαγγες. Ένας από τους στρατηγούς του, ο Εμίλιο Μόλα, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου. Σε ερώτηση δημοσιογράφων ποια από τις τέσσερις Φάλαγγες θα εισέλθει πρώτη στην πρωτεύουσα της χώρας, ο κυνικός φασίστας στρατηγός απάντησε πως “ήδη βρίσκεται μέσα στην πόλη η πέμπτη φάλαγγά μας, πολίτες (σ.σ. φιλικά προσκείμενοι στον Φράνκο και τον φασισμό) που είναι έτοιμοι να ξεσηκωθούν υπέρ μας”. Αλλά και ο στρατηγός Χοσέ Μιάχα, που υπερασπίζονταν την Δημοκρατική Μαδρίτη (και την νόμιμα εκλεγμένη τότε κυβέρνηση της χώρας), δήλωνε πως ο κύριος προβληματισμός του δεν ήταν οι τέσσερις Φάλαγγες που τον πολιορκούσαν, αλλά η Πέμπτη που ήδη βρίσκονταν μέσα στην πόλη…

Υ.Γ. Δεν ήταν μόνο οι Τούρκοι που τους “κάθισε στον λαιμό” η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας. Η φωτογραφία από την Σύνοδο Κορυφής της Λουμπλιάνας (μία από τις τελευταίες παρουσίες της Μέρκελ ως καγκελαρίου) την περασμένη Τετάρτη, δεν ήταν μόνο χίλιες λέξεις. Ήταν μερικές χιλιάδες…

Σωτήρης Κύρμπας

Πρώτη δημοσίευση εφημερίδα “Διάλογος” Τρικάλων 11 Οκτωβρίου 2021.

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Χαράλαμπος Παπαδόπουλος 11 Οκτωβρίου 2021 - 14:58

Η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και των άλλων 2 αριστερών κοινοβουλευτικών κομμάτων θα επηρεάσει τη στάση απέναντι στην Ελλάδα της Γαλλίας, των ΗΠΑ, αλλά και των αραβικών χωρών. Για ποιο λόγο να ποντάρουν στην υπεράσπιση μιας χώρας, στην οποία μια μελλοντική αλλαγή κυβέρνησης για εσωτερικούς λόγους (π.χ. επειδή ο λαός δεν αντέχει τη λιτότητα και θέλει παροχές και διορισμούς) δύναται να αντιστρέψει τη στάση της χώρας απέναντι στην Τουρκία και να αδειάσει τους συμμάχους της; Αυτό έγινε το 1918-1920 όπου μπορεί μεν να ήταν στην κυβέρνηση ο Βενιζέλος, αλλά ήταν προφανές στους συμμάχους ότι είχε την απόλυτη αποδοκιμασία μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού που τον θεωρούσε δικτάτορα. Αυτός ήταν και ίσως ο κυριότερος λόγος που ο Βενιζέλος προκήρυξε εκλογές. Ώστε να δουν οι σύμμαχοι ότι έχει την πλειοψηφία στην Ελλάδα και οτι δεν είναι απλά δικτάτορας.
Το ίδιο θα γίνει και τώρα. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ ήδη παγώνει τους συμμάχους μας και ενδεχόμενη εκλογική του άνοδος και μείωση της “ψαλίδας” θα επηρεάσει δυσμενώς τις συμμαχίες μας. Δυστυχώς βάσει των δημοσκοπήσεων ένα 40% του ελληνικού λαού (30% ΣΥΡΙΖΑ + 5% ΚΚΕ + 3% ΜΕΡΑ25 + 2% άλλα αριστερά κόμματα) υποστηρίζει ήδη την υποταγή στην Τουρκία. Αρνητική επίδραση στις συμμαχίες μας ήδη υπάρχει.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ