Αρχική » ΣΥΡΙΖΑ, ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

ΣΥΡΙΖΑ, ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

από admin

Επιστολή που λάβαμε από τον Μιχάλη Τσολάκη

(ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΧΕΣΗΣ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ)

 Πράγματι, η ραγδαία άνοδος της εκλογικής επιρροής της Χρυσής Αυγής (Χ.Α.), ακολουθούμενη από την έντονη εντατικοποίηση του “κοινωνικού ακτιβισμού” της, με τον “αέρα” μάλιστα της διαρκώς ανερχόμενης δύναμης έχουν χρωματίσει ανεξίτηλα την σύγχρονη πολιτική ζωή. Το φαινόμενο προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις μεταξύ των βασικών υποκειμένων του πολιτικού γίγνεσθαι της εποχής μας (η πολυχρωμία των οποίων δεν πρέπει να μας εμποδίζει να τα διαχωρίσουμε σε δύο ευδιάκριτες ομάδες, τα συστημικά και τα αντισυστημικά)[1].

Φαινομενικά λοιπόν, όλοι (συστημικοί και αντισυστημικοί!) εξέφρασαν την έντονη ανησυχία και αποδοκιμασία τους και πλειοδότησαν σε ρητορικά πυροτεχνήματα σχετικά με την αντιμετώπιση της εκτροπής. Στην πραγματικότητα όμως (με την εξαίρεση του ΣΥΡΙΖΑ που μάλλον βρίσκεται σε αμηχανία!) άρχισαν να “χτίζουν” ιδιαίτερες στρατηγικές, δήθεν κατά της Χ. Α. στην πράξη όμως προς ίδιον όφελος. Για να γίνουν όμως κατανοητές τόσο οι στρατηγικές των υπολοίπων πολιτικών <<παικτών>> όσο και αυτή που ενδείκνυται για τον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να σταθούμε λίγο στην ανάλυση κάποιων βασικών χαρακτηριστικών της Χ. Α..

   Από την άποψη της ιδεολογίας της δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Χ. Α. είναι μια φασιστική οργάνωση που νιώθει πνευματικό τέκνο των ταγμάτων ασφαλείας της κατοχής, για αυτό άλλωστε τιμά και την επέτειο της μάχης του Μελιγαλά[2]. Δεν πρέπει όμως να μας διαφύγει ότι τα φασιστικά κινήματα του μεσοπολέμου υπήρξαν λαϊκά και με ευρεία, απήχηση, μοντέλο προς το οποίο φαίνεται να μεταλλάσσεται και η μέχρι χθες ασήμαντη, στα όρια της νομιμότητας Χ.Α. Εξετάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιεί η Χ.Α. για να διαδώσει το μήνυμά της, διαπιστώνουμε την εξαιρετικά επιτυχημένη (εκ του αποτελέσματος!) σύζευξη ανάμεσα στον κοινωνικό ακτιβισμό[3] με και χωρίς εισαγωγικά, μια νέου τύπου lifestyle[4] προσέγγιση του τηλεοπτικού κοινού (που ας μην ξεχνούμε είναι πολυαριθμότερο του εκλογικού σώματος!) μια σκόπιμη αοριστολογία [5] και βέβαια την επινόηση του εσωτερικού εχθρού, των <<σύγχρονων Εβραίων>>, των μεταναστών που ευθύνονται για όλα τα δεινά της χώρας! Από τις διάφορες δημοσκοπήσεις αλλά και από το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου[6] γίνεται φανερό ότι το κοινωνικό προφίλ των ψηφοφόρων της έχει να κάνει κυρίως με ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί ή ιδεολογικά αδιάφοροι, χαμηλής εισοδηματικής τάξης, μη προνομιούχους, από τις υποβαθμισμένες συνοικίες των μεγάλων αστικών κέντρων ή από την εγκαταλειμμένη επαρχία.

Πρόκειται δηλαδή με την εξαίρεση των δεδηλωμένων οπαδών της δεξιάς για το τυπικό προφίλ του οπαδού της αριστεράς! Η ιστορία δεν είναι καινούργια, πρόκειται για φαινόμενο που έχει ξαναεμφανιστεί την δεκαετία του ’30 όταν το NSDAP βαθμιαία εκτόπισε κομμουνιστές, σοσιαλδημοκρατία και καθολικό Κέντρο από τις φτωχογειτονιές καταλαμβάνοντας τελικά την εξουσία με εκλογές[7]. Μένει να φανεί αν κάτι διδαχτήκαμε από την ιστορία ώστε αυτήν την φορά να μην επιτρέψουμε την επανάληψή της.

Συμπερασματικά λοιπόν πρόκειται για ένα κόμμα λαϊκό  ως προς την καταγωγή του, αντισυστημικό[8] ως προς τις προθέσεις του και φασιστικό ως προς την ιδεολογία του.

   Οι απόψεις της Χ. Α. εκ πρώτης όψεως την κάνουν εχθρό του κόμματος του Κολωνακίου στην γαλαζοπράσινη εκδοχή του (και είμαι βέβαιος ειλικρινή εχθρό!) αλλά η πολιτική γεωγραφία παίζει ενίοτε περίεργα παιγνίδια! Οι μαθημένοι στις μηχανορραφίες τοποτηρητές της νεοαποικιοκρατίας δεν δυσκολεύτηκαν να καταλάβουν ότι η άνοδος της Χ.Α. μπορεί να αποδειχθεί ένα χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθεια ανακοπής της πορείας της αριστεράς προς την εξουσία! Πως;

Μα είναι ολοφάνερο ότι Χ.Α. και αριστερά “ψαρεύουν” στο ίδιο κοινό μη προνομιούχων, απηυδισμένων με το καθεστώς της μεταπολίτευσης[9]. Ενώ όμως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε θέση να πετύχει την ανατροπή (26,5%), η Χ.Α. λόγω της εξαιρετικά αντιπαθούς στην συντριπτική πλειονότητα του λαού μας ιδεολογίας της δεν πρόκειται ποτέ να επιτύχει κάτι τέτοιο (πολύ δύσκολα θα υπερβεί το 15% στην καλύτερη περίπτωση!). Αν λοιπόν πριμοδοτηθεί[10], ώστε να επεκτείνει την επιρροή της στα ανώτατα δυνατά για αυτήν όρια, δύναται να στερήσει από την αριστερά μια εκλογική νίκη ή έστω να περιορίσει το εύρος της [11]. Αυτός είναι ο λόγος που τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ προβάλουν δυσανάλογα τις “πρωτοβουλίες” της Χ Α. επιδιώκοντας να την καταστήσουν τον κύριο φορέα αντισυστημικού λόγου και έργου. Είναι επίσης ευνόητο, ότι αυτή η χειραγώγηση έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας σε αδιαμόρφωτες ακόμη κοινωνικά και πολιτικά συνειδήσεις, κάτι που με την σειρά του έχει να κάνει κυρίως με το μορφωτικό επίπεδο. Έτσι κλείνει ο κύκλος του συλλογισμού μας καθώς συμπίπτουμε απόλυτα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων!

   Οι υπόλοιποι μετέχοντες του πολιτικού παιγνίου οι οποίοι κινούνται αντιμνημονιακά και κατά δήλωσή τους και αντισυστημικά αντιμετωπίζουν την επέλαση της Χ. Α. είτε με τον γνωστό ατελέσφορο καταγγελτικό λόγο (ΚΚΕ) είτε με εξίσου καταδικασμένη προσπάθεια υπερφαλάγγισης της Χ. Α. στα θέματα της ασφάλειας και των μεταναστών (Ανεξάρτητοι Έλληνες). Οι παρωχημένες τακτικές τους όχι μόνο δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα αλλά μάλλον λειτουργούν και υπέρ της Χ. Α..

   Και ερχόμαστε πλέον στον δικό μας πολιτικό χώρο ο οποίος επίσης χαρακτηρίζεται από αμηχανία και πελαγοδρομεί! Στις συνελεύσεις ή στις κατ ιδίαν συζητήσεις με συντρόφους κυριαρχεί είτε η απαξιωτική αναφορά είτε μια υπέρμετρη ευφορία που τείνει να υποβαθμίσει το ζήτημα. Οι απαξιωτικές (φασίστες, τραμπούκοι, εγκληματική οργάνωση κ.λπ.) όμως αναφορές δεν συνιστά στρατηγική αντιμετώπισης και ενέχει τον κίνδυνο υποτίμησης ενός επικίνδυνου (και ικανού όπως αποδεικνύεται αντιπάλου!). Η ευφορία που κυρίεψε τις γραμμές μας (πολύ κατανοητή μετά από την εξαιρετική επιτυχία του Μαΐου/Ιουλίου!) αποτελεί ακόμη μεγαλύτερο λάθος και μπορεί να μας οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη υποτίμηση του κινδύνου με ανυπολόγιστες συνέπειες. Πως λοιπόν θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την προέλαση της Χ. Α. και κατά συνέπεια και την προσπάθεια των policy makers των τοποτηρητών της νεοαποικιοκρατίας να τον κρατήσουν μακριά από την εξουσία;

   Καταρχήν θα πρέπει να αντιληφθούμε με την πλήρη έννοια της λέξης ότι ο πόλεμος που ο ΣΥΡΙΖΑ θα δεχτεί από εδώ και πέρα θα κάνει την αντίστοιχη προεκλογική προσπάθεια του κατεστημένου να μοιάζει με αθώο παιδικό παιγνίδι! Το διακύβευμα είναι τεράστιο και το σύμπλεγμα της εξουσίας (πτωχοτραπεζοκράτες[12], διεφθαρμένοι πολιτικοί, διαπλεκόμενοι καναλάρχες, κρατικοδίαιτοι <<επιχειρηματίες>> κ.α. ) θα μετέλθει κάθε θεμιτού και αθέμιτου μέσου για να επιβιώσει του τέλους της εποχής της μεταπολίτευσης και να συνεχίσει να απομυζά την χώρα.

   Το δεύτερο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι να κοιτάξουμε ωμά, ψυχρά και κυνικά την σκακιέρα σαν τον σκακιστή[13] που ξεκινά μια εξαιρετικά αμφίρροπη και κρίσιμη παρτίδα. Από τις επαφές μου με τους συντρόφους δεν είμαι βέβαιος ότι αυτό έχει γίνει συνείδηση σε όλους (η ευφορία που λέγαμε αλλά και η παιδική αθωότητα του πραγματικού ιδεολόγου που φαντασιώνεται ότι αφού έχει δίκιο όλα θα πάνε κατευχήν[14]!). Αν λοιπόν είμαστε ειλικρινείς θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι η Χ. Α. είναι ένα λαϊκό κόμμα με ιδιαίτερη απήχηση στις φτωχογειτονιές και τους μη προνομιούχους, τους φυσικούς μας δηλαδή ψηφοφόρους! Θα πρέπει κατά συνέπεια να θέσουμε το ερώτημα αν είναι ο γιαλός στραβός ή αν εμείς αρμενίζουμε στραβά! Η απάντηση στην προκειμένη περίπτωση είναι πως συμβαίνουν και τα δύο! Σίγουρα υπάρχουν παράγοντες που λειτουργούν υπέρ της Χ. Α. πέρα από τον έλεγχό μας όπως λανθάνων ρατσισμός και σωβινισμός (όπως σε κάθε κοινωνία!), οικογενειακές πολιτικές παραδόσεις, χαμηλό μορφωτικό επίπεδο που προδιαθέτει στην ηρωοποίηση συμπεριφορών τύπου Ζορό[15] ειδικά επί ανυπαρξίας του επίσημου κράτους κλπ.

   Όμως αν συνεχίσουμε να είμαστε ειλικρινείς θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι και εμείς αρμενίζουμε στραβά αλλιώς σαν τον κακό σκακιστή θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα ίδια λάθη και τελικά θα χάσουμε την  παρτίδα. Τελικά ίσως υπάρχουν και άλλοι λόγοι που οδηγούν δυνητικούς <<ψηφοφόρους μας>>  στην Χ. Α.

Καταρχήν η ανασφάλεια στις υποβαθμισμένες συνοικίες που προφανώς συνδέεται με τον αριθμό των μεταναστών, όχι μόνο με αυτόν βέβαια και όχι επειδή αυτοί οι άνθρωποι έχουν κατώτερο DNA αλλά για αντικειμενικούς λόγους (εξαθλίωση και εκμετάλλευση που μοιραία οδηγούν σε επιθετικές συμπεριφορές και ενασχόληση με την παρανομία του δρόμου ή το οργανωμένο έγκλημα σε πολύ αυξημένο ποσοστό).

Επίσης ο ανταγωνισμός, όποιοι από εμάς πηγαίνουν στην λαϊκή αγορά για ψώνια έχουν σίγουρα παρατηρήσει πόσο δημοφιλής είναι η Χ.Α. στους μικροπωλητές! Είναι απόλυτα κατανοητό ότι ο λαθρομετανάστης ασχολείται με το παραεμπόριο για να επιβιώσει και ότι και συμπατριώτες μας κάνουν το ίδιο όμως το συμφέρον και ο λανθάνων ρατσισμός δεν ελέγχονται εύκολα και σίγουρα κανείς τους δεν είναι πρόθυμος να υποστεί απώλειες από έναν παράνομο.

    Γνωρίζουμε ότι σε κάθε κοινωνία σημαντικό μέρος  του πληθυσμού ιδίως στις κατώτερες μορφωτικές βαθμίδες αλλά ως ένα σημείο και στις ανώτερες μπορεί να μην έχει διαμορφωμένη πολιτική και κοινωνική συνείδηση[16]. Όλοι όμως έχουν εθνική συνείδηση και θρησκευτικές πεποιθήσεις (με την έννοια της ιστορικής θρησκείας!), όλοι μπορούν να μιλήσουν την γλώσσα της Χ.Α. η οποία ακολουθώντας τις συμβουλές του Αδόλφου Χίτλερ απευθύνεται στον κατώτερο κοινό παρονομαστή του πλήθους[17]! Μοιραία επικοινωνιακά έχει το πλεονέκτημα έναντι της κλασσικής αριστερής αντίληψης που θέλει με περίπλοκα θεωρητικά σχήματα να επιτύχει <<την σφυρηλάτηση μιας αντιακροδεξιάς πολιτικής κουλτούρας>>[18], την <<ανάδειξη του βαθιά συστημικού της χαρακτήρα>>(της ακροδεξιάς!)[19], την <<μεταφορά της συζήτησης από τα εγκληματικά υποκείμενα στην εγκληματογόνο συνθήκη>>[20] αντιλήψεις ορθές μεν αλλά που επικοινωνιακά αδυνατούν να ανταγωνιστούν το μήνυμα της Χ. Α. καθώς απευθύνονται σε δραματικά μικρότερο κοινό (θα δυσκολευτούμε να κάνουμε αυτές τις αναλύσεις στον Α. Παντελεήμωνα!).Όπως πολύ σωστά παρατηρεί ο Ν. Σεβαστάκης[21] η παρουσία μεγάλων αλλότριων ομάδων  που διαφέρουν πολιτισμικά ή/και θρησκευτικά από τον ελληνικό πληθυσμό δημιουργεί πράγματι μια αίσθηση απώλειας και αλλοτρίωσης ανάλογη του μεγέθους των ομάδων αυτών και αντιστρόφως ανάλογη της έκτασης στην οποία συμβιώνουν με τους έλληνες. Η άποψη επίσης που <<θέτει το ζήτημα της σύναψης ευρύτερων συμμαχιών- εντός αλλά κυρίως πέραν της αριστεράς- για την συγκρότηση ενός πλατιού αντιφασιστικού μετώπου>>[22] δείχνει να μην κατανοεί την δόλια στάση των συστημικών πολιτικών υποκειμένων πάνω στο πρόβλημα αλλά και τις ατομικές στρατηγικές του ΚΚΕ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Όσο για την άποψη που θέλει κατασταλτικά μέτρα κατά της Χ. Α. προφανέστατα θα ήταν το καλύτερο δώρο για αυτήν! Οι ιδέες ηττώνται μόνο από ιδέες και είτε μας αρέσει είτε όχι η Χ. Α. κομίζει ένα μήνυμα με απήχηση που μόνο αφαιρώντας του την ελκυστικότητα μπορούμε να νικήσουμε.   Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε; Πως θα καταλάβουμε εκ νέου το χαμένο έδαφος;

   Η απάντηση είναι ότι πρέπει να αφήσουμε σε δεύτερο πλάνο τις δυσνόητες θεωρίες και να κάνουμε δημοσίως κάποιες παραχωρήσεις στην κοινή λογική, παραχωρήσεις που ως τώρα αρνούμαστε λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων!

ü  Δεν είναι κακό να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με περίπου 132.000 τ. χλμ. έκταση και 10-11 εκ. πληθυσμό με συγκεκριμένο ΑΕΠ και συγκεκριμένη δυνατότητα να φιλοξενήσει και να εντάξει στην κοινωνία της αλλότριους πληθυσμούς[23].

ü  Δεν είναι παράλογο να θεωρήσουμε ότι σε συνθήκες οικονομικής καταστροφής αυτή η δυνατότητα είναι ακόμη πιο μειωμένη[24].

ü  Σίγουρα δεν είναι μισαλλόδοξο να αναγνωρίσουμε την εμφανή συσχέτιση ανάμεσα σε εγκληματικότητα και μετανάστευση[25], συσχέτιση που έχει να κάνει με τις συνθήκες και όχι με την ανύπαρκτη δική μας ανωτερότητα ή το δήθεν κατώτερο DNA των άλλων.

ü  Και βέβαια δεν υπάρχει τίποτα το ρατσιστικό στο να αναγνωρίσουμε το σημαντικό πρόβλημα των μικροπωλητών αλλά και πολλών εμπόρων[26] (που νοικιάζουν καταστήματα, πληρώνουν προσωπικό, εισφορές κλπ!) εξαιτίας του παραεμπορίου που σε σημαντικό βαθμό (όχι μόνο βέβαια!) οφείλεται στην δραστηριότητα οικονομικών μεταναστών.

  1. Θα μπορούσαμε λοιπόν να προκαλέσουμε έναν δημόσιο διάλογο σχετικό με το ανώτερο όριο των μεταναστών που μπορούμε να φιλοξενούμε στην Ελλάδα και τις διεθνείς πρωτοβουλίες (που μόνο αυτές μπορούν να λύσουν πραγματικά το πρόβλημα και όχι η μετατροπή της χώρας σε συλλέκτη δυστυχισμένων ψυχών!) που δύναται να αναληφθούν προς βοήθεια των φτωχών κρατών.
  2. Θα μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε το δικαίωμα (τι πιο λογικό όταν αυτός πληρώνει υπό αυτές τις συνθήκες;) του έλληνα πολίτη να θέλει να προηγείται στην παιδεία, στην υγεία κλπ και ταυτόχρονα να πυκνώσουμε τις δράσεις μας σε συνεργασία και με άλλους φορείς όπως ΜΚΟ, Εκκλησία κ.α. ώστε ένα κοινωνικό δίκτυο προστασίας να δημιουργηθεί για τους οικονομικούς μετανάστες.
  3. Θα μπορούσαμε να πιέσουμε την αστυνομία ως έλληνες πολίτες αλλά και ως οργανωμένος πολιτικός χώρος να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματική αστυνόμευση των υποβαθμισμένων συνοικιών και την δικαιοσύνη για να αποδίδει ταχύτερα σε περιπτώσεις παρανομιών.
  4. Θα μπορούσαμε να πιέσουμε την αστυνομία να ασχοληθεί πιο επισταμένα με την πάταξη του παραεμπορίου (ανεξαρτήτως εθνικότητας!).
  5. Θα μπορούσαμε τέλος να υποστηρίξουμε την απέλαση όσων αποδεδειγμένα παρανομούν αφού βέβαια εκτίσουν τις προβλεπόμενες ποινές αλλά και την αυστηροποίηση των ποινών για παρανομούντες (φυσικά ανεξαρτήτως εθνικότητας!).

   Τίποτα από όλα όσα αναφέρθηκαν δεν αντιβαίνει στην διεθνιστική αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπό μας , ειδικά τον αδύναμο ενώ βέβαια σέβεται και την κοινή λογική! Αντίθετα, η εμμονή μας να αγνοούμε ή και να αναφερόμαστε απαξιωτικά στους ψηφοφόρους της Χ. Α.[27] δείχνει αδυναμία κατανόησης του φαινομένου αλλά και του ιστορικού ρόλου που έχουμε ως παράταξη, να σχηματίσουμε ένα ευρύ πλειοψηφικό ρεύμα ως κυβερνητική προοπτική ελπίδας απέναντι στις μεθοδεύσεις της νεοαποικιοκρατίας.

      

             

 

 

 [1] Το ποιος είναι βέβαια πραγματικά αντισυστημικός και με βάση ποια κριτήρια, είναι ένα θέμα που απαιτεί αυτοτελή ανάλυση σε  έκταση που ξεπερνά τις δυνατότητες αυτού του κειμένου. Ίσως λοιπόν να είναι πιο ακριβής ο διαχωρισμός των πολιτικών δυνάμεων του κοινοβουλίου σε <<μνημονιακές>> (Ν.Δ. , Πα.Σο.Κ, Δημ.Αρ.) και αντιμνημονιακές (ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή).

[3] Ο κοινωνικός ακτιβισμός της Χρυσής Αυγής εμφανίζεται τόσο με την μορφή της προσφοράς π.χ. διανομές τροφίμων ή οργάνωση αιμοδοσίας ( βέβαια μόνο για έλληνες και για αυτό πολύ συζητήσιμες ηθικά!) όσο και με απερίφραστα παράνομες πράξεις π.χ. έλεγχοι μικροπωλητών από βουλευτές συνοδευόμενοι από φθορές ή παροχή ασφάλειας σε <<επικίνδυνες>> γειτονιές. Σε κάθε περίπτωση οι πρώτες αντιμετωπίζονται θετικά από πολλούς ενώ οι δεύτερες γίνονται ελκυστικές σε αρκετούς μη προνομιούχους που θεωρούν ότι αφού η αστυνομία τους εγκατέλειψε έχουν βρει ένα αξιόπιστο υποκατάστατο.

[4] Πρώτος εισήγαγε μια lifestyle εκδοχή στην προσέγγιση του εκλογικού σώματος ο ΛΑΟΣ με την αδιάλειπτη παρουσία των στελεχών του στις υψηλής ακροαματικότητας μεσημεριανές αλλά και πρωινές εκπομπές με σχολιασμούς μάλιστα επί παντός επιστητού! Φαίνεται όμως πως και σε αυτό το θέμα  η Χ. Α. είναι πολύ πιο μπροστά! Διότι δεν περιμένει να την καλέσουν για να συζητήσει περί ανέμων και υδάτων αλλά δημιουργεί η ίδια <<πιασάρικα>> θέματα π. χ. επίθεση σε μετανάστες μικροπωλητές, για τα οποία γνωρίζει ότι θα <<παίξουν>> στην τηλεόραση και θα τραβήξουν τους προβολείς πάνω της. Το αποτέλεσμα, είναι να μονοπωλεί την δημοσιότητα και να δημιουργεί την εικόνα της ασυμβίβαστης πολιτικής δύναμης, που δίκην Ζορό λύνει τα κοινωνικά προβλήματα παρακάμπτοντας το διεφθαρμένο σύστημα υπέρ των φτωχών και αδυνάτων ελλήνων βέβαια!

[5] Πρόκειται για μια ακόμη ιδεολογική παρακαταθήκη του Αδόλφου Χίτλερ προς τους επιγόνους του, ο οποίος αφού χρησιμοποίησε έξυπνα και σοσιαλιστικά συνθήματα μεταξύ άλλων(!) τελικά εξόντωσε ανελέητα αυτούς που τα πίστεψαν (Ραίμ, αδελφοί Στράσερ κ.α.). Για το θέμα <<Τα φοβερά ντοκουμέντα. Η νύχτα των μεγάλων μαχαιριών>>. Εκδ. Α.Ε. Τύπος.

[6] Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η έρευνα της Public Issue με τίτλο: Εκλογές Ιουνίου 2012. Η ακτινογραφία της ψήφου. Τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της εκλογικής βάσης των κομμάτων.

file:///C:/Users/user/Desktop/Public%20Issue%20-%20%CE%95%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82%20%CE%99%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%AF%CE%BF%CF%85%202012%20%20%CE%97%20%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1%20%CF%84%CE%B7%CF%82%20%CF%88%CE%AE%CF%86%CE%BF%CF%85.htm

[7]Μια εξαιρετική ανάλυση του φαινομένου μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο <<Βαϊμάρη. Η ανάπηρη δημοκρατία. 1918-1933.>>. Heinrich A. Winkler. Εκδ. Πόλις 2011.

[8] Δεν αναφέρομαι τυχαία σε αντισυστημικές προθέσεις και όχι σε αντισυστημική θέση. Η Χ. Α. όπως σωστά έχει αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας είναι το μακρύ χέρι του συστήματος. Παρόμοιες θέσεις εκφράζουν σχολιαστές όπως ο Α. Καρίτζης αλλά και πολλοί σύντροφοι που τοποθετούνται σε κομματικές εκδηλώσεις. Όμως, όπως αναλύω παρακάτω αυτό δεν γίνεται συνειδητά από την Χ. Α., της οποίας το αντισυστημικό μένος είναι ειλικρινές άσχετα αν χρησιμοποιείται από τους κοινωνικούς μηχανικούς στην υπηρεσία των τοποτηρητών της νεοαποικιοκρατίας! Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τόσο η ηγεσία όσο και η βάση των ψηφοφόρων της Χ. Α. τρέφει βαθύτατη αντιπάθεια προς το καθεστώς της μεταπολίτευσης το οποίο άθελά της εξυπηρετεί! Αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση διότι δίνει την δυνατότητα στην Αριστερά όχι μόνο να αναστρέψει την πλημμυρίδα αλλά και να προκαλέσει και μια κοινωνική άμπωτη προς την αντιδραστική σφηκοφωλιά της Χ. Α.!

[9] Εδώ θα ξανακούσουμε να μας  απευθύνεται η ανόητη μομφή της θεωρίας των συγκοινωνούντων άκρων! Μια αγεωγράφητη θεωρία που εσκεμμένα αγνοεί ότι σημαντικό ποσοστό των συνανθρώπων μας (δυστυχώς αλλά έτσι έχουν τα πράγματα!) δεν έχει ανεπτυγμένη πολιτική, κοινωνική ή ταξική συνείδηση, κάτι που εντέχνως καλλιεργείται και από το κατεστημένο διότι διευκολύνει την χειραγώγηση των μαζών. Οι άνθρωποι αυτοί είναι είτε απολύτως αδιάφοροι για τα κοινά και απορροφημένοι εντελώς στον λήθαργο της καθημερινότητας είτε φαίνονται ως συνειδητοποιημένοι ενώ απλά ψηφίζουν ένα συγκεκριμένο κόμμα από συνήθεια, οικογενειακή παράδοση, αναμένοντας κάποιο αντάλλαγμα κλπ. Από την κατάσταση αυτή απομακρύνονται μόνο όταν η καθημερινή ζωή και ευημερία τους θιγεί βάναυσα όπως σήμερα, σε συνθήκες βαριάς κρίσης. Και τότε ψάχνουν να βρουν πολιτική στέγη που να τους δίνει την δυνατότητα να <<τιμωρήσουν>> τους υπεύθυνους των δεινών τους και να συνεχίσουν να ζουν σε ένα επίπεδο που οι ίδιοι θεωρούν τουλάχιστον ανεκτό. Η αντισυστημική ψήφος λοιπόν διαχέεται από τους πιο συνειδητοποιημένους στην Αριστερά και από τους υπόλοιπους στη άκρα Δεξιά. Όσοι όμως αναμασούν το ιδεολόγημα των <<συγκοινωνούντων άκρων>> θα πρέπει να μας εξηγήσουν σε ποιον πολιτικό χώρο ανήκε όλος αυτός  ο <<ακραίος>> κόσμος πριν την κρίση! Έτσι θα ανακαλύψουν την μεγάλη αλήθεια, ότι και τα <<μετριοπαθή>>(στην πραγματικότητα απλά φορείς της απόλυτης μετριότητας!) κόμματα συγκοινωνούν με τα άκρα!

[10] Παρόμοιο ρόλο επιφυλάσσει το λόμπυ της χρεοκοπίας και στο ΚΚΕ, το οποίο <<εγκλωβίζει>> εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους στο τίποτα αρνούμενο την ευρύτερη συμπαράταξη με άλλες αντισυστημικές δυνάμεις καταλήγοντας απλά να ανακόπτει την κυβερνητική προοπτική της Αριστεράς και υπηρετώντας άθελά του την νεοαποικιοκρατία όπως άλλωστε έκανε με τα απίστευτα λάθη του και το 1944-1949.  Απλά το γεγονός ότι βρίσκεται σε ύφεση, δίνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ά βοηθού του συστήματος στην Χ. Α..

[11] Αυτό δεν θα είναι χωρίς συνέπειες αν επιτευχθεί! Άνοδος της Χ. Α. στο 15% σημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είτε δεν θα κυβερνήσει είτε θα έχει μια τόσο αδύναμη και εξαρτώμενη από άλλες δυνάμεις πλειοψηφία που το κυβερνητικό του έργο θα είναι εκ των προτέρων καταδικασμένο στην αποτυχία!

[12] Ο ορθός όρος για το τραπεζικό μας κατεστημένο όπως πολύ εύστοχα αναλύει ο <<πατέρας>> του Γιάνης Βαρουφάκης στον <<Παγκόσμιο Μινώταυρο>>. Εκδ. Α. Λιβάνη 2012.

[13] Τιμά την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ ο ρομαντισμός και η απόλυτη προσήλωση στα ιδεώδη του, κάτι που πραγματικά χαρακτηρίζει στον υπερθετικό βαθμό τα μέλη του. Όπως επίσης είναι αξιέπαινη η προσήλωσή του στην ουσία και όχι στο επικοινωνιακό περιτύλιγμα των πραγμάτων. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψην του τέσσερα νέα στοιχεία. Πρώτον καλός ο ρομαντισμός αλλά η ιστορία είναι ένα απέραντο νεκροταφείο ιδεολόγων που νόμισαν ότι θα αλλάξουν τον κόσμο απλά κομίζοντας το λυτρωτικό τους μήνυμα! Δεύτερον ζούμε στην εποχή της επικοινωνίας, όπου δυστυχώς το περιτύλιγμα έχει την ίδια αξία (ίσως και περισσότερη!)με την ουσία κάτι που κατανοούν θαυμάσια οι αντίπαλοι μας για αυτό (και για αυτό!) και υφιστάμεθα επικοινωνιακή πολιορκία! Τρίτον  ο αντίπαλος μας, το χρεοκοπημένο κατεστημένο είναι έτσι και αλλιώς αδίστακτος και δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα τώρα που παίζεται η επιβίωσή του! Τέταρτον είναι άλλο να έχεις 3% οπότε εκφράζεις απλά τον εαυτό σου και άλλο να έχεις 26,5% , να γίνεσαι αντιπολίτευση και να αποτελείς την μόνη ελπίδα της χώρας να ξεφύγει από την μέγγενη των νεοαποικιοκρατών. Η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ αφορά πλέον όλη την Ελλάδα, τις μέλλουσες αλλά και τις παρελθούσες γενεές και δεν έχει δικαίωμα να καταλήξει σε εθελοντικό αφοπλισμό τύπου Βάρκιζας ή σε ένα νέο Γράμμο και Βίτσι!     

[14] Το πόσο αμέριμνος συνεχίζει την πορεία του ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται από το γεγονός ότι δεν επωφελείται ακόμη και από <<ανέξοδες>> ευκαιρίες να <<φτιάξει προφίλ>> προς την μερίδα των πολιτών που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι με τα εθνικά θέματα και που μάλλον δεν έχουν την καλύτερη άποψη για αυτόν επηρεασμένοι από τα συστημικά ΜΜΕ. Έτσι φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τότε που ο ελληνισμός εξόρμησε για να επιτύχει την εθνική του ολοκλήρωση (κατά δραματική σύμπτωση αφού πρώτα βίωσε μια παρακμή σαν την σημερινή με χρεοκοπία ηθική, κοινωνική και πολιτική!) φτάνοντας ως την Σμύρνη! Η επέτειος όχι μόνο ξεχάστηκε αλλά τα ιδιωτικά μέσα μαζικής παραπληροφόρησης μας βομβαρδίζουν με ατελείωτα τουρκικά σήριαλ, ακόμη και με τα κατορθώματα του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς σε μια βάναυση επίδειξη πολιτιστικού ιμπεριαλισμού που προετοιμάζει ψυχολογικά την φινλανδοποίηση της χώρας. Παρόλο που το φαινόμενο αυτό δεν εξηγείται με όρους οικονομικούς (φθηνές σειρές παράγονται με το κιλό πχ  στην Λ. Αμερική!) ούτε και με όρους ακροαματικότητας (υπήρξαν πολλά λατινοαμερικάνικα σήριαλ με υψηλή τηλεθέαση!) η ιδιωτική τηλεόραση ( η ίδια που τρομοκρατεί τον απλό πολίτη με τα…..σοβιέτ του Αλέξη!) συνεχίζει αδίστακτα να παίζει τον ρόλο της πολιτισμικής κερκόπορτας. Και ο ΣΥΡΙΖΑ; Αντί να επωφεληθεί και να<<παίξει τους υποκριτές στο γήπεδο τους>>, κοιμάται τον ύπνο του δικαίου!

[15] Μια έξοχη ανάλυση της ιστορίας και ψυχοπαθολογίας του φαινομένου στον <<Υπεράνθρωπο των μαζών>> του Ουμπέρτο Έκο. Εκδ. Γνώση.

[16] Και επειδή ο άνθρωπος με κοινωνική και πολιτική συνείδηση είναι αναπόφευκτο να αποκτήσει και ταξική, μια πολύ καλή ανάλυση του θέματος μας δίνει ο Νικολάι Μπουχάριν στην <<Θεωρία του Ιστορικού Υλισμού>>.  Εκδ. Αναγνωστίδη, σελ.393-396 όπου αναλύει το θέμα της <<τάξης καθεαυτής και της τάξης για τον εαυτό της>>.

[17] Βέβαια αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, ο Αδόλφος Χίτλερ ήταν ίσως ο καλύτερος μαθητής του Γουσταύου Λε Μπον του πατέρα της <<Ψυχολογίας των μαζών>>, βιβλίου που φιγουράριζε σε περίοπτη θέση και στην βιβλιοθήκη του Λένιν. Το γεγονός ότι αναγνώστες του βιβλίου ήταν οι μεγαλύτεροι δημεγέρτες του 20ου αιώνα λέει πολλά για την οξυδέρκεια του συγγραφέα παρά την αντιδραστική του πολιτική θέση και κάνει το βιβλίο κλασσικό και επίκαιρο παρά τα 117 χρόνια που πέρασαν από την πρώτη έκδοση! <<Η ψυχολογία των μαζών>>. Γουσταύος Λε Μπον. Εκδ. Ζήτρος 1996.

[18] Άποψη του Δ. Χριστόπουλου όπως αναφέρεται στο άρθρο του Στ. Μανώλη <<Αναζητώντας μια στρατηγική ανάσχεσης του φασισμού της Χρυσής Αυγής>>.

[19] Άποψη του Α. Καρίτζη όπως αναφέρεται στο άρθρο του Στ. Μανώλη <<Αναζητώντας μια στρατηγική ανάσχεσης του φασισμού της Χρυσής Αυγής>>.

[20] Άποψη του Ν. Γανιάρη  όπως αναφέρεται στο άρθρο του Στ. Μανώλη <<Αναζητώντας μια στρατηγική ανάσχεσης του φασισμού της Χρυσής Αυγής>>.

[21] Όπως αναφέρεται στο άρθρο του Στ. Μανώλη <<Αναζητώντας μια στρατηγική ανάσχεσης του φασισμού της Χρυσής Αυγής>>.

[22] Άποψη του Σ. Μπουρνάζου όπως αναφέρεται στο άρθρο του Στ. Μανώλη <<Αναζητώντας μια στρατηγική ανάσχεσης του φασισμού της Χρυσής Αυγής>>.

[23] Νομίζω ότι κανείς δεν έχει αντίρρηση στο επιχείρημα ότι αν αύριο με κάποιο μαγικό τρόπο κατέφθαναν σε λίγους μήνες δέκα ακόμη εκατομμύρια μετανάστες η χώρα θα κατέρρεε και θα έπαυε να ονομάζεται Ελλάδα και η αποδοχή αυτής της αυτονόητης πραγματικότητας δεν μας κάνει λιγότερο διεθνιστές αλλά απλά…..ρεαλιστές!

[24] Εκτός και αν φαντασιωνόμαστε ότι οι άνθρωποι ζουν χωρίς εισόδημα ή μπορούν να το παράξουν απλά με την ύπαρξή τους  ή ότι από μόνοι τους είναι πηγές πλούτου αλλά τότε η Αφρική θα ήταν ήπειρος κροίσων! Επίσης δεν νομίζω να επιθυμούμε να <<βοηθήσουμε>> αυτούς τους δυστυχισμένους ανθρώπους απλά κάνοντας πιο φτωχούς και δυστυχισμένους τους Έλληνες ώστε να επιτευχθεί μια τρόπον τινά εξίσωση προς τα κάτω!

[25] Πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο θα συναντήσει κανείς σοβαρές αντιστάσεις συζητώντας με τους συντρόφους στις συνελεύσεις διότι πολλοί ταυτίζουν την αναγνώριση αυτής της αδιαμφισβήτητης αλήθειας ως ρατσιστική προσέγγιση προς τους μετανάστες! Οι αριθμοί όμως είναι αμείλικτοι και ας μην στρουθοκαμηλίζουμε υποστηρίζοντας ότι η αστυνομία απλά κυνηγά περισσότερο τους αδύναμους μετανάστες! Δεν υπάρχει τίποτα το ρατσιστικό, τίποτα που να δικαιώνει την άθλια φαιά προπαγάνδα της Χ. Α. περί <<σκουπιδιών της Ευρώπης κλπ>> στο απλό γεγονός ότι άνθρωποι δυστυχισμένοι, συχνά και κυνηγημένοι, στοιβαγμένοι σε άθλιες συνθήκες, που πολλοί δεν θα θεωρούσαμε αποδεκτές ούτε για τα κατοικίδιά μας, χωρίς δυνατότητες για τίμια εργασία και συνήθως εκμεταλλευόμενοι ξεδιάντροπα από τους έλληνες εργοδότες τους τελικά βρίσκουν μια κάποια διέξοδο για επιβίωση στην παρανομία! Αν μάλιστα είμαστε ειλικρινείς πρέπει να αποδεχθούμε ότι είναι νομοτελειακό, αυτό όμως δεν κάνει τον ηλικιωμένο που φοβάται να ανοίξει την πόρτα του σπιτιού του, ούτε την νέα γυναίκα που φοβάται να βγει να αγοράσει τσιγάρα την νύχτα να νιώθουν καλύτερα! Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα το οποίο πρέπει να αναγνωρίσουμε και να προσπαθήσουμε να λύσουμε αντί να ψελλίζουμε σε αυτούς τους ανθρώπους σοφίες του τύπου, το έγκλημα δεν έχει εθνικότητα (Ποιος το αμφισβήτησε; Είμαι βέβαιος ότι ούτε καν ο Μιχαλολιάκος!)! Αλλιώς μάλλον μετατρεπόμαστε στους καλύτερους <<νεροκουβαλητές>> της Χ. Α. και ας μην πέφτουμε από τα σύννεφα όταν βλέπουμε την διείσδυσή της στους μη προνομιούχους και τα εξαιρετικά ποσοστά της!          

[26] Και εδώ έχουμε άλλο ένα πελώριο πρόβλημα εικόνας, όπου όπως και σε μια σειρά από άλλες καλοστημένες επικοινωνιακές παγίδες (Υπόθεση σύλληψης ιδιοκτήτριας ταβέρνας στην Ύδρα , υπόθεση εκκένωσης δημοσίου κτιρίου υπό κατάληψη στην Θεσσαλονίκη) ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε …..κυριολεκτικά με τα μούτρα! Καταδικάζοντας πολύ σωστά το έντονο επικοινωνιακό στοιχείο των ιστοριών αυτών αλλά αγνοώντας τις υπόλοιπες παραμέτρους (ότι τελικά επρόκειτο για μια φοροφυγά αφενός και για κατάληψη δημοσίου χώρου και χρόνια αδράνεια της αστυνομίας στην δίωξη του παραεμπορίου αφετέρου!) στείλαμε ένα μήνυμα προς το Κέντρο που προσδοκούμε να μας ενισχύσει ότι τελικά δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι, προς μεγάλη χαρά των συστημικών συμμοριών που λυμαίνονται την χώρα. Για να είμαστε δίκαιοι πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η εξαιρετική εμφάνιση του συντρόφου Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ και την αναφορά του στο θέμα της Ύδρας που άμβλυνε τις κακές εντυπώσεις αλλά….!

[27] Ως φασίστες, τραμπούκους, ρατσιστές κ.λπ. είναι και λάθος διότι βέβαια δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να απέκτησε μονομιάς εκατοντάδες χιλιάδες νοσταλγούς του Αδόλφου και ατελέσφορη, καθώς δημιουργεί ένα πελώριο τείχος ανάμεσα σε εμάς και όλους αυτούς τους παραπλανημένους μη προνομιούχους.

ΣΧΕΤΙΚΑ

66 ΣΧΟΛΙΑ

Θανάσης 4 Οκτωβρίου 2012 - 11:15

Το κείμενο είναι από μόνο του σημαντικό και δομημένο, αλλά την σημασία του θα κατανοούσαμε καλύτερα αν γνωρίζαμε κάτι παραπάνω για τον συγγραφέα (προσωπικά δεν τον γνωρίζω).

Είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ; (αυτό φαίνεται από την διατύπωση) Είναι απλός ψηφοφόρος;
Η επιστολή εστάλη στο «Άρδην»; Είναι ανοιχτή επιστολή; Εστάλη στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ;

Ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
admin 4 Οκτωβρίου 2012 - 11:27

Η επιστολή εστάλη στο Άρδην και εμείς πήραμε την έγκριση του συγγραφέα να την αναρτήσουμε στη σελίδα, γιατί θεωρουμε ότι συμβάλλει στο διάλογο για τη Χρυσή Αυγή. Παραπάνω στοιχεία για τον συγγραφέα δεν έχουμε και δεν ξέρουμε αν έχει σταλεί και αλλού.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 4 Οκτωβρίου 2012 - 19:09

Είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ από την Θεσσαλονίκη εδώ και ενάμισυ μήνα. Προέρχομαι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ του οποίου υπήρξα μέλος αλλά δεν ψηφίζω από το 2004 και το οποίο μόνο απέχθεια μου προκαλεί εδώ και πολύ καιρό! Το άρθρο αποτελεί μια ειλικρινή προσπάθεια διείσδυσης στο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής αλλά και συνεισφοράς στην στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς που δεν φοβάται να κυβερνήσει. Το έναυσμα μου το έδωσε η πολυφωνία, οι ιδεοληψίες και απαράδεκτη για κόμμα εξουσίας αμεριμνησία του ΣΥΡΙΖΑ που τον αποξενώνει από μεγάλες ομάδες δυσαρεστημένων με το σύστημα πολιτών, κάτι που ρίχνει νερό στον μύλο των τοποτηρητών της νεοαποικιοκρατίας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 4 Οκτωβρίου 2012 - 19:14

Το άρθρο εστάλη ως επιστολή σε ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο δελτίο ενημέρωσης της οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ της Θεσσαλονίκης. Εννοείται ότι ενημέρωσα το δελτίο στην ηλεκτρονική του διεύθυνση, πως έδωσα άδεια στο Άρδην να αναρτήσει το άρθρο στην ιστοσελίδα του.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κώστας 5 Οκτωβρίου 2012 - 01:25

Διαβάζοντας τό ἄρθρο μπερδεύτηκα. Ὀ λόγος εἶναι ὁ ἐξῆς:
Φαινόταν ὅτι ὁ ἀρθρογράφος ἀνήκει στόν ΣΥΡΙΖΑ, πλήν ὅμως ἡ ἀνάλυση καί οἱ παραδοχές του δέν δείχνουν ΣΥΡΙΖΑΙΙΚΗ διαλεκτική. Τό σχόλιο του, ὁτι προέρχεται ἀπό τό ΠΑΣΟΚ, ἐξηγεῖ γιατί ὁ λόγος του δέν εἶανι κομμουνιστικός. Μιά παρατήρηση μόνο. Ή ΧΑ δέν εἶναι φασιστική. Ὀ φασισμός πρσέβλεπε στό “κράτος” καί ὄχι στό “ἔθνος” Στήν ΧΑ συμβαίνει τό ἀντίθετο, καί αὐτό συνιστᾶ μιά δομική διαφοροποίηση, τοῦ χρυσαυγιτισμοῦ ἀπό τόν φασισμό. Αὐτή εἶναι καί ή κύρια παρατήρηση μου στό ἄρθρο. Καταθέτω ἐπίσης τήν διαφωνία μου στό ὅτι ὀποιος τιμᾶ τήν μνήμη τῶν θυμάτων τοῦ Μελιγαλᾶ, εἶναι ντέ καί καλά μέλος φασιστικοῦ κόμματος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Axilleas 5 Οκτωβρίου 2012 - 17:29

Η αλήθεια είναι ότι η Χ.Α. είναι περισσότερο ναζιστική παρά φασιστική, καθώς τονίζει περοσσότερο τον εθνοτικο-φυλετικό παράγοντα, χαρακτηριστικό πιο έντονο στο ναζισμό παρά στο φασισμό (τουλάχιστον μέχρι το 1938 και την εισαγωγή των φυλετικών νόμων), όπως γράφει και ο κύριος Τσολάκης.
Από την άλλη, παραδοσιακά, τα θύματα της πηγάδας τα τιμούσαν οι αντικομμουνιστές και οι φασίστες, εάν εξαιρέσουμε τους συγγενείς. Και ενίοτε αυτές οι κατηγορίες συμπίπτουν.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Stelios 17 Οκτωβρίου 2012 - 16:40

Η λογική αντικομμουνιστής=φασίστας ή ίσως μη κομμουνιστής=φασιστας, δεν είναι μόνο απλοϊκή αλλά και βαθιά αντιδημοκρατική. Τέτοιες λογικές οδήγησαν στον εμφύλιο και στις αγριότητες όλων των εμπλεκομένων.
Στο κάτω-κάτω στην “πηγάδα” επεσαν και γυναίκες ή βρέφη που δεν έφταιγαν σε κάτι.
Για εμένα θετικό θα ήταν να πήγαιναν στόν Μελιγαλά εκπρόσωποι της Αριστεράς και να έλεγαν ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΑΓΡΙΟΤΗΤΕΣ. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. Και οχι να δικαιολογούμε τα αδικαιολόγητα.
Αυτό με του Νενέκους δεν ισχύει διότι η υπόθεση Μελιγαλας έγινε όταν οι Γερμανοί έφευγαν. Δεν ήταν θέμα εθνικό αλλά πολιτικής επιλογής ή στην καλύτερη περίπτωση αντεκδίκησης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Goa 17 Οκτωβρίου 2012 - 17:18

Στο Βέλγιο όταν έφυγαν οι Γερμανοί εκκαθαρίστηκαν 37.000 Βέλγοι, ως συνεργάτες τους, δεν ξέρω αν όλοι αυτοί ήταν πράγματι συνεργάτες, αλλά τετοιου είδους εκκαθαρίσεις ήταν κοινός τόπος αμέσως μετά τον Πόλεμο και όχι μόνο σε μεγάλες χώρες όπως η Σοβιετική Ένωση, που έπαιζαν και ιδεολογικά ξεκαθαρίσματα, αλλά και σε κεντρο-ευρωπαικές χώρες.
Όσον αφορά τον Μελιγαλά για να δουμε λίγο την αλληλουχία των γεγονότων, τα Τάγματα Ασφαλείας τις προηγούμενες μέρες είχαν χάσει σε Πύργο και Καλαμάτα και κατέφυγαν στο Μελιγαλά όπου όλο το χωρίο ήταν φιλικό προς αυτούς. Το ζήτημα θα ήταν να παραδίνοταν οι Ταγματασφαλίτες από την αρχή και έτσι θα μπορούσε να περιοριστεί το αιματοκύλισμα. Αλλά οι Ταγματασφαλίτες δεν παραδόθηκαν στην Καλαμάτα και τον Πύργο γιατί από τη μια νόμιζαν ότι θα τα βγαλουν πέρα στρατιωτικά με το ΕΑΜ, γιατί είχαν αρκετά καλό οπλισμό από τους Γερμανούς και γιατί οι Άγγλοι δεν τους πίεζαν όσο έπρεπε να παραδοθούν, ίσα ίσα εύχονταν το ΕΑΜ να τα βρει δύσκολα για να αποδυναμωθεί. Από τη στιγμή που οι Ταγματασφαλίτες έχασαν τις 2 κρίσιμες μαχες σε Πύργο και Καλαμάτα, όταν κλείστηκαν στο Μελιγαλά γνώριζαν τι θα πάθουν.
Ένας άλλος παράγοντας που δεν λαμβάνουν υπόψη αριστεροί και δεξιοί για εκείνη την περίοδο στην Πελοπόννησο είναι το θέμα με τις βεντέτες. Οι Ταγματασφαλίτες στη διαρκεια της Κατοχής έκαναν σε πολύ κόσμο άσχημα πράγματα, το εθιμικό δίκιο σε τέτοιες περιπτώσεις λεει ότι όποιος έχει προβεί σε ανηθικότητες “πρέπει να το βρεί”. Και το πιο οργανωμένο κράτος να υπήρχε, και όχι το σκορπιοχώρι που υπήρχε στην Ελλάδα αμέσως μετά την απελευθέρωση, εγκλήματα αντεκδίκησης δεν θα έλειπαν. Άλλωστε, οι Εαμίτες σε μια στιγμή που ήταν πολύ κοντά να ελέγξουν απόλυτα την πελοπόννησο και οι Αγγλοι και οι αστοί πολιτικοί περίμεναν το παραμικρό λάθος τους, δεν είχαν κανένα λόγο να προχωρήσουν σε φρικαλεότητες. Δεν λέω ότι το ΕΑΜ δεν κρέμασε αρκετούς αλλά, τους μαζικούς άκριτους φόνους οι ντόπιοι τους έκαναν διψώντας για εκδίκηση.
Τα τελευταία χρόνια και η Δεξιά και η Αριστερά έχουν εκμεταλλευτεί τον Μελιγαλά, η παλαιοΔεξιά για να έχει ένα άλλοθι για όσα έπραξε από τα Δεκεμβριανά και μετά, αλλά και η Αριστερά χρειαζόταν μια “ηρωική ταξική στιγμή” που κανόνισε τους “Δεξιούς”, ναι αλλά και οι δύο διαστρέφουν την Ιστορία και ειδικά η αριστερά διαστρέφει και τον αγώνα του ΕΑΜ που σκοπός δεν ήταν να βάλει στη θέση τους τους Δεξιούς, αλλά να καταστήσει ανεξάρτητη την Ελλάδα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Stelios 18 Οκτωβρίου 2012 - 12:01

Δεν διαφωνώ μαζί σου όσον αφορά τα γεγονότα. Και σε άλλες χώρες έγιναν πολλές αγριότητες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις αποδεχθούμε. ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΕΣ. ΟΛΕΣ. Οσον αφορά τα προσωπικά εγκλήματα/βεντετες κλπ. αυτό ισχύει και για τις 2 πλευρές. Πάρα πολλοί κατετάγησαν στα τάγματα ασφαλείας λόγω των εγκλημάτων των ΕΛΑΣ/ΟΠΛΑ που είχαν αρχίσει από το 1943 πριν ακόμη ιδρυθούν τα Τ.Α. Ειδικά τα εγκλήματα (εκτελέσεις) της ΟΠΛΑ στρεφόταν όχι μόνο εναντίον αστών αλλά και εναντίον αριστερών εκτός της κομματικής γραμμής (αναρχικών, αρχειομαρξιστών κλπ). Το θέμα όμως δεν είναι ποιός άρχισε τα εγκλήματα αλλά εάν τώρα 70 χρόνια μετά τα καταδικάζουμε. Δυστυχώς ΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΆΣ ΌΧΙ ΜΌΝΟ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΔΙΚΆΖΕΙ ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΩΡΕΙ ΣΩΣΤΑ.

Μιχάλης Τσολάκης 5 Οκτωβρίου 2012 - 12:32

Αγαπητέ Κώστα, θα μπορούσε να προβάλει κανείς πολλά επιχειρήματα για την μη φασιστική φύση της Χρυσής Αυγής (τα οποία όλα ευχερώς καταρρίπτονται!) αλλά σίγουρα όχι για την πρωτοκαθεδρία του κράτους έναντι του έθνους! Μια απλή ανάγνωση του Αγών μου θα σε πείσει ότι αν ένα μήνυμα ήθελε να στείλει ο Αδόλφος Χίτλερ στην ανθρωπότητα, αυτό ήταν της απόλυτης πρωτοκαθεδρίας του έθνους, της ράτσας, των ακατάλυτων και ιερών κατά την γνώμη του δεσμών αίματος! Αυτός ήταν και ο λόγος που εκατομμύρια άνθρωποι εξοντώθηκαν απλά και μόνο επειδή ανήκαν σε κατώτερα έθνη και όχι επειδή προέρχονταν από άλλα κράτη. Σου προτείνω την ελληνική έκδοση του Ο Αγών μου Εκδ. Κάκτος. 2006, όπου μπορείς να διαπιστώσεις του λόγου το αληθές. Εννοείται ότι αν θέτεις το θέμα από σκοπιά καθαρά ορολογίας είναι αλήθεια ότι η ιταλική εκδοχή (που ήταν και η προγενέστερη χρονικά) δεν είχε σε αυτόν τον βαθμό την μονομανία με την ιδέα της φυλής και ήταν πιο κρατικίστικη. Με αυτήν την έννοια η Χρυσή Αυγή δεν είναι τόσο φασιστικό όσο ακραιφνώς ναζιστικό κόμμα αλλά έχει επικρατήσει παγκοσμίως οι δύο όροι να χρησιμοποιούνται σχεδόν ταυτόσημα.
Δεν προέρχομαι από τον χώρο της Αριστεράς, θεωρώ όμως τον εαυτό μου κεντροαριστερό και έχω πλήρη συνείδηση του ιστορικού ρόλου που καλείται να παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Ρόλου που μόνο αν έλξει την κεντροαριστερά και το ιστορικό κέντρο θα καταφέρει να παίξει! Αλλιώς θα ξαναζήσουμε μια ακόμη χαμένη ευκαιρία της Αριστεράς να προστίθεται στην ήδη μεγάλη συλλογή που έχει και η χώρα θα υποστεί μια νέα καταστροφή στο μέγεθος της μικρασιατικής!
Το ποιοι έλληνες μπορεί να τιμούν τα θύματα της μάχης του Μελιγαλά και όσων ακολούθησαν είναι ένα καλό ερώτημα! Προφανώς οι συγγενείς των νεκρών έστω και των ταγματασφαλιτών! Απόλυτα σεβαστό! Προφανώς οι νοσταλγοί τους όπως η Χρυσή Αυγή! Και αυτό έχει μια λογική! Αλλά από εκεί και πέρα;
Στον Μελιγαλά εγκλωβίστηκαν σημαντικές δυνάμεις των ταγμάτων ασφαλείας και μετά από τριήμερη μάχη και την επικράτηση του ΕΛΑΣ εκτελέστηκαν. Τι το περίεργο υπάρχει σε καιρό πολέμου οι συνεργάτες του κατακτητή, που έδωσαν όρκο πίστης στον Αδόλφο Χίτλερ να τιμωρηθούν με την αυστηρότερη των ποινών; Ενώ μάλιστα όλη ή χώρα ήταν βουτηγμένη στο αίμα από τα κατορθώματα τόσο τα δικά τους όσο και των συντρόφων τους! Μα, θα πούνε οι υποκριτές δικαιούνταν δίκη!
Η ιστορία όμως έδειξε ότι αν δεν εκκαθαρίζονταν με τον νόμο του πολέμου αργά ή γρήγορα όχι μόνο δεν θα δικάζονταν αλλά θα ετίθεντο υπό την προστασία των Άγγλων (όπως όλοι οι απάτριδες όλων των εποχών δεν θα είχαν πρόβλημα να δώσουν όρκο και στον Τσώρτσιλ!) και τελικά θα δίκαζαν και θα εκτελούσαν ή εξόριζαν όσους πολέμησαν τον κατακτητή! Επιτέλους ας αναγνωρίσουμε την αλήθεια ότι όπως στην επανάσταση του 1821 υπήρχε ο Νενέκος και οι προδότες έτσι και στην κατοχή είχαμε τα τάγματα ασφαλείας. Θυμάται κανείς να δίκασε κανέναν ο Κολοκοτρώνης ή μήπως έριξε το σύνθημα φωτία και τσεκούρι στους προσκυνημένους. Το λάθος του ΕΛΑΣ δεν ήταν η εκτέλεση των ταγματασφαλιτών στον Μελιγαλά αλλά η μη επέκταση του μέτρου σε όλη την επικράτεια. Φυσικά (το φυσικά δεν πάει στην φυσικότητα της απεχθούς πράξης αλλά στο νομοτελειακό της στοιχείο σε παρόμοιες περιπτώσεις!) όπως συμβαίνει σε όλες αυτές τις περιπτώσεις υπήρξαν και εκτελέσεις αθώων (σε καμία περίπτωση δεν τεκμηριώνεται η εφιαλτική εικόνα που θέλησε να δώσει στο συμβάν το κράτος της Δεξιάς!) που πάντα θα αμαυρώνουν την δόξα του ΕΛΑΣ και οι οποίες μετά βδελυγμίας καταδικάζονται πιστεύω από όλους μας.
Όσοι τιμούν την μνήμη των ταγματασφαλιτών και δεν είναι συγγενείς τους καλά θα κάνουν να τιμήσουν και τον Νενέκο και γιατί όχι και τον Εφιάλτη αφού πρόκειται για ψυχολογικούς και ιδεολογικούς προγόνους τους!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δημήτρης 5 Οκτωβρίου 2012 - 15:42

Δεν έχει καμιά σχέση το πώς εννοεί το έθνος ο χίτλερ με το πώς το εννοεί ο ελληνισμός.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Axilleas 5 Οκτωβρίου 2012 - 17:33

Μπορείς να μου εξηγήσεις πως εννοεί το έθνος ο ελληνισμός; Και όταν λες “ελληνισμός” σε τι αναφέρεσαι; Σε κάτι έξω από την ιστορία του υπόλοιπου κόσμου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ 5 Οκτωβρίου 2012 - 18:20

Ιστορίης Απόδεξις του Ηροδότου του Αλικαρνασσέως:
“Το μέν δείσαι Λακεδαιμονίους…
ούτε χρυσός γης εστι ουδαμόθι τοσούτος
ούτε χώρη κάλλεει και αρετή μέγα υπερφέρουσα
τα ημείς δεξάμενοι
εθέλοιμεν άν μηδίσαντες
καταδουλώσαι την Ελλάδα. …
αύτις δε το Ελληνικόν
εόν όμαιμον τε και ομόγλωσσον,
και Θεών ιδρύματα κοινά και θυσίαι
ήθεά τε ομότροπα,
των προδότας γενέσθαι Αθηναίους ουκ αν ευ έχοι. …έστ’άν και εις περιή Αθηναίων
μηδαμά ομολογήσοντας ημέας Ξέρξη.”

( Το ότι οι Λακεδαιμόνιοι φοβήθηκαν μήπως έλθομε σε συμφωνία με τον βάρβαρο είναι απολύτως ανθρώπινο. Όμως είναι αναμφιβόλως επαίσχυντο, που φαίνεστε να φοβάστε σχετικά με το φρόνημα των Αθηναίων ενώ αυτό το γνωρίζετε άριστα, ότι δηλαδή πουθενά στη γη δεν υπάρχει τόσο χρυσάφι ούτε χώρα, που να υπερέχει εξαιρετικά ώς προς την ομορφιά και την αρετή, τα οποία δεχόμενοι θα θέλαμε να ταχθούμε με το μέρος των Μήδων και να υποδουλώσουμε εντελώς την Ελλάδα. Διότι είναι πολλά και σημαντικά αυτά που μας εμποδίζουν να πράξωμε τούτα, ακόμη κι άν το επιθυμούσαμε, και πρώτα και μέγιστα είναι τα αγάλματα και τα οικήματα των θεών, που είναι πυρπολημένα και θαμμένα στο χώμα, για τα οποία είναι ανάγκη να επιβάλωμε τη μεγίστη τιμωρία παρά να συμμαχήσωμε μ’ αυτόν που διέπραξε αυτά, και επιπλέον η ελληνικότητα, που είναι το όμαιμο, το ομόγλωσσο, τα κοινά ιδρύματα τα αφιερωμένα στους θεούς και οι θυσίες, καθώς και τα ομοειδή ήθη, που δεν θα ήτο ποτέ ανδρείο να τα προδώσουν οι Αθηναίοι. Να γνωρίζετε λοιπόν καλά, άν έτυχε στο παρελθόν να μήν το γνωρίζετε, ότι, έως ότου σώζεται έστω και ένας Αθηναίος, με κανένα τρόπο δεν πρόκειται να συνομολογήσωμε με τον Ξέρξη.. ).

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Axilleas 5 Οκτωβρίου 2012 - 22:29

Δεν ξέρω αν το “Θεωρία και πράξη” είναι απάντηση στο ερώτημα “πως εννοεί το έθνος ο ελληνισμός”, αλλά θα ήθελα πολύ απλά να πω ότι οι Σπαρτιάτες δέχτηκαν να συνεργαστούν και να “τα πάρουν” από τους Πέρσες για να κυριαρχήσουν στην Ελλάδα. Επομένως, από θεωρία πάμε καλά αλλά πράξη μαύρα χάλια. Δεύτερον, θα περίμενα κανείς να αναφερθεί στον τρόπο με τον οποίο συγκροτείται η ελληνική ταυτότητα. Και μιας και το έφερε η κουβέντα, ας μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα ισχύει το jus sanguinis (δίκαιο του αίματος), με εξαίρεση τους αρσιβιρίστες, φυσικά.
Εάν αυτό σας θυμίζει αντιλήψεις περί φυλετισμού, δεν είναι καθόλο τυχαίο.

Kanaris 5 Οκτωβρίου 2012 - 17:47

Αγαπητέ κ.Τσολάκη,
Αν καταλαβαίνω καλά την ουσία του κειμένου σας λέτε περίπου τα εξής: η ΧΑ ταξικά κατά βάση στηρίζεται σε «μη προνομιούχους», που όμως δεν πείθονται από τον λόγο του ΣΥΡΙΖΑ λόγω ελλείμματος θέσεων στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης και των συνεπειών της στον γηγενή πληθυσμό. Αν λοιπόν εισάγει και ο ΣΥΡΙΖΑ τέτοιες πολιτικές τότε θα απεγκλωβίσει τις μάζες που τώρα έλκονται από την ΧΑ.
Σκεφτήκατε ποτέ μήπως ότι το έλλειμμα θέσεων αυτό είναι το άμεσο αποτέλεσμα της μη ύπαρξης γενικότερης πολιτικής από τον συγκεκριμένο χώρο που να αφορά το πατριωτικό ζήτημα στο σύνολο του; Δεν μπορώ να φανταστώ ότι οποιαδήποτε λύση στο μεταναστευτικό μπορεί να επικεντρωθεί στο πόσους τελικά μετανάστες αριθμητικά μπορούμε να συντηρούμε σε περίοδο δικής μας κρίσης, ή πως θα αναγκάσουμε την αστυνομία να κάνει καλά την δουλειά της (εγκληματικότητα, παράνομο εμπόριο).
Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο, αλλά καλοπροαίρετα να σας υπενθυμίσω ότι το NSDAP εκτόπισε τελικά την αριστερά από τα λαϊκά στρώματα στην Γερμανία όχι γιατί ήταν πιο βίαιο ή γιατί «μαγείρευε καλύτερα λαϊκά συσσίτια», αλλά γιατί προσέφερε στους “πληγωμένους” Γερμανούς την ελπίδα για εθνική ανάταση. Η αριστερά πρέπει να κατανοήσει ότι μόνο σαν πατριωτικός και κινηματικός χώρος μπορεί να διεκδικήσει την εξουσία. Επιτυχή παραδείγματα το ΕΑΜ και η άνοδος του ΠΑΣΟΚ το ’81. Φυσικά το γιατί και τα δύο αυτά κινήματα απέτυχαν δεν είναι του παρόντος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ 6 Οκτωβρίου 2012 - 00:58

Προς τον Αχιλλέα:
Το απόσπασμα από το έργο του Ηρόδοτου είναι σαφές και δεν αναρτήθηκε για να δείξει αν οι Αθηναίοι είναι πιο Έλληνες ή οι Σπαρτιάτες. Είναι για να δείξει τη βάση του δικαίου του αίματος στο οποίο αναφέρθηκες και το οποίο ισχύει στην Ελληνική Πολιτεία, τουλάχιστον ακόμα.
Δηλ. η βάση του ορισμού του Ελληνισμού και του Ελληνικού Έθνους για την Ελληνική Δημοκρατία τουλάχιστον είναι το όμαιμον, το ομόγλωσσον, το ομόθρησκον και το ομότροπον (ίδιοι τρόποι δηλ. ήθη).
Η τυπική αντιλογία των παγκοσμιοποιημένων αριστερών στα παραπάνω είναι γνωστή και δεν θα αναφερθώ εκτενώς. Απλά να πω ότ π.χ. θεωρούν ότι δεν έχουμε ούτε την ίδια θρησκεία, ούτε γλώσσα, ούτε αίμα ούτε ήθη με τους αρχαίους Έλληνες άρα δεν είμαστε Έλληνες. Ο παραλογισμός όμως καταρρίπτεται από το ίδιο απόσπασμα διότι οι Αθηναίοι όταν αναφέρονται στους Σπαρτιάτες δεν εννούν τους αρχαιότερους αλλά τους συγχρόνους τους. Δηλ. πράγματι κι η γλώσσα, κι η βιοσύνθεση (το “αίμα”), κι η θρησκεία και τα ήθη αλλάζουν κι εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου. Κοινότητες ανθρώπων, όμως, που μοιράζονται κάποια από αυτά, ίσως την πλειοψηφία θα έλεγα των παραπάνω χαρακτηριστικών, σε κάποια χρονική ιστορική στιγμή καλούνται έθνος και διακρίνονται από τα υπόλοιπα έθνη. Ίσως αυτό να το θεωρείς εσύ ή κάποιοι άλλοι φυλετισμό αλλά όπως εγώ αισθάνομαι οικογένεια με τον αδερφό μου ή τους γονείς μου το ίδιο αισθάνομαι εθνικά συνδεδεμένος με τους άλλους συνέλληνες. Παρόλα αυτά δε θεωρώ ότι αυτή μου η σύνδεση δικαιολογεί να ισχυρίζομαι ότι είμαι ανώτερος ή κατώτερος από εκείνους που δεν ανήκουν στο ίδιο έθνος με μένα. Απλά αισθάνομαι διαφορετικός από κάποιον που αισθάνεται Ιταλός ή Ισπανός κλπ. Αυτό είναι όλο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ει 16 Οκτωβρίου 2012 - 22:43

Και σιγουρα δεν ειναι η μοναδική ταυτότητα που κατεχει ο καθενας μας ή η κυριοτερη. αλλα τι να το κανουμε τωρα. ειναι υπαρκτη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Θανάσης 6 Οκτωβρίου 2012 - 12:09

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πώς ξώκειλε η συζήτηση σε λεπτές αποχρώσεις των εννοιών του έθνους, του φυλετισμού, του κρατισμού κλπ.

Αυτή τη στιγμή έχουμε να κάνουμε με ένα κείμενο:

α) Δομημένο και τεκμηριωμένο. Ο άνθρωπος φαίνεται ότι έχει κάνει κόπο να τεκμηριώσει κάθε τι που λέει (σε 27 παραπομπές). Ακόμα και τα σχόλιά του είναι πολύ πιο τεκμηριωμένα από όλων των υπολοίπων σχολιαστών, εμού συμπεριλαμβανομένου.

β) Εξαιρετικά επίκαιρο. Είναι ενδεικτικό του διλήμματος της σημερινής ελληνικής αριστεράς και των συνθέσεων που απαιτούνται μεταξύ εθνικού και κοινωνικού προβλήματος στην σημερινή Ελλάδα. Ο άνθρωπος μπορεί να με διορθώσει αν τον παρερμηνεύω, αλλά όταν λέει ότι « Όλοι όμως έχουν εθνική συνείδηση και θρησκευτικές πεποιθήσεις», με αυτήν του την παραδοχή κάνει ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την αποδοχή της αναγκαιότητας μιας τέτοιας σύνθεσης (συμφωνώντας και με σένα φίλε Kanaris).

Σε 1-2 σημεία έχω κι εγώ τις ενστάσεις μου, αλλά είναι τόσο δευτερεύουσες που το να τις προβάλλω θα ήταν είτε από ναρκισσισμό (δηλ. «τι ωραία που τα λέω»), ή για να αποπροσανατολίσω από την κεντρική ιδέα του κειμένου εστιάζοντας σε λεπτομέρειες.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Axilleas 7 Οκτωβρίου 2012 - 00:24

Η συζήτηση αυτή έχει μία σημασία για το μεταναστευτικό.
Εάν αποφασίσουμε ότι έλληνες είναι μόνο οι (και καλά) απόγονοι του Περικλή και του Μεγαλέξανδρου (συν κανένας αθλητής που μπορεί να φέρει μετάλια) τότε η συζήτηση λήγει εκεί και στην Ελλάδα δεν χωράει κανένας άλλος. Εάν αποφασίσουμε ότι είναι η ιδιότητα του πολίτη (με τις υποχρέωσεις και τα δικαιώματά του) βάση του οποίου συγκροτείται το έθνος, τότε θα πρέπει να αποφασίσουμε με ποια κριτήρια γίνεται κανείς πολίτης και τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Πάντως εξακολουθώ να μην καταλαβα’ινω πως εννοεί το έθνος ο (σύγχρονος) ελληνισμός.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Θανάσης 7 Οκτωβρίου 2012 - 13:00

Δεν πειράζει Αχιλλέα, κι εγώ έχω πολλά πράγματα που δεν καταλαβαίνω.
Συνέχισε την προσπάθεια.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Axilleas 7 Οκτωβρίου 2012 - 21:37

Η απάντησή σου είναι ελάχιστα διαφωτιστική, αλλά σε ευχαριστώ για την προσπάθειά σου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Θανάσης 8 Οκτωβρίου 2012 - 09:20

Η απάντησή μου είχε την ίδια δόση σαρκασμού με το σχόλιό σου για τους απογόνους του Περικλή και τους αθλητές με τα μετάλλια.
Αν καταλάβω ότι πραγματικά ενδιαφέρεσαι να κατανοήσεις την έννοια του έθνους (όπως τουλάχιστον διατείνεσαι) και όχι να την χλευάσεις, θα ασχοληθώ περισσότερο μαζί σου.

Axilleas 9 Οκτωβρίου 2012 - 00:01

Με ενδιαφέρει να κατανοήσω την έννοια του έθνους και κυρίως να καταλάβω με ποιο τρόπο η ελληνική αντίληψη για το έθνος διαφέρει από τον τρόπο που αντιλαμβάνονται το έθνος άλλοι λαοί. Ο σαρκασμός για τα μετάλλια αναφέρεται στην άθλια, κατά τη γνώμη μου, πρακτική του ελληνικού κράτους, η οποία όμως γίνεται γενικά αποδεκτή, σύμφωνα με την οποία κάποιος μπορεί να αποκτήσει εν μια νυκτί την ελληνική υπηκόοτητα εάν υπάρχει η πιθανότητα ότι μπορεί να “φέρει διακρίσεις στη χώρα μας”, ενώ θεωρούμε ότι αλλοιώνεται η πληθυσμιακή σύνθεση της Ελλάδας κάθε φορά που γίνεται συζήτηση για το εάν πρέπει άνθρωποι γεννημένοι και μεγαλωμένοι στην Ελλάδα να αποκτούν την ελληνική υπηκοότητα και υπό ποιους όρους.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ει 16 Οκτωβρίου 2012 - 22:48

πηγαινε μια βολτα στο χωριο σου. αν εχεις. αυτο που θα αισθανθεις,. αυτο ο νοστος ειναι το εθνος. λειψε 30 χρονια. και πηγαινε σε ενα αλλο χωριο, 500Km μακρια. αυτο που θα αισθανθεις οταν ακουσεις να μιλανε ελληνικα, αυτος ο νοστος ειναι ξανα το εθνος. αν ειναι προνεωτερικο, μετανεωτερικο η οτιδηποτε λιγη σημασια εχει. δεν ειναι η πρωταρχικη ταυτοτητα αλλα υπαρχει. αναμεσα στις πολλες.

Stelios 18 Οκτωβρίου 2012 - 12:55

Το έθνος αφορά φυλετική καταγωγή, κοινά βιώματα, θρησκεία, παραδόσεις, ιστορία και πολιτισμό. Σε όλο τον κόσμο εκτός από τις Η.Π.Α.

(Ερώτημα. Αποτελούν έθνος οι πολίτες των Η.Π.Α.; Εάν ναί τότε γιατί κατά την διάρκεια του Β΄Π.Π. οι πολίτες ιαπωνικής, γερμανικής, ιταλικής κοκ. καταγωγής κλείστηκαν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως;)

Και επειδή εκεί μειονεκτούσαν (οι ΗΠΑ) αποφάσισαν να εισαγουν καινοφανείς εθνοαποδομητικές θεωρίες μέσω ‘ακαδημαϊκών’, ΜΚΟ κλπ. ώστε να διαλυθούν και τα υπόλοιπα έθνη του πλανήτη αφού εξ΄άλλου αυτό εξυπηρετούσε και την οικονομική παγκοσμιοποίηση.

Και ερχόμαστε στο θέμα του κοινού πολιτισμού.
Μπορεί ένας μουσουλμάνος να νοιώθει Έλληνας ακόμη και εάν είναι γενετικά προερχόμενος από Έλληνες γονείς; Η άποψη μου είναι πως όχι με βάση αυτό που θεωρούμε σήμερα Ελλάδα. Επειδή το Ισλάμ δεν είναι μόνο θρησκεία αλλά είναι και τρόπος ζωής, πολιτική άποψη και πολιτισμός.

Μπορεί ένας Χριστιανός, άθεος, Βουδιστής ή ότι άλλο θέλει να νοιώθει Έλληνας ακόμη και εάν γενετικά δεν προέρχεται από Έλληνες γονείς; Η άποψη μου είναι πως ναι εάν αποδέχεται τις θεμελιώδεις πολιτισμικές αξίες της ελληνικής κοινωνίας, γνωρίζει την ιστορία, τις παράδοσεις και νοιώθει τα ίδια συναισθήματα για αυτές όπως οποιοσδήποτς άλλος Έλληνας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 6 Οκτωβρίου 2012 - 14:46

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ Κ. ΚΑΝΑΡΗ (1)
Συγγνώμη για την 24ωρη απουσία αλλά λόγω εφημερίας αδυνατούσα να ασχοληθώ με την συζήτησή μας!
Αγαπητέ κ. Κανάρη, ξεκίνησα να γράφω το σχόλιο αυτό παίρνοντας το ερέθισμα από ένα άρθρο στο δελτίο ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης αρ. 16 , με τίτλο: Αναζητώντας μια αριστερή στρατηγική ανάσχεσης του φασισμού της Χρυσής Αυγής. Προσπάθησα λοιπόν να γράψω ένα κείμενο τριών σελίδων και κατέληξα στις έξι λόγω του πολυδιάστατου του θέματος. Βεβαίως, σε καμία περίπτωση δεν ισχυρίζομαι ότι εξάντλησα το θέμα, κάτι που άλλωστε θα απαιτούσε την συγγραφή πραγματείας. Στόχος μου ήταν να συμβάλω στην συζήτηση υποδεικνύοντας κάποια από τα πιο χονδροειδή στρατηγικά λάθη του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα και γενικά στην αντιπολιτευτική του στρατηγική. Πιστεύω δε, πως η οπτική γωνία ενός ανθρώπου από την κεντροαριστερά έχει να προσφέρει πολλά σε ένα διάλογο που πολλά παλιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων, τον περιορίζουν τόσο σε εύρος όσο και σε βάθος! Όμως διαβάζοντας τις παρατηρήσεις σας, νομίζω ότι με αδικείτε!
Καταρχήν, δεν λέω εγώ ότι η Χρυσή Αυγή (Χ.Α.) στηρίζεται σε μη προνομιούχους αλλά οι δημοσκοπήσεις, κάτι για το οποίο σας έδωσα και την πλέον εμβριθή αναφορά στο θέμα από την Public Issue, στην βιβλιογραφία του άρθρου. Όποιος όμως ζει και κινείται στην κοινωνία (λαϊκή αγορά, καταστήματα μικρεμπόρων, αγροτικοί πληθυσμοί) διαπιστώνει την δημοφιλία της και χωρίς δημοσκοπήσεις.
Αν τώρα θεωρείτε ότι οι ψηφοφόροι με κατώτερη και μέση μόρφωση (65% των οπαδών της Χ.Α.), οι άνεργοι/ μισθωτοί ιδιωτικοί υπάλληλοι/ αυτοαπασχολούμενοι ( πάλι περίπου 65% των οπαδών της Χ.Α.), οι ημιαστικοί και αγροτικοί πληθυσμοί ( περίπου το 70% των οπαδών της Χ.Α.), οι άνθρωποι που κατά δήλωσή τους δυσκολεύονται οικονομικά (ξανά το 65% των Χρυσαυγιτών!) ανήκουν στους προνομιούχους, λυπάμαι αλλά θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω μαζί σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 6 Οκτωβρίου 2012 - 15:02

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ Κ. ΚΑΝΑΡΗ (2)
Αν και όπως σημείωσα παραπάνω, μακράν δεν εξάντλησα το θέμα του φαινομένου της επιτυχίας της Χρυσής Αυγής, δικαιούμαι βάσιμα να ισχυριστώ ότι υπεραπλουστεύετε ισχυριζόμενος ότι το απέδωσα μόνο στον μη πειστικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της μετανάστευσης. Έχω αναφέρει σωρεία αιτιών που δρουν σωρευτικά και οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα πχ τα εξαιρετικά (εκ του αποτελέσματος) μέσα που χρησιμοποιεί η Χ.Α. ( κοινωνικός ακτιβισμός με ή χωρίς εισαγωγικά προβάλλοντας συστηματικά τον ρόλο της ως Ζορό καθώς και την απουσία του κράτους, νέα επιθετικού τύπου lifestyle προσέγγιση του ευρέος κοινού, σκόπιμη αοριστολογία κλπ). Σε αυτά πρόσθεσα την κατάδειξη ενός ορατού και προσιτού στην εκδίκηση του όχλου εχθρού, των μεταναστών με μια γλώσσα προσιτή και στον πλέον αμόρφωτο χειρώνακτα.
Δείτε λοιπόν τι θα πει πραγματική προπαγάνδα: Αυτός, ο μαύρος = κινητοποιεί τον λανθάνοντα σε όλες τις κοινωνίες ρατσισμό, που μπήκε παράνομα στην χώρα = κινητοποιεί το αντανακλαστικό της νομιμοφροσύνης και στήνει τον πάγκο του δίπλα σου, κλέβει την πελατεία άρα τα λεφτά σου = κινητοποιεί το πιο σύνηθες ανθρώπινο ελάττωμα την απληστία! Και κανείς δεν τον πειράζει ενώ εσύ ανόητε πληρώνεις άδεια, φόρους και αν παρανομήσεις θα σε διαλύσουν = κινητοποιεί την αίσθηση της αδικίας και κάνει τον Έλληνα μικροπωλητή να νιώθει όντως ανόητος! Συγκρίνετε τώρα αυτήν την υπέροχα απλή και για αυτό ακαταμάχητη προπαγανδιστικά γλώσσα με τις βυζαντινολογίες των συντρόφων που αναφέρω στο άρθρο και πείτε μου ποιος θα κερδίσει τον μικροπωλητή!
Η γλώσσα όμως της Χρυσής Αυγής κρύβει και άλλα μυστικά όπως υπέδειξα! Χρησιμοποιώντας εθνικιστική ρητορεία και μόνο αποκτά πρόσβαση σε σχεδόν όλον τον ελληνικό πληθυσμό αυτόματα, ποιος δεν έχει εθνική συνείδηση; Αντίθετα, σημαντικό ποσοστό των πολιτών δεν έχει διαμορφωμένη κοινωνική ή ταξική συνείδηση με αποτέλεσμα ο στραμμένος στο κοινωνικό γίγνεσθαι και την οικονομία λόγος της Αριστεράς να απευθύνεται σε ένα εξορισμού μικρότερο κοινό! Σε όλα αυτά πρόσθεσα την βιαστική, μονόπλευρη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ σε σωρεία θεμάτων ( κατάληψη δημοσίου κτιρίου, σύλληψη φοροφυγά) και εμμέσως την υποτονική παρουσία εθνικού λόγου (ενδεικτικά ανέφερα υπόθεση τουρκικών σήριαλ). Φυσικά δεν παρέλειψα να αναφέρω και τις ανεξάρτητες από την θέλησή μας κοινωνικές σταθερές όπως λανθάνων ρατσισμός, οικογενειακή παράδοση (προφανώς άκρας δεξιάς!),χαμηλό μορφωτικό επίπεδο κάποιων στρωμάτων του πληθυσμού. Εκπλήσσομαι λοιπόν που μου αποδίδετε μια τόσο μονόπλευρη τοποθέτηση, που προφανώς δεν έχει να κάνει με τις θέσεις που ανέπτυξα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 6 Οκτωβρίου 2012 - 15:10

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ Κ. ΚΑΝΑΡΗ (3)

Συνεχίζοντας όμως κ. Κανάρη, μου αποδίδετε ότι προτείνω την υιοθέτηση της πολιτικής της Χ.Α. για το μεταναστευτικό από τον ΣΥΡΙΖΑ ως πανάκεια!!! Αυτό δεν ξέρω πως το αιτιολογείτε! Μάλλον, δεν παρατηρήσατε τις συστάσεις μου προς τον ΣΥΡΙΖΑ ως προς την διαχείριση της εικόνας του (το πλέον σημαντικό, διότι όραμα έχει!), ως προς την αμεριμνησία και τον ρομαντισμό που πρέπει να αποβάλλει, ως προς την προσέγγιση ομάδων του Κέντρου (αυτές θα του δώσουν την πλειοψηφία άρα και την δυνατότητα να αλλάξει την ελληνική κοινωνία !),ως προς τα παρωχημένα μέσα που συχνά χρησιμοποιεί (αν επαινώ ως αποτελεσματικές τις τακτικές της Χ.Α. εξ αντιδιαστολής κάτι υπονοώ, όπου δεν το λέω ανοικτά για αυτές του ΣΥΡΙΖΑ!)!
Αλλά ακόμη και στο μεταναστευτικό όπου αποκλειστικά εστιάζετε, οι προτάσεις μου έχουν σχέση με την Χ. Α.; Δεν ξέρω γιατί βρίσκεται παράλογη την συζήτηση για τον αριθμό των μεταναστών που μπορεί να συντηρεί η χώρα! Σε άλλα κράτη αυτές οι συζητήσεις έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια! Ακόμη και στις ΗΠΑ, ένα κράτος που κυριολεκτικά χτίστηκε από μετανάστες ελέγχεται πολύ αυστηρά ο αριθμός των μεταναστών που μπορεί να δεχτεί η χώρα(κάτι που γινόταν πάντα)! Πιστεύετε ότι θα πρέπει να δεχτούμε άλλα δέκα εκατομμύρια μετανάστες πχ λόγω της επισιτιστικής κρίσης ,της διεθνούς οικονομικής καταστροφής απότοκου του νεοφιλελευθερισμού και της παγκόσμιας οικολογικής καταστροφής; Θα βοηθήσει την Ελλάδα αυτό; Θα βοηθήσει τους δύστυχους μετανάστες; Σίγουρα πάντως θα βοηθήσει την Χρυσή Αυγή και τότε θα διαπιστώσετε ότι ο πατριωτικός και κινηματικός λόγος ωραία ακούγονται αλλά πρέπει να συνοδεύονται από συγκεκριμένες προτάσεις σε συγκεκριμένα θέματα! Εκτός και αν προτείνετε εσείς την πολιτική της Χ.Α. για το άμεσο ‘’ξεφόρτωμα των σκουπιδιών’’! Κάτι στο οποίο θα με βρείτε σε κάθε περίπτωση απέναντι!
Αδυνατώ επίσης να αντιληφθώ γιατί η δική μας αστυνομία δεν μπορεί να κάνει αυτό που κάνουν όλες οι αστυνομίες του κόσμου! Έτσι όπως το θέτετε, εσείς δίνετε δουλειά στον Κασιδιάρη!!! Αν δεν μπορεί να εφαρμόσει πραγματικά τον νόμο η αστυνομία τότε προφανώς κάποιος θα πάρει την θέση της και τότε θα ξανά αντιληφθείτε ότι ο πατριωτικός και κινηματικός λόγος ούτε αυτό το πρόβλημα θα έχει λύσει!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 6 Οκτωβρίου 2012 - 15:19

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ Κ. ΚΑΝΑΡΗ (4)
Αναφέρεστε κ. Κανάρη στην έλλειψη πολιτικής στο πατριωτικό ζήτημα ως σύνολο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Να υποθέσω ότι συμπεριλαμβάνετε υπό τον όρο πατριωτικό ζήτημα τα εθνικά θέματα, το μεταναστευτικό, την ύπαρξη εθνικού οράματος!
Και μόνο η συνεπής και ανυποχώρητη αντίσταση του ΣΥΡΙΖΑ στα σχέδια των νεοαποικιοκρατών και των τοποτηρητών τους και μόνο η λύσσα των εγχώριων Νενέκων εναντίον του, είναι τα υψηλότερα διαπιστευτήρια πατριωτισμού στις μέρες μας. Όμως τι ορίζετε ως πατριωτισμό;
Ελπίζω όχι τον συνδυασμό ταρατατζούμ και βοείου υπερηφάνειας που χαρακτηρίζει την Δεξιά!
Η οποία τρέχει πρώτη στις παρελάσεις, τραγουδά τον εθνικό ύμνο δακρυσμένη, φουσκώνουν τα στήθη της όταν βλέπει την γαλανόλευκη να κυματίζει αλλά….. φευ! Την στιγμή της κρίσης πάντα, μα πάντα μειοδοτεί! Ενδεικτικά:
A) 1974 η Κύπρος είναι μακριά (κυβέρνηση Εθνάρχη Καραμανλή), αποτέλεσμα ο Αττίλας 2! Ως τότε οι Τούρκοι είχαν μόνο ένα προγεφύρωμα στο νησί!
B) 1974 πραξικόπημα κατά Μακαρίου (Χούντα Ιωαννίδη), αλλοπρόσαλλες διαταγές σε μαχόμενους Έλληνες και Κυπρίους. Οι Τούρκοι αποκτούν προγεφύρωμα στην Κύπρο.
Γ) 1967 απόσυρση μεραρχίας Μενέλαος (Χούντα Παπαδόπουλου) από Κύπρο, το νησί μένει αθωράκιστο.
Δ) 1955 εξόντωση του ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης (κυβέρνηση Εθνάρχη Καραμανλή!) αντίδραση καμιά παρά την υπεροπλία μας!
Ε) 1941-1944 κατοχή (κατοχικές κυβερνήσεις!)! Οι μεγάλοι πατριώτες της Δεξιάς λουφάζουν! Ένα μικρό τμήμα τους ντύνεται την τιμημένη στολή του τσολιά και υπό την γαλανόλευκη δίνει όρκο πίστης στον Αδόλφο Χίτλερ! Μετά συμβάλλει όσο μπορεί στην απώλεια του 10% του ελληνικού πληθυσμού και την οικονομική καταστροφή του τόπου, πιστό στον όρκο του! Εν συνεχεία, μυξοκλαίγεται για τα καημένα, τα αθώα θύματα του Μελιγαλά!!!
ΣΤ) 1920-1922 (κυβέρνηση Γούναρη). Μικρασιατική καταστροφή! Τι να πει κανείς;
Ζ) 1915-1916 (κυβερνήσεις ανδρεικέλων Κωνσταντίνου). Παράδοση του Ρούπελ στους Βουλγάρους και του 4ου σώματος στρατού στους Γερμανούς, ταπεινωτική του αιχμαλωσία στο Γκαίρλιτς!
Και πάει λέγοντας! Ενώ θυμηθείτε, οι απάτριδες της διεθνιστικής Αριστεράς πήραν τα όπλα και οδήγησαν τον αγώνα του λαού μας κατά του κατακτητή για να εξοντωθούν στην συνέχεια, να εξοριστούν και να κρύβονται σαν τους κλέφτες, συχνά εξαιτίας των ομοϊδεατών των εκτελεσμένων προδοτών του Μελιγαλά!
Το NSDAP κ. Κανάρη ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό στην κούρσα βίας της Γερμανίας του μεσοπολέμου λόγω της καλύτερης οργάνωσής του (πληθώρα αξιωματικών βλέπετε, συν κληρονομιά των Freicorps!) αλλά και του γεγονότος ότι οι επίσημες αρχές <> και όχι μόνο στον δρόμο! Έλαβε γενναία χρηματοδότηση από το γερμανικό κεφάλαιο και στήριξη από τα ΜΜΕ της εποχής. Μην υποτιμάτε τον κοινωνικό του ακτιβισμό μέσω των κομματικών του οργανώσεων, των παραστρατιωτικών του σωμάτων και της ναζιστικής νεολαίας.
Μην υποτιμάτε επίσης την πρωτοποριακή προπαγανδιστική του τεχνική, που σε μεγάλο βαθμό όπως περιέγραψα χρησιμοποιεί και η Χ. Α.! Ούτε και την αφέλεια των λοιπών πολιτικών δυνάμεων της δημοκρατίας της Βαϊμάρης που διαβλέπω σε σημαντικό βαθμό και καυτηριάζω και στον ΣΥΡΙΖΑ!
Ο ΣΥΡΙΖΑ κ. Κανάρη έχει όραμα, την αλλαγή και τον κοινωνικό μετασχηματισμό υπέρ της κοινωνίας και των ανθρώπων! Την απελευθέρωσή τους από την βαρβαρότητα των αγορών, των νεοαποικιοκρατών και των τοποτηρητών τους. Σε αντίθεση με το NSDAP το όραμά του είναι ευγενές, όμως σε ακόμη μεγαλύτερη αντίθεση από αυτό υπολείπεται δραματικά στην μάχη της προπαγάνδας και την στρατηγική του. Αυτό το κενό ήθελα να αναδείξω με το άρθρο μου.
Θα συμφωνήσω πάντως μαζί σας σε κάθε περίπτωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προβάλλει πιο πολύ το εθνικό και το πατριωτικό (υπάρχει αναφορά στο άρθρο με αφορμή τα τουρκικά σήριαλ) και να μελετήσει ιδιαίτερα τις τεχνικές προσέγγισης των μαζών του ΕΑΜ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Χ. Α.! Δυστυχώς το ενδιαφέρον για τα κοινωνικά ζητήματα (κατεξοχήν πεδίο της Αριστεράς!) την οδηγεί πολλές φορές σε εντελώς μονομερείς προσεγγίσεις και υποτίμηση άλλων πεδίων όπως επίσης ο υγιής πατριωτισμός που μπορούν να επηρεάσουν μεγάλες ομάδες του πληθυσμού.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 6 Οκτωβρίου 2012 - 15:35

Νομίζω όμως ότι είναι εξαιρετικά εύστοχο το σχόλιο του κ. Θανάση διότι η σύζευξη εθνικού και κοινωνικού είναι πράγματι η μεγάλη πρόκληση προς την Αριστερά και όντως ο κ. Κανάρης στην ουσία αυτό λέει αν και παρουσιαζόμενος σε τεχνητή αντίθεση με το άρθρο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 6 Οκτωβρίου 2012 - 15:41

Στην απάντηση στον κ. Κανάρη (4) εντός των παρενθέσεων
δεν εμφανίστηκε η φράση ”του έκλειναν το μάτι”.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 6 Οκτωβρίου 2012 - 16:37

Μετά το επεισόδιο στην Βουλή αγαπητοί σύντροφοι με τον Μανιάτη και την ομιλία Κασιδιάρη, παρακολουθήστε την νέα δημοσκοπική άνοδο που θα παρουσιάσει η Χρυσή Αυγή, βγάλτε τους το καπέλο και ξαναδιαβάστε πολύ προσεκτικά το άρθρο! Ίσως προλαβαίνουμε ακόμα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Απόστολος 10 Οκτωβρίου 2012 - 10:33

Κ Τσολάκη ευχαριστώ για το άρθρο σας το οποίο ως προς την κρίση της ΧΑ είναι λογικώς δομημένο. Δυστυχώς η ιδεολογία σας δεν σας αφήνει να αναγνώσετε στην αντιπρότασή σας τις λογικές αντιφάσεις. Όντας 35 ετών δεν έχω ζήσει παρά κυβέρνηση της Αριστεράς σ΄αυτόν τον τόπο, όπως φυσικά ορίζεται η Αριστερά σ’αυτόν τον τόπο, και ξαφνικά η λύση είναι κυβέρνηση της Αριστεράς; Καλή η απομάκρυνσή σας από το ΠΑΣΟΚ αλλά νομίζετε πραγματικά ότι η λύση είναι η νεκρανάσταση του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα; Και επιτέλους σταματήστε οι αριστεροί της Ελλάδος να νομίζετε ότι σώνει και καλά όλοι ασχολούνται με εσάς και είναι κέντρα λήψης αποφάσεων που προωθούν τη ΧΑ. Δεν καταλαβαίνετε ότι με τέτοιες συνωμοσιωλογικές απόψεις καταρρίπτετε ο ίδιος τα λογικά επιχειρήματά σας; Αν όλα είναι κατευθυνόμενα και ελεγχόμενα ποιος ο λόγος να ερμηνεύετε τις γενεσιουργές τους αιτίες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 11 Οκτωβρίου 2012 - 00:03

Φίλε Απόστολε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, ας ασχοληθούμε όμως και με την κριτική σου! Λες πως είσαι 35 χρονών και για αυτό έχεις ζήσει μόνο με κυβερνήσεις Αριστεράς όπως αυτές ορίζονται στην Ελλάδα. Εννοείς την κυβέρνηση ΓΑΠ (επειδή είναι πρόεδρος της δήθεν Σοσιαλιστικής Διεθνούς); Την κυβέρνηση Σημίτη; Διότι στην τελευταία κυβέρνηση Α. Παπανδρέου το αργότερο το 1995 ήσουν 16-18 χρονών και αυτή η περίοδος δεν ήταν και η πλέον αριστερόστροφη του παπανδρεικού ΠΑΣΟΚ. Και αν τις κυβερνήσεις που ανέφερα τις θεωρείς αριστερές (αν είναι δυνατόν!), τι σχέση έχουν αυτές με τον ΣΥΡΙΖΑ; Εσύ δηλαδή θεωρείς τον Τσίπρα περίπου Σημίτη και το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ κάτι ανάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ άρα δεν βλέπεις καμιά διαφορά;
Όντως υπήρξε απομάκρυνσή μου (όπως και χιλιάδων άλλων!) από το ΠΑΣΟΚ όχι όμως επειδή απομακρύνθηκα εγώ αλλά επειδή το ΠΑΣΟΚ μετατράπηκε σε σκληρό νεοδεξιό κόμμα και δουλοπρεπής τοποτηρητής της νεοαποικιοκρατίας απομακρυνόμενο από τον εαυτό του!
Εγώ πράγματι πιστεύω ότι όταν δέχεσαι μια εξοντωτική επίθεση από έναν πανίσχυρο ξένο εχθρό (κύκλοι της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας καθοδηγούμενη από την κ. Μέρκελ) με την βοήθεια των συνεργατών τους (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔημΑρ) πρέπει να δημιουργήσεις ένα ευρύ πλειοψηφικό λαϊκό ρεύμα για να αντισταθείς.
Αυτό έκανε το ΕΑΜ που μάλλον έχω στο μυαλό όταν μιλάω για την ανάγκη της Αριστεράς να επεκταθεί προς το ιστορικό Κέντρο όπως στην κατοχή(και τότε είχαμε πανίσχυρο κατακτητή και τάγματα ασφαλείας!). Αυτό έκανε και το ΠΑΣΟΚ στην μεταπολίτευση και πέτυχε. Εσείς έχετε κάποια καλύτερη πρόταση για τον ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως να καθίσει στην γωνία και να κάνει γραφικές πορείες, ώστε οι κονκισταδόρες να ληστέψουν ανενόχλητοι την πατρίδα όπως πράττει το ΚΚΕ; Μήπως να γίνει ΄΄υπεύθυνη Αριστερά΄΄ σαν την ΔημΑρ και να συμμετέχει στο πλιάτσικο; Μήπως να ακολουθήσει τον δρόμο της συσπείρωσης όλης της Αριστεράς δηλαδή του Μήτσου, του Κίτσου, του κυρ Αλέκου και του κούκου που μας κάνει άθροισμα τρεις και ο κούκος(!); Όλα αυτά είναι δυνατότητες και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τις επιλέξει (κάτι που απεύχομαι!) αλλά ποια από αυτές του δίνει την δυνατότητα να αντισταθεί για λογαριασμό του ελληνικού εχθρού στους βαρβάρους;
Διαβλέπετε μήπως κάποια άλλη πολιτική δύναμη που να έχει την θέληση αλλά και την δυναμική για να το κάνει; Το ΚΚΕ, που ακολουθεί την γραφική πορεία που υπέδειξα; Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που παρά την χρησιμότητά τους στο πολιτικό πεδίο απέχουν από τον Σαμαρά μόλις 21% (!) και έχουν στις τάξεις τους πολύ κόσμο από την ΝΔ (εννοώ στελεχιακά) με ότι σημαίνει αυτό; Επίσης είναι κόμμα που ιδρύθηκε χθες και με πολλά οργανωτικά προβλήματα. Μήπως η Χρυσή Αυγή (τα σχόλια περιττεύουν!); Είναι αίτημα της ιστορίας ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει την Ελλάδα, ανοίγοντας νέο δρόμο όχι επειδή είναι αριστερός αλλά επειδή είναι ο μόνος που μπορεί να το κάνει! Αν όχι υποδείξτε μου ποιος! Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κοινωνικό υποκατάστατο του Στρατιωτικού Συνδέσμου του 1909 όσο και αν αυτό ηχεί περίεργα!
Εγώ φίλε Απόστολε ως μη κομμουνιστογενής κεντροαριστερός είμαι ρεαλιστής μέχρι κυνισμού! Κανείς δεν ασχολείται με τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή είναι αριστερός (αλλιώς θα ασχολούνταν και με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ!)αλλά διότι είναι ισχυρός! Και μάλιστα αρκετά ισχυρός για να αρπάξει την εξουσία από τα χέρια τους, που τίποτα άλλο δεν έχουν μάθει από το να την θωπεύουν!
Δεν ξέρω από πού συμπέρανες πως ισχυρίστηκα ότι κέντρα αποφάσεων προωθούν την Χ. Α.; Η άνοδος της ισχύος της έχει να κάνει με την κρίση και κυρίως με το ζήτημα του μεταναστευτικού στην χώρα μας(αντικειμενικές συνθήκες!). Αυτό που υπέδειξα είναι ότι κάποιοι οφθαλμοφανώς χρησιμοποιούν και ενδυναμώνουν(ανθρώπινος υποκειμενικός παράγων!) αυτήν την τάση με τα τεράστια μέσα που διαθέτουν ώστε να κερδίσουν οι ίδιοι από αυτήν! Σύμφωνα με την δική σου άποψη αν σε μια σκακιέρα καθίσουν ένας άσχετος και ένας μαιτρ του αθλήματος με τον άσχετο να έχει καλύτερη θέση στην αρχή, οι αντικειμενικές συνθήκες (καλύτερη θέση!)θα κερδίσουν μόνες τους! Επειδή ο αποδεδειγμένα καλύτερος στρατός της αρχαιότητας, ο ρωμαϊκός παρατάχθηκε σε μια θέση που έμοιαζε ιδανική και σε υπερδιπλάσια σύνθεση οι Καρχηδόνιοι έπρεπε να συντριβούν από τις αντικειμενικές συνθήκες! Και όμως η μάχη(των Καννών, 217 πΧ ) υπήρξε το μεγαλύτερο σφαγείο για τον Ρωμαϊκό στρατό στην ένδοξη ιστορία του! Οι αντικειμενικές συνθήκες λοιπόν γιγαντώνουν την Χ. Α. και κάποιοι σαν καλοί στρατηγοί τις χρησιμοποιούν όπως ο μαιτρ ή ο Αννίβας ενώ οι ΣΥΡΙΖΑιοι περιμένουν αμέριμνοι να νικήσουν επειδή είναι δίκαιοι (!) και οι άλλοι διεφθαρμένοι!
Δεν ξέρω τι ακριβώς πιστεύεις για την πολιτική. Από αυτά που γράφεις, μου δημιουργείς την εντύπωση ότι διάβαζες πολύ την αγωγή του πολίτη σαν μαθητής και δυστυχώς την πίστεψες! Έτσι μάλλον φαντάζεσαι ότι οι πανίσχυρες πολυεθνικές απλά παράγουν τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα, τσόντες και ότι άλλο ζητάει η αγορά και την διακυβέρνηση του κόσμου (την πιο πλουτοπαραγωγική βιομηχανία!), την έχουν αφήσει σε εμένα ,σε εσένα ή στις αντικειμενικές συνθήκες!!! Αν νομίζεις ότι περιμένουν τι θα ρίξεις στην κάλπη, ποιους θα στείλεις στην βουλή και τι πραγματικά θέλεις για να προσαρμοστούν απλά γελιέσαι!
Όπως ο καλός σκακιστής εκτιμούν άρτια την θέση, προβλέπουν τις δυνατές βαριάντες και καθοδηγούν αφανώς το παιγνίδι εκεί όπου τις συμφέρει! Δεν δημιουργούν αυτές την σκακιέρα, ούτε τα πιόνια και τα κομμάτια απλά παίζουν σαν ένας μαιτρ αφανώς και έχουν τεράστιο πλεονέκτημα διότι οι αντίπαλοί τους είναι κατώτεροι παίκτες και ορατοί!
Επειδή όμως βλέπω ότι αμφισβητείς την ύπαρξη κέντρων αποφάσεων (προφανώς των κρυφών, διότι δεν μπορείς να αρνηθείς τα φανερά πχ Λευκός Οίκος, Κρεμλίνο κλπ!) θα σου πω την προσωπική μου εμπειρία! Ως γιατρός πέρασα από το ΕΣΥ σε διάφορες κλινικές και ΔΥΠΕ, αλλού υπήρχε ο Διευθυντής που υπόγεια υπέβλεπε ο Αν. Διευθυντής και η δική του κλίκα, αλλού ο ΔΥΠΕάρχης και αυτοί που τον υπονόμευαν στο συμβούλιο της ΔΥΠΕ με έναν μηχανισμό (εξωθεσμικό!) από υπαλλήλους που πχ έκρυβαν ενημερωτικά έγγραφα και χειρίζονταν υποθέσεις πίσω από την πλάτη του κλπ! Πιστεύεις ότι αν αυτά γίνονται στο ασήμαντο επίπεδο των νοσοκομείων, η πλανητική εξουσία δεν έχει αρκετούς μνηστήρες; Εσένα, εμένα ή τις αντικειμενικές συνθήκες περιμένουν για να οργανώσουν ανάλογα κέντρα απίστευτης ισχύος; Αν το πιστεύεις φίλε μου αυτό είναι μεγαλομανία!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Απόστολος 11 Οκτωβρίου 2012 - 10:18

Φίλε Μιχάλη
Η πρώτη συνειδητοποίηση της πολιτικής στην Ελλάδα μού ήρθε στα θρανία σε ηλικία όχι 18 αλλά 14 ετών όταν η Γαλλικός μας μας έκανε μάθημα για το δικαίωμα της κατάληψης (1η χρονιά των σχολικών καταλήψεων και πρώτη χρονιά διακυβέρνησης Μητσοτάκη). Από εκεί και μετά απλά επιβεβαιωνόταν η πεποίθησή μου ότι οι ελλαδίτες κομματάνθρωποι δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο και δεν σέβονται ούτε σχολεία ούτε πανεπιστήμια.
Άποψή μου είναι ότι το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν άλλαξε όπως υποστηρίζεις από αριστερό σε δεξιό (οι ίδιοι ήταν στα πολιτικά γραφεία για τριάντα χρόνια και ο άνθρωπος συνήθως δεν αλλάζει μετά την ηλικία των επτά ετών) αλλά εκδηλώθηκε από τη στιγμή που κατέκτησε την εξουσία σε αυτό που ήταν: ένα μιζοκόμμα (φανερό από τον Κοσκωτά και μετά) γραφειοκρατικό με αριστερό περιτύλιγμα. Με αυτήν την άποψη δεν μπορείς να συμφωνήσεις λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων. Ο τσίπρας είναι γνήσιο τέκνο του ανδρέα. Μπορείς πραγματικά να μου πεις με το χέρι στην καρδιά ότι τα διανοούμενα παιδάκια 50 ετών που απαρτίζουν την πνευματική καρδιά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ; Καταλαβαίνουν κάτι από αυτήν τη χώρα; Επειδή κάναν κάτι κουτσουρεμένες σπουδές και έχουν και μια έδρα σε ένα ελλαδικό πανεπιζήμιο είναι και σοφοί; Αγαπούν αυτόν τον τόπο ή το εγώ τους; Δεν σου προσάπτω κάτι για το ότι άργησες να την κάνεις από τον βούρκο του ΠΑΣΟΚ αλλά αν δεν κάνεις αυτοκριτική θα κάνεις τα ίδια λάθη, βλ ΣΥΡΙΖΑ. Το παραμύθι που παρουσιάστηκε ως αριστερά στην Ελλάδα μάς έφερε στα χάλια μας (και η ΝΔ αριστερά όπως και το ΠΑΣΟΚ ήταν καθώς κάθε διακυβέρνησή της συνοδεύτηκε από αύξηση των δημοσίων υπαλλήλων).

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 11 Οκτωβρίου 2012 - 19:44

Φίλε Απόστολε, θα μπορούσα βέβαια να σου αναπτύξω τι ακριβώς άλλαξε στην Ελλάδα από το 1981 χάρη στο ΠΑΣΟΚ και πόσο λάθος είναι να συγκρίνεται η Ελλάδα του 1981 (μια τυπικά λατινοαμερικάνικη χώρα στην Ευρώπη!) με πχ το Βέλγιο! Θα μπορούσα επίσης να σου αποδείξω ότι Δεξιά και Αριστερά δεν είναι έννοιες που ορίζονται με τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και ότι φυσικά τίποτα κοινό δεν υπάρχει ανάμεσα στο κινούμενο στις παρυφές του μαρξισμού λενινισμού ΠΑΣΟΚ του 1975 και αυτό του καθηγητή του συνταγματικού δικαίου που πήρε το φλασάκι σπίτι του για…..αρχείο! Αλλά νομίζω ότι θα εκτροχιαστούμε από το βασικό θέμα που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ!
Φυσικά ο Τσίπρας ακολουθεί τον δρόμο του Α. Παπανδρέου στην προσπάθειά του να σχηματίσει ένα πλατύ πλειοψηφικό ρεύμα, να κατακτήσει την εξουσία και να αποκρούσει την μνημονιακή επίθεση. Εσύ έχεις κάποια καλύτερη ιδέα να προτείνεις; Μήπως πρέπει να υποστηρίξει την διαίρεση των Ελλήνων; Μήπως σαν το γραφικό απολίθωμα του ΚΚΕ πρέπει να κλειστεί στην γωνία και να διασκεδάζει τους επιδρομείς με τα καμώματά του (διότι με το 4% δεν θα τους αναχαιτίσει ποτέ!)
Μήπως σαν τα τσακάλια της ΔημΑρ πρέπει να καραδοκήσει να σκυλεύσει τα απομεινάρια από το κουφάρι της Ελλάδος, όταν οι λέοντες της ολιγαρχίας έχουν πλέον χορτάσει; Μήπως πρέπει να περιμένει μπας και ο Καμμένος καλύψει το μόλις 21% που τον καλύπτει από την ΝΔ; Ή να παραδώσει την χώρα στον Μιχαλολιάκο;
Αλήθεια μέχρι τώρα πολλά είπες για τον Τσίπρα, τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Α. Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ, μόνο την πρότασή σου δεν μας είπες! Μήπως να φυσήξουμε όλοι μαζί για να πάρει ο αέρας το μνημόνιο;
Μήπως να ακολουθήσουμε την τακτική Χατζηαβάτη; Με χτυπάει ο αγάς, ας χτυπάει! Θα κουραστεί! Αφού κουραστεί, θα εξαντληθεί! Αφού εξαντληθεί, θα πέσει να κοιμηθεί στον δρόμο! Αφού κοιμηθεί θα αρπάξει πνευμονία και θα πάψει να με βαράει!!! Πόσο έξυπνος είμαι, θα τον νικήσω!
Μου αρέσει που με ψέγεις για έλλειψη ρεαλισμού αλλά ο ίδιος απορρίπτεις τον Τσίπρα και δεν προτείνεις τίποτα! Και εγώ θα δεχτώ χάρην της συζήτησης ότι ……έχεις δίκιο! Ο Τσίπρας είναι ο Αντίχριστος και o ΣΥΡΙΖΑ η κόλαση! Εσύ ποια διέξοδο βλέπεις πέραν της δικής τους; Μήπως εσύ τελικά είσαι ο αθεράπευτα ρομαντικός πάνω στα ροζ συννεφάκια; Είναι τόσο πολύπλοκο να αντιληφθείς ότι αν δεν έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ τότε θα έχουμε πάλι μνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ;
Εγώ φίλε μου τον ιδεολογικό μου Ρουβίκωνα τον πέρασα για το καλό της πατρίδας, προσπάθησε να τον περάσεις και εσύ γιατί αλλιώς σε περιμένουν 100 χρόνια μνημόνια! Η πολιτική είναι σαν την μαγειρική! Μαγειρεύεις με τα υλικά που έχεις όχι με αυτά που ΘΑ ήθελες ΝΑ έχεις! Αν πάλι διακρίνεις κάτι πατριωτικότερο σε αυτούς που εκφράζουν την μόνη εναλλακτική εκτός ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το μνημόνιο άνοιξέ τους τον δρόμο και ετοιμάσου για την νέα λίθινη εποχή!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 13 Οκτωβρίου 2012 - 20:10

Και επειδή αγαπητέ Απόστολε οι εξελίξεις τρέχουν κάθε μέρα πάρε μια μικρή γεύση από τον πατριωτισμό της εκτός ΣΥΡΙΖΑ επιλογής! Δούλευε εξαήμερο με καταργημένο εργατικό δίκαιο και αν τα πράγματα δεν πάνε καλά εκκένωσε τα νησιά με κάτω από 150 κατοίκους (και όλα αυτά για ένα σχέδιο που όλοι ανοικτά έχουν ομολογήσει ότι δεν βγαίνει!)! Κατά τα άλλα ενώ οι ……πατριώτες του μνημονίου σε μετατρέπουν σε ιθαγενή της υποσαχάριας Αφρικής εσύ κοίτα να ανησυχείς για τον ……επικίνδυνο Τσίπρα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
PETROS 13 Οκτωβρίου 2012 - 21:41

Αγαπητέ κε Τσολάκη
Θέλω κατ’ αρχήν να ομολογήσω ότι το άρθρο σου που μόλις τώρα διάβασα με ανακούφισε από μιά μεγάλη αγωνία που με βασάνιζε : Πως δηλαδή , αφού το πεπρωμένο έφερε τον Σύριζα σε τροχιά διακυβέρνησης , θα καταφέρει πράγματι να κυβερνήσει και δεν θα χάσει αυτήν την ευκαιρία , από λάθη η από αδυναμία επωφελών για αυτόν επικοινωνιακών και εκλογικών χειρισμών της ηγεσίας του ;
Ευτυχώς έγκαιρα καταθέτεις την πανέξυπνη ιδέα της
” μεταμφίεσης ” , κατά την οποία ο Σύριζα θα μεταμφιεστεί σε κόμμα ” αντισυστημικό και πατριωτικό ” , ταυτόχρονα θα προσποιηθεί ορθολογική και ελληνοκεντρική αντιμετώπιση του θέματος της λαθρομετανάστευσης , μέχρι ακόμα και φιλικότητα η ανοχή πρός τον χριστιανισμό και την ορθοδοξη παράδοση . Υποτίθεται ότι έτσι θα κοροϊδέψει στις επόμενες εκλογές τους λίγο-πολύ έτσι και αλλοιώς ” μισόχαζους και κοινωνικά υποβαθμισμένους μη προνομιούχους ” ένα ήδη εκατομμύριο ψηφοφόρους της Χ.Α. , καθώς και το άλλο ένα εκατομμύριο που θα έχουν εν τω μεταξύ προκύψει , καθώς επίσης και άλλους ανυποψίαστους πολίτες , οι οποίοι υποτίθεται θα παγιδευτούν και θα ψηφίσουν ” Σύριζα ”΄. Ο οποίος και θα κυβερνήσει , όπερ και το βασικά ζητούμενο , για να ασκήσει την πολιτική του ”βλέποντας και κάνοντας και επ’ ωφελεία όλων γενικώς των ενδιαφερομένων ” . Μία εξαιρετική ” μη αριστερή , αλλά κεντροαριστερή ” πρόταση όπως εσύ ο ίδιος θα την χαρακτήριζες , και εντόνως ” πασοκογενής ” εγώ θα συμπλήρωνα .
Μου θυμίζει όμως έντονα αυτή η αντίληψη για την προσέγγιση και κατάληψης της κυβερνητικής εξουσίας το περιεχόμενο των συζητήσεων και του προβληματισμού των κεντρικών στελεχών του πασοκ , την περίόδο της ιδεολογικής του καθίζησης στο δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του ‘ 80 , περί την προτιμότερη πολιτική τους μεταμφίεσή για την πολιτική τους επιβίωση και για την επανακατάληψη της κυβερνητικής εξουσίας . Και το αντίστοιχο βεβαίως της πλειοψηφίας των τότε μεσαίων στελεχών και των μελών του πασόκ , περί του πως να ενταχθούν και αυτοί , για ίδιον όφελος , στην διαφαινόμενη κάθε φορά μεταμφίεση του κόμματός τους .
Εκτιμώ εδώ ότι παρά τις αξιόλογες προτάσεις και τις φιλότιμες προσπάθειες στον Σύριζα , η ιστορία αυτή των μεταμφιέσεων δεν μπορεί να επαναληφθεί με επιτυχία , πρώτον γιατί οι κρατούσες κοινωνικές , πολιτικές και οικονομικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν και δεύτερον διότι τα παραδοσιακά στελέχη του Σύριζα φέροντας μαζί τους την μονολιθικότητα της πολιτικής τους καταγωγής , αδυνατούν να εκδηλώσουν την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα που απαιτεί μία τέτοιου μεγέθους επιχείρηση εξαπάτησης του Ελληνικού λαού σαν αυτή που προτείνεις .
Πέραν αυτού όμως υπάρχει η πολιτική ουσία του ότι είναι αδύνατο μέσα από πολιτικές μεταμφιέσεις και υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου να ανατρέψουμε , εξυγιάνουμε και εκδημοκρατίσουμε εις βάθος και κατά την ουσία του το Πολιτικό Σύστημα , πολύ δε περισσότερο να υπερβούμε με μία Αναγεννητική προσπάθεια την βαθειά Πολιτική , Οικονομική και κυρίως Πολιτιστική και Αξιακή κρίση στην οποία είναι βυθισμένη η χώρα μας , αυτό δε προτείνω να μας απασχολήσει την επόμενη φορά που θα συνομιλήσουμε ηλεκτρονικά η ελπίζω με πρωτοβουλία του ΑΡΔΗΝ και ζωντανά .

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 14 Οκτωβρίου 2012 - 03:24

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΠΕΤΡΟ (1)
Φίλε Πέτρο, η αγωνία σου ήταν προϊόν της σωρείας των προκαταλήψεων που διακρίνω στο κείμενό σου! Αν είχες απαλλαγεί από αυτές θα έβλεπες και μόνος σου την λύση! Αλλά ακόμη και στο μενού της αγωνίας σου διακρίνω πρόβλημα! Αντί να αγωνιάς για την Ελλάδα, την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, την φτωχοποίηση του λαού, το αδιέξοδο της προοπτικής της χώρας, ανησυχείς για τον ΣΥΡΙΖΑ! Και σου διαφεύγει ότι το κείμενο μου ασχολείται με τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο στον βαθμό που αυτός αποτελεί την μοναδική ρεαλιστική δυνατότητα απόκρουσης του μνημονίου. Ότι η αγωνία και οι παραινέσεις μου έχουν να κάνουν με την ανησυχία μου ότι το βάρος της αποστολής που φαίνεται να του αναθέτει η ιστορία ίσως αποδειχτεί πολύ μεγάλο για αυτόν
Επειδή όμως άρχισαν να με κουράζουν οι ΄΄αγνοί ιδεολόγοι΄΄ και η κριτική του τύπου ο Τσίπρας είναι καμπούρης, μας λες και εσύ την εναλλακτική που διακρίνεις και που ο δικός μου περιορισμένος εγκέφαλος δεν συλλαμβάνει; Εννοώ μια πραγματική επιλογή, που να δίνει στους Έλληνες την δυνατότητα να αντισταθούν ελπίζοντας βάσιμα στην επιτυχία. Διότι όπως θα έπρεπε να έχεις καταλάβει (αλλά αυτό είναι το πρόβλημα με την ιδεοληψία, απλά αρνείται να καταλάβει!) με τις συζητήσεις ζωντανά/ διαδικτυακά τα προβλήματα δεν λύνονται! Στην χώρα υπάρχουν άπειρες πραγματείες με εκθέσεις ιδεών για όλα τα θέματα που βέβαια τίποτα δεν έλυσαν, άλλωστε αν μπορούσαν να τα λύσουν πρώτος θα τα έλυνες εσύ (αν είσαι ειλικρινής αυτό που προτείνεις να κάνω ήδη θα το έχεις κάνει ο ίδιος! Όμως παρά τις συζητήσεις δεν βλέπω η κοινωνία να σου έκανε την χάρη να αλλάξει! Ξέρεις γιατί; Διότι, απλά δεν έχεις την εξουσία! Ναι, αυτήν πο ψέγεις τον ΣΥΡΙΖΑ ότι την επιδιώκει!)!
Μου λες ότι έγκαιρα καταθέτω την πανέξυπνη ιδέα της ΄΄μεταμφίεσης΄΄. Μακάρι να την καταθέτω έγκαιρα (δεν είμαι σίγουρος, ο ιστορικός χρόνος τρέχει πολύ γρήγορα για τον ΣΥΡΙΖΑ!) και να της δώσουν προσοχή, όσο για το πανέξυπνη, με ανυπομονησία περιμένω την δική σου ακόμη εξυπνότερη εναλλακτική που πάντως δεν αποκάλυψες! Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοείς όταν λες μεταμφίεση! Ο ΣΥΡΙΖΑ εκκινεί από ορθές αρχές πχ στο θέμα του μεταναστευτικού (διεθνιστική αλληλεγγύη, ανθρωπισμός κλπ) και ερμηνεύοντας δογματικά καταλήγει όπως απέδειξα σε εμφανώς παράλογα συμπεράσματα και πολιτικές θέσεις/ δράσεις. Το να κάνει μια αυτοκριτική, να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και να προσαρμόσει τις θέσεις του δεν είναι ΄΄μεταμφίεση΄΄ αλλά αυτοβελτίωση (έννοια επίσης άγνωστη στους ιδεοληπτικούς!). Που ακριβώς βλέπεις την προσποίηση; Γιατί να προσποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον πατριωτικό; Δεν είναι (βέβαια για να τον απορρίψεις δεν πρέπει μόνο να μου αποδείξεις ότι δεν είναι! Πρέπει και να τεκμηριώσεις κάποια καλύτερη και βέβαια ρεαλιστική επιλογή!); Γιατί να προσποιηθεί τον ορθολογικό; Δεν είναι (ισχύει το ίδιο με πριν!); Γιατί να προσποιηθεί τον αντισυστημικό; Δεν είναι (ισχύει το ίδιο με πριν!); Μπορείς εσύ να μου υποδείξεις κάποιον αντισυστημικό που να μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις εκτός του ΣΥΡΙΖΑ; Χρειάζεται να είσαι ελληνοκεντρικός για υπηρετείς την χώρα και τον λαό της; Μήπως τα έχεις μπερδέψει λίγο; Το κομμουνιστογεννές αριστεροκρατούμενο ΕΑΜ δεν ήταν πατριωτικό; Δεν υπηρέτησε την Ελλάδα και τον λαό; Την παρατήρησή σου για την θρησκεία δεν την κατάλαβα! Μήπως είναι σατανιστική οργάνωση ο ΣΥΡΙΖΑ για να δείξει ανοχή (!!!) στον χριστιανισμό; Δηλαδή τι θα πρότεινες να ξαναεκδώσει τα διατάγματα του Διοκλητιανού και να αρχίσει να ρίχνει χριστιανούς στα λιοντάρια;
Ο τρόπος που έχεις βάλει τις παρενθέσεις, εκεί όπου αναφέρεις τους μισόχαζους και κοινωνικά υποβαθμισμένους μη προνομιούχους, θα μπορούσε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι πρόκειται για δική μου φράση. Πιστεύω δεν το έκανες σκόπιμα αλλά για να αποδώσεις καλύτερα αυτό που ήθελες να πεις. Σε κάθε περίπτωση η ορολογία και οι χαρακτηρισμοί είναι δικοί σου! Θα παραπλανούνταν οι άνθρωποι αυτοί αν ο ΣΥΡΙΖΑ προσποιούνταν, εγώ όμως προτείνω επανεξέταση θέσεων εκεί όπου υπάρχει θέμα ανεπάρκειας (άρα ειλικρινή αυτοβελτίωση!) και έκφραση θέσεων εκεί όπου αυτές είναι απούσες (πχ τουρκικά σήριαλ) πάντα με γνώμονα το καλό της χώρας (άρα διεύρυνση του ορίζοντα! Κάτι εξίσου ανύπαρκτο στους ιδεοληπτικούς!). Οι άνθρωποι αυτοί και τον Ιούνιο να ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ του εαυτού τους θα ψήφιζαν, αφού είναι η μόνη δυνατότητα που έχουν να προφυλαχθούν από την επίθεση που δέχονται (περιμένω με αγωνία να μου πεις εσύ την άλλη!). Αν όμως για χίλιους δύο λόγους πρέπει να μεταδοθεί το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλη γλώσσα από αυτήν που μιλούσε η Αριστερά συνήθως ποιο το πρόβλημα; Εσύ δηλαδή προκρίνεις την επιλογή της μη μετάδοσης; Την συνέχιση της ακατανόητης σε μεγάλο μέρος του κόσμου βυζαντινολογίας(ένας από τους λόγους που Καθολική εκκλησία έχασε την Γερμανία ήταν η χρήση της ακατανόητης στους Γερμανούς λατινικής! Αντίθετα η χρήση της γερμανικής διευκόλυνε μέγιστα τους Προτεστάντες! Πιστεύεις ότι θα έχανε κάτι η Καθολική εκκλησία στο μήνυμά της αν ήταν λιγότερο στενόμυαλη και το μετέδιδε στα γερμανικά. Θα προσποιούνταν κάτι διαφορετικό από τον εαυτό της;); Από εκεί και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόγραμμα για να κυβερνήσει, δεν έχει λόγους να πάει βλέποντας και κάνοντας, όπερ και πράγματι το πραγματικό ζητούμενο. Φυσικά είναι το πραγματικά ζητούμενο για όποιον βλέπει το πραγματικό πρόβλημα (μνημόνιο, συστημική φαυλοκρατία κλπ) και επιθυμεί όντως να το λύσει και όχι μόνο να κάθεται στην κορυφή του Ολύμπου και να αυνανίζεται διανοητικά προσάπτοντας άπειρους ψόγους στους άλλους αλλά για την ταμπακιέρα (ρεαλιστική εναλλακτική, τσιμουδια!)! Δεν συμφωνεί η πραγματικότητα μαζί μας; Τόσο το χειρότερο για αυτήν! Θα την αγνοούμε επιδεικτικά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 14 Οκτωβρίου 2012 - 03:29

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΠΕΤΡΟ (2)
Σου φαίνεται φίλτατε Πέτρο πολύ πασοκογεννής η πρότασή μου αλλά αν ανατρέξεις στην ιστορία θα σου φανεί απλά πραγματιστική! Είναι ο δρόμος όλων όσων απέκτησαν ευρείες πλειοψηφίες και δρομολόγησαν μεταρρυθμίσεις ακριβώς επειδή τις απέκτησαν, ακόμη από την εποχή των αδελφών Γράκχων(φυσικά ανεσύ ξέρεις κάποιον που έκανε μεταρρυθμίσεις χωρίς να κατέχει τη νεξουσία να μας τον πεις να τον μάθουμε!)! Είναι επίσης ο δρόμος όσων έκαναν αποτελεσματική αντίσταση όπως το ΕΑΜ που αν είχε ονομαστεί κομμουνιστικό απελευθερωτικό μέτωπο, θα είχε τόση επιρροή όση το ασήμαντο ΚΚΕ! Εσύ βέβαια θα μου αποκαλύψεις τον άλλο τρόπο είμαι σίγουρος (και μην μου πεις την επανάσταση για την Ελλάδα του 2012, διότι μιλάμε για πραγματοποιήσιμα σενάρια!)!
Πολύ κακώς σου θυμίζει αυτή η αντίληψη την επικοινωνιακή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, διότι η επικοινωνιακή πολιτική είναι κάτι ουδέτερο, σαν την πυρηνική ενέργεια. Το αν θα την χρησιμοποιήσεις για να παράγεις ρεύμα ή να ισοπεδώνεις πόλεις είναι δική σου επιλογή! Στην εποχή της εικόνας και της πληροφορίας, η επικοινωνία είναι βασικό στοιχείο της πολιτικής μάχης. Το αν θα ψεύδεσαι, θα προσποιείσαι, θα εξαπατάς όπως η συγκυβέρνηση ή απλά θα κάνεις πιο διεισδυτικό το μήνυμά σου σε ευρύτερο κοινό αυτό θα το επιλέξεις εσύ. Ένα μόνο δεν πρέπει να φαντασιώνεσαι! Ότι το 2012 μπορείς να πηγαίνεις σε αναμέτρηση επικοινωνιακά αμέριμνος σαν την κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος, ακόμη και αν πρόκειται για ποδοσφαιρικό ματς! Ίσως επειδή έχω αναφερθεί μόνο στο επικοινωνιακό σκέλος της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι θεωρώ πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ΄΄φτιάχνει εικόνα΄΄ και τίποτα άλλο! Αναφέρθηκα στο επικοινωνιακό σκέλος κυρίως διότι εκεί εντοπίζω τεράστια κενά! Ο ΣΥΡΙΖΑ πάει έτσι και αλλιώς καλά από ουσία, το θέμα είναι η μετάδοσή της δεδομένου και του απίστευτου πολέμου που δέχεται και ο οποίος θα ενταθεί!
Την εξαπάτηση που λες προφανώς την ΄΄βλέπεις΄΄ εξαιτίας της ιδεολογικής σου ακαμψίας, νομίζω ότι ανέλυσα επαρκώς και σε επανειλημμένα κείμενα τι εννοώ ζητώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ να βελτιώσει τις θέσεις του εκεί όπου προφανώς δεν συμβαδίζουν με την κοινή λογική, να παρουσιάσει θέσεις εκεί όπου ως τώρα ΄΄δεν πολυέπαιζε μπάλα΄΄ και να διαχειριστεί την εικόνα του. Όλα αυτά με γνώμονα την δημιουργία ευρείας πλειοψηφίας που θα του δώσει την δυνατότητα να πάρει την εξουσία (που είναι το ζητούμενο για την σωτηρία της χώρας και την κοινωνική αλλαγή! Έτσι ΘΑ κάνει την αλλαγή και δεν θα την συζητάει μόνο, όπως μάλλον μου φαίνεται ότι θα συνεχίσεις να κάνεις εσύ!) αποκρούοντας την μνημονιακή επίθεση.
Όσο για το στελεχιακό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ όλα είναι υπό την αδέκαστη κρίση της ιστορίας, θα δοκιμάσουν και θα κριθούν! Είναι λίγοι αριθμητικά, έχουν ιδεολογικές αγκυλώσεις, δεν είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των περιστάσεων όλοι (όπως άλλωστε και εσύ αλλιώς αντί να ασχολείσαι με το ΣΥΡΙΖΑ ως ΣΥΡΙΖΑ θα ασχολούσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ ως πιθανή λύση στην κρίση! Ή θα μας έδινες δεν θα κουράζομαι να το επαναλαμβάνω ρεαλιστική εναλλακτική!) αλλά τίποτα δεν αποκλείεται! Ποιος περίμενε ότι η ανυπόληπτη, υπό διάλυση Ελλάδα του 1909 θα πετύχαινε 3 χρόνια μετά όσα πέτυχε; Αντί όμως να μας διαβεβαιώνεις ως μετά Χριστόν προφήτης για την σίγουρη αποτυχία, πες μας ποιος θα πετύχει αντί για τον ΣΥΡΙΖΑ! Και πως θα το κάνει αυτό χωρίς την κατάληψη της εξουσίας! Περιέγραψέ μας την δική σου στρατηγική και ελπίζω να μην είναι αυτή του Χατζηαβάτη ή του φυσάμε όλοι μαζί όπως τις περιέγραψα στο τελευταίο κείμενό μου προς τον Απόστολο!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 17 Οκτωβρίου 2012 - 18:42

Αγαπητέ Στέλιο, συμφωνώ μαζί σου ότι υπήρξαν και αθώα θύματα στον Μελιγαλά και νομίζω ότι ανέφερα και απερίφραστα καταδίκασα το γεγονός αυτό. Όμως με εντυπωσιάζει η καινοφανής θεωρία ότι ο προδότης παύει να είναι προδότης όταν ο ηττημένος κατακτητής αποχωρήσει (και πάντως Ελλάδα και Γερμανία εξακολουθούσαν να είναι σε εμπόλεμη κατάσταση!)! Ότι ο Νενέκος ή ο Εφιάλτης δεν έπρεπε να εκτελεστούν με αυτήν την λογική διότι οι Πέρσες και οι Τούρκοι αντίστοιχα είχαν αποχωρήσει από την Ελλάδα!!! Ξέρεις την ιστορία των ταγμάτων ασφαλείας; Τι έκαναν και σε ποιον ορκίζονταν πίστη συχνά φορώντας την ένδοξη στολή του τσολιά και υπό την γαλανόλευκη(!!!); Επειδή δολοφονήθηκαν δυστυχώς και αθώοι, θα έπρεπε να αφεθούν στην ησυχία τους , ώστε όπως μας απέδειξε η ιστορία να στελεχώσουν μετά τις δυνάμεις καταστολής ενάντια στους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης; Ποια είναι κατά την γνώμη σου τα αδικαιολόγητα; Η συμφιλίωση επιτυγχάνεται με την παραχάραξη της ιστορίας και συγχωροχάρτια σε κοινούς εγκληματίες; Στο άρθρο αναφέρω χοντρικά τον φόρο αίματος που πλήρωσε η Ελλάδα εξαιτίας και των εγκληματικών ταγμάτων ασφαλείας! Δεν βλέπεις κανέναν λόγο τιμωρίας τους; Ακόμη και αν ήταν πολιτική επιλογή και μόνο (κάτι που εγώ δεν δέχομαι!) δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη; Βέβαια μερικώς, διότι για να είχε αποδοθεί πλήρως όλοι οι συνεργάτες του κατακτητή έπρεπε να αντιμετωπίσουν το εκτελεστικό απόσπασμα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Stelios 18 Οκτωβρίου 2012 - 12:30

Μάλλον παρεξηγήθηκαν όσα έγραψα. Σε καμμία περίπτωση δεν εννοούσα ότι ο προδότης παύει να είναι προδότης. Παύει όμως η ανάγκη αντιμετώπισης του με την λογική της αυτοδικίας. Όσον αφορά τα συγχωροχάρτια σε κοινούς εγκληματίες θεωρώ ότι σε αυτά συνέβαλλε τα μέγιστα και η πολιτική της αριστεράς που εξοθούσε τα πράγματα στα άκρα και όθησε τις μή κομμουνιστικές δυνάμεις στην λογική “ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου”. Και συγχωροχάρτια δόθηκαν και σε αριστερούς. Και υπήρξαν και δοσίλογοι που τουφεκίσθηκαν. Ας μη γενικεύουμε. Οι γενικεύσεις είναι η κατάργηση της δικαιοσύνης.
Οσον αφορά το ποιά είναι τα αδικαιολόγητα; Μα αυτά που και εσύ χαρακτηρίζεις σαν αθώα θύματα. Και οι Σταλινικές λογικές συλλογικής ενοχής του είδους “αφου είναι ένοχος ο πατέρας φταίνε όλοι.
Καταδικάζω και την αυτοδικία και την λογική “συλλογικών ευθυνών”. Συμφωνώ γενικά με το άρθρο σου και πιστεύω ότι μόνο η πραγματική αυτοκριτική με βάση ηθικές αξίες και οχι πολιτικές σκοπιμότητες μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε το δυνάμωμα των ακραίων φωνών και την αποφυγή ξανακυλίσματος σε εμφυλιοπολεμικές πρακτικές.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 20 Οκτωβρίου 2012 - 11:58

Αγαπητέ Στέλιο, οποιοσδήποτε είχε στοιχειώδες πολιτικό κριτήριο (και ο Βελουχιώτης το είχε ανεπτυγμένο στον υπερθετικό βαθμό!) αντιλαμβανόταν ότι κανείς δεν θα τιμωρηθεί από τα δικαστήρια και ότι στην Ελλάδα είχαμε αλλαγή φρουράς με τους Γερμανούς να αντικαθίστανται από τους Άγγλους. Εννοείται ότι οι Άγγλοι θα στηρίζονταν στις μόνες δυνάμεις που ήταν διαθέσιμες (και που τι σύμπτωση! Δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να υπηρετήσουν και τον διάβολο αφού είχαν υπηρετήσει τον Χίτλερ!) εκτός του ΕΛΑΣ. Εκτίμηση που αποδείχτηκε ορθότατη, καθώς μεγάλο μέρος των ταγμάτων ασφαλείας και συμπολέμησε μαζί τους και αναβαπτίσθηκε στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ για αυτό και παρίστανε τον εθνικόφρονα μετά, διώκοντας τους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης! Πόσους αλήθεια δοσίλογους ξέρεις που τουφεκίστηκαν; Ο Πούλος και μερικοί μετρημένοι στα δάκτυλα (κυριολεκτικά! Όχι μεταφορικά!) ήταν μόνο οι συνεργάτες των Γερμανών και εγκλημάτησαν κατά του ελληνικού λαού; Ποιοι αριστεροί πήραν συγχωροχάρτια και γιατί; Η ευθύνη της προδοσίας και της καταστροφής της Ελλάδας ξεπλύθηκε με απειροελάχιστες εκτελέσεις και μερικές φαιδρές ποινές που έτσι και αλλιώς χαρίστηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους; Αντίθετα, η Αριστερά συνετρίβη, εξοντώθηκε, φυλακίστηκε, τρομοκρατήθηκε, εξορίστηκε! Που ακριβώς τοποθετείς το σημείο της ισότητας τόσο στο ηθικό έρεισμα όσο και στην μοίρα των δύο ομάδων; Φυσικά υπήρξε αγώνας για την εξουσία και η πρώτη που εφάρμοσε την λογική που περιγράφεις, ήταν η Δεξιά που λόγω της επιεικώς απαράδεκτης στάσης που επέδειξε στην κατοχή (λούφα όπου δεν συνεργάστηκε! Αποδεικνύοντας ότι διαθέτει μόνο τον πατριωτισμό του ταρατατζούμ που περιγράφω στο άρθρο!) στερούνταν στρατιωτικής δύναμης! Η αριστερά και στρατιωτική δύναμη είχε και σχεδόν όλη την χώρα κατείχε, δεν χρειαζόταν να μπει σε αυτήν την λογική. Θα σου πρότεινα λοιπόν όχι γιατί δεν υπάρχει άλλη βιβλιογραφία αλλά διότι οι συγκεκριμένοι συγγραφείς μόνο ως φίλοι της Αριστεράς δεν μπορούν να θεωρηθούν να ανατρέξεις στις μονογραφίες ΄΄ Οι δοσίλογοι της κατοχής ΄΄, ΄΄ 1941- 1944 Εθνική Αντίσταση. Η αληθινή ιστορία του ελληνικού αντάρτικου ΄΄, ΄΄ ΕΛΑΣ. Ο μεγαλύτερος στρατός της Εθνικής Αντίστασης ΄΄ των εκδόσεων ΄΄ Περισκόπιο ΄΄. Θα σε βοηθήσουν να αντιληφθείς ότι :
Α) Στην κατοχή δεν υπήρχαν απλά δύο ένοπλες δυνάμεις που αντιμάχονταν αλλά οι προδότες / συνεργάτες των Γερμανών από την μία πλευρά και από την άλλη, αυτοί που μάχονταν τον κατακτητή.
Β) Τις γενικεύσεις φίλε Στέλιο τις κάνεις εσύ και μάλιστα με απόλυτα ισοπεδωτικό τρόπο όταν υποστηρίζεις ότι αφού τουφεκίστηκαν δοσίλογοι (τρεις και ο κούκος!) και δόθηκαν συγχωροχάρτια σε αριστερούς (εκτός από τους μηδίσαντες σε ποιον;) οι δύο παρατάξεις είχαν την ίδια περίπου αντιμετώπιση! Αυτό και δεν ισχύει (χρησιμοποιείς τις μηδαμινές εξαιρέσεις και από τις δύο πλευρές!) και αν ίσχυε δεν θα σήμαινε τίποτα διότι αλλίμονο αν ο αγωνιστής της εθνικής αντίστασης αξίζει την ίδια, πάνω κάτω, μοίρα με τον δοσίλογο!
Γ) Δεν υπάρχει περίπτωση ο ΕΛΑΣ συνειδητά, να πήγε στον Μελιγαλά για να σκοτώσει γυναικόπαιδα. Μόνο η αρρωστημένη φαντασία των νικητών (ελέω Άγγλων, Αμερικανών και ταγμάτων ασφαλείας!) του εμφυλίου τα ισχυριζόταν αυτά για να καλύψουν τις πομπές τους. Ο ΕΛΑΣ ζήτησε την παράδοση των ενόπλων ταγματασφαλιτών, ακολούθησε μάχη λόγω της άρνησής τους και φυσικά στόχος του ήταν η εκκαθάριση των βδελυρών αυτών στοιχείων. Δεν τον τιμά το ότι έχασε τον έλεγχο και επέτρεψε αντεκδικήσεις και προσωπικά ξεκαθαρίσματα λογαριασμών αλλά από την άλλη δεν είναι τόσο απλό να συγκρατήσεις έναν λαό που έχασε το 10% του πληθυσμού του (περισσότερο!) από τους ταγματασφαλίτες και τους φίλους τους! Που ζούσε στην πιο στυγνή τρομοκρατία και που υφίστατο ολοκαυτώματα ακριβώς στην λογική της συλλογικής ευθύνης που περιγράφεις από αυτούς! Και βέβαια πάντα και με κάθε καθεστώς υπάρχουν οι πλιατσικολόγοι!
Δ) Η ιστορία τελικά δικαίωσε αυτούς που αντιλήφθηκαν έγκαιρα ότι αν δεν εξοντώσουν τα τάγματα ασφαλείας με τον νόμο του πολέμου θα τα βρουν απέναντί τους και μάλιστα ως επίσημο κράτος! Να συνεχίζουν μάλιστα τα ολοκαυτώματα, αυτήν την φορά εις βάρος μιας ολόκληρης παράταξης και να χτίζουν το μονοκομματικό κράτος της Δεξιάς ως το 1981.
Αν ο Κολοκοτρώνης Στέλιο, δεν χρησιμοποιούσε την αυτοδικία όταν ο Ιμπραήμ αλώνιζε στην Πελοπόννησο και περίμενε να δικάσει τους προδότες, ακόμη τουρκικό βιλαέτι θα ήταν η Ελλάδα! Ή μήπως φαντάζεσαι ότι αυτό έγινε χωρίς πρακτικές συλλογικής ευθύνης και αθώα θύματα; Δεν υπήρξε χωριό που να προσκύνησε και να μην δέχτηκε τα αντίποινα των επαναστατών με ομαδικούς απαγχονισμούς, συχνά στις πλατείες των χωριών προς παραδειγματισμό των υπολοίπων! Δεν πιστεύω να τον κατεύθυναν καθοδηγητές του Στάλιν! Επίσης είναι γνωστό ότι ο Τραχίνιος Αθηνάδης δολοφόνησε τον Εφιάλτη για άσχετο με την προδοσία του λόγο, όμως οι Λακεδαιμόνιοι δεν τον τίμησαν λιγότερο για αυτό, θεωρώντας ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 20 Οκτωβρίου 2012 - 12:25

Εννοείται βέβαια πως καταδικάζω τις εκτελέσεις του Ψαρρού και άλλων στοιχείων που έκαναν αντίσταση ή πάντως δεν συνεργάστηκαν με τον κατακτητή και που απλά δεν ΄΄ γούσταρε΄΄ το ΚΚΕ! Πάρα μα πάρα πολύ κακώς η Αριστερά σιωπά στο ζήτημα αυτό! Αλλά αυτοί αποτελούν άλλη κατηγορία από τους προδότες των ταγμάτων ασφαλείας! Σε κάθε περίπτωση Έλληνες αστοί ως τέτοιοι δεν εκτελούνταν από τον ΕΛΑΣ παρά μόνο αν είχαν φιλογερμανική στάση, ειδικά πριν το 1944. . Να μην ξεχνούμε ότι και στις τάξεις του ΕΛΑΣ υπήρχε σημαντικός αριθμός αστών. Ο ΕΛΑΣ προστάτευε τον ελληνικό λαό από τους κατακτητές και τους συνεργάτες τους, το ότι προκαλούσε τον φόβο σε κάποιους, λέει πολλά για αυτούς σε κάθε περίπτωση!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Stelios 23 Οκτωβρίου 2012 - 22:01

Καλησπέρα Μιχάλη

Είναι προφανές ότι η συζήτηση έχει ξεστρατίσει τελείως και συζητάμε πλέον για τον εμφύλιο. Θεωρώ ότι όλοι μας ανάλογα με τα βιώματα του καθι την εκπαίδευση του ο κάθε ένας έχουμε ίσως τις προκαταλήψεις μας και εάν θέλεις τις εμμονές μας. Πραγματικά δεν ξέρω εάν τέτοιου είδους κουβέντα κάνει καλό σε μία εποχή που πρέπει να είμαστε ενωμένοι, όσοι αγαπάμε αυτόν τον τόπο άσχετα με τις πολιτικές μας θέσεις. Από την άλλη μεριά ίσως αυτή η κουβέντα ΕΑΝ μας βοηθήσει έστω και λίγο να εγκαταλείψουμε τις προκαταλήψεις μας και να ψάξουμε την αλήθεια ίσως και να κάνει καλό.

Όπως σε όλα τα κείμενα με άλλες από τις θέσεις σου συμφωνώ και με άλλες διαφωνώ. Θα επικεντρωθώ μόνο στις διαφωνίες μου ή σε όσα σημεία θεωρώ ότι έχουν παρεξηγηθεί τα λεγόμενα μου.

1. Κατηγορείς την Δεξιά για επιεικώς απαράδεκτη στάση στην κατοχή λέγοντας (λούφα όπου δεν συνεργάστηκε). Είναι μία θέση απόλυτα λανθασμένη. Οι πρώτες αντιστασιακές οργανώσεις ήταν “αστικές/δεξιές”. Δεκάδες αντιστασιακές οργανώσεις όπως η ΥΒΕ (Υπερασπιστές Βορείου Ελλάδος) η ΠΑΟ και άλλες. Η πρώτη σημαντική αντιστασιακή πράξη Η ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΗΣ ΦΙΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΣΠΟ έγινε από την αστική ΠΕΑΝ και μάλιστα αρχικά η αριστερά την κατήγγειλε. Οι δεξιοί δεν λούφαραν όπως λες. Εξάλλου και εσύ παραδέχεσαι ότι στον ΕΛΑΣ δεν ήταν μόνο αριστεροί. Αλλοίμονο που βρέθηκαν ξαφνικά τόσοι αριστεροί στην Ελλάδα; Το πρόβλημα με τις δεξιές αντιστασιακές οργανώσεις ήταν η πολυδιάσπαση και η έλλειψη κεντρικής ηγεσίας πράγμα που βοήθησε τον ΕΛΑΣ να τις καταπιεί με το καλό ή το κακό. Συνήθως με το κακό. Πως έγινε ο Σαράφης αρχηγός του ΕΛΑΣ; αφου συνελήφθη (ενώ ήταν με δεξιά αντιστασιακή ομάδα), βασανισμό, διαπόμπευση και τέλος με απονομή βαθμού και εναγκαλισμούς. Την ιστορία του θα την δεις να επαναλαμβάνεται σε πάρα πολλές περιπτώσεις άγνωστων μαχητών. Η ηγεσία του ΚΚΕ δεν είχε πρόβλημα στην χρησιμοποίηση των ταξικών εχθρών εφόσον χρειαζόταν τις τεχνικές τους γνώσεις, ακόμη και στον εμφύλιο.
Οι μαχητές του ΕΛΑΣ δεν ήταν όλοι αριστεροί. Αριστερή ήταν η ηγεσία. Γι αυτό τον λόγο ο ΕΛΑΣ ξεπέρασε τους 500.000 μαχητές ενώ ο ΔΣΕ δεν μόρεσε να ξεπεράσει τους 40.000 παρά την μαζική προσέλευση σλαβόμακεδόνων και την βίαια στρατολογία και ανηλίκων ακόμη.
Ο ΕΛΑΣ ήθελε το μονοπώλιο της αντίστασης. Σκέψου τί ζήτησε από τον Ψαρρό και τους μαχητές του την πρώτη φορά που τους χτύπησε. Ή να ενταχθούν στον ΕΛΑΣ ή να υπογραψουν ότι δεν θα ξανακάνουν αντίσταση σαν αυτόνομη ομάδα και να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Αυτά για την συμμετοχή των αστών/δεξιών στην αντίσταση.
2. Ουσιαστικά συμφωνούμε ότι αυτό που έγινε στον Μελιγαλά ήταν μία πολιτική πράξη με σκοπό να εξοντωθεί οποιοσδήποτε να μπορούσε να αντισταθεί στην κατάληψη της εξουσίας. Εγώ είμαι εναντίον των πολιτικών πράξεων που θεωρούν την ανθρώπινη ζωή και τα ανθρώπινα δικαιώματα σαν κάτι αναλώσιμο.
3. Δεν γενικεύω όταν λέω ότι και δοσίλογοι εκτελέσθηκαν. ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. Εκείνο που ζητάω είναι απονομή δικαιοσύνης ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΑ στην οποία να μη παραβιάζονται τα δικαιώματα του κατηγορουμένου. Εάν καταργήσουμε τις βασικές αρχές της δικαιοσύνης οδηγούμαστε χιλιάδες χρόνια πίσω. ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΑΓΡΙΜΙΑ.Ο σκοπός ΔΕΝ αγιάζει τα μέσα.
4. Κάθε παράταξη έχει την τάση να αγιοποιεί και να εξωραϊζει τις πράξεις της και να διαβολοποιεί τον αντίπαλο. Εάν θέλουμε να είμαστε κάτι παραπάνω απο hooligans πρέπει να ΨΑΧΝΟΥΜΕ την αλήθεια και όχι να την θεωρούμε “μικροαστική συνήθεια”. ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ξεκινούν απ’ό την ψευδαίσθηση ότι κατέχουμε την αλήθεια και όλοι οι άλλοι έχουν απλά άδικο.
5. Την λογική ο αγωνιστής δεν αξίζει όσο ένας ταγματασφαλίτης την θεωρώ ρατσιστική. Οι ανθρώπινες ζωές έχουν την ίδια αξία.
6. Όπως θα έχεις καταλάβει από τις θέσεις μου διαφωνώ με το ότι ” Ο ΕΛΑΣ προστάτευε τον ελληνικό λαό από τους κατακτητές και τους συνεργάτες τους” Ο Ελληνικός λαός δεν ήθελε κομμουνιστικό καθεστώς αυτό είναι εμφανές σε καθε εκλογική αναμέτρηση από την δεκαετία του 1920 μέχρι σήμερα. Αντίθετα πιστεύω ότι η ηγεσία του ΚΚΕ ξεκίνησε τον εμφύλιο από το 1943 με δολοφονίες (π.χ. Κίτσος Μαλτέζος) ε[πιθέσεις σε δεξιές αντιστασιακές οργανώσεις και έσπρωξε/έγκλώβισε κάποιους στα τάγματα ασφαλείας χωρίς σε καμμία περίπτωση να δικαιολογώ τις αγριότητες που έκαναν.
7. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι την Πελοπόνησσο δεν την απελευθέρωσαν τελικά οι πρακτικές του Κολοκοτρώνη αλλά οι 10.000 Γάλλοι στρατιώτες του Μαιζόν και η τυχαία ναυμαχία του Ναυαρίνου που κατέστρεψε την καρριέρα του Κόδριγκτων.

Θα κλείσω λέγοντας ότι πολύ φοβάμαι πως η πόλωση προς την οποία οδεύει ταχύτατα η ελληνική κοινωνία θα μας οδηγήσει τελικά σε εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις όπως ίσως είναι τα σχέδια των εθνοαποδομητών της παγκοσμιοποίησης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αιμίλιος Γεωργίου 22 Οκτωβρίου 2012 - 22:39

Προσωπικά, δεν με απασχολεί η κομματική τοποθέτηση του συντάκτη, απλά θα ήθελα να εμμείνω σε δύο σημαντικούς εντοπισμούς που κάνει για την Χ.Α., στο οτι δηλ. πρόκειται για σχηματισμό “λαϊκό” & “αντισυστημικό” και να επεκτείνω στα ακόλουθα:

1. Η αντιμετώπιση μεταναστών ως slave-labor στην Ελλάδα, έχει ήδη ηλικία ~20 ετών κι αυτό την εποχή των “παχειών αγελάδων” και ανεξάρτητα απο πολιτικές τοποθετήσεις εκείνης της εποχής.
2. Συγκυριακά (?) μόλις μερικά χρόνια μετά, ο κ. Σημίτης έλεγε οτι γίναμε “πολυπολιτισμική κοινωνία”, αλλά ελάχιστοι των ιθαγενών αναρωτήθηκαν τι αυτό σήμαινε και τι προϋποθέσεις και οργάνωση απαιτούσε…
3. Η χρήση μεταναστών ως slave – labor, έδωσε μια (φαινομενική) ώθηση σε -πρακτικά- καταρρέουσες και αναχρονιστικά οργανωμένες οικονομικές δραστηριότητες της χώρας (εκτατική κτηνοτροφία, γεωργία, βιοτεχνία, μικροεμπόριο κ.λ.π.).
4. Ταυτόχρονα, (σε συνδυασμό με την λογική επιδοτήσεων), τις κράτησε εκτός ουσιαστικού εκσυγχρονισμού, δίνοντας στους φορείς τους την ψευδαίσθηση βιωσιμότητας και κυρίως την άισθηση του “αφεντικού” (οι περισσότεροι μετέχοντες, έγιναν “αφεντικό” κάποιου μετανάστη και ταυτόχρονα αύξησαν τα εισοδήματά τους με λιγώτερο κόπο)…

Καταλήγω οτι -δυστυχώς- η συγκεκριμένη αντιμετώπιση έχει αποκτήσει ρίζες σε κοινωνικό επίπεδο εδώ και πολλά χρόνια, η δε οικονομική δυσπραγία των 4-5 τελευταίων ετών είναι εύκολο να στραφεί ως απέχθεια εναντίον όσων φαίνονται διαφορετικοί, αυτοι να μετατραπούν στους αποδιοπομπαίους τράγους και το όλο σκηνικό να βρεί φυσικούς εκφραστές …
…Σε τελευταία ανάλυση το “έργο” έχει ξαναπαιχτεί αλλού, το δε σκηνικό ήταν ήδη έτοιμο όσον αφορά την Ελλάδα…

Επομένως χρειάζεται μια εκ βάθρων διαφορετική συνειδησιακή ανασυγκρότηση και ανάδειξη αξιών σε κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο (αφού η αξία του εύκολου και “φτηνού χρήματος” δεν αποδίδει πλέον), σε συνδυασμό με ειλικρινή αποδοχή των λαθών του παρελθόντος…

Σε τελευταία ανάλυση, το να αποδέχεται κανείς τα σφάλματά του, είναι σημάδι ωριμότητας, ενώ το αντίθετο είναι ασυγχώτητος παλιν- παιδισμός…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 24 Οκτωβρίου 2012 - 01:22

ΠΡΟΣ ΣΤΕΛΙΟ (1)
Τέλος πάντων, φίλε Στέλιο σίγουρα σε κάποια πράγματα διαφωνούμε τόσο ως προς την ιστορία όσο και ως προς τον τρόπο διαχείρισης των κρίσεων! Φυσικά αυτό είναι κάτι θεμιτό και κάθε θέση είναι σεβαστή! Σε κάθε περίπτωση, οι επώδυνες συζητήσεις είναι πιστεύω χρήσιμες διότι μόνο μέσα από την βάσανο της έρευνας, της διαφωνίας και ίσως της σύνθεσης μπορεί να φτάσει κανείς στην αλήθεια και την πραγματική συμφιλίωση. Δεν νομίζω όμως, ότι τα όσα αναφέρεις ανασκευάζουν τις θέσεις που ανέπτυξα.
Θα συμφωνήσω ότι ο ΕΛΑΣ δεν είχε μόνο κομμουνιστές (αλίμονο άλλωστε, το εγχείρημα ήταν η Εθνική Αντίσταση!) όπως και ότι υπήρξαν πολλές ήσσονος σημασίας αντιστασιακές οργανώσεις με αστικές καταβολές. Θα συμφωνήσω επίσης, ότι ο ΕΛΑΣ προσπάθησε να μονοπωλήσει την αντίσταση, ακόμη και με βίαια μέσα. Όμως, αυτό δεν απαντά σε τρία βασικά ερωτήματα! Πρώτον, γιατί τελικά ακόμη και οι αστοί που θέλησαν να αντισταθούν (η συντριπτική πλειονότητά τους!), βρήκαν στέγη στον ΕΛΑΣ, ένα δημιούργημα του ΚΚΕ, υπό την απόλυτη μάλιστα επιρροή του; Δεύτερον, ποιος στελέχωσε τα τάγματα ασφαλείας, την Χ, τις δοσιλογικές οργανώσεις όπως αυτή του Πούλου κλπ (εγώ πάντως για αριστερούς συνεργάτες δεν γνωρίζω!); Τρίτον, τι έκανε η αστική ελίτ της χώρας, αυτές τις κρίσιμες στιγμές; Έβγαλε κάποιο μανιφέστο, καλώντας τον λαό σε μαζική αντίσταση; Κρυβόταν στην παρανομία όπως πχ το ΚΚΕ ή απολάμβανε τα αγαθά της αστικής ζωής και ΄΄ αντιστεκόταν ΄΄ κρατώντας μούτρα στους Γερμανούς και ανατριχιάζοντας με τους ΄΄ βαρβάρους ΄΄ των βουνών;
Όπως ανέφερα και στο άρθρο, δεν είμαι αριστερός αλλά θεωρώ πως κάποια πράγματα οφείλουμε να τα αναγνωρίζουμε στην Αριστερά! Δεν υπήρχε καμία περίπτωση να αποφασίσει ο πολιτικά, οικονομικά και ιδεολογικά κυρίαρχος αστικός χώρος να αντισταθεί και να μην τα καταφέρει όπως πχ στην Γιουγκοσλαβία υπό τον Μιχαήλοβιτς (και αυτόν τον υπονόμευσαν οι κομμουνιστές αλλά ποιος μπορεί να του αμφισβητήσει τις δάφνες της αντίστασης;)! Δεν έλειπε από την Δεξιά και τον ευρύτερο αστικό χώρο η δυνατότητα αλλά η επιθυμία για μαζική αντίσταση! Και αυτό διότι οι ελίτ πόνταραν στον Αδόλφο Χίτλερ για να διαιωνίσουν την κυριαρχία τους έναντι των μαζών και αυτό όχι μόνο στην Ελλάδα (πχ καθεστώς του Βισύ).
Αυτό που έγινε στον Μελιγαλά ήταν πράγματι μια πολιτική πράξη που αποσκοπούσε στην εξόντωση αντιπάλων στην κούρσα για την εξουσία, ταυτόχρονα όμως ήταν απόδοση δικαιοσύνης με τον μόνο εφικτό τρόπο στην χώρα τότε (αν υπήρχε δικαιοσύνη θα είχαν εκτελεστεί χιλιάδες από τα δικαστήρια!)! Η περιγραφή των συνεργατών των Γερμανών απλά ως αντιπάλων είναι τουλάχιστον ελλιπής! Είναι σαν να πυροβολούν εκατέρωθεν, πχ ένας βαρυποινίτης και ένας αστυνομικός και εμείς να μιλούμε απλά για συμπλοκή! Ο βαρυποινίτης έχει πίσω του μια ιστορία και ο αστυνομικός μια άλλη! Εννοείται ότι άλλη είναι η αξία της ζωής του ενός και άλλη του άλλου και εννοείται ότι προσωπικά δεν θα θεωρούσα μεγάλη απώλεια τον θάνατο του πρώτου! Είναι ωραίο να τιμούμε την ανθρώπινη ζωή (ανθρώπινες ζωές είχαν και τα θύματα των ταγματασφαλιτών, μάλλον δεν τους απασχόλησε και πολύ! )και τα δικαιώματα αλλά ακόμη καλύτερο να αποδίδεται όντως δικαιοσύνη και να μην βασιλεύουν σε μόνιμη βάση οι εγκληματίες σε αυτήν την χώρα! Την θέση τους στην ιστορία την επέλεξαν οι ίδιοι και από την στιγμή που εξευτελίζοντας σημαίες και στολές επέλεξαν να ορκιστούν πίστη στον Χίτλερ και να εξοντώνουν συμπατριώτες τους δεν βλέπω για ποια δικαιώματα γίνεται λόγος! Γίνεται να χαριστείς στον κατακτητή (ταυτίστηκαν με αυτόν) ο οποίος σε εξοντώνει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 24 Οκτωβρίου 2012 - 01:26

ΠΡΟΣ ΣΤΕΛΙΟ (2)
Καλά κάνεις και ζητάς εξατομικευμένη απονομή δικαιοσύνης αγαπητέ Στέλιο! Αυτή είναι η ορθή στάση! Είναι επίσης μια περιττή πολυτέλεια σε έκτακτες συνθήκες όταν η σύγκρουση με τους Άγγλους είναι προ των πυλών και ξέρεις ότι οι συγκεκριμένοι προδότες θα συμπολεμήσουν μαζί τους (όπως έγινε με πολλούς συναδέλφους τους!). Αν ο ΕΛΑΣ είχε την πρόνοια να δώσει στους δοσίλογους αυτό που πραγματικά άξιζαν, δηλαδή μια σφαίρα στον κρόταφο, ίσως και να είχε κερδίσει τον Δεκέμβριο! Δεν είναι πάντοτε εφικτό κατά την ταπεινή μου γνώμη, να αποδίδεις δικαιοσύνη νομότυπα (μιλάω για ακραίες συνθήκες που πάντως υπήρχαν τότε!) και βέβαια δεν νομίζω ότι δικαιούνται να προβάλουν ενστάσεις οι συγκεκριμένοι μετά την διαγωγή που επέδειξαν στην κατοχή. Σύμφωνα με τον Κλαούζεβιτς, σε ίσες άλλες συνθήκες η επίδειξη φιλευσπλαχνίας θα λειτουργήσει υπέρ του εχθρού! Αν ήταν να επιδειχθεί φιλευσπλαχνία θα προτιμούσα τους Γερμανούς στρατιώτες που σε κάθε περίπτωση υπηρετούσαν την πατρίδα τους, ποτέ όμως τους προδότες, οι οποίοι πρώτοι εφάρμοσαν τακτικές συλλογικής ευθύνης ενάντια στον ανυπεράσπιστο πληθυσμό! Δυστυχώς ναι, τελικά ο σκοπός αγιάζει ενίοτε τα μέσα! Να μην ξεχνάμε ότι η ατιμωρησία τους μεταπολεμικά (και η λαμπρή σταδιοδρομία πολλών!) από την ίδια δικαιοσύνη που κονιορτοποίησε την Αριστερά δίνει την οριστική απάντηση για την ορθότητα της επιλογής του ΕΛΑΣ!
Φίλε Στέλιο, η αναζήτηση της αλήθειας θα σε οδηγήσει στην ταυτοποίηση πολυάριθμων εγκλημάτων των ταγματασφαλιτών, συχνά στην λογική της συλλογικής ευθύνης εναντίον ανυπεράσπιστων πληθυσμών. Στην διαπίστωση, ότι όντας Έλληνες επέλεξαν με τον πλέον επίσημο τρόπο να ταυτιστούν με τον Χίτλερ και να εγκληματήσουν κατά των συμπατριωτών τους. Φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη των πράξεών τους! Όταν πυροβολείς κάποιον για να τον σκοτώσεις, χρειάζεται πολύ θράσος για να έχεις την απαίτηση να μην σου απαντήσει αλλά να καταθέσει μήνυση! Ο ΕΛΑΣ δεν ήταν τίποτα άλλο από το οπλισμένο χέρι του ελληνικού λαού που είχε πάνω από 700000 θύματα και σκούπιζε τα δάκρυά του εν τω μέσω καπνιζόντων ερειπίων!
Το ότι όλοι δικαιούνται μια δίκη (αν είναι εφικτό να γίνει μια δίκαια δίκη!) την προσυπογράφω. Την λογική ότι η ζωή του παιδόφιλου αξίζει όσο και του αστυνομικού και ότι μάλιστα, αν ο παιδόφιλος επιβιώσει θα γίνει και διευθυντής του αστυνομικού τμήματος την θεωρώ επίσης ρατσιστική και αντικοινωνική! Ταπεινώνει τον αστυνομικό αλλά διαφθείρει και την κοινωνία! Η ιδέα ότι οι προδότες έπρεπε να επιβιώσουν (όπως και έγινε για την συντριπτική πλειονότητά τους!) με το πρόσχημα ότι θα δικαστούν, για να στελεχώσουν στην συνέχεια το μεταπολεμικό κράτος (κάτι που ήταν απόλυτα προβλέψιμο!) και να παριστάνουν τους υπερεθνικόφρονες εξοντώνοντας τους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης μου προκαλεί αηδία! Δεν ήταν μόνο φοβερή αδικία για τους ΕΑΜίτες που διώχθηκαν αλλά φυσικά διέφθειρε και την κοινωνία!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 24 Οκτωβρίου 2012 - 01:31

ΠΡΟΣ ΣΤΕΛΙΟ (3)
Εννοείται ότι ο ελληνικός λαός δεν ήθελε κομμουνιστικό καθεστώς αλλά η αποδοχή του ΚΚΕ ήταν πού μεγαλύτερη από αυτήν που έχει σήμερα, ακριβώς εξαιτίας της εποποιίας της αντίστασης. Για το τι έκανε ο ΕΛΑΣ στην κατοχή έχουν γραφτεί άπειρα βιβλία! Δεκάδες είναι τα ονόματα μαχών που δόξασαν τα ελληνικά όπλα στην κατά τα άλλα κατεχόμενη Ελλάδα (μάχη του Φαρδύκαμπου, μάχη της Πόρτας, μάχη των σιδηροδρόμων Κούρνοβο-Ασωπός, μάχη κατά Γερμανών της επιχείρησης Animals, μάχη της Γουρίτσας, μάχη του Λεοντίου, μάχη του Κοσμά Λακωνίας, μάχη της Αράχωβας, μάχη στα στενά των Θερμοπυλών κλπ)εδώ αναφέρω ενδεικτικά, μέρος μόνο από τις κυριότερες! Η Wehrmacht δίνει 14807 νεκρούς στην Ελλάδα από τους οποίους 5911 στην μάχη της Ελλάδος. Μένουν 8896 νεκροί για την αντίσταση! Μόνο Γερμανοί! Ο ΕΛΑΣ έδωσε 4500 νεκρούς και 6000 τραυματίες εκ των οποίων οι 2000 μόνιμα ανάπηροι! Τα στοιχεία είναι από την μονογραφία ΄΄1941-1944. Εθνική Αντίσταση. Η αληθινή ιστορία του ελληνικού αντάρτικου΄΄ των εκδ. ΄΄Περισκόπιο΄΄ που όπως σου έχω ήδη αναφέρει δεν είναι και ιδιαίτερα συμπαθούντες την Αριστερά. Επίσης, 30 μεραρχίες των Γερμανών, Ιταλών, Βουλγάρων έμεναν καθηλωμένες στην χώρα λόγω της απειλής του ΕΛΑΣ, με αποτέλεσμα να μην χρησιμοποιηθούν αλλού από τον Άξονα. Είναι λυπηρό ότι από όλη αυτή την εποποιία αγαπητέ Στέλιο πρόσεξες μόνο ότι ο ΕΛΑΣ εξόντωσε τον Ψαρρό ή απήγαγε τον Σαράφη! Δεν θα σε ρωτήσω τι ακριβώς πρόσφεραν οι αστικές αντιστασιακές οργανώσεις αλλά ξέρεις, όποιος ήθελε να κάνει αντίσταση και δεν συμπαθούσε τον ΕΛΑΣ, μπορούσε να πάει και στον κεντρώο, δημοκρατικό, αντιμοναρχικό (φυσικά η δεξιά απούσα!) ΕΔΕΣ που αποδεδειγμένα παρήγαγε έργο! Ή να φύγει στην Μ. Ανατολή! Δεν χρειαζόταν να ορκιστεί πίστη στον Άντολφ, να εξευτελίσει σημαία και στολή και να σκοτώνει Έλληνες (φυσικά με το αζημίωτο, διότι και μισθοδοσία είχαν και μπαξίσια έπαιρναν από τον κατακτητή όταν τα παιδιά πέθαιναν στους δρόμους από την κατοχή)! Βλάκες ήταν να βγούνε στα βουνά, στο βρωμόκρυο, να ψοφολογήσουν από την πείνα κυνηγημένοι σαν τα αγρίμια και να τους καταδιώκει ο ισχυρότερος στρατός του κόσμου; Άλλωστε, η καλή Δεξιά δεν θα ξεχνούσε τα παιδιά της όταν θα ερχόταν η ώρα της αλλαγής φρουράς και όσο για τον αφέντη; Τι Γερμανοί, τι Άγγλοι, τι Αμερικανοί! Ο καλός λακές ξέρει να σκύβει το κεφάλι πολύ χαμηλά σε όλους!
Την Ελλάδα φίλε μου την έβαλε στο παιγνίδι ο Κολοκοτρώνης, νικώντας στο Βαλτέτσι (όταν οι φοβισμένοι ραγιάδες έτρεμαν στην ιδέα και μόνο του τουρκικού ιππικού!), καταλαμβάνοντας την Τριπολιτσά (χωρίς αυτήν η επανάσταση θα είχε αποτύχει από την αρχή! Σου λέω μάλιστα ότι με απόλυτο κυνισμό, ευτυχώς για την Ελλάδα, οδήγησε τα γεγονότα προς τον πλήρη σφαγιασμό του τουρκικού της πληθυσμού! Κάτι που αν δεν είχε γίνει η θέση των επαναστατών θα ήταν επίφοβη από την αρχή!) και συντρίβοντας τον Δράμαλη και την τεράστια στρατιά του στα Δερβενάκια. Όλα αυτά όμως δεν είναι τίποτα μπροστά στην υπηρεσία που πρόσφερε στην πατρίδα, με τον ανελέητο κλεφτοπόλεμο κατά του Ιμπραήμ και την κατατρομοκράτηση των προσκυνημένων με το περίφημο σύνθημα ΄΄ φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους ΄΄! Είναι πολύ επιφανειακή η κρίση ότι το Ναυαρίνο και Γάλλοι έκαναν την δουλειά. Αν δεν είχαν προηγηθεί όσα περιέγραψα και αν δεν κρατούσε την ισορροπία του τρόμου απέναντι σε συντριπτικά ανώτερες δυνάμεις (ακριβώς χάρη στις μεθόδους του!) Γάλλοι και Ναυαρίνο δεν θα είχαν αντικείμενο επέμβασης! Και εμείς ίσως, δεν θα θεωρητικολογούσαμε τώρα για την ορθότητα των μεθόδων του ελεύθεροι! Ειδάλλως εύκολα μπορώ να σου πω ότι ο σχεδόν ταυτόχρονος τουρκοπερσικός πόλεμος και η συντριβή των γενιτσάρων από τον Σουλτάνο Μαχμούτ επίσης συνέβαλαν στην ελληνική προσπάθεια! Μειώνει αυτό την αξία της ελληνικής υπερπροσπάθειας; Μειώνει την αξία της προσφοράς του Κολοκοτρώνη ή την μεγάλη επιτυχία των μεθόδων του! Θα μπορούσε βέβαια ο γέρος του Μοριά να είχε επιλέξει να είναι ένας ηθικότερος (με την έννοια που το θέτεις!) ηττημένος! Και εμείς να χορεύουμε oriental στον Ταγίπ!
Μην σε τρομάζει η πόλωση φίλτατε Στέλιο! Να σε τρομάζει η νηνεμία που υπήρχε ως τώρα και βρομούσε πτωμαΐνη από παντού! Η ένταση είναι προάγγελος αλλαγών, που φυσικά θα είναι επώδυνες αλλά σε κάθε περίπτωση απαραίτητες! Όποιον δρόμο και αν πάρει η Ελλάδα, το βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί να συνεχίσει όπως πορεύονταν μέχρι σήμερα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 24 Οκτωβρίου 2012 - 01:43

Βέβαια, το σημαντικό είναι το σήμερα και η δυνατότητα δημιουργίας ενός ευρέος πλειοψηφικού ρεύματος που θα μπορέσει να υπερασπίσει την Ελλάδα από την εισβολή των νεοαποικιοκρατών της τρόικας και των σύγχρονων συνεργατών τους! Αυτό ήταν και το ερέθισμα που με οδήγησε στην συγγραφή του άρθρου και όντως έχουμε παρεκτραπεί προς τον εμφύλιο!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 24 Οκτωβρίου 2012 - 22:44

Φίλε Αιμίλιε, συμφωνώ με αυτά που λες και που άλλωστε ακροθιγώς έχουν αναφερθεί στο άρθρο (το θέμα του άρθρου δεν επέτρεπε μεγαλύτερη έκταση) όπως και με την πρότασή σου. Έχω όμως την εντύπωση, ότι αν και στρατηγικά ορθή η αναδιαμόρφωση της κοινωνικής συνείδησης είναι μια πολύ αργή και εργώδης διαδικασία. Φυσικά θα πρέπει να την προσπαθήσουμε αλλά σίγουρα χρειαζόμαστε ταχύτερη επίτευξη ιδεολογικής υπεροπλίας για να ανακόψουμε την επέλαση της Χρυσής Αυγής. Σε διαφορετική περίπτωση, ίσως απλά δεν προλάβουμε!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αιώνιος φοιτητής 3 Νοεμβρίου 2012 - 10:05

Σχόλιο από έναν αιώνιο φοιτητή του εξωτερικού.

Η μεν ανάλυση που κάνει ο αρθογράφος είναι εξαιρετική, οι δε συμβουλές που δίνει στο δεύτερο μέρος είναι τόσο ρεαλιστικές που είναι τελείως άτοπες.

Οι συμβουλές αυτές πέρα από το ότι σκοντάφτουνε στο σημείο που ο ίδιος κατέδειξε – δηλαδή στο ότι η Χρυσή αυγή αναπτύσσεται σε έναν χώρο όπου κυριασχεί το θυμικό και τελείως δευτερευόντως η διανοουμενίστικη λογική, γίνονται σε ένα πλαίσιο συζήτησης αστικού στυλ. Μα αυτό ακριβώς δεν υπάρχει και αυτό ακριβώς είναι η δύναμη της Χρυσής Αυγής.

Όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά ούτε υπήρχε ούτε και θα υπάρξει. η συμπεριφορά των ανθρώπων και των κοινωνιών δεν είναι προἰόν ιδεών αλλά καταστάσεων. Αυτό είχε προσπαθήσει να καταδείξει ο καημένος ο Μαρξ, και είναι αστείο το ότι οι μαρξιστές συζητάνε ακόμα με ψευτορεπουμπλικανικούς όρους.

Γι αυτό και η αριστερά στην Ελλάδα δεν θα κυβερνήσει ποτέ. Την αριστερά στην Ελλάδα την απαρτίζουνε άνθρωποι που σιχαίνονται την εξουσία. Όταν μιλάνε με όρους εξουσίας γίνονται είτε σταλινιστές είτε δεξιοί – και είναι σιχαμένοι και στις δύο περιπτώσεις.

Όσο κρατάει η οικονομική κρίση η αριστερά θα ηττηθεί. Η μόνη ελπίδα για την αριστερά είναι να είναι ο κάθε αριστερός ένα παράδειγμα ειρήνης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΑΡΚΕΣΙΛΑΟΣ 3 Νοεμβρίου 2012 - 12:51

“Σοφόν το σαφές” . Εάν διαβάσει κάποιος τί ζητούσε ο κ.
Κίσινγερ γιά νά διαλυθεί η Ελλάδα καί ό Ελληνικός Πολιτισμός , επειδή δημιουργεί διαχρονικά προβλήματα στούς μεγάλους , στήν περιοχή τής ανατολικής Μεσογείου καί όχι μόνο ,θά διαπιστώσει ότι ό ΣΥΡΙΖΑ τά ακολουθεί καί τά εφαρμόζει κατά γράμμα, μέ τήν αμέριστο συμβολή όλου τού υπόλοιπου πολιτικού φάσματος . ΕΥΓΕ .

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 3 Νοεμβρίου 2012 - 21:12

Δεν πρόκειται να αμφισβητήσω αγαπητέ Αρκεσίλαε, το έλλειμμα εθνικού και πατριωτικού λόγου στον ΣΥΡΙΖΑ ! Απλά θα κάνω δύο επισημάνσεις :
Α. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικό υποκείμενο υπό συνεχή, καθημερινή αναδιαμόρφωση μετά την τεράστια, για τα δεδομένα του, ροή οπαδών (ένας είμαι και εγώ! Και πίστεψέ με, όπως και πολλοί άλλοι, είμαι πολύ ευαίσθητος σε αυτά τα θέματα! ) προς τις τάξεις του!
Β. Οι Σπαρτιάτες μπορεί και να ήταν άθλιοι! Αυτό όμως δεν είναι επαρκής δικαιολογία για την απουσία του Άργους από τις Πλαταιές ! Εκτός και αν προτιμούμε τους Πέρσες (Μέρκελ, τρόικα κλπ ) !!! Τελικά επιτέλους, είμαστε όλοι Έλληνες και έχουμε έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή συμφερόντων!
Γ. Η πιθανότητα τελικά, να προκύψει συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ / Ανεξαρτήτων Ελλήνων μετεκλογικά, είναι μια επιπλέον εγγύηση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ΄΄ ξεφύγει ΄΄ (κάτι που εγώ είμαι βέβαιος ότι έτσι και αλλιώς δεν πρόκειται να συμβεί!) !

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 3 Νοεμβρίου 2012 - 22:24

ΠΡΟΣ Αιώνιο φοιτητή

Αγαπητέ Αιώνιε φοιτητή, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια
καταρχήν! Όσον αφορά τον χαρακτηρισμό ΄΄ άτοπες ΄΄:
Α. Όντως, η Χρυσή Αυγή αναπτύσσεται σε έναν χώρο, όπου η σχετική βαρύτητα του θυμικού είναι υψηλότερη. Δεν έχουμε όμως να κάνουμε, με ανθρώπους, που δεν μπορούν να καταλάβουν ένα μήνυμα, προσαρμοσμένο στην δική τους ΄΄ γλώσσα ΄΄! Η έλλειψη εθνικού και πατριωτικού λόγου, η κακοήθης ΄΄ εξαλλαγή ΄΄ του μεταναστευτικού σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και σε αλληλεπίδραση με το κοινωνικό υπόστρωμα λανθάνοντος ρατσισμού/ φασισμού (που μπορεί να είναι μόνιμο, αλλά η Χ. Α. δεν ξεπέρασε ποτέ το 0,5 % με αυτό μόνο !), θεριεύουν την Χ. Α. Η αλλαγή γλώσσας που εισηγούμαι (τα μέτρα που προτείνω και πιθανόν και άλλα! ), είναι πολύ κατανοητή σε αυτά τα στρώματα του πληθυσμού και καθόλου διανοουμενίστικη! Θα οδηγούσε σε μεγάλη βελτίωση, της καθημερινότητας των ανθρώπων πολλών υποβαθμισμένων συνοικιών και αυτό να είσαι σίγουρος ότι θα γινόταν πολύ κατανοητό ! Δεν υπάρχει καμιά θεωρητικολογία! Άλλο είναι το θέμα! Ο ΣΥΡΙΖΑ καίει μαζούτ και δεν ξέρω πόσο γρήγορα μπορεί να κάνει την αυτοκριτική του και την αυτοβελτίωσή του! Και ο ιστορικός χρόνος τρέχει πάρα πολύ γρήγορα!
Β. Αυτό το μέρος της αναφοράς σου δεν το κατάλαβα : ( πλαίσιο συζήτησης αστικού στυλ. Μα αυτό ακριβώς δεν υπάρχει και αυτό ακριβώς είναι η δύναμη της Χρυσής Αυγής. Όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά ούτε υπήρχε ούτε και θα υπάρξει. η συμπεριφορά των ανθρώπων και των κοινωνιών δεν είναι προἰόν ιδεών αλλά καταστάσεων. Αυτό είχε προσπαθήσει να καταδείξει ο καημένος ο Μαρξ, και είναι αστείο το ότι οι μαρξιστές συζητάνε ακόμα με ψευτορεπουμπλικανικούς όρους.).
Τι εννοείς ;
Γ. Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι Η Αριστερά στην Ελλάδα έχει με την εξουσία, την ίδια σχέση που έχει ο έφηβος με το σεξ ! Το θέλει, το ποθεί, το ονειρεύεται αλλά τελικά πάντα δειλιάζει και καταλήγει …..ξέρεις τι ! Καιρός όμως να αλλάξει αυτό ! Δεν έχουμε περιθώρια, την στιγμή που οι βάρβαροι και οι μηδίσαντες σκυλεύουν την χώρα, να φοβόμαστε το ……ξεπαρθένιασμα !
Δ. Η οικονομική κρίση είναι η μεγάλη ευκαιρία της Αριστεράς ! Η επόμενη θα είναι μετά 70 χρόνια ! Όπως πριν 70 χρόνια ήταν η προηγούμενη.
Ε. Αλίμονο, φίλε μου αν οι αριστεροί αρκεστούν σε αυτήν την συγκυρία να κάνουν τον …..Γκάντι! Ο Γκάντι είχε μια τεράστια χώρα που μπορούσε να γονατίσει την Αγγλία, ακόμη και ειρηνικά! Εμείς κινδυνεύουμε με ιστορική συντριβή αν δεν αντιδράσουμε, έστω και την τελευταία στιγμή, όπως το 1909 !

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αιώνιος φοιτητής 4 Νοεμβρίου 2012 - 15:10

Απάντηση στα Β. και Ε.

Αυτό εννοώ – και συγγνώμη βέβαια για το απόλυτο του υφους – με τον όρο πλαίσιο συζήτησης αστικού στυλ, ρεπουμπλικανισμό κ.λπ. Ποιοι είμαστε εμείς ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 4 Νοεμβρίου 2012 - 21:59

ΠΡΟΣ Αιώνιο φοιτητή
Συγγνώμη φίλε μου αλλά πάλι δεν κατάλαβα ποιο είμαι το επιχείρημα !

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αιώνιος φοιτητής 4 Νοεμβρίου 2012 - 22:45

Εννοώ ότι ο κόσμος δεν κινείται βάσει σχεδίου αλλά απλώς κινείται, και εμείς μαζί του. Θα το δεις και μόνος σου φαντάζομαι και το έχεις ήδη δει. Το ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πήρανε αυτή την άσχημη τροπή είναι γεγονός, αλλά δεν θα αλλάξει αυτή η τροπή με έναν αντι-σχεδιασμό. Δεν υπάρχει σχεδιασμός ούτε υπήρξε ποτέ σχεδιασμός για το ο,τιδήποτε. Ο σχεδιασμός είναι μια ιδέα σαν όλες τις άλλες. Τα κοινωνικά φαινόμενα και εμείς μαζί είναι γεγονότα, δεν είναι πλαίσια. Νομίζω ότι είναι απλό αυτό που λέω.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 5 Νοεμβρίου 2012 - 00:24

Όχι είμαι αλλά είναι στο προηγούμενο μήνυμα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 5 Νοεμβρίου 2012 - 11:34

Σεβαστή η άποψή σου φίλε μου αλλά νομίζω ότι κάπου ….. μπάζει νερά! Φυσικά ο κόσμος κινείται με βάση την δική του διαλεκτική
αλλά αλί και τρις αλί σε αυτόν που πορεύεται άνευ σχεδίου ! Είναι σαν την παρτίδα σκάκι ! Υπάρχει μια θέση (υλικό, αντικειμενικό στοιχείο !) και δύο παίκτες (υποκειμενικό στοιχείο !). Και οι δύο σχεδιάζουν και κάνουν προβλέψεις, η παρτίδα όμως παίρνει πράγματι έναν τρίτο δρόμο που πιθανόν δεν προέβλεψε κανείς τους ! Μπορείς όμως να φανταστείς, ποια η μοίρα του ενός από τους δύο παίκτες, αν πορευτεί άνευ σχεδίου ; Απλά ο τρίτος δρόμος θα είναι κατά 99%, ο δρόμος του αντιπάλου του ! Είσαι σίγουρος ας πούμε, ότι αν ο Μιλτιάδης δεν σχεδίαζε αυτό που σχεδίασε στην μάχη του Μαραθώνα, τα γεγονότα θα έπαιρναν τον ίδιο δρόμο ; Μήπως απλά έπαιρναν τον δρόμο ……του Δαρείου (!) ; Η ορθή εκτίμηση του κοινωνικού στάτους, η ερμηνεία των τάσεων και η επινόηση ενός πλάνου που να εκμεταλλεύεται με τον βέλτιστο τρόπο τα δεδομένα είναι διαχρονική αξία !

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αιώνιος φοιτητής 13 Νοεμβρίου 2012 - 11:43

Δηλαδή αν οι τροικανοί περνάνε τα μέτρα τους στην Ελλάδα είναι επειδή έχουνε καλό πλάνο ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 13 Νοεμβρίου 2012 - 13:49

Οι τροικανοί φίλε μου περνούν τα μέτρα στην Ελλάδα, επειδή τους συμφέρει, έχουν την ισχύ να επιβάλουν τα συμφέροντά τους, έχουν πολύ καλά μελετημένο σχέδιο κατακερματισμού των δυνάμεων που θα μπορούσαν να αντιδράσουν (και το εφαρμόζουν καθημερινά!) και οι Έλληνες δεν μπορούν να υπερβούν τις διαιρέσεις τους για να δώσουν μια ισχυρή απάντηση (ακριβώς επειδή κανένα αντίπαλο σχέδιο, άξιο λόγου δεν εκτελείται παρόλο που είναι εφικτό!).

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 13 Νοεμβρίου 2012 - 13:55

Φυσικά υπάρχουν και οι αντικειμενικές συνθήκες που το επιτρέπουν αλλά και που οι ίδιοι έχουν ΄΄ δουλέψει ΄΄ πολύ για ΄΄ ωριμάσουν ΄΄! Δες την ΔημΑρ του ……προοδευτικού Κουβέλη! Ο ρόλος της είναι καθοριστικός στο να μην γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ πανίσχυρος! Δες το απίστευτο θέατρο με τα εργασιακά που αποσκοπεί στο να της φτιάξει προφίλ και να εξακολουθεί να είναι ανάχωμα στον ΣΥΡΙΖΑ! Και ο …..σοφός ελληνικός λαός το …..τρώει αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις! Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αφήσει τις ……αστικές ευγένειες με την ΔημΑρ και να την στοχοποιήσει μέχρι τελικής διάλυσης! Είναι το πιο ύπουλο και καταστρεπτικό μισθοφορικό σώμα της κλεπτοκρατίας!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αιώνιος φοιτητής 17 Νοεμβρίου 2012 - 14:56

Το θέμα είναι αν το σχέδιο που εφαρμόζεται από την τρόικα κ.λπ. αντιδραστικές δυνάμεις από τα πάνω μπορεί και εφαρμόζεται, εν τέλει, διότι δίνει σχήμα σε ένα είδος δυναμικής “από τα κάτω” που ενυπάρχει στην ελληνική κοινωνία. Από την άποψη αυτή τα μέτρα αυτά δεν θα περνάγανε, πολύ απλά, εάν η γενική τάση δεν το επέτρεπε. Για παράδειγμα αν η Τρόικα ήθελε να περασει το μέτρο “φορέστε όλοι φουστανέλα” δεν θα της εβγαινε. Κανεις δεν θα πήγαινε στο ράφτη να του ράψει φουστανελα και θα συνεχιζει να φοραει φράγκικα.

Ουσιαστικά η τρόικα δεν έχει απολύτως κανένα σχέδιο. Το μόνο που λέει είναι Τσοβόλα δωστα όλα. Αυτο ομως το δτα ολα ο κοσμος όσο και αν δεν το θέλει πατάει στην τάση του καθενος να κανει ο,τι γουστάρει χωρίς αναστολές. Εξ ου και αυτό το μαραφέτι λέγεται νεολιμπεραλισμός.

Η αριστερά λοιπον με τον προστατευτισμό της εμφανίζεται παραδόξως αντιδραστικη έναντι της αντίδρασης. Ειναι σαν να περιμενει να γίνει πρωτα μια ανθρωπιστική καταστροφή προκειμένου ένα μεγαλο κομμάτι πληθυσμού να συσπειρωθεί γύρω από κάποια βασικά αγαθά, οπως το ΕΑΜ που “μας έσωσε απ`την πείνα”.

Είναι πολύ ενδιαφέρον να διαβάσεις τα όσα λέει ο Τολστόη στο Πόλεμος και Ειρήνη. Εκει επιμένει οτι κανένα απολυτως σχεδιο και καμια απολυτως διαταγή δεν εφαρμόζεται στο πεδίο της μάχης. Ο Κουτούζοφ, που τον παρουσιαζει σαν τον ιδανικο ηγέτη, απλώς “παρακολουθεί ηρεμα τα γεγονοτα” και διαπιστώνει τη γενική τους τάση.

Αν η αριστε

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αιώνιος φοιτητής 17 Νοεμβρίου 2012 - 14:58

..ρά δεν ειναι σιγουρη για τη νικη της θα χασει ως αριστερά. Και δεν μπορείς να κάνεις πως είσαι σiγουρος. Eιτε εισαι ειτε δεν είσαι.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αθηναίος 24 Νοεμβρίου 2012 - 03:15

Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπεις τους αριστερούς (και…προοδευτικούς) να έχουν χάσει τον ύπνο τους. Σύντροφοι, η ΧΑ σας έχει ξεβρακώσει και να είστε σίγουροι ότι σε λίγους μήνες θα αποτελείτε μια (φρικαλέα) ανάμνηση. Στο μεταξύ, μπορείτε να βράσετε στο ζουμί σας. Αποδείχτηκε ότι το μόνο για το οποίο είστε ικανοί είναι να παριστάνετε τους προοδευτικούς στα ψοφίμια της χαζοχαρούμενης ΝΔ. Αλλά κι αυτή όπου να ‘ναι τελειώνει.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ