Αρχική » Ελληνοτουρκικά: Ο οδικός χάρτης Καλίν και οι προκλήσεις για την Αθήνα

Ελληνοτουρκικά: Ο οδικός χάρτης Καλίν και οι προκλήσεις για την Αθήνα

από Αναδημοσιεύσεις

του Νίκου Μελέτη από το liberal.gr

Μετά τον ενθουσιασμό για την αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας και για τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο η τουρκική πλευρά ξεδιπλώνει σιγά σιγά το «πλάνο» της για τα Ελληνοτουρκικά. Και την αποστολή αυτή αναλαμβάνει ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών του Ερντογάν ο στενότερος σύμβουλος του Ι. Καλίν.

Στην Αθήνα ο υπουργός εξωτερικών Ν. Δένδιας σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ έκανε μια αινιγματική δήλωση τονίζοντας ότι μετά τις εκλογές θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό τα επόμενα βήματα με την Τουρκία αλλά «όταν μια συγκεκριμένη προσέγγιση δεν οδηγεί σε επιτυχή αποτελέσματα  για δεκαετίες είναι μάλλον αφελές να πιστεύεις ότι αν συνεχίσεις το ίδιο πράγμα θα αλλάξει το αποτέλεσμα..». Ο κ. Δένδιας δεν διευκρίνισε το περιεχόμενο της εισήγησης του, αν αφορά το περιεχόμενο ή την διαδικασία, αλλά πάντως φάνηκε να φωτογραφίζει το αδιέξοδο των 65 γύρων διερευνητικών επαφών  καθώς αυτές προσκρούουν πέραν όλων των άλλων στην αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας με την θεωρία των «γκρίζων ζωνών».

Προς το παρόν πάντως με την ευκαιρία των σεισμών οι δυο πλευρές φαίνεται να ακολουθούν τον κατάλογο των έξι σημείων που είχε αναφέρει ο κ. Τσαβούσογλου και  είχε συμφωνηθεί στην συνάντηση Καλίν-Μπουρα και προέβλεπε την ανταλλαγή επισκέψεων και συναντήσεων μεταξύ των Υπουργών εξωτερικών, Άμυνας και Μετανάστευσης, ενώ το άλλο σκέλος για ΜΟΕ και διερευνητικές δεν μπορεί να προχωρήσει λόγω εκλογών.

Την Τετάρτη για πρώτη φορά ο τούρκος πρόεδρος Τ. Ερντογάν αναφέρθηκε ο ίδιος στο ήπιο κλίμα στα ελληνοτουρκικά από την ημέρα  των σεισμών δηλώνοντας στο ιφτάρ για τους ευρωπαίους πρεσβευτές ότι «η πρόσφατη ατμόσφαιρα με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο θα αξιοποιηθεί ως ευκαιρία για την επίλυση των προβλημάτων».

Ο Ι. Καλίν λίγο αργότερα φρόντισε με συνέντευξη του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού να αναλύσει το πως ακριβώς αντιλαμβάνεται η Τουρκία αυτή την διαδικασία αποκατάστασης του «ήπιου κλίματος» στις διμερείς σχέσεις.

Ο στενότερος συνεργάτης του Ερντογάν δηλώνει ότι είναι ικανοποιητική και χρήσιμη η «δυναμική που επιτεύχθηκε τους τελευταίους μήνες» όμως διευκρινίζει ότι «υπήρχε χαλάρωση και πριν τον σεισμό καθώς είχε συγκροτηθεί… μηχανισμός».

Βεβαίως κανείς εκτός του ιδίου δεν θυμάται να υπήρχε «χαλάρωση» πριν από τους σεισμούς  και αρκεί  η παράθεση του αριθμού των παραβιάσεων και υπερπτήσεων που σημειώθηκαν τον Ιανουάριο και η ανάγνωση μιας επιλογής των δηλώσεων της τουρκικής ηγεσίας που παραθέτουμε στο τέλος του κειμένου.

Ο κ. Καλίν δηλώνει ότι έχει στηθεί μηχανισμός μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας χωρίς να διευκρινίζει βεβαίως εάν εννοεί τον δίαυλο μεταξύ του ιδίου και της διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Α. Μ. Μπούρα. Και κυρίως το τι ακριβώς επεξεργάζεται αυτός ο «μηχανισμός» καθώς λόγω και του διαφορετικού στάτους των δυο προσώπων δεν είναι  εύκολο να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση  των προβλημάτων. Ο στενότερος συνεργάτης του Τ. Ερντογάν δηλώνει ότι υπάρχουν προβλήματα, «υπάρχει η ασφάλεια των συνόρων, ο εναέριος χώρος, η υφαλοκρηπίδα, θέματα του Λιμενικού..» αλλά υπάρχει  εντολή όπως λέει του Προέδρου Ερντογάν να «βρίσκονται σε επαφή με τους συναδέλφους  στην Αθήνα».

Εκφράζοντας την βούληση της τουρκικής πλευράς να συνεχισθεί αυτό το μομέντουμ ο κ.Καλίν επαναλαμβάνει την θέση της Τουρκίας  για την  ανάγκη τα προβλήματα να αντιμετωπισθούν και να γίνει προσπάθεια επίλυσης τους σε διμερές επίπεδο με απευθείας διαπραγμάτευση χωρίς εμπλοκή τρίτων.

«Εάν προσπαθήσουμε να τα λύσουμε μέσω του Παρισιού, των Βρυξελλών, της Ουάσιγκτον, αυτό θα μας οδηγήσει σε αδιέξοδο. Είμαστε δύο γείτονες. Είμαστε δύο χώρες που μοιραζόμαστε το Αιγαίο και είμαστε εδώ εκατοντάδες χρόνια. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ. Ας κάνουμε λοιπόν αυτές τις συναντήσεις και συζητήσεις απευθείας. Όχι μέσω άλλων. Γιατί όταν συμβαίνει αυτό, υπεισέρχονται άλλα πράγματα» τονίζει ο κ. Καλίν υποστηρίζοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση υπάρχει η βούληση τόσο από τον Τ. Ερντογάν όσο και από τον Κ. Μητσοτάκη. 

Με την θέση αυτή η Τουρκία θα πρέπει να δούμε εάν απαιτεί από την  Ελλάδα να εγκαταλείψει και να απορρίψει κάθε στήριξη που έχει από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ και να καθίσει στο τραπέζι της διμερούς διαπραγμάτευσης όπου εκεί η Τουρκία θα συνομιλεί υπό όρους ισχύος. Να υπενθυμίσουμε ότι η «οργή» Ερντογάν  εναντίον  της Ελλάδας ξέσπασε όταν ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά, στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας κατά την ομιλία του  στο Κογκρέσο όπου και ζήτησε να μην δοθούν τα F-16 στην Άγκυρα. 

Σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει  το δηλητήριο το οποίο έχυσε ολόκληρη η τουρκική ηγεσία τα τελευταία χρόνια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ.Καλίν υποστηρίζει ότι η Άγκυρα  δεν είχε  ποτέ σκοπό να ξεκινήσει μια σύγκρουση, ένταση ή διαμάχη με την Ελλάδα  ούτε η χώρα του «βλέπει την Ελλάδα ως απειλή». Σπεύδει όμως να προσθέσει ότι «όταν υπάρχει απειλή για την κυριαρχία μας, την ζωή μας, την πολιτική μας ενότητα, βεβαίως αποτελεί φυσικό δικαίωμα να  απαντήσουμε σε αυτήν». 

Πάντως ο Ι.Καλίν αφήνει μια χαραμάδα για διατήρηση του κλίματος και μετά τις  εκλογές εφόσον φυσικά επανεκλεγεί ο κ. Ερντογάν υποστηρίζοντας ότι  πρέπει  να ενισχυθεί  και διευρυνθεί η θετική ατζέντα «ώστε να έχουμε αρκετό πολιτικό κεφάλαιο για να το αξιοποιήσουμε  θετικά εάν μελλοντικά  υπάρξει ξανά μια κρίση ή ένταση».

Πώς εννοούσε το κλίμα «χαλάρωσης» πριν τους σεισμούς ο Ι. Καλιν:

Είναι  ενδεικτικές ορισμένες μόνο δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας μέχρι και τις παραμονές του μεγάλου σεισμού στην Τουρκία για να διαψεύσουν τον ισχυρισμό του Ι. Καλίν. Και εκτός από αυτές φυσικά ήταν η παράνομη δραστηριότητα στο Αιγαίο  αλλά και οι επιστολές στον ΟΗΕ με τις οποίες αμφισβητείται η κυριαρχία και μεγάλων ελληνικών νησιών και χαρακτηρίζεται η Ελλάδα ως απειλή για την  ασφάλεια της Τουρκίας.

18/12/2022

Σε ερώτηση φοιτητή στο  Μαρντίν σε εκδήλωση για το «Πρόγραμμα του Τουρκικού Αιώνα» για το εάν  οι Έλληνες φοβούνται στην Τουρκία ο Τ. Ερντογάν δήλωσε: 

«Φυσικά και φοβούνται Τι μας λένε; Οι τρελοί τούρκοι έρχονται Ειδικά για τον πύραυλο Typhoon. Η εμβέλεια του ήταν 560 χλμ. Αλλά τώρα θεωρούμε ότι τα 560 χλμ δεν είναι  αρκετά. Τα κάναμε 1000 χλμ. Ήταν φυσικό, όταν το άκουσαν αυτό οι ΄Ελληνες πήδηξαν στον αέρα… Κάνουν κάποια τρελά πράγματα στο Αιγαίο. Εμείς  κάνουμε ότι είναι αναγκαίο. Καθήστε ήσυχοι… Μην μπλέκετε μαζί μας.» Άλλος φοιτητής ρωτά για το μια «νύχτα ξαφνικά» και ο Ερντογάν απαντά: «Έτσι είναι, τι  είπαμε; Θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά. Με μια νέα γενιά σας εσάς θα δείξουμε σε αυτούς  τους ανθρώπους ότι θα έρθουμε ξαφνικά μέσα στην νύχτα..».22/12/2022

Μιλώντας ο Τ. Ερντογάν στην Παγκόσμια Ισλαμική Διάσκεψη που έγινε στο Ντολμαμπαχτσέ καταφέρθηκε και πάλι εναντίον της Ελλάδας:

«Η στάση του δυτικού γείτονά μας, της Ελλάδας, απέναντι στους μετανάστες έχει φτάσει πλέον στο επίπεδο της βαρβαρότητας. Από τη βύθιση των προσφυγικών σκαφών στη μέση της θάλασσας μέχρι τον βασανισμό και το ξεγύμνωμα των μεταναστών και την επαναπροώθηση  τους, κάθε μέρα προστίθεται και μια νέα φρικαλεότητα. Επιπλέον, οι δυτικές χώρες δεν δείχνουν καμία ουσιαστική αντίδραση στην κακή συμπεριφορά και στην αγριότητα της Ελλάδας. Εκτός από μερικές δηλώσεις, δεν έχουμε δει καμία προσπάθεια να αποτραπεί αυτή η αγριότητα και να προστατευθούν τα δικαιώματα των καταπιεσμένων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται  γυναικόπαιδα. Είμαστε όλοι βαθιά θλιμμένοι από αυτή την αδράνεια μπροστά στις ντροπιαστικές εικόνες από τη συνοριακή γραμμή και τα καταφύγια προσφύγων που μοιάζουν με ναζιστικά στρατόπεδα…».

24/12/2022

Ο Χ. Ακάρ:

«Η εχθρική συμπεριφορά της Ελλάδας έχει γίνει αλαζονική. Ήρθε η ώρα το ΝΑΤΟ να βάλει  τέλος  σε αυτή την κακομαθημένη συμπεριφορά. Η Ελλάδα πρέπει να διδαχθεί από την ιστορία» 

27/12/2022

Ο Χ. Ακάρ κάνει απολογισμό του έργου του υπουργείου του για το προηγούμενο έτος:

«Έχουμε πάντα δηλώσει ότι σεβόμαστε τα σύνορα, τα δικαιώματα και τους νόμους όλων των γειτόνων μας και ότι αναμένουμε ειρήνη, φιλία, διάλογο, καλή γειτονία και συνεργασία σε όλες τις σχέσεις μας. Παρ’ όλες τις καλοπροαίρετες, ρεαλιστικές και ειλικρινείς προσεγγίσεις μας, η Ελλάδα δυστυχώς συνεχίζει κλιμακώνοντας τις  προκλήσεις, τις επιθετικές ενέργειες  και την παράνομη δραστηριότητα. Η Ελλάδα παρενόχλησε δύο φορές την τελευταία εβδομάδα τα αεροσκάφη μας που συμμετείχαν σε προγραμματισμένες ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Τα αεροσκάφη μας, αντέδρασαν ανάλογα και ολοκλήρωσαν με επιτυχία την αποστολή τους. Αυτή η εχθρική στάση καταδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει γίνει τόσο αλαζονική που αγνοεί   τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του ΝΑΤΟ. Είναι καιρός για το ΝΑΤΟ να βάλει  τέλος σε αυτή την αλαζονεία. Η αναγκαία απάντηση στις άδικες και παράνομες ενέργειες της Ελλάδας στο διπλωματικό πεδίο και επί του πεδίου έχει δοθεί από εμάς μέχρι σήμερα και θα δοθεί και στο μέλλον. Αυτοί που θυσιάζουν τους πόρους της χώρας τους και την ευημερία του λαού τους μπρος στα συμφέροντα άλλων χωρών, αυτοί που οικοδομούν την πολιτική τους ύπαρξη πάνω στην εχθρότητα προς την Τουρκία, βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο με τις προκλητικές τους ενέργειες και τους λόγους τους. Η προσδοκία μας είναι ότι αυτοί οι Έλληνες πολιτικοί και στρατιωτικοί θα εγκαταλείψουν άμεσα την αδιάλλακτη και προκλητική συμπεριφορά τους για εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς, θα επικεντρωθούν στην επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλόγου και θα διδαχθούν από την ιστορία, ιδιαίτερα από αυτό που συνέβη στις 9 Σεπτεμβρίου 1922. Όσοι θέλουν ένα καλό αύριο πρέπει να απομακρυνθούν από τα λάθη του χθες και του σήμερα.. Ειλικρινής ευχή μας είναι το Αιγαίο και η Μεσόγειος να γίνουν μια θάλασσα φιλίας και να μοιραστούν δίκαια όλα τα πλούτη».

24/12/2022

Σε συνέντευξη τύπου ο Χ.Ακαρ στην Άγκυρα με αφορμή δημοσιεύματα για το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 6 ν.μ.:

«Είναι απαράδεκτο να τα αυξήσουν πάνω από τα 6 μίλια. Υπάρχουν μαθηματικά, λογική και κοινή λογική . Μιλάτε για μια Τουρκία με περισσότερα από 1.800 χιλιόμετρα ακτογραμμής και η Τουρκία θα υποχρεωθεί να βγαίνει στα  διεθνή ύδατα με την άδειά σας. Ποιο μυαλό το δέχεται αυτό; Χωρικά ύδατα 6 μίλια, εναέριος χώρος 10 μίλια. Δεν υπάρχει τέτοιο παράδειγμα στον κόσμο. Εσείς στην Ελλάδα μιλάτε για δικαιώματα, νόμους, διεθνείς συμφωνίες, αλλά εσείς οι ίδιοι δεν τα τηρείτε. Δυστυχώς, υπάρχει προκλητικότητα, επιμονή, πείσμα, υπονόμευση  στην ειρήνη».

29/12/2022

Δηλώσεις Τσαβούσογλου  στο τέλος της χρονιάς:

«…Συνεχίζουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. ..Ανοίξαμε διαύλους διαλόγου με την Ελλάδα στις αρχές του έτους. Προσπαθήσαμε να το κάνουμε. Πραγματοποιήσαμε τον 64ο γύρο των συμβουλευτικών συνομιλιών τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, αργότερα διακόψαμε τον διάλογο λόγω της εκστρατείας του Μητσοτάκη κατά της Τουρκίας, των προκλήσεων στο Αιγαίο, των ισχυρισμών περί γενοκτονίας και των πιέσεων στους ‘Τούρκους της Δυτικής Θράκης’. Στείλαμε 2 επιστολές στον ΟΗΕ το 2021 σχετικά με τις παραβιάσεις της Ελλάδας σε νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς. Σε αυτές τις επιστολές σημειώσαμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι της χώρας μας αν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις συμφωνίες της Λωζάνης και των Παρισίων. 

… Σε απάντηση της δεύτερης επιστολής της Ελλάδας, στείλαμε την τρίτη επιστολή μας στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο. Τις τελευταίες ημέρες, υπάρχουν ειδήσεις στον ελληνικό Τύπο, ειδικά γύρω από την Κρήτη, ότι τα χωρικά ύδατα θα αυξηθούν στα 12 μίλια. Η θέση μας σε αυτό το θέμα είναι πολύ ξεκάθαρη. Όχι 12, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ούτε 1 μίλι επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. Η απόφαση που έλαβε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση  το 1995 για το θέμα αυτό είναι σαφής και εξακολουθεί να ισχύει. Θα ήθελα να προειδοποιήσω την Ελλάδα για άλλη μια φορά: Μην επιδιώκετε ψευδοηρωϊσμούς  και περιπέτειες στηριζόμενοι σε άλλους. Καταλάβετε καλά  ότι αυτό θα έχει άσχημη κατάληξη».

4/1/2023

Ο Εκπρόσωπος της Προεδρίας Ι. Καλίν  απάντησε σε ερώτηση για  το ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων:

«Το είπε και ο Υπουργός Εξωτερικών μας ότι οποιαδήποτε ενέργεια πέραν των 6 ν.μ. όχι μόνο στα 12 ν.μ., θα αντιμετωπίσει την άμεση  αντίδραση της Τουρκίας. Δεν είναι δυνατόν να το αποδεχτούμε αυτό και θα έχει βαριές συνέπειες για την Ελλάδα. Ελπίζουμε να μην επιλέξουν αυτό  τον   δρόμο. Αν κάνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, δεν θα τα αφήσουμε αναπάντητα. Ελπίζουμε να μην κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση…»

4/1/2023

Ομιλία Ερντογάν σε προεκλογική απολογιστική συνεδρίαση του ΑΚΡ:

«… Δεν είχαμε τουρκικούς πυραύλους τώρα τους κατασκευάζουμε μόνοι μας. Κάνουμε τέτοια πράγματα  που ο Έλληνας πήρε φωτιά. Οι  εφημερίδες στην Ελλάδα  βγάζουν πρωτοσέλιδα. Λένε: “Ρε, κοιμάστε!” Κοιτάξτε, ο άνθρωπος εκτοξεύει  τον  Tayfun από τη Σμύρνη.. Έχει εμβέλεια 561 χλμ. Είπα λοιπόν στους φίλους μου: «Δεν είναι αρκετό αυτό. Πρέπει να την αυξήσουμε στα 1000 χλμ.». Και βέβαια, όταν βγήκε αυτή η είδηση, τι άρχισε να λέει ο Έλληνας; «Με αυτά θα χτυπήσουν την Αθήνα». Βρε, ηρεμήστε. Καθίστε φρόνιμα. Δεν έχουμε καμία δουλειά με την Αθήνα σας. Δεν αγγίζουμε αυτούς που δεν μας αγγίζουν».

7/1/2023

Ομιλία του Ερντογάν στην Αττάλεια  και αναφορά στον πύραυλο Tayfun:

«… Οι ελληνικές εφημερίδες κυκλοφόρησαν  με τίτλο: «Αυτοί θα χτυπήσουν την Αθήνα!». Δεν έχουμε τέτοιο σκοπό. Αρκεί να μην τα βάζετε μαζί μας στο Αιγαίο. Όσο δεν ασχολείστε μαζί μας στο Αιγαίο, δεν θα ασχοληθούμε μαζί σας…».

9/1/2023

Δηλώσεις Χ.Ακάρ στο  Ανατολού:

 «Δεν πρόκειται  να υποχωρήσουμε στην προάσπιση  και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Δεν έχουμε επιτρέψει να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας, δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν». Και ο κ. Ακάρ αναφερόμενος στην «εισβολή» της Ελλάδας στην Μικρά Ασία το 1919 πρόσθεσε: «Τους λέμε, διδαχθείτε από την ιστορία, μην μπείτε σε μπελάδες, μην μπείτε σε νέες περιπέτειες, μην σπαταλάτε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του λαού σας για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα άλλων χωρών’. Χωρίς να παρασυρόμαστε από τις προκλήσεις της Ελλάδας, δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός και δεν θα αφήσουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας. Είμαστε αποφασισμένοι και παθιασμένοι ως προς αυτό».

14/1/2023

Ομιλια του Ερντογάν στην Μουγλα: 

Έχουμε το αεροσκάφος Kızılelma αυτή τη στιγμή. Και ο Έλληνας λέει «Τι κάνουν αυτοί οι τρελοί Τούρκοι;» Αυτή τη στιγμή έγιναν δοκιμές από τη Σμύρνη και ένας πύραυλος που θα εκτοξευόταν (θα εκτοξευθεί) από εκεί άρχισε να τους τρομάζει. Λέω, ‘Ω! Έλληνα! Εφόσον κάτσεις  φρόνιμα δεν έχουμε καμία δουλειά μαζί σου. Απλά να είσαι φρόνιμος». 

20/1/2023

Δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν στα εγκαίνια  Πανεπιστήμιου στην Κωνσταντινούπολη:

«Η Ελλάδα λέει ότι η Τουρκία  έφτιαξε τον Tayfun και θα κτυπήσει την Αθήνα. Εμείς δεν έχουμε τέτοια πρόθεση, αρκεί εσείς να φανείτε έξυπνοι. Εάν εσείς εξοπλίσετε τα νησιά εμείς θα κάτσουμε  με δεμένα τα χέρια; Κοίτα Μητσοτάκη, πάλι μιλάς δεξιά και αριστερά. Να ξέρεις καλά το εξής: Εάν προσπαθήσεις να κάνεις κάποιο λάθος, να ξέρεις ότι οι Τρελοί Τούρκοι θα προχωρήσουν μπροστά. Αλλά αν φανείς έξυπνος και κάτσεις  φρόνιμος, δεν θα ασχοληθούμε  μαζί σου.»

1/2/2023

Δηλώσεις Ερντογάν:

«Δεν είναι δυνατόν να εξηγηθεί η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία την τελευταία περίοδο. Αυτή η στάση και η αβάσιμη προπαγάνδα της Ελλάδας είναι ενάντια στις σχέσεις καλής γειτονίας και συμμαχίας. Η κύρια δυσφορία της Ελλάδας είναι το ανερχόμενο προφίλ της Τουρκίας σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό ενοχλεί πολύ την Ελλάδα. Είναι  η απελπισία της απέναντι στις απαντήσεις  που δίνουμε  στις παρανομίες της, καθώς η Ελλάδα καταφεύγει σε παράλογες διεκδικήσεις. Πρώτον, δεν υπάρχει καμία βάση στην οποία η Ελλάδα μπορεί να βασίσει τους ισχυρισμούς της για αεροπορικές παραβιάσεις. Τι προκαλούν οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας από την Ελλάδα, η παρενόχληση των αεροπλάνων μας, και  παρενόχληση των ψαράδων μας. Αυξάνουν την ένταση. Η αεροπορία και η ακτοφυλακή μας, φυσικά, δεν θ αφήσουν  αναπάντητες αυτές τις εχθρικές ενέργειες. Η Ελλάδα συνεχίζει να εξοπλίζει τα νησιά, που βρίσκονται πολύ κοντά στις ακτές και σε μεγάλες πόλεις μας, κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών. Βεβαίως , μετά, πανικοβάλλονται όταν λέμε «Tayfun». Γιατί σε πιάνει πανικός ρε φίλε;  Δηλαδή, εμείς δεν θα κάνουμε τις δικές μας προετοιμασίες; Κάναμε τον Tayfun. Και το κάναμε να έχει 1000 χλμ βεληνεκές. Αυτό είναι το βήμα που κάναμε εμείς. Γιατί τους ενοχλεί αυτό; Δεν είναι δυνατόν να καθόμαστε με δεμένα τα χέρια απέναντι σε ενέργειες που στοχεύουν στην ασφάλεια της χώρας μας. Θα συνεχίσουμε να τους απαντάμε. Και τα İHA μας, τα SİHA μας, τα Akıncı μας και όλα τα άλλα…»

Μόνο τον Ιανουάριο είχαμε 978 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, σημειώθηκαν 74 εμπλοκές και υπήρξαν 21 υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους.

Και μετά ήρθε ο σεισμός που γονάτισε την Τουρκία…

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ