Αρχική » Το κόμμα Κασιδιάρη και η υποκρισία του πολιτικού συστήματος

Το κόμμα Κασιδιάρη και η υποκρισία του πολιτικού συστήματος

από Λάμπρος Ανδριανάκης

του Λάμπρου Ανδριανάκη από το newshub.gr

Πριν από λίγες μέρες ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Βουλής η «βελτιωμένη» τροπολογία για το μπλοκάρισμα του κόμματος του καταδικασμένου φασίστα Κασιδιάρη από τις επερχόμενες εκλογές[1]. Δεν αποτελεί βέβαια έκπληξη ότι για άλλη μια φορά, ειδικά εν μέσω προεκλογικής περιόδου, η όλη συζήτηση ήταν πλήρως προβληματική.

Εικόνα 1 – Παλαιότερη συγκέντρωση της ΧΑ – Εικόνες από το παρελθόν ή από το μέλλον;

Καταρχήν ας εστιάσουμε στις ευθύνες της κυβέρνησης. Πρώτον έφερε ένα θέμα τόσο ευαίσθητο στο «πάρα πέντε» των εκλογών, μόνο όταν αντιλήφθηκε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτό το κόμμα να εισέλθει στη νέα Βουλή. Δεν αποτελεί βέβαια έκπληξη, οι πολιτικοί ανεξαρτήτως κόμματος, να μην έχουν την παραμικρή αντίληψη των ζυμώσεών μέσα στη κοινωνία και να μην προλαμβάνουν. Τρέξανε να σβήσουν τη φωτιά, όπως πάντα, αφότου είχε κάψει το δάσος. Θα μπορούσε μια τέτοια τροπολογία να είχε περάσει αθόρυβα, την εποχή της δίκης της ΧΑ, όταν ήταν ο κόσμος στους δρόμους και η πιθανότητα αθώωσης των κατηγορουμένων για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα είχε σοκάρει την κοινή γνώμη. Αντιθέτως, η φωτογραφική τροπολογία για τον Κασιδιάρη λειτουργεί αντίθετα, ως μια διαφήμιση της υποτιθέμενης αντισυστημικότητας του.  Επίσης, το θέμα χειρίζεται ο αρμόδιος υπουργός κ. Βορίδης, ο οποίος έχει ακροδεξιό παρελθόν, με την φωτογραφία με το τσεκούρι ανά χείρας να έχει εγγραφεί στο συλλογικό υποσυνείδητο.

Εικόνα 2 – Ο αρχιφασίστας Κασιδιάρης με τατουάζ την σβάστικα

Ας προσπαθήσουμε τώρα να δούμε γιατί αυτό το φασιστικό κόμμα, το οποίο είναι η παραλλαγή της Χρυσής Αυγής, για άλλη μια φορά σε περιόδους κρίσης, φαίνεται να καρπώνεται ένα σημαντικό ποσοστό και να φλερτάρει τουλάχιστον δημοσκοπικά με το 3%. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι δυστυχώς τα ποσοστά του ίσως να είναι και μεγαλύτερα, εφόσον τελικά του δοθεί το δικαίωμα συμμέτοχης στις εκλογές. Και αυτό γιατί  συχνά δυνάμενοι ψηφοφόροι των εν λόγω ακραίων μηδενιστικών κομμάτων, διστάζουν να δηλώσουν τις προτιμήσεις τους σε δημοσκοπήσεις και ψηφίζουν αυτά τα κόμματα ως τιμωρία του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος. Εδώ είναι και η ουσία του θέματος. Μεγάλο μέρος των πολίτων νιώθει μια απέχθεια στο υπάρχον πολιτικό σύστημα αφού πιστεύει, ίσως όχι άδικα, ότι δεν εκφράζεται το λαϊκό αίσθημα σε μια σειρά θεμάτων και τα κόμματα ακολουθούν μια γραμμή που θεωρείται από τους πολίτες ως ελιτιστική. Αντιθέτως το λαϊκίστικο προφίλ και η ανεπιτήδευτη εμφάνιση τύπων όπως ο Κασιδιάρης είναι πιο οικεία σε πολίτες από τα λεγόμενα λαϊκά στρωματά.  Βλέπουμε τις τελευταίες μέρες μια σύμπνοια των κομμάτων εξουσίας αλλά και των λεγομένων μικρών κομμάτων, σε μια απόπειρα κατευνασμού της Τουρκίας και εκφράζεται με το μότο μιας νέας «συμφωνίας των Πρεσπών για το Αιγαίο». Οι πολίτες, αντιθέτως με το τι πιστεύει η πολιτική ελίτ, είναι ενημερωμένοι και έχουν αγωνιά για τα εθνικά θέματα. Αντιθέτως υπάρχει η αντίληψη σε κόμματα και ΜΜΕ ότι ο «λαός θέλει μόνο ρουσφέτια και επιδόματα». Επίσης οι πολίτες νιώθουν, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, μια απέχθεια για τον ελιτιστικό woke, τον ακραίο δικομματισμό και την κουλτούρα της ακύρωσης που είναι πλέον κυρίαρχη σε κόμματα και ΜΜΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η αντιμετώπιση από τα κόμματα της εκδήλωσης των λεγομένων drag queens σε νηπιαγωγείο στην Θεσσαλονίκη. Είδαμε ότι το σύνολο των κυρίαρχων κομμάτων είτε σιώπησε είτε υποστήριξε αυτή την εκδήλωση. Μοναδική παραφωνία η κ. Κατερίνα Λάσπα, η οποία βέβαια αποπέμφθηκε σιωπηρά από το ΠΑΣΟΚ ως ακραία. Τέλος, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της λαϊκής οργής είναι το δυστύχημα των Τεμπών, οπού οι πολίτες θεωρούν υπεύθυνο το σύνολο των κομμάτων εξουσίας αλλά και τα κόμματα οπού είναι στελεχωμένα από πρώην υπουργούς και βουλευτές (Μερα25, Ελληνική Λύση κτλ).

Εικόνα 3 – Drag-Queen διαβάζει παραμύθια σε παιδιά στη Θεσσαλονίκη

Ενώ θα λέγαμε ότι οι παραπάνω διαπιστώσεις  έχουν μια λογική, ανάλογα με την υποκειμενική αντίληψη του καθενός βέβαια, αυτό που κατά τη γνώμη μου είναι εξωφρενικό είναι να θεωρείται αντισυστημική επιλογή αυτό το φασιστικό κόμμα και ένας τραμπούκος του υποκόσμου, ο οποίος προσπαθεί να αναστήσει την Χρυσή Αυγή (ΧΑ). Φαίνεται ότι ο κόσμος ξεχνά ότι η ΧΑ ήταν το μακρύ χέρι των μεγάλων συμφερόντων οι οποίοι το χρηματοδοτούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δεκάδες επερωτήσεις υπέρ των εφοπλιστών[2] κατά την διάρκεια της κοινοβουλευτικής τους θητείας, αλλά και η απεργοσπαστική τους δράση[3]. Δεν φαίνεται να κάνει σε κανένα εντύπωση ότι  πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος είναι πρακτικά ο αχυράνθρωπος του Κασιδιάρη. Ούτε ότι την τροπολογία προσπάθησε να μπλοκάρει το βαθύ κράτος. Πιστεύει κανείς ότι ο κ. Κανελλόπουλος έχει την παραμικρή σχέση με τραμπούκους και εκβιαστές ή μήπως δρα σαν εντολοδόχος συμφερόντων; Ενώ οι πολίτες έχουν αντίληψη της σήψης και της διαφθοράς στο δικαστικό σώμα, δεν αντιλαμβάνονται το δυσώδες παρασκήνιο τέτοιων διεργασιών. Επίσης το φασιστικό κόμμα αυτό, όπως και πλήθος κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ, ενδύονται τον μανδύα του πατριωτισμού, όπως παραπέμπουν και τα ονόματα τους. Αυτό δεν είναι πάρα πατριδοκαπηλία και εσχάτη υποκρισία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αλλοπρόσαλλή ρωσόφιλη στάση όλων των αυτοαποκαλούμενων «πατριωτικών κομμάτων» στον πόλεμο της Ουκρανίας. Την ώρα που η Ρωσία κάνει στην Ουκρανία το ίδιο που ονειρεύεται η Τουρκία την Ελλάδα, δηλαδή μια ιμπεριαλιστική επίθεση κατάκτησης εδαφών, έχουμε μέχρι και πρόεδρο – μεγαλοεργολάβο  «πατριωτικού» κόμματος να στέλνει επιστολή στον Πούτιν[4], συστήνοντάς του να δείξει αυτοσυγκράτηση, εξισώνοντας πρακτικά επιτιθέμενο με αμυνόμενο. Μάλλον είναι πολλά τα 50 χρονιά από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο μας και ξεχνάμε.

Εικόνα 4 – Συστημική διαφήμιση  της υποτιθέμενης αντισυστημικής ΧΑ

Αυτό επίσης που προκαλεί τεράστια εντύπωση είναι η άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης με εξαίρεση το ΠΑΣΟΚ, να υπερψηφίσουν το μπλοκάρισμα του φασιστικού κόμματος. Ακόμα και η κ. Κανέλλη του ΚΚΕ που ήταν θύμα ξυλοδαρμού on-air από τον Κασιδιάρη, δήλωσε ότι «ως ΚΚΕ δεν εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στις απαγορεύσεις, αλλά στον λαό» και «αν δεν ψηφίσετε κι εσείς που είχατε το συμβάν με το χαστούκι, αυτό λέει πολλά»[5]. Στο ίδιο κλίμα τα υπόλοιπα κόμματα αλλά ακόμα και ακαδημαϊκοί, λέγοντας ότι το μπλοκάρισμα της ΧΑ και των παρακλαδιών της «ανοίγει τον ασκό του Αίολου».

Δεν είμαι νομικός, ούτε θα στηριχθώ σε συνταγματικά και νομικά επιχειρήματα. Αναγάγω το θέμα στο δίπολο «κουζινομάχαιρο – όπλο». Ακούμε στις ειδήσεις για μια ενδοοικογενειακή δολοφονία με κουζινομάχαιρο. Την επόμενη μέρα,  μια άλλη δολοφονία με όπλο. Μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι πρακτικά έχουμε δυο νεκρούς. Όμως είναι σχιζοφρενικό να ζητάμε να απαγορευτεί η κατοχή και χρήση κουζινομάχαιρων. Απεναντίας, βλέπουμε ότι η ανοχή στην οπλοχρησία με φύλλο συκής ένας ακραίο δικομματισμό και την ψευδαίσθηση ασφάλειας, έχει τραγικά αποτελέσματα τις ΗΠΑ.

Θα πρέπει σαν κοινωνία να θέσουμε όρια. Θα πρέπει να απαγορευτούν από το εκλέγεσθαι κόμματα τα οποία έχουν την ιδεολογία της βίας και γενικά προτρέπουν και υπονοούν οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα και ιδεολογία. Οποιαδήποτε διαφορετική αντιμετώπιση, στο όνομα ενός ψευδεπίγραφου «δικαιώματος του εκλέγεσθαι» είναι υποκριτική και επικίνδυνη. Φανταστείτε αύριο το πρωί να έχουμε ένα κόμμα παιδεραστών και παιδόφιλων, όπως κάποτε είχαν αποπειραθεί στην Ολλανδία [6], κόμμα υπέρ της παιδικής εργασίας, κόμμα υπέρ του sex-trafficking κοκ. Επίσης έχουμε φαινόμενα ακραίου «ισαποστακισμού» όπου αρκετοί υποψήφιοι ακροδεξιών κομμάτων όπως ο Φαήλος Κρανιδιώτης[7] και ο Βασίλης Τσάρτας[8] οπού ζητούν την απαγόρευση του ΚΚΕ. Παρότι το θεωρώ περιττό, θα πρέπει να το διευκρινίσουμε.  Άλλο ιδεολογίες μίσους και άλλο καθεστώτα στο όνομα κάποιας ιδεολογίας όπου πράξανε διώξεις και πολέμους. Και ο καπιταλισμός, έχει πράξει αρκετούς πολέμους, διώξεις στο όνομα της ελευθέριας και της δημοκρατίας βεβαίως. Σαφώς δεν ξεχνούμε και τις Σταυροφορίες που προέβησαν σε βαναυσότητες με πρόσχημα τον Χριστιανισμό.

Εικόνα 5 – Τι ακολουθεί όταν φασίστες έχουν «δικαίωμα» στο εκλέγεσθαι…

Κλείνοντας, θα ήθελα να παραθέσω την άποψη μου για το θέμα της απαγόρευσης του κόμματος Κασιδιάρη. Όπως έχω γράψει και σε προηγούμενο άρθρο[9], δυστυχώς το κόμμα Κασιδιάρη αλλά και η ΧΑ τα προηγούμενα χρονιά, αποτελούν συστημική επιλογή όχι μόνο της κομματικής και οικονομικής ελίτ της χωράς  αλλά και του λεγομένου αντιφασιστικού μπλοκ.  Μηδενιστικές αντιλήψεις των antifa του τύπου «να πεθάνει η Ελλάδα να ζήσουμε εμείς» δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα αν δεν υπάρχει φασιστικό κόμμα στην βουλή. Το κόμμα Κασιδιάρη αποτελεί τον ιδανικό μπαμπούλα ώστε τα κόμματα να πάρουν το ρολό της γκουβερνάντας προστατεύοντας μας από την υποτιθέμενη φασιστική απειλή. Βρίσκονται επιτέλους στο πλευρό του λαού. Ειδικά ομάδες του λεγομένου αντιφασιστικού χώρου (αλλά και το Μερα25 που τους χαϊδεύει υποκριτικά τα αυτιά) θα βρουν πεδίο δόξης λαμπρό, μετά από καιρό απραξίας. Δεν σας προκαλεί εντύπωση η εκκωφαντική σιωπή των αντιφασίστων τώρα που κρίνεται η επιβίωση του φασιστικού μορφώματος Κασιδιάρη; Μήπως παρακαλούν οι υποτιθέμενες «ακτιβιστικές» antifa ομάδες να εκλεγεί ένα νεοναζί κόμμα ώστε να ενισχύει τα ψευδο-επιχειρήματα τους περί «νοικοκυραιών νεοναζί» και της εν γένη μηδενιστικής τους συνθηματολογίας.

Εικόνα 6 – Κλασικό παράδειγμα συνθήματος “ακτιβιστών”

Επίσης δεν  σας κάνει εντύπωση η αφωνία της Προέδρου της Δημοκρατίας όπου είναι η θεματοφύλακας του Πολιτεύματος και αποτελεί πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, όταν βλέπει Ανώτατους Δικαστικούς είτε να στελεχώνουν είτε να υποστηρίζουν φασιστικά κόμματα; Να σημειωθεί ότι η ΠτΔ είναι γενικά λαλίστατη  σε θέματα χειραγώγησης της δικαιοσύνης  δηλώνοντας κατά την 48η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας «Η δικαιοσύνη δεν απονέμεται με βάση το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους»[10]. Επίσης, προς επίρρωση των παραπάνω, δεν πρέπει να ξεχνάμε την προσήλωση της ΠτΔ στην woke ατζέντα όπου με τη σειρά της προσπάθησε να περάσει την προπαγάνδα περί φύλων σε 8χρονα παιδάκια.[11]

Εικόνα 7 – ΠτΔ: «Το αρκουδάκι Winnie-the-Pooh έχει όνομα και αρσενικό και θηλυκό. Και αυτό είναι που έχει προκαλέσει μεγάλη προσοχή. Δεν ήθελαν να δώσουν όνομα ούτε αρσενικό ούτε θηλυκό και έδωσαν και τα δύο.

Ας τα λάβουν σοβαρά υπόψη, όσοι νομίζουν ότι ψηφίζοντας το φασιστικό μόρφωμα Κασιδιάρη, τιμωρούν τα κόμματα εξουσίας και την ελιτίστική αριστερά. Αντιθέτως, δημιουργούν προσχώματα ώστε οποιαδήποτε μορφή λαϊκής αντίδρασης να αποδίδεται στον Κασιδιάρη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατυμπάνιζε ότι πρόκειται για «Ακροδεξιους λαϊκιστές» και «χωρίς μυαλό»[12].  Επίσης δημιουργούν συνθήκες διχασμού και τοξικότητας, ανάλογες με αυτές που έχουν διχάσει τις ΗΠΑ σήμερα, όπου από την μια έχουμε τον ακροδεξιό διχαστικό λόγο του πρώην προέδρου Τραμπ και από την άλλη τον ακραίο δικαιωματισμό και την woke ατζέντα των λεγόμενων φιλελευθέρων. Τέλος αποπροσανατολίζουν την πολιτική συζήτηση από τις ουσιαστικές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε το προσεχές διάστημα, όπου οι επιλογές και οι συμμαχίες  πρακτικά θα επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη για τις επόμενες γενιές . Ένα φασιστικό κόμμα στη Βουλή θα είναι το τέλειο προκάλυμμά για υποχωρήσεις και εν κρύπτω συμφωνίες της πολιτικής ελίτ της xώρας δεσμεύοντας το μέλλον των παιδιών μας.


[1] https://www.naftemporiki.gr/politics/1460520/voyli-perase-i-tropologia-mploko-sto-komma-kasidiari/

[2] https://www.iefimerida.gr/news/125243/viomihania-eperotiseon-yper-ton-efopliston-eihe-stisei-i-hrysi-aygi

[3] https://www.rizospastis.gr/story.do?id=6850806

[4] https://www.laosnews.gr/article/102997-epistolh-tou-prodromou-emfietzoglou-pros-ton-bladimhro

[5] https://www.alfavita.gr/politiki/413497_kanelli-fantazeste-na-erthei-o-kasidiaris-sti-boyli-kai-na-ton-plakoso-sta

[6] https://en.wikipedia.org/wiki/Party_for_Neighbourly_Love,_Freedom_and_Diversity

[7] https://twitter.com/failosK/status/1615419984070705152?lang=el

[8] https://www.protothema.gr/sports/article/1293310/vasilis-tsiartas-adidraseis-apo-neo-tweet-tsiarta-rota-pote-tha-tethei-ektos-nomou-to-kke/

[9] https://ardin-rixi.gr/archives/228095

[10] https://www.tovima.gr/2022/07/24/politics/proedros-tis-dimokratias-dixastikos-logos-kai-laikismos-amfisvitoun-tis-arxes-tis-dimokratias/

[11] https://www.newsbomb.gr/bomber/story/1259420/apisteyta-pragmata-h-sakellaropoyloy-eipe-se-paidia-dimotikoy-gia-arkoydakia-poy-den-exoyn-fylo

[12] https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/tsipras-se-makron-akrodexioi-laikistes-kai-choris-myalo-osoi-einai-kata-tis-symfonias-ton-prespon-video/

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ