Τίτλος: Woke – Η καθολική αποδόμηση: έθνος – φύλο – φυλή
Επιμέλεια: Γιώργος Καραμπελιάς. Κείμενα των Π.-Α. Ταγκιέφ, Μ. Ονφρέ, Ε. Μπαστιέ, Κρ. Γκιλλουί, Π. Μπροσάν, Φρ. Φουκουγιάμα, Φ. Σχοινάς, Γ. Ρακκάς, Γκρ. Λουκιάνοφ, Τζ. Χάιτ, Τζ. Γκρέυ, Ε. Κοροβίνης, Ν. Αλιπράντης, Ν. Δημητριάδης.
Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις, για ηλεκτρονικές παραγγελίες επισκεφτείτε το ηλεκτρονικό μας κατάστημα.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
Τον Ιανουάριο του 2022, η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, δημιουργός του Χάρυ Πότερ, αποκλείστηκε από… την προβολή ταινίας για το έργο της, από την εταιρεία Warner, επειδή οι δηλώσεις της για την ύπαρξη γυναικείου φύλου θεωρήθηκαν τρανσφοβικές!
Στα πανεπιστήμια, απαιτούν την κατάργηση της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, του Πλάτωνα και του Σαίξπηρ, καθώς «προωθούν τον ρατσισμό, τη λευκή υπεροχή και την πατριαρχία». Η «cancel culture» διεκδικεί την ακύρωση ολόκληρου του ιστορικού παρελθόντος. Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης το BBC και το… Χόλιγουντ στηλιτεύουν καθημερινά τον «συστημικό ρατσισμό», από την κλασική αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.
Διεξάγεται ένα κυνήγι μαγισσών που στοχοποιεί τη «λευκότητα» και τη δυαδικότητα των φύλων, ενώ προωθείται η καθιέρωση αρνητικών διακρίσεων έναντι της κοινωνικής πλειοψηφίας. Στην πράξη, το woke κίνημα επανεισάγει αντεστραμμένη τη φυλετικοποιημένη σκέψη του ρατσισμού: τα πάντα πρέπει να ερμηνεύονται υπό το πρίσμα της σύγκρουσης λευκών και εγχρώμων, ανδρών και γυναικών, ετεροφυλόφιλων και ομοφυλόφιλων… Συναφώς, δε, οι λευκοί εργάτες εκχωρούνται συλλήβδην στον Τραμπ ή την Μαρίν Λεπέν…
Το woke κίνημα, στη Δύση, στοχεύει στη μειονοτικοποίηση των ευρωπαϊκής καταγωγής πληθυσμών και ταυτόχρονα στην «εξαφάνιση» των φύλων μέσα από την άρνηση μιας βιολογικής σεξουαλικής ταυτότητας – ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο προς τον μετάνθρωπο. Στην Ελλάδα, ήδη, σε ορισμένους κύκλους, η αναφορά σε φοιτητές και φοιτήτριες έχει αντικατασταθεί από τον ουδέτερο όρο «τα φοιτητά».
Το βασικό τέχνασμα, μέσω του οποίου επιχειρείται η φίμωση κάθε διαφορετικής φωνής, είναι η «ακροδεξιοποίηση» της πολιτικής διαφωνίας: Όποιος αμφισβητεί την πολιτική ορθότητα «νομιμοποιεί τον ακροδεξιό λόγο» και καταδικάζεται σε εξοστρακισμό.
Άλλωστε στην πρωτοπορία του κινήματος woke, παγκοσμίως, βρίσκονται οι «αντίφα», που έγιναν ευρέως γνωστοί στη διάρκεια των διαδηλώσεων για τον Τζωρτζ Φλόυντ, το καλοκαίρι του 2020, ενώ, στην Ελλάδα, έχουν καταστεί διάσημοι με το σύνθημά τους «Να πεθάνει η Ελλάδα, να ζήσουμε εμείς».
Ενισχύστε την προσπάθειά μας κάνοντας μια δωρεά στο Άρδην πατώντας ΕΔΩ.
Γνωρίστε τα βιβλία των Εναλλακτικών Εκδόσεων
Ακολουθήστε το Άρδην στο Facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του Άρδην στο Youtube
4 ΣΧΟΛΙΑ
Συγχαρητήρια για την συνεχή επαφή σας με την σύγχρονη πραγματικότητα και τις εξελίξεις. Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, το WOKE είανι η κλασική περίπτωση της πρώην επανάστασης που εκφυλίζεται σε αυταρχική εξουσία. Καθαρά φασιστικά στοιχεία εμφανίζονται με βασικό στοιχείο επιβολής την απειλή, “πρόσεξε τι θα πεις, αλλιώς…”. Εντυπωσιακή όμως παραμένει η δύναμη της σάτιρας απέναντι σε κάθε φασισμό. Ο Ρίκι Τζεβέις και ο Ντέιβ Σαπέλ, παρά τις ανελέητες επιθέσεις που δέχτηκαν από τους φασίστες, ενέταξαν στις παραστάσεις τους όλα εκείνα τα στοιχεία που συντρίβουν το WOKE με τον τρόπο που οι παλιοί κωμικοί αποδομούσαν τους παλαιούς φασίστες και δικτάτορες. Οι παραστάσεις τους βρίσκονται στην κορυφή παρά το γεγονός ότι λυσσομανά ο φασισμός να τους εξαφανίσει.
Ο Τζεβέις είπε σε μια παράσταση του:
“Αν πανηγυρίζεις επειδή κάποιος μποϊκοτάρεται/ακυρώνεται για κάτι που είπε πριν δέκα χρόνια, εξασφαλίζεις ότι θα μποϊκοτάρουν κι εσένα για κάτι που είπες σήμερα. Δεν μπορείς να προβλέψεις τι θα είναι προσβλητικό στο μέλλον για τον κυρίαρχο ΟΧΛΟ”.
Το ερώτημα πώς γίνεται μια μικρή μερίδα ανθρώπων να δημιουργούν τόση φασαρία και τάσεις, παραμένει. Το ερώτημα της κατάντιας να εμφανίζεται το WOKE γεμάτο αντιφάσεις, με αποτέλεσμα να αναιρούνται σε μία φράση αυτά που έχουν ειπωθεί στην προηγούμενη, μάλλον απαντιέται με την συρρίκνωση της σκέψης μας στις τρεις γραμμές του τουίτερ…
Το WOKE δεν έχει τίποτα να πει σε σκεπτόμενους ανθρώπους. Οι θέσεις τους είναι τόσο ανεπεξέργαστες που οι συζητήσεις μαζί τους είναι σαν να μιλάς με αφελείς. Περισσότερο αποτελεί κίνημα μίσους και εκδίκησης που εκμεταλλεύεται την νεανική ένταση. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι η πόλωση αποτελεί και τενχική των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης για να βγάζουν χρήμα. Τους εξυπηρετεί να υποδαυλίζεται και να εντείνεται.
Μερικές κεντρικές ιδέες που πλαστογραφούνται από το WOKE είναι οι εξής:
Η διαβούλευση/συζήτηση για τα πάντα είναι Δημοκρατία, δεν είναι ούτε ρατσισμός, ούτε “ομοφοβία”.
Η διαφωνία δεν είναι διάκριση. Όποιος την βαφτίζει έτσι, απλώς ακολουθεί μια φαύλη τακτική φίμωσης.
Ποτέ μην απολογείται κανείς για τις απόψεις του. Η απολογία, εκλαμβάνεται ως ενέργεια για να δεχτείς σφοδρότερη επίθεση. Από τη στιγμή που κανείς δεν θα δεχτεί την συγγνώμη σου, αλλά αντιθέτως, εξαιτίας της θα δεχτείς μεγαλύτερες επιθέσεις, καλύτερα να έχεις την δύναμη να επιμείνεις σε όσα πιστεύεις.
Το ξαφνικό ξέσπασμα του WOKE, πιθανόν να προφητεύει την εξίσου απότομη εξαφάνιση του. Πάντως, η ανθρωπότητα πέταξε από πάνω της πολλές δικτατορίες και φασισμούς. Κανείς δεν έχει υπομονή για έναν ακόμα.
Αγαπητέ Γιώργο, οι νέες γενιές έχουν γαλουχηθεί συστηματικά με τις νέες αξίες woke(από το νηπιαγωγείο ακόμα) και σε χώρες της βόρειας Ευρώπης είναι οι μόνες αξίες που οι νεότεροι γνωρίζουν. Η μεγάλη μάζα τα καταπίνει και τα δέχεται χωρίς πολλές αντιρρήσεις ενώ οι φανατικοτεροι woke ανήκουν στους νεολαίους. Επίσης, δε μιλάμε για κάποιο απομονωμένο καθεστώς αλλά για την κυρίαρχη τάση που κατατρώει την καρδιά της Δύσης ενώ υποστηρίζεται σθεναρά από ένα ολόκληρο πλέγμα εξουσίας. Επομένως η αισιοδοξία ότι ο woke φασισμός τελικά θα καταρρεύσει επειδή το καλό πάντα νικάει κλπ, είναι κάπως αυθαίρετη.
Μια ρεαλιστικη προσδοκία θα ήταν να υπάρξει μια θεωρητική αποδόμηση αυτού του εκτρώματος(όπως κάνει ο Μποκ-Κοτέ) ώστε να άνοιγε ο δρόμος για κάποιες μελλοντικές εξελίξεις. Δυστυχώς και στη χώρα μας το προσκύνημα της διανόησης(με ελάχιστες εξαιρέσεις) και των καλλιτεχνών(οι πιστότεροι υπηρέτες) είναι παροιμιώδες.
Η τάση μετατροπής της ορθής έκφρασης φοιτητές σε”φοιτητά”, μου θυμίζει την παλαιομοδίτικη έκφραση τα “στρατά” που χρησιμοποιούσε και ο “τέωε”….Ελπίζω και η πρώτη να έχει την τύχη της δεύτερης, δηλ. λησμονιά!
[…] των Γιώργου Καραμπελιά & Γιώργου Ρακκά στο βιβλίο, woke- Η καθολική αποδόμηση που κυκλοφορεί από τις Εναλλακτικές […]