Αρχική » Τουρκία: Εμφύλιος μετά τις εκλογές;

Τουρκία: Εμφύλιος μετά τις εκλογές;

από Λεωνίδας Κουμάκης

Του Λεωνίδα Κουμάκη

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα διανύσουν μια σημαντική περίοδο ηρεμίας πριν από την καταιγίδα

Ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς ακριβώς θα εξελιχθεί η μετεκλογική Τουρκία. Μπορεί όμως να υποθέσει βάσιμα πως θ’ ακολουθήσει μια περίοδος εσωτερικής, εμφύλιας αναταραχής, με βάση πολύ πιθανές εξελίξεις, οι οποίες προκύπτουν από πάρα πολλά δεδομένα και από την κατάσταση που διαμορφώνεται, όπως:

1.Τα τελευταία δύο περίπου χρόνια καθώς και την προεκλογική περίοδο, όλες οι σοβαρές δημοσκοπήσεις μέσα ή έξω από την Τουρκία δείχνουν νίκη της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές και σχετική πλειοψηφία στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

2.Ο Ρ. Τ. Ερντογάν και το καθεστώς που έχει επιβάλει στην Τουρκία, σε αγαστή συνεργασία με τους φασίστες του Ντ. Μπαχτσελί και το οργανωμένο έγκλημα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραδώσουν την εξουσία, όχι μόνο γιατί κινδυνεύουν τα προνόμιά τους, αλλά και γιατί απειλούνται με διώξεις, φυλακίσεις, ακόμη και αγχόνες (εάν επανέλθει η θανατική ποινή).

3.Το σύστημα που έχει επιβληθεί στην Τουρκία ελέγχει ασφυκτικά ολόκληρο τον δημόσιο τομέα και το 95% περίπου των ΜΜΕ. Η κρατική τηλεόραση όχι μόνο δεν μεταδίδει ομιλίες ή ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης, αλλά αρνείται να μεταδώσει ακόμα και διαφήμιση επί πληρωμή!

4.Από την άνοδο του Ρ.Τ. Ερντογάν στην εξουσία μέχρι το έτος 2014, όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις κατέληγαν σε νίκες του, οι οποίες στηρίζονταν σε ευρεία λαϊκή απήχηση. Μετά όμως τα συγκλονιστικά γεγονότα του 2013 (Πάρκο Γκεζί, μεγάλα σκάνδαλα με προσωπική ανάμειξη Ερντογάν μετά υιών και θυγατέρων κ.α.π.) σήμανε η ώρα της καθόδου του Ρ.Τ. Ερντογάν από το «τραίνο της δημοκρατίας» και της ανόδου στο «τραίνο της χειραγώγησης».  Από το 2014 μέχρι το 2019, σε οκτώ κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, τα «επίσημα» αποτελέσματα που μετέδιδε το πρακτορείο Ανατολή προέρχονταν, βάσει συμφωνίας, από  το Συντονιστικό Εκλογικό Κέντρο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ! Έχουμε, δηλαδή, αυθεντική εφαρμογή της λαϊκής έκφρασης, «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει!» Όταν, επιτέλους, «ξύπνησε» η αντιπολίτευση –στις δημοτικές εκλογές του 2019– έστειλε αντιπροσώπους και παρατηρητές στα πιο σημαντικά εκλογικά κέντρα, καταφέρνοντας να κερδίσει πολλούς δήμους-κάστρα, όπως η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη.

5.Το ίδιο σύστημα καταμέτρησης ψήφων θα εφαρμοστεί και στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2023. Με τη διαφορά ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης –για πρώτη φορά– προγραμματίζουν τη λειτουργία και ενός δικού τους συστήματος καταμέτρησης ψήφων, με μια γιγαντιαία κινητοποίηση και την παρουσία έως τριών αντιπροσώπων σε κάθε ένα από τα 190.000 εκλογικά κέντρα.

6.Καθώς φαίνεται, τη νύχτα των εκλογών θ’ ακούμε τελείως διαφορετικά αποτελέσματα από τα κομματικά επιτελεία,  όπως συμβαίνει συνήθως με τις φοιτητικές εκλογές στην Ελλάδα.

7.Είναι πάρα πολύ πιθανό οι εκλογές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πάνε σε δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου 2023, όχι γιατί δεν θα νικήσει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, αλλά γιατί τα αποτελέσματα που θα δώσει το πρακτορείο Ανατολή, δηλαδή ο κομματικός μηχανισμός του ΑΚΡ, θα λένε απλώς ότι ο κύριος Κεμάλ προηγείται με μικρή διαφορά.

8.Ο Χακάν Φιντάν, το σκοτεινό πρόσωπο για όλες τις βρόμικες δουλειές του παλατιού, δρομολογεί μέχρι και την παραμονή των εκλογών από τα υπόγεια της ΜΙΤ διάφορες «δράσεις», καθώς και πρακτικές πόλωσης και αποπροσανατολισμού από τα μεγάλα προβλήματα της Τουρκίας. Ήδη παρακολουθούμε επιθέσεις με πυροβολισμούς σε κομματικούς στόχους, φραστικές επιθέσεις σε πολιτικούς ή σε συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης, επιθέσεις-προβοκάτσια σε γραφεία του ΑΚΡ, συστηματική καλλιέργεια θρησκευτικών αντιθέσεων, ενώ αναμένονται ακόμα περισσότερα όσο πλησιάζει η ημέρα των εκλογών. Φυσικά, οι πληθωρικές υποσχέσεις του Ερντογάν για «λαγούς με πετραχήλια», παράλληλα με τις κλασικές μεθόδους νοθείας, όπως διπλοψηφίες, «τουρκοποίηση» προσφύγων, κλοπές ψήφων κ.α.π., αναμένεται να συμπληρώσουν το τοπίο των προσεχών εκλογών … αλατούρκα!

 9.Όπως όλα δείχνουν, το καθεστώς θα εμφανίσει οποιοδήποτε αποτέλεσμα προκύψει από τις κάλπες σαν «νίκη» του Ρ. Τ. Ερντογάν, το πλήρως ελεγχόμενο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο θα κηρύξει «νικητή» των προεδρικών εκλογών τον Ρ. Τ. Ερντογάν και οι διάφοροι «φίλοι» (π.χ. Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, Πακιστάν, Κατάρ κ.λπ.) και δορυφόροι (π.χ. Τατάρ) θα σπεύσουν να τον συγχαρούν, προσδίδοντας «κύρος» και «αναγνώριση» στην αυτο-ανακήρυξή του σε νικητή των εκλογών.

Μέσα στο παραπάνω πλαίσιο, είναι λογικό να περιμένουμε μια περίοδο πολύ έντονης εσωτερικής εμφύλιας αναταραχής, αφού τόσο η αντιπολίτευση όσο και δυτικές κυρίως χώρες δεν πρόκειται να δουν με απλή κατανόηση την παραμονή Ερντογάν στο παλάτι της Άγκυρας «με το έτσι θέλω».

Η νέα τουρκική λίρα βρίσκεται στη χειρότερη ισοτιμία της από την ημέρα που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, ο πληθωρισμός σε ποσοστό τριψήφιου αριθμού (επίσημα διψήφιου), ενώ οι ανθρώπινες και οικονομικές συνέπειες του καταστροφικού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου 2023 συνεχίζουν να γονατίζουν την τουρκική κοινωνία.

Μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα διανύσουν μια σημαντική περίοδο ηρεμίας πριν από την καταιγίδα. Γιατί η καταιγίδα θα κρέμεται συνεχώς πάνω από τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο, όσο αυτή δεν αναγνωρίζει, όπως όλος σχεδόν ο κόσμος, ούτε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ούτε την Κυπριακή Δημοκρατία (της οποίας υποτίθεται ότι ήταν «εγγυήτρια δύναμη»). Όσο δεν αίρει το casus belli εναντίον της Ελλάδος και δεν παραιτείται από τις φαντασιώσεις ανασύστασης νεοθωμανικής αυτοκρατορίας μέσα στον 21ο αιώνα, αναγνωρίζοντας τη Συνθήκη της Λωζάνης όχι μόνο εκεί που τη βολεύει, αλλά και εκεί που δεν τη συμφέρει καθόλου. Όσο δεν αποσύρει από τα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας τον στρατό κατοχής και τους εποίκους που εγκατέστησε. Όσο φαντασιώνεται τον εαυτό της «υπερδύναμη» με εδαφικές αξιώσεις εναντίον των γειτόνων της.

Μπροστά σε όλ’ αυτά, μόνη ασφαλής διέξοδος παραμένει η συνεχής αύξηση της αποτρεπτικής δύναμης Ελλάδος-Κύπρου και οι ισχυρές συμμαχίες πάνω σε κοινά συμφέροντα, γιατί απλούστατα αποτελούν την πιο ισχυρή ασπίδα προστασίας από κάθε ψευτονταή της γειτονιάς μας!

* O Λεωνίδας Κουμάκης είναι Νομικός, Συγγραφέας, Αρθρογράφος-Αναλυτής, μέλος του International Hellenic Association. Το αυτοβιογραφικό, διαχρονικό βιβλίο του «Το Θαύμα-Μια πραγματική ιστορία», το οποίο αναφέρεται στην μεθοδική εξολόθρευση του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης από το τουρκικό κράτος, υπάρχει εντελώς δωρεάν στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του ΙΗΑ, τόσο στην Ελληνική όσο και στην Αγγλική γλώσσα.

Ρήξη Απριλίου

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ