Αρχική » ΝΙΚΗ: Γεροντάδες του Αγίου Όρους, αντιεμβολιαστές, ρωσοφιλία και περίεργοι επιχειρηματίες

ΝΙΚΗ: Γεροντάδες του Αγίου Όρους, αντιεμβολιαστές, ρωσοφιλία και περίεργοι επιχειρηματίες

από Γιάννης Ξένος

του Γιάννη Ξένου

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου, το κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής ξεπέρασαν το 16%. Μεγαλύτερο ποσοστό κομμάτων εκτός Βουλής είχαμε μόνο στις εκλογές του Μαΐου του 2012, όπου τα εκτός Βουλής κόμματα κατέγραψαν ποσοστό 19%. Έτσι έχουμε ένα παράδοξο, ενώ η μεγάλη εικόνα είναι αυτή της επιστροφής στην «κανονικότητα», με το πρώτο κόμμα να ξεπερνά το 40%, πρώτη φορά από το 2009, παράλληλα έχουμε και μια μικρότερη εικόνα, εκ διαμέτρου αντίθετη, που παραπέμπει στην πολυσπερμία των πρώτων εκλογών του 2012, που ανέτρεψαν το παγιωμένο πολιτικό σκηνικό της μεταπολίτευσης, γεγονός που καταδεικνύει πως η μετάβαση σε μια νέα περίοδο δεν έχει ολοκληρωθεί.

Από τα τρία κόμματα που δεν έπιασαν, στο νήμα, την είσοδο στην Βουλή, για τα δύο, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου θα μπει στην Βουλή στις επόμενες εκλογές εξασφαλίζοντας τις λίγες χιλιάδες ψήφους που χρειάζεται, είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε από το κόμμα Βαρουφάκη είτε από άλλα αριστερίστικα κόμματα. Επίσης, όλοι γνωρίζουμε τι εστί Ζωή, θα προκαλεί μόνιμη αναστάτωση στη Βουλή με την τυπολατρία της, αλλά στα εθνικά και οικονομικά θέματα θα έχει καλύτερη στάση από το κόμμα Βαρουφάκη. Ο Γιάννης Βαρουφάκης μας τελείωσε για την ώρα. Θα γράψει το νέο του βιβλίο με τις εμπειρίες του ως αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος και θα χρυσοπληρώνεται για σεμινάρια στο εξωτερικό παρουσιάζοντας το σχέδιο «Δήμητρα».     

Το τρίτο κόμμα, η έκπληξη των εκλογών, είναι η ΝΙΚΗ, η οποία δεν εξασφάλισε την είσοδο στην Βουλή για μερικές χιλιάδες ψήφους. Η ΝΙΚΗ πέρασε κάτω από τα ραντάρ στον δημόσιο λόγο και δυνητικά ίσως αποτελέσει ρυθμιστή στην επόμενη Βουλή, γιατί, αν αυτή γίνει επτακομματική, η σταθερότητα που πολλοί ονειρεύονται λόγω ποσοστών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα πάει περίπατο.

Αλλά ποια είναι η ΝΙΚΗ; Παρουσιάζεται ως το κόμμα του δασκάλου – αγωνιστή κατά του σχολικού βιβλίου της ΣΤ΄ Δημοτικού, Δημήτρη Νατσιού[1]. Είναι μόνο αυτό; Ένα κόμμα απλών, θρησκευόμενων πολιτών που φέρνει ένα χριστιανικό και εθνικό μήνυμα στο πολιτικό τοπίο; Δυστυχώς όχι. Πίσω από τον κ. Νατσιό η πραγματική αρχή που κινεί τη ΝΙΚΗ, συμφωνα με τον δημοσιογράφο Γιάννη Σουλιώτη, είναι η θρησκευτική οργάνωση Ενωμένη Ρωμιοσύνη[2], με πανελλαδικό δίκτυο και ιδιαίτερη δυναμική στη Βόρεια Ελλάδα. Η Ενωμένη Ρωμιοσύνη ελέγχεται από γέροντα γνωστής μονής του Αγίου Όρους και, στην περίοδο της πανδημίας, αλλά και τώρα, έπαιξε κεντρικό ρόλο αρχικά στην άρνηση της επικινδυνότητας του κορωνοϊού και στη συνέχεια στην άρνηση των εμβολίων. (Ο Γιώργος Καραμπελιάς είχε αναφερθεί εκτενώς στις αντιλήψεις Ενωμένης Ρωμιοσύνης).

Οι εκλογικές περιφέρειες που η ΝΙΚΗ έλαβε πανω από 2.92%, όσο πιο βαθύ το χρώμα σημαίνει υψηλότερο ποσοστό.

Η επιρροή αυτών των οργανωσιακών αντιλήψεων στη Βόρεια Ελλάδα είναι και ένας από τους λόγους που ο εμβολιασμός στην Β. Ελλάδα δεν κάλυψε μεγάλα ποσοστά πληθυσμού, και κυρίως τους ηλικιωμένους, με αποτέλεσμα την αυξημένη θνησιμότητα σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας. Τα συνθήματα λοιπόν της ΝΙΚΗΣ, ότι αποτελεί μια γέφυρα μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, σκοπεύουν να θολώνουν τα νερά. Όποιος θελήσει να διαβάσει το πρόγραμμά της για την υγεία[3] θα διαπιστώσει ότι επαναλαμβάνονται, με ήπιο τρόπο είναι αλήθεια, τα βασικά επιχειρήματα των αντιεμβολιαστών: αντίθεση στην καραντίνα, τα εμβόλια έχουν προσωρινή άδεια κυκλοφορίας, υπερτονίζεται ο κίνδυνος των παρενεργειών, επικεντρώνονται στον ατομικιστικό αίτημα της ελευθερίας επιλογής, αν θα κάνεις το εμβόλιο κ.λπ. Ενίσχυσαν τον «αγώνα» των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ενώ αυτά που γράφουν ότι θα έπραττε η ΝΙΚΗ, αν καλούνταν να αντιμετωπίσει την πανδημία –δηλαδή η ενίσχυση του ανοσοποιητικού με βιταμίνες και άσκηση, καθώς και να δοθεί λόγος στις φωνές, εντός του ιατρικού χώρου, που αρνούνται την κυρίαρχη ιατρική αντίληψη, ή τα πανάκριβα και σε έλλειψη μονοκλωνικά αντισώματα –τότε που ο ιός ήταν σε έξαρση–, θα οδηγούσαν σε επιπρόσθετες εκατόμβες νεκρών, δραματικά μεγαλύτερες από αυτές που γνωρίσαμε[4].   

Μια άλλη κεντρική πλευρά της ΝΙΚΗΣ είναι η ρωσοφιλία της. Στο πρόγραμμά της, ενώ σε άλλα ζητήματα είναι λαλίστατη, στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής είναι εξαιρετικά φειδωλή. Περνούν επιγραμματικά όλα τα σημαντικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά ας προσέξουμε το παρακάτω απόσπασμα: «Χωρίς τα αγκάθια του πανισλαμισμού και του πανσλαβισμού, και τον απρόβλεπτο και υποκριτικό τουρκικό παράγοντα, δημιουργείται εύφορο έδαφος συνεννόησης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, με την Ελλάδα ως πραγματικό εγγυητή ενεργητικής σταθερότητας»[5]. Πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα πετύχει την προσέγγιση ΗΠΑ και Ρωσίας και ότι είναι εύκολο να κάνουν πέρα τα αγκάθια του πανισλαμισμού και πανσλαβισμού;

Προφανώς, τέτοιες θέσεις σκοπεύουν να θαμπώνουν διάφορους αφελείς περί μιας ιδιαίτερης ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Η ουσία είναι ότι η ΝΙΚΗ αποδέχεται πλήρως τις ρωσικές θέσεις. Πολλές ενδείξεις μας οδηγούν σε αυτό συμπέρασμα, όπως ότι ο κ. Νατσιός, στον λογαριασμό του στο fb, αναπαράγει τα ποσταρίσματα του δημοσιογράφου – φωνή της Ρωσίας, Θανάση Αυγερινού, αλλά κυρίως η παρουσία του υποστράτηγου Αθανάσιου Τσουγανάτου με κεντρικό ρόλο στο κόμμα[6]. Ο υποστράτηγος ε.α. εκδιώχθηκε πέρυσι από τη διοίκηση της ΣΣ Ευελπίδων λόγω των φιλορωσικών του θέσεων. Πέρυσι τον Απρίλιο, είχε υπογράψει μαζί με άλλους κείμενο – διαμαρτυρία για τη στάση του πολιτικού συστήματος και των ΜΜΕ απέναντι στη Ρωσία[7].  Το κείμενο είναι τόσο φιλορωσικό ώστε καλύτερα δεν θα το έγραφε ούτε η Ρωσική Πρεσβεία: κατηγορεί τα ΜΜΕ ότι έχουν ρατσιστικό λόγο κατά της Ρωσίας και φέρνει ως θετικό παράδειγμα στάσης απέναντι στην Ρωσία, την Τουρκία που έχει, κατ’ αυτούς, μια ισορροπημένη στάση! Ξεχνούν μόνο να αναφέρουν ότι Ρωσία και Τουρκία είναι στρατηγικοί εταίροι στην περιοχή και ότι, σε περίπτωση ελληνοτουρκικής διένεξης, η Ρωσία θα επιλέξει το πλευρό της συμμάχου της Τουρκίας.   

Τέλος, ένα ακόμα σημείο προβληματισμού γύρω από τη ΝΙΚΗ είναι οι σχέσεις με περίεργα επιχειρηματικά συμφέροντα. Υποψήφιος της ΝΙΚΗΣ στον Δυτικό Τομέα Αττικής είναι ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βορύλλας που πρώτευσε κιόλας. Από την ΝΙΚΗ προβάλλεται ως ειδήμονας για την παραγωγική ανασυγκρότηση και οι θέσεις του δημοσιεύονται συχνά στην αθλητική εφημερίδα Sportime[8]. Ο κ. Βορύλλας σύμφωνα με δημοσιεύματα[9], είναι στενός συνεργάτης του εφοπλιστή, καταδικασμένου για απάτες κατά του δημοσίου, Βίκτωρα Ρέστη ενώ είχε τοποθετηθεί βόμβα στο αυτοκίνητο που οδηγούσε το 2015[10]. Στο παρελθόν είχε συνεργαστεί επιχειρηματικά τόσο με τον Δημήτρη Μελισσανίδη όσο και με τον Βαγγέλη Μαρινάκη.  

Πολλά σύννεφα μαζεύονται γύρω από τη ΝΙΚΗ και η τακτική του κ. Νατσιού να αποφεύγει να απαντήσει, κρυπτόμενος από τους δημοσιογράφους, χειροτερεύουν την κατάσταση. Επειδή ο πατριωτικός χώρος έχει κακοπάθει τα τελευταία 10 χρόνια από κόμματα τύπου “Ανεξάρτητοι Έλληνες” ή “Ελληνική Λύση”, ένα τρίτο χτύπημα μέσω της ΝΙΚΗΣ θα τον αποτελειώσει. Τουλάχιστον όσοι/ες ψηφίσουν τη ΝΙΚΗ στις επόμενες εκλογές ας γνωρίζουν τουλάχιστον τις κεντρικές θέσεις αυτού του κόμματος.    

Διαβάστε επίσης:

Οι εθνομηδενιστές παραχαράσσουν την Ιστορία – Ο Καποδίστριας, και οι αντίπαλοι Φονταμενταλισμοί


[1] Το βιβλίο της Μαρίας Ρεπούση που εισήχθη στις σχολικές αίθουσες το 2006 και προκάλεσε, δικαίως, θύελλα αντιδράσεων.

[2] Γιάννης Σουλιώτης, «Εκλογές 2023: Η Νίκη, οι μονές και οι αντιεμβολιαστές».

[3]Covid -19: Ο ιός της διχόνοιας.

[4] Όποιος θεωρεί υπερβολική αυτή την πρόβλεψη ας θυμηθεί ότι η Δράμα ήταν από τους νομούς που δοκιμάστηκαν περισσότερο από τον κορωνοϊό λόγω του κλίματος χαλαρότητας και αυξημένης επιρροής από τέτοιες λογικές. Στη Δράμα η ΝΙΚΗ έλαβε το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό της, 5,33%. 

[5] https://nikh.gr/theseis/eksoteriki-politiki/1-prologos-allagi-ethnikou-dogmatos

[6] Υποψήφιος του κόμματος στην Α΄ Αθηνών και ο πρώτος εκ των ομιλητών στην κεντρική παρουσίαση του κόμματος στο Περιστέρι. Βίντεο

[7] «Διαμαρτυρία για την στάση του πολιτικού συστήματος και των ΜΜΕ στο Ουκρανικό».

[8] https://www.sportime.gr/extratime/politiki/andreas-vorillas-i-protasi-tou-ipopsifiou-me-ti-niki-pou-thorakizi-ifalokripida-vrachonisides-ke-nisides/

[9] Εμπρηστική επίθεση σε αυτοκίνητο του Ρέστη – Εκβιασμοί ή ξεκαθάρισμα;

[10] Ιωάννα Μάνδρου, «Ελεύθερος με αναστολή ο εφοπλιστής Βίκτωρας Ρέστης».

Λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω διάψευση από τον κο Αθ. Τσουγανάτο.

Με αφορμή το δημοσίευμα “ΝΙΚΗ:Γεροντάδες του Αγίου Όρους, αντιεμβολιαστές, ρωσοφιλία και περίεργοι επιχειρηματίες” (https://ardin-rixi.gr/archives/250594) του ιστότοπου εναλλακτικής ενημέρωσης ΚΙΝΗΜΑ ΑΡΔΗΝ-ΡΗΞΗ που αναφέρει ότι ο (Τσουγανάτος Αθανάσιος) :  “Ο υποστράτηγος ε.α., εκδιώχθηκε πέρυσι από τη διοίκηση της ΣΣ Ευελπίδων λόγω των φιλορωσικών του θέσεων”, θα ήθελα να τονίσω ότι η φράση είναι απολύτως ΨΕΥΔΗΣ και συκοφαντική.

Ουδέποτε εκδιώχθην αλλά αντιθέτως, μετά θητεία 3,5 ετών(2013-2016) στο βαθμό του Ταξιάρχου ως Δντης Στρατιωτικής Εκπαίδευσης στην ΣΣ Ευελπίδων (την μακροβιότερη θητεία τα τελευταία 40 χρόνια και σύμφωνη με το ισχύον νομικό πλαίσιο για τα ΑΣΕΙ), μετατέθηκα νομίμως σε Στρατηγείο ΝΑΤΟ(Allied Command Transformation) στις ΗΠΑ, το 2016. 

Μετά την πλήρη ολοκλήρωση των προβλεπομένων 3 ετών θητείας στην υπόψη θέση, αντικαταστάθηκα στα καθήκοντα μου, απο  Αξκο συμμάχου χώρας ΝΑΤΟ, όπως προβλεπόταν και επανερχόμενος στην Ελλάδα ολοκλήρωσα την καριέρα μου (μετά απο 38 χρόνια υπηρεσίας στις ΕΔ) στο βαθμό του Υποστρατήγου το 2019.

Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μου εξαιτίας  συκοφαντικής δυσφήμησης και διασποράς ψευδών ειδήσεων, καλώ τον ιστότοπο εναλλακτικής ενημέρωσης ΚΙΝΗΜΑ ΑΡΔΗΝ-ΡΗΞΗ να δημοσιεύσει την παρούσα διάψευση μου με όμοιο τρόπο που φιλοξένησε το ανωτέρω δημοσίευμα της καθώς και οποιονδήποτε τρίτο που αναδημοσίευσε την είδηση αυτή να πράξει τα όμοια.

Αθήνα 26 Μαίου 2023

Με τιμή

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΟΥΓΑΝΑΤΟΣ

Απάντηση Άρδην

Για να μη διαμαρτύρεται όμως ο κ. Τσουγανάτος ότι τον συκοφαντούμε για τη φιλορωσική στάση του, παραθέτουμε δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το κείμενο, «Διαμαρτυρία για την στάση του πολιτικού συστήματος και των ΜΜΕ στο Ουκρανικό», το οποίο και συνυπέγραφε στις 6 Απριλίου 2022 και στο οποίο χαρακτηρίζεται ρατσισμός και μακκαρθισμός η χωρίς περιστροφές αποδοκιμασία της ρωσικής εισβολής. Παράλληλα δε χαιρετίζεται η “ισορροπημένη” στάση της Τουρκίας, από έναν στρατηγό του ελληνικού στρατού! https://www.anixneuseis.gr/διαμαρτυρία-για-την-στάση-του-πολιτικ/

«Παρότι τα προηγούμενα οκτώ κυρίως χρόνια η κατάσταση στην εμπόλεμη περιοχή προϊδέαζε για όσα σήμερα ζούμε, παρότι υπήρξαμε μάρτυρες επιθέσεων συμμαχικών μας μάλιστα χωρών σε διάφορα μέτωπα (Κύπρος, Σερβία, Ιράκ, Λιβύη, Συρία…), είναι η πρώτη φορά που η καταδίκη του επιτιθέμενου έχει λάβει διαστάσεις στα όρια του επίσημου ρατσισμού. Η ιδεολογική τρομοκρατία στα καθεστωτικά ΜΜΕ θυμίζει μακαρθισμό στα χειρότερά του, αφού όποιος προσπαθήσει να κατανοήσει – όχι να δικαιολογήσει – τα τεκταινόμενα στιγματίζεται ως “πουτινικός”. Ταυτόχρονα, απίστευτες ειδήσεις από τον χώρο της αγοράς και του πολιτισμού έρχονται να επιβεβαιώσουν έναν ελαύνοντα βαρβαρισμό που μεταξύ άλλων δαιμονοποιεί την ρωσική ηγεσία και φτάνει να την προσεγγίζει με όρους ψυχιατρικούς. Κάπως έτσι οδηγούμαστε σε έναν ενεργειακό αυτοχειριασμό της Ευρώπης, στην πλήρη υποταγή της στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, ενώ έρχεται κοντύτερα και το αδιανόητο ενδεχόμενο ενός παγκόσμιου πυρηνικού ολέθρου….

…Το τουρκικό αντιπαράδειγμα μιας ισορροπημένης στάσης, παρότι είναι δίπλα μας και χαίρει διεθνούς επιδοκιμασίας, δεν φαίνεται να προβληματίζει κανέναν από τους ημέτερους αρμόδιους.»

Ενώ σε ομιλία του Ανοιχτή εκδήλωση της ΝΙΚΗΣ στην Κοζάνη -στις, 2 Δεκ 2022, τον ακούμε να ισχυρίζεται πως

«Ας το πούμε καθαρά στον ελληνικό λαό: Εξοπλίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας με οπλικά συστήματα, για να αντιμετωπίσουμε δήθεν την Τουρκία, και στη συνέχεια στέλνουμε στην Ουκρανία, εν κρυπτώ, κρίσιμα για την άμυνα των νησιών μας πυρομαχικά και οπλικά συστήματα. […] Να δείτε σε λίγο που θα πλέκουν οι Ελληνίδες κάλτσες για τους μαχητές της δημοκρατίας στην Ουκρανία. […] ” [ Ανοιχτή εκδήλωση της ΝΙΚΗΣ στην Κοζάνη – 2 Δεκ 2022, YouTube ]

Τα σχόλια στους αναγνώστες

Άρδην

Ενισχύστε την προσπάθειά μας κάνοντας μια δωρεά στο Άρδην πατώντας ΕΔΩ.

Γνωρίστε τα βιβλία των Εναλλακτικών Εκδόσεων

Ακολουθήστε το Άρδην στο Facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του Άρδην στο Youtube

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ