Αρχική » Μαρξιστικό Λενινιστικό Κόμμα με… μουσουλμανική βάση έρχεται πρώτο στις Βρυξέλλες

Μαρξιστικό Λενινιστικό Κόμμα με… μουσουλμανική βάση έρχεται πρώτο στις Βρυξέλλες

από Άρδην - Ρήξη

Του Τόμας Ο’ Ράιλι*

Δημοσιεύθηκε στο European Conservative, 22/02/2024

Ένα μαρξιστικό-λενινιστικό κόμμα με ισχυρή ισλαμική εκλογική βάση βρίσκεται στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων στην πόλη των Βρυξελλών πριν από τις εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές, ξεπερνώντας τους πρώην φιλελεύθερους της Βαλλονίας και τους Πράσινους, καθώς συσπειρώνει τους μουσουλμάνους ψηφοφόρους που είναι δυσαρεστημένοι από τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Το Εργατικό Κόμμα του Βελγίου (PTB) έχει γίνει δημοφιλές την τελευταία δεκαετία απευθυνόμενο σε Τούρκους και Άραβες ψηφοφόρους με τον ηχηρό «αντισιωνισμό» του και τώρα φαίνεται να είναι το πιο δημοφιλές πολιτικό κόμμα των Βρυξελλών, με 21%, καταβροχθίζοντας ψήφους που προηγουμένως κατείχαν άλλα σοσιαλιστικά κόμματα.

Το μαοϊκό αυτό μόρφωμα κατηγορείται εδώ και καιρό για αντισημιτισμό –κάποτε έκαψε ένα ομοίωμα ορθόδοξου Εβραίου σε μια διαδήλωση. Το PTB επικρίθηκε πιο πρόσφατα για τη σιωπηρή υποστήριξή του στις σφαγές της τρομοκρατικής ομάδας Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Ο ηγέτης του PTB, Raoul Hedebouw, υποστηρίζει την ισλαμική μαντίλα για κορίτσια ηλικίας μόλις οκτώ ετών, ενώ το κόμμα του στο σύνολό του υπέστη σχεδόν καθολική καταδίκη επειδή επέρριψε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες του 2016 στην εξωτερική πολιτική της Δύσης.

Ο αναλυτής δημοσκοπήσεων Nassreddin Taibi ισχυρίζεται ότι το άλλοτε περιθωριακό PTB επωφελήθηκε από την «επίμονα φιλοπαλαιστινιακή ρητορική που βρίσκει μεγάλη απήχηση στο μεγάλο μουσουλμανικό εκλογικό σώμα των Βρυξελλών», ένα ισλαμικό εκλογικό μπλοκ που αποτελεί περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της πόλης, σύμφωνα με στοιχεία της απογραφής.

Το κόμμα κατέχει σήμερα 10 από τις 75 έδρες στο Κοινοβούλιο της Βαλλονίας και υποστηρίζει την εκστρατεία του BDS για το μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ και τη διάλυση της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Παρά την εικόνα μιας γαλήνιας ευρωπαϊκής πόλης που απολαμβάνει το κύρος της πρωτεύουσας της ΕΕ, οι Βρυξέλλες κατατρύχονται από την άνοδο του ισλαμισμού, κάτι που την τελευταία δεκαετία συμπίπτει και με την άνοδο των συμμοριών. Μόλις αυτόν τον μήνα ξέσπασε ένας αιματηρός πόλεμος μεταξύ αντίπαλων μαροκινών και αλγερινών γκάνγκστερ.

Εκτός από το PTB, και άλλα βελγικά σοσιαλιστικά κόμματα μετασχηματίζονται από την παρουσία μιας αριθμητικά ισχυρής ισλαμικής βάσης· ένας τουρκικής καταγωγής βουλευτής των Σοσιαλιστών, δημοφιλής στα γκέτο του βόρειου τμήματος της πόλης, αρνήθηκε να παραιτηθεί μετά τον σάλο που ξέσπασε αφότου κάλεσε έναν ιμάμη να διαβάσει αντισημιτικά αποσπάσματα του Κορανίου στο κοινοβούλιο των Βρυξελλών την περασμένη εβδομάδα.

Το Βέλγιο δεν είναι το μόνο που παρακολουθεί τη ραγδαία άνοδο ενός ρεύματος που συνδυάζει το Ισλάμ και τον αριστερισμό. Ένα νέο κόμμα που ξεκίνησε από την τουρκική διασπορά ελπίζει να εισέλθει στη γερμανική Μπούντεσταγκ. Εν τω μεταξύ, στη Βρετανία, ο «Gaza George» Galloway είναι τώρα φαβορί των στοιχημάτων για να κερδίσει τις επαναληπτικές εκλογές στο Rochdale, με ισχυρή υποστήριξη από μουσουλμάνους ψηφοφόρους πακιστανικής καταγωγής, που αντιμετωπίζουν με εχθρότητα το Εργατικό Κόμμα έπειτα από την αμφιλεγόμενη υποστήριξή που παρείχε στο Ισραήλ, μετά το πογκρόμ της Χαμάς.

Οι ομοσπονδιακές εκλογές θα διεξαχθούν στο Βέλγιο στις 9 Ιουνίου, με τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης να εκδίδουν επιπόλαιες προειδοποιήσεις για την άνοδο της «άκρας Δεξιάς», αναφέροντας το φλαμανδικό αυτονομιστικό κόμμα Vlaams Belang, το οποίο αναμένεται να επιτύχει το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει επιτύχει μέχρι σήμερα. Η κατάσταση της δημοτικής πολιτικής στη βελγική πρωτεύουσα, όμως, θα πρέπει να στρέψει αλλού την προσοχή των σχολιαστών.

*Ο Τόμας Ο’ Ράιλι είναι δημοσιογράφος που εργάζεται στις Βρυξέλλες για λογαριασμό του European Conservative.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ