Αρχική » Τι συμβαίνει με το εμβόλιο της Astra Zeneca

Τι συμβαίνει με το εμβόλιο της Astra Zeneca

από Αναδημοσιεύσεις

Επειδή πολύ θόρυβος έχει προκύψει έπειτα από την τελική απόσυρση του εμβολίου Αstra Zeneca από την αγορά, όπου τα γνωστά κέντρα της γκρίζας παραπληροφόρησης οργιάζουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αναδημοσιεύουμε εδώ το ενημερωτικό σημείωμα που ανάρτησε στο Χ ο Θεόδωρος Λύτρας, επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, που ξεκαθαρίζει τις συγχύσεις και τον αποπροσανατολισμό που για άλλη μια φορά επιχειρείται να δημιουργηθεί:

1) Τι έχει συμβεί: Η εταιρία κατέθεσε αίτημα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για απόσυρση της άδειας κυκλοφορίας του εμβολίου, καθώς αυτό ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ εδώ και >2 χρόνια κ έχει σταματήσει η παραγωγή του. [πηγή]

2) “Μα εγώ κάτι άκουσα για παρενέργειες και θρομβώσεις!” Ήδη από τις 7 Απρίλη 2021 (!) ο EMA επισήμανε ως πιθανή πολύ σπάνια παρενέργεια του εμβολίου AZ αυτό που αργότερα έγινε γνωστό ως σύνδρομο VITT (Vaccine-induced Immune Thrombotic Thrombocytopenia). [πηγή]

Η συχνότητα του VITT εκτιμάται περίπου σε 1 ανά 100.000 δόσεις εμβολίου AZ. [πηγή] Το ότι αναγνωρίστηκε μια τόσο σπάνια παρενέργεια αποτελεί τεράστια επιτυχία της φαρμακοεπαγρύπνησης, που αποδεικνύει ότι ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ και διασφαλίζει την ασφάλεια των εμβολίων.

Μα γιατί δε το είδαμε αυτό στις μελέτες;” Διότι η αρχική μελέτη του εμβολίου AZ [πηγή] συμπεριέλαβε ~25.000 άτομα, άρα δε θα μπορούσε να ανιχνεύσει μια τόσο σπάνια παρενέργεια. Μήπως έπρεπε λοιπόν να περιμένουμε μια μεγαλύτερη μελέτη πριν κυκλοφορήσει; ΟΧΙ.

Διότι *απόλυτη* ασφάλεια (0% κίνδυνος) δεν υπάρχει σε τίποτα στη ζωή. Κι η έγκριση κυκλοφορίας κάθε εμβολίου και κάθε φαρμάκου βασίζεται στην ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ όφελους και κινδύνων: Από τη μια ο κίνδυνος του ιού (γνωστός, μετρημένος και μεγάλος) και από την άλλη ο κίνδυνος του εμβολίου.

Ήδη από τις 23/4/2021 ο EMA προσπάθησε να ποσοτικοποιήσει αυτούς τους κινδύνους [πηγή], και είναι χαρακτηριστικό το παρακάτω διάγραμμα. Το όφελος (σε ζωές!!) του εμβολίου AZ είναι ξεκάθαρα πολύ μεγαλύτερο από τη ζημία (σ. VITT), ιδίως για τις μεγάλες ηλικίες.

3) Τι συνέβη στην Ελλάδα: Ο πίνακας (από το άρθρο μας που τεκμηρίωσε το όφελος του εμβολιασμού στον πληθυσμό – πηγή) και το διάγραμμα δείχνουν την πορεία του εμβολιασμού. Εμβολιάσαμε με AZ μόνο μέχρι τα μέσα του 2021, και μετά περάσαμε 100% στα mRNA εμβόλια.

Ποτέ δεν εμβολιάσαμε με AZ άτομα νεότερα των 30 ετών, που θα είχαν αμφίβολη η αρνητική ισορροπία όφελους-κινδύνου.

Εμβολιάσαμε τις μεγαλύτερες ηλικίες ΟΧΙ γιατί οι ζωές τους μετράν λιγότερο (έλεος!) αλλά γιατί το όφελος τους από τον εμβολιασμό (και με AZ) ήταν μεγαλύτερο (βλ. ανωτέρω).

Εν τέλει, για όλες τις ηλικίες περάσαμε αποκλειστικά στα mRNA εμβόλια τα οποία αποδείχθηκαν εξίσου αποτελεσματικά και ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΗ (δε σχετίζονται με σύνδρομο VITT).

Τα δε AZ, τα “ξεστοκάραμε” στις… φτωχότερες χώρες μέσω της πρωτοβουλίας COVAX του ΠΟΥ [πηγή].

Και καλά κάναμε (όσο κυνικό κι αν ακούγεται) διότι ναι μεν μεταξύ mRNA κ AZ εμβολίου προτιμούμε mRNA, αλλά αν η επιλογή είναι μεταξύ AZ ή καθόλου εμβόλιο, θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνο να μείνει κανείς ανεμβολίαστος (ειδικά αν έχει μεγάλη ηλικία). Το COVAX έσωσε εκατομμύρια ζωές!

Για τον ίδιο λόγο, έκαναν πολύ καλά όσοι Έλληνες και Κύπριοι εμβολιάστηκαν αμέσως με AZ μόλις τους δόθηκε η δυνατότητα (μεταξύ αυτών η θεία κ ο θείος μου), διότι προστατεύτηκαν από τον ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ κίνδυνο που λέγεται #COVID19 κ θα μπορούσε να τους οδηγήσει στη ΜΕΘ όσο θα περίμεναν για mRNA.

Όσο για τις αγωγές αποζημιώσεων κατά της εταιρίας, θα πρέπει να αναφερθώ σε επόμενο thread για να εξηγήσω ορισμένα σημαντικά θέματα… Σε κάθε περίπτωση, ΔΕΝ θα πρέπει να “ξαναγράφουμε την ιστορία” της πανδημίας, ούτε να σπέρνουμε δυσπιστία και αντιεμβολιασμό εκ του μη όντος!

Το εμβόλιο #AstraZeneca ΔΕ χρησιμοποιείται εδώ κ >2 χρόνια· τώρα απλά μπήκε η τυπική “σφραγίδα” της απόσυρσης. Αποσύρεται γιατί έχουμε ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ εναλλακτικές (mRNA, εξίσου αποτελεσματικά αλλά πιο ασφαλή). ΤΙΠΟΤΑ καινούργιο δεν αποκαλύφθηκε· όλα είναι γνωστά από το 2021

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ