Αρχική » Κοινότητα Μηχανικών: Όλα τριγύρω αλλάζουν κι όλο τα ίδια μένουν…

Κοινότητα Μηχανικών: Όλα τριγύρω αλλάζουν κι όλο τα ίδια μένουν…

από Άρδην - Ρήξη

Κοινότητα Μηχανικών

Στις 19 Μαΐου 2024 οι Μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων, καλούμαστε να εκλέξουμε τα νέα όργανα διοίκησης σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Η «ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ», για τρίτη φορά θα συμμετάσχει ζητώντας την ψήφο των συναδέλφων μηχανικών στις εκλογές του ΤΕΕ – Τμήμα Δυτικής Ελλάδας.

Τα προηγούμενα 5 σχεδόν χρόνια, με τις μικρές μας δυνάμεις είχαμε μια διακριτή παρουσία στα θέματα που απασχόλησαν τον κλάδο μας σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο, υπερβαίνοντας στην πράξη ψευτοδιαχωρισμούς οι οποίοι έχουν χάσει το παλιό τους νόημα και υπάρχουν μόνο για να δικαιολογούν την ύπαρξή τους παρατάξεις κομματικές εξαρτήσεις, ακολουθώντας μια πολιτική αρχών. Το ίδιο ευελπιστούμε να κάνουμε και τώρα, εφόσον το αποτέλεσμα της κάλπης μας δώσει αυτή την δυνατότητα.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στις προηγούμενες εκλογές, ελάχιστα έχουν αλλάξει. Παρά την ψευδαίσθηση της «κανονικότητας», μια οικονομική ανάπτυξη που βασίζεται όμως σε πήλινα πόδια, τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον κλάδο και την χώρα είναι ακόμα εδώ: Η ανεργία, η μετανάστευση σε συνδυασμό με το καταρρέον δημογραφικό, η αποψίλωση του παραγωγικού τομέα με την κατάρρευση της ενδογενούς παραγωγής, η γραφειοκρατία και υποστελέχωση του Δημόσιου τομέα, η διάλυση της τεχνικής εκπαίδευσης, είναι θέματα που βρίσκονται στην ίδια, αν όχι και χειρότερη κατάσταση σε σχέση με το 2019.

Σε τοπικό επίπεδο, τα μεγάλα ζητήματα υποδομών έχουν μείνει στάσιμα, εάν δεν έχουν υποχωρήσει. Η νέα σιδηροδρομική γραμμή αγνοείται, η Πατρών – Πύργου μόλις και μετά βίας ξεκίνησε, η διαχείριση των απορριμμάτων έχει γίνει ανέκδοτο, το φράγμα Πείρου – Παραπείρου παραμένει χωρίς διαχείριση, το λιμάνι της Πάτρας φυτοζωεί, το αεροδρόμιο του Αράξου μοιάζει εγκαταλελειμμένο.

Το φυσικό αέριο, ένα έργο που θα μπορούσε να δώσει μια σοβαρή ώθηση στην τοπική οικονομία και παραγωγή, προχωράει με αργούς ρυθμούς, χωρίς ακόμη να έχουν αποσαφηνιστεί οι όροι και οι συνθήκες μεταφοράς υγροποιημένου με βυτία. Όσο για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, σιωπηρά έχει ανασταλεί κάθε κίνηση, ενώ οι εταιρείες που συμμετείχαν στην κοινοπραξία αποχωρούν η μία μετά την άλλη.

Στο τοπικό τμήμα του ΤΕΕ, πολλά θέματα έμειναν στάσιμα αυτά τα χρόνια, λόγω και της πανδημίας. Η σωστή και παραγωγική λειτουργία των μόνιμων επιτροπών, οι οποίες θα πρέπει πλέον να λειτουργούν με συγκεκριμένο αριθμό μελών και επ’ αμοιβή, η παραγωγή έργου μέσω ομάδων εργασίας για κρίσιμα ζητήματα της περιοχής, η λειτουργία της Αντιπροσωπείας, η επιμόρφωση και ενημέρωση των συναδέλφων.

Απέναντι σε όλα τα παραπάνω, φιλοδοξία μας είναι να πορευτούμε με μια πολιτική αρχών, προάγοντας το (καλώς εννοούμενο) συμφέρον των συναδέλφων μηχανικών, την πρόοδο της περιοχής μας και του τόπου γενικότερα. Χωρίς κομματικές και άλλες εξαρτήσεις, χωρίς παζάρια πάνω και κάτω από το τραπέζι.

Με στόχο το σταμάτημα της φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, την παραγωγική λειτουργία του ΤΕΕ, την ορθολογική και αειφορική ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών στην περιοχή μας, την ενίσχυση του ρόλου των Μηχανικών στην Εκπαίδευση (Α/θμια, Β/θμια – κυρίως Τεχνική Επαγγελματική- και Τριτοβάθμια), την ισόρροπη οικολογική και παραγωγική αναγέννηση της Δυτικής Ελλάδας.

Συνάδελφε,

Σε όλες τις μικρές και μεγάλες μάχες που έχουμε να δώσουμε το επόμενο διάστημα, σε καλούμε να μας στηρίξεις, αλλά κυρίως, να συμμετάσχεις κι εσύ! Χωρίς κομματικές παρωπίδες, χωρίς εξαρτήσεις και ανατολίτικα παζάρια.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΝΟΜΟΥ ΑΧΑΪΑΣ

 1. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ                            Π
 2. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ                   Μ
 3. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ          Μ
 4. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ               Η
 5. ΛΑΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ                                        Η
 6. ΛΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ                                      Π
 7. ΜΗΤΣΟΥΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                            Η
 8. ΝΤΡΙΝΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ                                   Μ
 9. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ                          Μ
 10. ΡΑΥΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΗΛΙΑΣ                                  Μ
 11. ΧΑΛΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ                               Η
 12. ΧΑΝΤΖΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ                           Μ 

ΜΑΪΟΣ 2024

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ