Αρχική » Η Κύπρος στον αστερισμό του Φειδία…

Η Κύπρος στον αστερισμό του Φειδία…

από Χρίστος Πέτρου

Το πρόσωπο των ευρωεκλογών στην Κύπρο, Φειδίας Παναγιώτου, υπό το αυστηρό βλέμμα του ιερέα πατέρα του

Ένα γενικό σχόλιο για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Κύπρο

του Χρίστου Πέτρου

Η παραδοσιακή κομματοκρατία στην Κύπρο (ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ) που συγκέντρωνε από το 1981 μέχρι το 2011 ποσοστά πάνω από 90% σε όλες τις αναμετρήσεις, σβήνει, με δραματικό τρόπο, την τελευταία σχεδόν δεκαπενταετία. Από το 2011 και μετά, τα παλαιά κόμματα καταγράφουν απώλειες 30% με 40% της συνολικής τους δύναμης. Απώλειες που πήγαιναν είτε στην αποχή είτε σε διάσπαρτα, μικρά, νεοφανή σχήματα, επιτρέποντας έτσι να διατηρείται η κατάταξη των κομμάτων ως είχε, παρά την εντυπωσιακή καθίζηση της πραγματικής τους δύναμης.

Όμως στις ευρωεκλογές της Κυριακής, η συντριβή ήταν εκκωφαντική όσο ποτέ προηγουμένως επειδή για πρώτη φορά, μετουσιώθηκε σε μαζικότατη υποστήριξη ενός ουρανοκατέβατου, άσχετου με την πολιτική, «τρολ» υποψηφίου: του 24χρονου youtuber Φειδία Παναγιώτου.

Ο «αλγόριθμος» της επιτυχίας του Φειδία Παναγιώτου

Ο Φειδία Παναγιώτου, στέρησε από το ΑΚΕΛ τη μία από τις δύο έδρες που κατείχε στην ευρωβουλή, αναδείχθηκε 3ο «κόμμα» με 19.4% με μόλις δύο μονάδες πίσω από το 2ο ΑΚΕΛ (21.5%) και 5.5 μονάδες πίσω από τον 1ο ΔΗΣΥ (24.8%). Βάσει των συσπειρώσεων και των διαρροών, προκύπτει πως ο Φειδίας Παναγιώτου, φρέναρε αποφασιστικά την δυναμική που κατέγραφε το ακροδεξιό ΕΛΑΜ το οποίο παρά την άνοδό του, έμεινε στην 4η θέση με 11.2%.

Η ερμηνεία για το ανατρεπτικό αποτέλεσμα του Φειδία Παναγιώτου που πήρε ψήφους απ’ όλους τους κομματικούς, ηλικιακούς και ταξικούς χώρους, είναι ταυτόχρονα σύνθετη και απλή. Προφανώς ο Φειδίας κεφαλαιοποίησε την απογοήτευση και το χάσμα του εκλογικού σώματος από το πολιτικό – κομματικό κατεστημένο. Το εύρος και η ευκολία με την οποία πέτυχε αυτή την κεφαλαιοποίηση αφορά στο γεγονός πως ο κάθε ψηφοφόρος, είδε στον Φειδία Παναγιώτου αυτό που ήθελε να δει, ενδεχομένως αυτό που μπορεί να είχε ανάγκη να δει…

Τα λαϊκά στρώματα είδαν στον Φειδία Παναγιώτου το ταπεινό, κάπως καχεκτικό παιδί από την φτωχή επαρχία. Οι ξιπασμένοι νεόπλουτοι, τον κολλητό του Κρίστοφερ Τορναρίτη. Οι βαθιά θρησκευόμενοι, είδαν το παπαδοπαίδι από την πολύτεκνη οικογένεια. Οι «τσογλανοπαρέες» τον τύπο που προκαλεί τσαμπουκάδες, κλέβει και παρανομεί, έτσι για πλάκα. Οι τραυματισμένοι αξιακά ψηφοφόροι, είδαν έναν αγνό, ειλικρινή, αγαπητικό και αδιάφθορο νέο. Οι ιντερνετάκιδες, τον συνεντευξιαστή διάσημων παγκοσμίως πορνοστάρ και διαδικτυακών «ηρώων». Πιτσιρικάδες είδαν σ’ αυτόν την επιτυχία και τον πλούτο που έρχεται χωρίς τον κόπο των σπουδών, χωρίς πτυχία, αλλά με «λίγο θράσος» και «έξυπνες ιδέες». Το πατριωτικό ακροατήριο είδε τον ΟΥΚά που το λέει η καρδιά του. Οι εκδικητικοί είδαν τη «μαϊμού που δείχνει τα οπίσθιά της» στο σύστημα κ.ο.κ.

Και τα είδε όλα αυτά ο κάθε ψηφοφόρος, μέσα από τον βομβαρδισμό του αλγορίθμου των σόσιαλ μίντια. Όπως δηλαδή ξέρει απ’ την «φύση» του ο Φειδίας Παναγιώτου να τα προβάλλει, αλλά και όπως οι κοινωνίας μας έχουν εκπαιδευτεί να προσλαμβάνουν τα φαινόμενα: Αποσπασματικά και επιλεκτικά, προσπερνώντας ό,τι δεν τους είναι ευχάριστο, ότι δεν συμφέρει και εστιάζοντας εκεί που αντλεί δόσεις αστόχαστης ικανοποίησης και άβαθης ευτυχίας.

Φυσικά η πολιτική και η ζωή, δεν λειτουργούν όπως ο αλγόριθμος τον σόσιαλ μίντια. Οι δυσκολίες και οι κακοτοπιές δεν σκρολάρωνται, ούτε σκιπάρωνται, αλλά αντιμετωπίζονται με τρόπο δέοντα, με κόπο και κόστος. Αλλιώς εμφανίζονται παρακάτω πιο δραματικές και διογκωμένες.

Ο χρόνος θα δείξει αν ο νέος μας ευρωβουλευτής αποκτήσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται προκειμένου να πετύχει στα καθήκοντά του και μαζί η Κύπρος να ευνοηθεί από την παρουσία του στο Ευρωκοινοβούλιο.

ΔΗΣΥ: Πρωτιά και «πιστοποιητικό αρχηγίας» στην Αννίτα Δημητρίου

Για τον Δημοκρατικό Συναγερμό τα αποτελέσματα έχουν θετικό πρόσημο παρά την πτώση των ποσοστών του κατά 4 μονάδες συγκριτικά με τις ευρωεκλογές του 2019. Το κόμμα της δεξιάς, κράτησε την πρωτιά και τις δύο από τις έξι έδρες της Κύπρου στην Ευρωβουλή. Τα αποτελέσματα για τον ΔΗΣΥ και την πρόεδρο του κόμματος Αννίτα Δημητρίου, συνιστούν νίκη, αν συνυπολογίσει κανείς ότι το κόμμα, διανύει -μετά την βαριά ήττα στις Προεδρικές εκλογές του 2023-, τη μεγαλύτερη ίσως εσωκομματική κρίση στη σαρανταοκτάχρονη ιστορία του. Η νίκη αυτή του ΔΗΣΥ, δύναται να αποτελέσει για την Αννίτα Δημητρίου, το «πιστοποιητικό» που έψαχνε για να καθαρίσει το κόμμα της από καπετανάτα και κλίκες που υποσκάπτουν την ηγεσία της.

Συνεχής άνοδος για το ΕΛΑΜ

Στους κερδισμένους κατατάσσεται επίσης και το ακροδεξιό ΕΛΑΜ το οποίο κατάφερε για πρώτη φορά να εκλέξει ευρωβουλευτή, να αυξήσει τα ποσοστά του και να διπλασιάσει τις ψήφους του σε πραγματικούς αριθμούς συγκριτικά με τις ευρωεκλογές του 2019. Αξιοσημείωτο είναι πως το ΕΛΑΜ, από την πρώτη του εκλογική παρουσία καταγράφει συνεχώς αύξηση σε ποσοστά και πραγματικούς ψήφους σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Άλλη μια ήττα για το ΑΚΕΛ

Χαμένοι των εκλογών είναι τα υπόλοιπα παλαιά κόμματα κυρίως τους λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου αλλά και της αριστεράς.

Το αριστερό ΑΚΕΛ, παρέμεινε η δεύτερη δύναμη, έχασε μία από τις δύο έδρες που κατείχε και κατέγραψε πτώση 6% συγκριτικά με τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Δεν κατάφερε για άλλη μία φορά να ξεπεράσει τον Συναγερμό που είναι σε κρίσιμη κατάσταση, παρά τις οργανωτικές προσπάθειες και την επιχείρηση ανανέωσης (από το λογότυπο, μέχρι τα μέσα επικοινωνίας των θέσεων του κόμματος).

Καταποντισμός της κυβερνητικής συμμαχίας

Μεγάλοι χαμένοι είναι τα κοινοβουλευτικά κόμματα του ενδιάμεσου χώρου τα οποία αποτελούν τον άτυπο κυβερνητικό συνασπισμό που στηρίζει τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη. ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, δεν ξεπέρασαν συνολικά το 17%.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) του Νικόλα Παπαδόπουλου, κατέγραψε ιστορικό χαμηλό και για πρώτη φορά μονοψήφιο ποσοστό. Παρά το γεγονός ότι κατάφερε να κρατήσει τη μία του έδρα, βρέθηκε στην 5η θέση και πλέον δεν μπορεί να θεωρείται «κόμμα ρυθμιστής».

Η σοσιαλιστική ΕΔΕΚ που ίδρυσε ο Βάσος Λυσσαρίδης και της οποίας ηγείται ο Μαρίνος Σιζόπουλος, καταποντίστηκε στο 5.1% και την 7η θέση. Ενώ το τρίτο κόμμα του κεντρώου χώρου, η ΔΗΠΑ του Μάριου Κάρογιαν (διάσπαση του ΔΗΚΟ) σχεδόν «έσβησε» απ’ τον χάρτη με το μόλις λίγο πάνω από 2% ποσοστό του.

Σούμα

Μια συνολική, γενική αποτίμηση για τα εκλογικά αποτελέσματα των κυπριακών ευρωεκλογών, λαμβάνοντας υπόψη και τις πανευρωπαϊκές τάσεις, είναι πως η στροφή στα δεξιότερα ναι μεν συνέβη ή καλύτερα συνεχίστηκε και στην Κύπρο, αλλά με αναχαιτισμένη δυναμική λόγω της «επέλασης» του Φειδία Παναγιώτου. Κατά παρόμοιο τρόπο με την γενική εικόνα στα άλλα κράτη μέλη, οι κύπριοι ψηφοφόροι συντηρούν σε κυρίαρχη δύναμη το κόμμα της φιλελεύθερης δεξιάς, γυρνούν την πλάτη στην Αριστερά και πολύ περισσότερο την κεντροαριστερά και το κέντρο, που καλούνται πλέον να επανανοηματοδοτήσουν τον λόγο ύπαρξής τους, όσο ακόμα υπάρχουν.

Διαβάστε επίσης:

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ