Αρχική » Σπαρμένος με αγκάθια ο δρόμος για την κυβέρνηση

Σπαρμένος με αγκάθια ο δρόμος για την κυβέρνηση

από Αναδημοσιεύσεις

Του Κώστα Στούπα από το capital.gr

Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών έχει δρομολογήσει ήδη πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Στην Γαλλία ο Μακρόν αποφάσισε να “ρίξει το γάντι” προκηρύσσοντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Το πιθανότερο είναι πως η επόμενη κυβερνητική πλειοψηφία στη Γαλλία θα έχει σαν κορμό το κόμμα της Μαρίν Λεπέν. Η συγκατοίκηση με το Γάλλο πρόεδρο προβλέπεται δύσκολη και τα σύννεφα πάνω από την οικονομία άρχισαν ήδη να συσσωρεύονται.

Το spread των γαλλικών ομολόγων άγγιξε το υψηλότερο σημείο των τελευταίων 17 ετών και  τα CDS εκτινάχθηκαν σε υψηλά 20 μηνών (διευρύνθηκαν στις 31 μονάδες βάσης) προκαλώντας κλίμα ασφυξίας στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση προκειμένου να εκτονώσει τη δυσμενή εικόνα που προκάλεσε το εκλογικό αποτέλεσμα προχώρησε σε ανασχηματισμό ανακύκλωσης  “δεύτερο” και “τριτο-ρολίστων” ευελπιστώντας πως ο χρόνος θα απαλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε η απρόβλεπτη υποχώρηση.

Θα πρέπει να θεωρείται αρκετά πιθανό πως το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να δρομολογήσει πρόωρες εξελίξεις και στη Γερμανία καθώς τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού μετά βίας συγκέντρωσαν το 30% της προτίμησης του εκλογικού σώματος.

Η πολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τις πρόσφατες εκλογές επιβαρύνει το οικονομικό κλίμα στη γηραιά ήπειρο κάτι που αναμένεται να έχει συνέπειες στην χώρα μας.

Η ακτινογραφία της οικονομίας

Η ελληνική οικονομία κατά το τρίμηνο συνέχισε να αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό από το μέσο όρο της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,14% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο  του 2023 και κατά 0,73% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Στην διάρκεια του δ’ τριμήνου οι ετήσιες και τριμηνιαίες μεταβολές του ήταν αντίστοιχα 1,27% και 0,25%.

Τούτο καταδεικνύει από τρίμηνο σε τρίμηνο υπάρχει μια επιβράδυνση του ρυθμού.

Χαρακτηριστικό είναι πως η ιδιωτική κατανάλωση η οποία αντιπροσωπεύει αποτελεί το 70,2% ΑΕΠ, μεγεθύνθηκε σε ετήσια βάση κατά 2,21% και σε τριμηνιαία 0,24%.

Αντίστοιχα, οι  συνολικές επενδύσεις οι οποίες απαρτίζουν το 14,4% του ΑΕΠ αυξήθηκαν κατά 2,9% στο έτος. Ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων είναι οριακά μεγαλύτερος από την αύξηση του ΑΕΠ, αυτό μπορεί να είναι θετικό αλλά δεν είναι αρκετό.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως ο υποτομέας των επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό παρουσίασε αύξηση 4,8% πολύ υψηλότερη από άλλους δείκτες.

Καθώς όμως στο μηχανολογικό εξοπλισμό συμπεριλαμβάνεται και ο εξοπλισμός των επενδύσεων σε ΑΠΕ προκύπτουν κάποια ερωτηματικά για το χρόνο απόδοσης αυτών των επενδύσεων, καθώς στην αγορά ενέργειας αυτή τη περίοδο η έλλειψη αποθήκευσης και η υπερπροσφορά ενέργειας τις ίδιες ώρες αναγκάζει πολλές μονάδες να πωλούν με αρνητικές τιμές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας παραμένει το εμπορικό έλλειμμα και το έλλειμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Το έλλειμα του ισοζυγίου τρεχουσών στο α τρίμηνο αυξήθηκε στα 4,151 δισ. Ευρώ από 3,896 πέρυσι.  Κατά την ίδια περίοδο το εμπορικό έλλειμα αυξήθηκε από 7,324 δισ. στα 8,378 δισ. Ευρώ. Τα στοιχεία αυτά καθιστούν την ελληνική ανάπτυξη εύθραυστη για την οποία οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα αυξάνουν το ρίσκο.

Η εικόνα μιας οικονομίας με υψηλή κατανάλωση και χαμηλή παραγωγή συνεχίζει να επιδεινώνεται. Στην κατάσταση της χρεοκοπίας του 2010 φτάσαμε λόγω των δίδυμων ελλειμάτων.

Στην τωρινή κατάσταση τουλάχιστον στο δημοσιονομικό τομέα υπάρχουν πλεονάσματα. Το εμπορικό έλλειμα όμως παραμένει μια ανοιχτή πληγή. Όπως είναι φανερό η λύση δεν είναι η αύξηση της ζήτησης μέσω επιδομάτων και μισθολογικών αυξήσεων αλλά η λιτότητα.

Ο δρόμος για την κυβέρνηση και τη χώρα την επόμενη τριετία φαίνεται να είναι σπαρμένος με αγκάθια.

************************************************

Εκδήλωση: “Η Ελλάδα και η Ευρώπη μετά τις Ευρωεκλογές” (19/6/24)

Την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024 στις 20:30 ο Γιώργος Καραμπελιάς, συνομιλεί με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Metron Analysis S.A., Στράτο Φαναρά και τον δημοσιογράφο και αρθρογράφο Κώστα Στούπα με θέμα: “Η Ελλάδα και η Ευρώπη μετά τις Ευρωεκλογές”. 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ