Αρχική » Σε «παγίδα υπανάπτυξης» οι 10 από τις 13 περιφέρειες της χώρας

Σε «παγίδα υπανάπτυξης» οι 10 από τις 13 περιφέρειες της χώρας

από Αναδημοσιεύσεις

της Σοφίας Χριστοφορίδου, από την Εφημερίδα Μακεδονία (18/06/2024)

Σε «παγίδα υπανάπτυξης» βρίσκονται οι 10 από τις 13 περιφέρειες της χώρας- εκ των οποίων οι πέντε για περισσότερα από δέκα χρόνια και οι πέντε για πάνω από 15 χρόνια, όταν για δύο και πλέον χρόνια η Αττική παρήγαγε συνολικά τη μισή ακαθάριστη προστιθέμενη αξία της χώρας. Ακολουθώντας αντίστροφη πορεία συνολικά ένδεκα Περιφέρειες έβλεπαν την απόκλιση από την Αττική να μεγαλώνει τα τελευταία 25 χρόνια, κι αυτό παρά το γεγονός ότι δόθηκαν τεράστια ποσά από κοινοτικούς πόρους για την περιφερειακή σύγκλιση και για δημόσιες επενδύσεις- από το 1994 έως το 2020 διατέθηκαν 78 δισ., ευρωπαϊκών πόρων ενώ το ΑΕΠ συνολικά αυξήθηκε κατά 69 δισ.

Τα παραπάνω σημείωσε ο Γιώργος Μιχαηλίδης, αφυπηρετήσας επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας του ΑΠΘ, κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας του 1ου επιστημονικού συνεδρίου χωρικού σχεδιασμού που διοργανώνει το τμήμα.

Στην Αττική συγκεντρωμένος ο πλούτος

pinakas-1.jpg

Σε επίπεδο νομών 43 από τους 52 νομούς βλέπουν το ΑΕΠ της Αττικής… με το κιάλι. Από το 2000, με εξαίρεση τέσσερις νομούς, η απόκλιση από

Αττική συνεχίζει να αυξάνεται. Σε δώδεκα νομούς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι μικρότερο από το μισό της Αττικής, ενώ σε άλλους 31 είναι μικρότερο από τα 2/3. Μόνο 4 νομοί έχουν περιορίσει την απόκλιση τους από την Αττική το 2000-2020 ενώ στην προηγούμενη εικοσαετία η απόκλιση μειωνόταν στους μισούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο κ. Μιχαηλίδης, oι επιχειρήσεις της Αττικής πραγματοποιούν το 68% του κύκλου εργασιών όλων των ελληνικών επιχειρήσεων

Στην Αττική συγκεντρώνεται το 55% του κινητού αλλά και ακίνητου πλούτου της χώρας, όπως προκύπτει από στοιχεία για τις καταθέσεις αλλά και τον ΕΝΦΙΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ