Αρχική » Πως το Ισραήλ έφθασε στον Νασράλα

Πως το Ισραήλ έφθασε στον Νασράλα

από Άρδην - Ρήξη

Μια διαφημιστική πινακίδα με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου.

Μετά τον πόλεμο του 2006 με τη Χεζμπολάχ, το Ισραήλ προσπάθησε συστηματικά να υποκλέψει τις επικοινωνίες της οργάνωσης  και να εντοπίσει τους διοικητές της σε έναν πόλεμο σκιών που τελικά οδήγησε στη δολοφονία του ηγέτη της οργάνωσης.

Των Adam Goldman, Ronen Bergman, Julian E. Barnes και Aaron Boxerman, ανταποκριτές των Νιου Γιουορκ Τάιμς, από την Ουάσιγκτον, το Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ. 29 Σεπτεμβρίου 2024,

Τις  ημέρες που ακολούθησαν τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών φοβόντουσαν ότι επίκειται προληπτικό χτύπημα από έναν άλλο μακροχρόνιο εχθρό, τη Χεζμπολάχ. Προετοιμάστηκαν μανιωδώς για να το εμποδίσουν σχεδιάζοντας να χτυπήσουν και να σκοτώσουν τον Χασάν Νασράλα, τον ισχυρό ηγέτη της Χεζμπολάχ, που οι Ισραηλινοί γνώριζαν ότι θα βρισκόταν σε ένα καταφύγιο στη Βηρυτό.

Αλλά όταν το Ισραήλ ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο για τα σχέδιά του, οι θορυβημένοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης προεξοφλούσαν ένα  επικείμενο χτύπημα της Χεζμπολάχ. Όμως ο πρόεδρος Μπάιντεν τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου,  και του είπε ότι η δολοφονία του κ. Νασράλα θα πυροδοτούσε έναν περιφερειακό πόλεμο και του ζήτησε να μην πατήσει τη σκανδάλη, όπως μας πληροφόρησαν νυν και πρώην ανώτεροι Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Το Σάββατο, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον Νασράλα αφού πολεμικά αεροσκάφη έριξαν περισσότερες από 80 βόμβες σε τέσσερις πολυκατοικίες στον Λίβανο, όπου ο για περισσότερες από τρεις δεκαετίες ηγέτης της Χεζμπολάχ είχε πάει για να συναντήσει τους κορυφαίους υπαρχηγούς του. Ο κ. Μπάιντεν δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων, γεγονός που εξόργισε τον Λευκό Οίκο.

Καπνός υψώνεται πάνω από κτίρια στη Βηρυτό μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές το Σάββατο.

Αλλά το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα τόσο για το Ισραήλ όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν το πόσο επιτυχώς οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες είχαν εντοπίσει τη θέση του κ. Νασράλα και είχαν διεισδύσει στον εσωτερικό κύκλο της Χεζμπολάχ. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, το Ισραήλ αποδεκάτισε τις ανώτερες και μεσαίες βαθμίδες της Χεζμπολάχ και έκανε την οργάνωση να παραπαίει.

Αυτή η επιτυχία είναι το αποτέλεσμα της απόφασης της χώρας να αφιερώσει πολύ περισσότερους πόρους των μυστικών υπηρεσιών στη στοχοποίηση της Χεζμπολάχ μετά τον πόλεμο του 2006 . Ήταν μια καθοριστική στιγμή για τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Ο ισραηλινός στρατός και οι μυστικές υπηρεσίες απέτυχαν να σημειώσουν μια αποφασιστική νίκη σε εκείνη την 34ήμερη σύγκρουση, η οποία έληξε με κατάπαυση του πυρός μετά από  μεσολάβηση του ΟΗΕ και επέτρεψε στη Χεζμπολάχ, παρά τις βαριές απώλειες, να ανασυνταχθεί και να προετοιμαστεί για τον επόμενο πόλεμο με το Ισραήλ.

Το Ισραήλ πέρασε τα χρόνια που ακολούθησαν ενισχύοντας την ήδη θεωρούμενη ως μία από τις καλύτερες επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών στον κόσμο. Μεγάλο μέρος της προσπάθειας έχει επενδυθεί στη Μοσάντ και τις ισραηλινές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες απογοητεύτηκαν μετά τον πόλεμο του 2006 από τις αδυναμίες τους στη συλλογή ζωτικών πληροφοριών σχετικά με την ηγεσία και τη στρατηγική της Χεζμπολάχ.

Ως αποτέλεσμα, η Μονάδα 8200, η υπηρεσία πληροφοριακών μηνυμάτων του Ισραήλ, κατασκεύασε εργαλεία αιχμής στον κυβερνοχώρο για την καλύτερη υποκλοπή των κινητών τηλεφώνων και άλλων επικοινωνιών της Χεζμπολάχ και δημιούργησε νέες ομάδες μέσα στις τάξεις του στρατού για να διασφαλίσει ότι οι πολύτιμες πληροφορίες θα μεταδίδονταν ταχύτατα στον στρατό και την πολεμική αεροπορία.

Το Ισραήλ άρχισε επίσης να χρησιμοποιεί περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τον πιο προηγμένο δορυφόρο του πάνω από τον Λίβανο για να φωτογραφίζει συνεχώς τα προπύργια της Χεζμπολάχ και να καταγράφει ακόμη και τις μικρότερες αλλαγές σε κτίρια που θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να προδώσουν μια αποθήκη όπλων – έργο που ένας πρώην αξιωματούχος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών αποκάλεσε «σισύφειο». Την τελευταία εβδομάδα, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία σφυροκόπησε πολλούς από αυτούς τους στόχους.

Επιπλέον, η Μονάδα 8200 και η αντίστοιχη αμερικανική υπηρεσία, η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας, συνήψαν ισχυρότερους δεσμούς, οι οποίοι διεύρυναν τις πληροφορίες της ισραηλινής κυβέρνησης σχετικά με τους κοινούς αντιπάλους, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ έχει αξιοποιήσει την εγγύτητα του Λιβάνου προς όφελός του –η Ιερουσαλήμ απέχει λιγότερο από 270 χιλιόμετρα από τα λιβανέζικα σύνορα– για να στέλνει μυστικούς κομάντος βαθιά μέσα στη χώρα για τη διεξαγωγή ευαίσθητων αποστολών πληροφοριών.

Το πιο σημαντικό, όπως λένε πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ισραήλ είναι ότι η τόλμη του Ισραήλ στην εκτέλεση τέτοιων επιχειρήσεων το διακρίνει από τις παραδοσιακές υπηρεσίες πληροφοριών που δείχνουν λιγότερη έφεση για  διακινδύνευση και δεσμεύονται από νομικά εμπόδια.

 «Καταλαβαίνουν ότι αυτή ήταν και θα παραμείνει μια παρατεταμένη σύγκρουση», δήλωσε ο Τσιπ Άσερ, πρώην κορυφαίος αναλυτής της C.I.A. για τη Μέση Ανατολή, ο οποίος έχει συνεργαστεί εκτενώς με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες στο παρελθόν. «Δημιουργούν νέες δυνατότητες για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους μακροπρόθεσμα».

Η επιθετικότητα του Ισραήλ έχει οδηγήσει σε μια πρόσφατη σειρά ταπεινωτικών πληγμάτων εναντίον της οργάνωσης, παρότι η Χεζμπολάχ έχει συνεργαστεί στενά με το Ιράν για να βελτιώσει την ικανότητά της να εντοπίζει ισραηλινούς κατασκόπους και να ανιχνεύει ηλεκτρονικές διεισδύσεις.

Οι κάτοικοι της Βηρυτού παρακολουθούν την Πέμπτη τον Χασάν Νασράλα να εκφωνεί ομιλία μετά την έκρηξη των  βομβητών και φορητών ασυρμάτων

Ο Νασράλα παραδέχτηκε σε πρόσφατη τηλεοπτική ομιλία του πριν από τον θάνατό του, πως η οργάνωσή του είχε δεχτεί ένα ισχυρό πλήγμα», διότι το Ισραήλ πυροδότησε παγιδευμένους με εκρηκτικά βομβητές και φορητούς ασυρμάτους.

Η επένδυση του Ισραήλ σε εντατικοποίηση της συλλογής πληροφοριών μετά την αποτυχία στο Λίβανο το 2006 απέδωσε για πρώτη φορά το 2008, λένε Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι. Η Μοσάντ, η υπηρεσία εξωτερικής κατασκοπείας του Ισραήλ, συνεργάστηκε με την C.I.A. για να σκοτώσει ένα κορυφαίο στέλεχος της Χεζμπολάχ, τον Ιμάντ Μουγκνιγιά, στη Συρία.

Η αυξανόμενη εστίαση της Μονάδας 8200 στη Χεζμπολάχ εξακολούθησε να αποδίδει καρπούς τον Ιανουάριο του 2020. Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τον στρατηγό Κασίμ Σουλεϊμανί, τον ισχυρό διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, να πετάει στη Δαμασκό και εν συνεχεία να μεταβαίνει με αυτοκινητοπομπή στη Βηρυτό για να συναντήσει τον κ. Νασράλα. Το Ισραήλ αποφάσισε να μην αποπειραθεί να σκοτώσει τον κ. Νασράλα εκείνη τη στιγμή από φόβο μήπως ξεκινήσει πόλεμος, αλλά διαβίβασε τις πληροφορίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες σκότωσαν τον κ. Σουλεϊμανί σε μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Αυτό τον Ιούλιο το Ισραήλ χρησιμοποίησε πυραυλική επίθεση για να σκοτώσει τον Φουάντ Σουκρ, έναν ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ, ενώ επισκεπτόταν την ερωμένη του στη Βηρυτό. Ο κ. Σουκρ, στενός συνεργάτης του κ. Νασράλα, καταζητείτο επίσης από τις ΗΠΑ για το ρόλο του σε βομβιστική επίθεση του 1983, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 300 Αμερικανοί και Γάλλοι στρατιώτες στη Βηρυτό.

Προσφάτως ο αγώνας επεκτάθηκε στη Συρία, όπου η Μονάδα 8200 παρείχε πληροφορίες για την επιδρομή του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ και του μυστικού εργοστασίου πυραύλων του Ιράν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το Ισραήλ είχε διεισδύσει τόσο πολύ στα κινητά τηλέφωνα της Χεζμπολάχ, ώστε η οργάνωση πήρε την απόφαση να στραφεί σε βομβητές και φορητούς ασυρμάτους για επικοινωνία. Σε απάντηση, η Μοσάντ άρχισε να καταστρώνει ένα σχέδιο για να μετατρέψει τους βομβητές και τα ραδιόφωνα σε μικροσκοπικές βόμβες.

Η Μοσάντ φαίνεται ότι δημιούργησε μια εταιρεία-βιτρίνα στη Βουδαπέστη και κατασκεύασε τους βομβητές με άδεια από μια εταιρεία της Ταϊβάν. Πριν οι βομβητές φτάσουν στο Λίβανο, Ισραηλινοί πράκτορες εγκατέστησαν εκρηκτικά στο εσωτερικό τους. Η επιχείρηση ήταν μεγάλης κλίμακας για  την παραγωγή χιλιάδων βομβητών, και απαιτούσε εξελιγμένη τεχνογνωσία.

Το Ισραήλ πυροδότησε τους βομβητές νωρίτερα αυτό το μήνα. Όταν η Χεζμπολάχ άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι οι φορητοί ασύρματοι ήταν και αυτοί εκτεθειμένοι, Ισραηλινοί αξιωματούχοι έσπευσαν να τους πυροδοτήσουν και αυτούς. Οι εκρήξεις σκότωσαν επίσης πολίτες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, και προκάλεσαν εκτεταμένο πανικό στο Λίβανο.

Λίγες ημέρες αργότερα οι Ισραηλινοί σκότωσαν τον Ιμπραήμ Ακίλ, κορυφαίο στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ, βομβαρδίζοντας πολυκατοικία της Βηρυτού όπου συναντιόταν με άλλους ανώτερους διοικητές. Είχαν παρακολουθήσει τον κ. Ακίλ καθώς πηγαινοερχόταν από τη Βηρυτό στο νότιο Λίβανο, όπου επέβλεπε τους μαχητές της Χεζμπολάχ και επιθεωρούσε τις σήραγγες που ήλπιζε να χρησιμοποιήσει για να εισβάλει στο Ισραήλ.

Υποστηρικτές της Χεζμπολάχ μεταφέρουν το φέρετρο του Ιμπραήμ Ακίλ.

Καθώς έμπαινε σε μια πολυκατοικία στη Βηρυτό και ανέβαινε τις σκάλες προς ένα δωμάτιο πολέμου, το Ισραήλ βομβάρδισε το κτίριο, σκοτώνοντας τον ίδιο και άλλους ανώτερους διοικητές της Χεζμπολάχ.

«Ο Ακίλ έχει στα χέρια του το αίμα πολλών Αμερικανών, Ισραηλινών και στρατιωτών από τις χώρες του συνασπισμού στο Ιράκ», δήλωσε ο Ζοχάρ Πάλτι, πρώην κορυφαίος αξιωματούχος της Μοσάντ και ειδικός στη Χεζμπολάχ.

Αλλά δεν υπήρχε μεγαλύτερος στόχος από τον κ. Νασράλα. Ο κ. Νετανιάχου ενέκρινε το χτύπημα ενώ βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπου μίλησε την Παρασκευή.

«Τα μυστικά της επιτυχίας τους ανάγονται σε δύο παράγοντες», δήλωσε ο κ. Άσερ, ο πρώην αναλυτής της C.I.A. που εργάστηκε με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. “Έχουν μια αρκετά συγκεκριμένη λίστα στόχων. Αυτό τους βοηθά να εστιάζουν σε αυτό που κάνουν. Βρίσκονται σε έναν σκιώδη πόλεμο με τη Χεζμπολάχ και το Ιράν».

«Και είναι εξαιρετικά υπομονετικοί», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ