Αρχική » Ο Πούτιν οικοδομεί μια πολεμική οικονομία

Ο Πούτιν οικοδομεί μια πολεμική οικονομία

από Άρδην - Ρήξη

Προετοιμασία για στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα πέρυσι

Το Κρεμλίνο σχεδιάζει αύξηση κατά 25% σε περισσότερα από 145 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025, ένα έτος κατά το οποίο σκόπευε να μειώσει τις στρατιωτικές δαπάνες.

Από τον Ivan Nechepurenko, Νιου Γιορκ Τάιμς 30 Σεπτεμβρίου 2024

Η ρωσική κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά περίπου το ένα τέταρτο το επόμενο έτος, σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, σηματοδοτώντας τη συνεχιζόμενη αποφασιστικότητα του Κρεμλίνου να διαθέσει τεράστιους πόρους για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας σε ρούβλια έχουν ήδη υπερτριπλασιαστεί μετά την απόφαση του προέδρου Βλαντίμιρ Β. Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία το 2022 και θα φθάσουν τα 13,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια το επόμενο έτος, ένα ποσό που δεν έχει προηγούμενο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Το προσχέδιο προϋπολογισμού το οποίο υποβλήθηκε προς εξέταση στην Κρατική Δούμα, την κάτω Βουλή του κοινοβουλίου της χώρας, ζητεί περισσότερα από 145 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικές δαπάνες το 2025, έναντι 116 δισεκατομμυρίων δολαριών εφέτος. Είναι ένα ηχηρό σημάδι ότι το Κρεμλίνο προβλέπει ότι ο πόλεμος είναι πιθανό να συνεχιστεί και το επόμενο έτος. Το 2023 είχε προγραμματίσει να μειώσει τις στρατιωτικές δαπάνες κατά περίπου 21% το 2025, αλλά καθώς ο πόλεμος τραβούσε σε μάκρος, αναγκάστηκε να αντιστρέψει την πορεία του.

Κατά κανόνα, οι Ρώσοι νομοθέτες περνούν τους προτεινόμενους προϋπολογισμούς με μικρές τροποποιήσεις.

Η αύξηση σημαίνει ότι το Κρεμλίνο διαθέτει πάνω από το 32% του κρατικού προϋπολογισμού για την άμυνα, περισσότερο από ό,τι για συντάξεις και άλλες κοινωνικές δαπάνες, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση μαζί.

«Φτάνουμε στο σημείο όπου τα κανόνια γίνονται πιο σημαντικά από το βούτυρο», δήλωσε η Αλεξάνδρα Προκοπένκο, πρώην αξιωματούχος της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που τώρα εργάζεται στο Κέντρο Ευρασίας Carnegie Russia στο Βερολίνο. «Η κύρια προτεραιότητα είναι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και η αποκατάσταση των εξοπλισμών και του στρατιωτικού δυναμικού της χώρας».

Η ρωσική κυβέρνηση αναμένει ότι τα έσοδα του 2025 θα αυξηθούν σε περισσότερα από 433 δισ. δολάρια από 388 δισ. δολάρια φέτος, ως αποτέλεσμα της αύξησης των φόρων εισοδήματος, των εταιρικών και άλλων φόρων και της συνολικής ανάπτυξης της οικονομίας της, η οποία με τη σειρά της τροφοδοτείται από τις αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες.

Συνολικά, ο προϋπολογισμός της Ρωσίας θα αυξηθεί περισσότερο από 11% το 2025. Όμως οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η διοχέτευση τεράστιων χρηματικών ποσών στην υπερθέρμανση της ρωσικής οικονομίας ενέχει τον κίνδυνο να την ωθήσει σε ένα πληθωριστικό σπιράλ. Τον Σεπτέμβριο, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 19%, καθιστώντας τα δάνεια, συμπεριλαμβανομένων των ενυπόθηκων δανείων, απαγορευτικά ακριβά.

Μετά την ανακοίνωση του προϋπολογισμού, το MMI, ένα κορυφαίο ρωσικό κανάλι οικονομίας και επενδύσεων στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, δήλωσε ότι «μπορούμε να πούμε απερίφραστα ότι αντιμετωπίζουμε ένα νέο πληθωριστικό σοκ από την πλευρά της δημοσιονομικής πολιτικής».

Όμως, στο πλαίσιο ενός πολέμου φθοράς στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή από το να ξοδέψει περισσότερα. Μετά από περισσότερους από 31 μήνες πολέμου, η Ρωσία χρειάζεται να στρατολογήσει και να εκπαιδεύσει στρατιώτες και να αντικαταστήσει όπλα και εξοπλισμό. Ο  Πούτιν διέταξε πρόσφατα την αύξηση του μεγέθους των ενεργών στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας κατά 180.000, σε 1,5 εκατομμύριο, αλλά ορισμένοι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι ο στρατός μπορεί να φτάσει αυτό το μέγεθος.

Στα τέλη Ιουλίου, ο Πούτιν διπλασίασε επίσης το ομοσπονδιακό επίδομα κατάταξης για τους νεοσυλλέκτους σε σχεδόν 4.300 δολάρια, σηματοδοτώντας την αυξημένη δυσκολία στην προσέλκυσή τους. Τον ίδιο μήνα, ένα πρόσθετο μπόνους κατάταξης για την πόλη της Μόσχας έφτασε τα 20.400 δολάρια. Αυτό το καλοκαίρι, η Μόσχα γέμισε με αφίσες που έλεγαν ότι κατά μέσο όρο ένας νεοσύλλεκτος στρατιώτης θα έπαιρνε σχεδόν 56.000 δολάρια μετά από ένα χρόνο υπηρεσίας στην Ουκρανία. Ο μέσος μισθός είναι περίπου 880 δολάρια το μήνα στη Ρωσία.

Και καθώς η χώρα προσλαμβάνει περισσότερους εργαζόμενους για να παράγει περισσότερα όπλα και εξοπλισμό, το ποσοστό ανεργίας έχει πέσει στο 2,4%. Η ανεργία, με τη σειρά της, πίεσε την αύξηση των μισθών, ενισχύοντας περαιτέρω τον πληθωρισμό

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ