Αρχική » Στον Τραμπ στρέφονται πολλοί μαύροι και Λατίνοι ψηφοφόροι

Στον Τραμπ στρέφονται πολλοί μαύροι και Λατίνοι ψηφοφόροι

από Άρδην - Ρήξη

Η Καμάλα Χάρις προσπαθεί να αντιμετωπίσει την μετακίνηση των ψηφοφόρων της εργατικής τάξης προς τον Ντόναλντ Τζ. Τραμπ.

Στον Τραμπ στρέφονται πολλοί μαύροι και Λατίνοι ψηφοφόροι

Οι αποσκιρτήσεις μαύρων και λατινοαμερικάνων ψηφοφόρων καθιστούν την Καμάλα Χάρις περισσότερο εξαρτημένη από τους λευκούς ψηφοφόρους των περιαστικών περιοχών- και δυσχεραίνουν την πορεία της προς τη νίκη.

Tων Jennifer Medina Katie Glueck και Ruth Igielnik

ΝΥΤ 14 Οκτωβρίου 2024

Στις τελευταίες εβδομάδες της προεδρικής εκστρατείας, η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις αντιμετωπίζει τη διάβρωση του συνασπισμού των Δημοκρατικών που έφερε τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και εξαρτάται όλο και περισσότερο από λευκούς ψηφοφόρους που ιστορικά ευθυγραμμίζονταν περισσότερο με τους Ρεπουμπλικάνους.

Οι μαύροι και οι Λατίνοι ψηφοφόροι, δύο βασικοί πυλώνες αυτού του συνασπισμού, έχουν απομακρυνθεί από τους Δημοκρατικούς σε εντυπωσιακούς αριθμούς, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις των New York Times/Siena College.

Οι διαρροές, εάν διατηρηθούν μέχρι την ημέρα των εκλογών, θα καταστήσουν την πορεία της κ. Χάρις προς τη νίκη πολύ πιο δύσκολη, περιπλέκοντας τις προσπάθειές της τόσο σε μεγάλες πόλεις όπως η Φιλαδέλφεια και το Ντιτρόιτ όσο και σε περιοχές που αποτελούν πεδίο μάχης στη Ζώνη του Ήλιου, όπως η Τζόρτζια και η Αριζόνα.

Μια νίκη της Χάρις θα στηριζόταν πλέον στην υποστήριξη και την προσέλκυση λευκών ψηφοφόρων των προαστίων με πανεπιστημιακή μόρφωση, συμπεριλαμβανομένων ψηφοφόρων που παραδοσιακά έκλιναν προς τους Ρεπουμπλικανούς μέχρι την εποχή του Τραμπ.

«Τα πάει πολύ καλά στις περιαστικές περιοχές που βάφτηκαν μπλε μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ηγεσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε ο Πάτρικ Μάρεϊ, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων του Πανεπιστημίου Monmouth. «Αυτό είναι που την κρατάει στην κούρσα αυτή τη στιγμή, ενώ χάνει μία ή δύο μονάδες λόγω της λιγότερο ένθερμης υποστήριξης μεταξύ των ανδρών των πόλεων».

Η δυσχερής θέση της κ. Χάρις είναι η πιο σαφής ένδειξη των μορφών με τις οποίες ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ δημιουργεί νέες πολιτικές συμμαχίες οι οποίες θα μπορούσαν να τροποποιήσουν ριζικά τη σύνθεση των δύο μεγάλων κομμάτων.

Από την άνοδο του κ. Τραμπ πριν από σχεδόν μια δεκαετία, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν κερδίσει τους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης σε όλες τις φυλές και τις εθνικότητες, ενώ οι Δημοκρατικοί έχουν γίνει όλο και περισσότερο το κόμμα  ψηφοφόρων με πανεπιστημιακή μόρφωση και υψηλά εισοδήματα.

Πρόκειται για μια πιθανή αναδιάταξη που πολλοί Δημοκρατικοί δεν περίμεναν να συμβεί. Όταν ο κ. Ομπάμα έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος το 2009, το κόμμα του υιοθέτησε την υπόθεση ότι ένα πιο πολύμορφο εκλογικό σώμα θα καθιστούσε το κόμμα κυρίαρχο στις προεδρικές εκλογές.

Και όμως πολλοί πίστευαν ότι η άνοδος του κ. Τραμπ, ο οποίος υποδαυλίζει με θέρμη τις φυλετικές αντιθέσεις, απλώς θα επιτάχυνε την εμπέδωση μιας διαρκούς πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στο εκλογικό σώμα.

Συγκέντρωση υπέρ του Τραμπ στο Ρίνο της Νεβάδας  την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, συνέβη το αντίθετο. Εκμεταλλευόμενος τη δυσαρέσκεια τους με τους Δημοκρατικούς, ο κ. Τραμπ προσέλκυσε ισπανόφωνους ψηφοφόρους και βελτίωσε σημαντικά τη θέση του μεταξύ των μαύρων ψηφοφόρων.

Ενώ η πλειονότητα των Λατίνων ψηφοφόρων –και ένα μεγάλο ποσοστό των μαύρων– εξακολουθούν να δηλώνουν ότι υποστηρίζουν την κ. Χάρις, ακόμη και μια μικρή διάβρωση της υποστήριξής τους θα μπορούσε να έχει συνέπειες σε μια κούρσα που ουσιαστικά είναι αμφίρροπη.

Και μια τέτοια διάβρωση είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη για την κ. Χάρις, η οποία θέλει να γίνει η πρώτη μαύρη γυναίκα και η πρώτη Ασιατοαμερικανίδα πρόεδρος της χώρας, σε ένα κόμμα που εδώ και καιρό υποστηρίζει ότι μια πιο ποικιλόμορφη σύνθεση υποψηφίων θα εμπνεύσει πίστη και ενθουσιασμό.

Ορισμένοι Δημοκρατικοί αμφισβήτησαν τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις και δήλωσαν ότι περίμενουν ότι πολλοί μαύροι και λατινοαμερικάνοι ψηφοφόροι θα «επέστρεφαν» στο κόμμα μέχρι την ημέρα των εκλογών.

Όμως η δημοσκόπηση των Times/Siena διαπίστωσε ότι περίπου το ένα τέταρτο των μαύρων και λατινοαμερικανών ψηφοφόρων είναι αναποφάσιστοι ή δεν έχουν αποφασίσει ακόμα.

Το προεκλογικό επιτελείο της Χάρις επιμένει ότι αγωνίζεται σκληρά για να προσελκύσει και να μεταστρέψει αυτούς τους ψηφοφόρους.

«Η καμπάνια της Χάρις πρέπει να διεκδικήσει αυτές τις ψήφους», δήλωσε ο Τόρι Γκαβίτο, πρόεδρος του Way to Win, μιας φιλελεύθερης πολιτικής ομάδας που προειδοποιεί εδώ και καιρό ότι οι Δημοκρατικοί δεν κάνουν αρκετά για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες των ψηφοφόρων της εργατικής τάξης. «Ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν ήδη μεγαλύτερη οικονομική ανασφάλεια στη ζωή τους, είναι απογοητευμένοι».

Η πλειονότητα των μαύρων και λατινοαμερικανών ψηφοφόρων πληρούν τον ορισμό των πολιτικών δημοσκόπων για την εργατική τάξη, επειδή δεν έχουν πτυχίο κολεγίου.

Αυτοί οι ψηφοφόροι συχνά επικεντρώνονται με έμφαση στην οικονομία και την προσωπική τους οικονομική κατάσταση, αφήνοντας τους Δημοκρατικούς ευάλωτους μετά από χρόνια πληθωρισμού. Η δυναμική του κ. Τραμπ σε αυτό το θέμα είναι σαφής: Παρόλο που η πλειοψηφία των μαύρων και των λατινοαμερικανών ψηφοφόρων προτιμούν την κ. Χάρις, μεγάλα ποσοστά και από τις δύο ομάδες δήλωσαν ότι ο κ. Τραμπ θα τους βοηθούσε προσωπικά.

Είναι επίσης δύσπιστοι και απογοητευμένοι από την πολιτική γενικά: Οι ισπανόφωνοι ψηφοφόροι είναι ουσιαστικά διχασμένοι ως προς το εάν οι Ρεπουμπλικάνοι ή οι Δημοκρατικοί τηρούν καλύτερα τις υποσχέσεις τους, και μεγάλα ποσοστά και στις δύο ομάδες ανέφεραν ότι κάποιο από τα δύο κόμματα τηρεί τις υποσχέσεις του.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων είναι ιδιαίτερα έντονο – με τους άνδρες όλων των φυλών, των ηλικιών και των επιπέδων εκπαίδευσης να είναι πολύ πιο πιθανό να υποστηρίξουν τον κ. Τραμπ. Αλλά η κάμψη των Δημοκρατικών δεν περιορίζεται μόνο στους άνδρες. Η κ. Χάρις υπολείπεται επίσης σε επιδόσεις μεταξύ των μαύρων και των Λατίνων γυναικών, ιδίως εκείνων που δεν έχουν σπουδάσει.

Πριν από τέσσερα χρόνια, ο κ. Μπάιντεν κέρδισε το 93% των μαύρων γυναικών ψηφοφόρων ενώ η υποστήριξη της κας Χάρις μεταξύ των μαύρων γυναικών περιορίστηκε στο 83%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση των Times/Siena.

Η προεκλογική ομάδα της κ. Χάρις δημοσίευσε την Κυριακή ένα ενημερωτικό σημείωμα που τονίζει ότι άλλες δημοσκοπήσεις έδειχναν ισχυρότερα ποσοστά για την κ. Χάρις μεταξύ των μαύρων και των λατινοαμερικάνων ψηφοφόρων. Αλλά έχει επίσης ενισχύσει τις επαφές της. Τη Δευτέρα, το προεκλογικό επιτελείο δημοσίευσε μια θεματική ατζέντα που απευθυνόταν ειδικά στους μαύρους άνδρες. Αργότερα αυτή την εβδομάδα, η Χάρις έχει προγραμματίσει μια συνέντευξη με τον Charlamagne Tha God, έναν δημοφιλή μαύρο ραδιοφωνικό παρουσιαστή που έχει επικρίνει έντονα και τα δύο κόμματα.

Ωστόσο, αν και προσπαθούν να ανακόψουν τις απώλειές της σε αυτές τις ομάδες, οι Δημοκρατικοί επιμένουν στις δυνατότητες να διευρύνουν την υποστήριξή που απολαμβάνουν μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων των προαστίων και των λευκών ψηφοφόρων με πανεπιστημιακή μόρφωση, ιδίως των γυναικών, που αντιπαθούν τον Τραμπ, αλλά ιστορικά υπήρξαν επιφυλακτικοί απέναντι στην άλλη πλευρά.

Τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς αρκετές εκστρατείες επικεντρώνονται στην προσέλκυση υποστηρικτών, η προεκλογική εκστρατεία της Χάρις σχεδιάζει εξάλλου να συνεχίσει τις προσπάθειες να πείσει τους παραδοσιακά δεξιούς ψηφοφόρους, με διαφημιστικές καταχωρίσεις προσαρμοσμένες στις ανησυχίες τους και με εκδηλώσεις που απευθύνονται στους Ρεπουμπλικάνους.

«Μία από τις πιο χαρακτηριστικές πτυχές του συνασπισμού μας είναι ότι έχουμε την ευκαιρία να μεταπείσουμε τους συντηρητικά προσανατολισμένους ψηφοφόρους μέχρι την τελευταία στιγμή», δήλωσε η Λόρεν Χιτ, εκπρόσωπος της Χάρις. «Η μαλθακότητα του Τραμπ με αυτή την ομάδα είναι ασυνήθιστη».

Οι Δημοκρατικοί δεν κέρδισαν ποτέ την πλειοψηφία των λευκών ψηφοφόρων συνολικά ή των λευκών γυναικών στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, και δεν είναι σαφές πόσα περιθώρια έχει η Χάρις για να ενισχυθεί. Πάντως, οι ψηφοφόροι με πανεπιστημιακή μόρφωση τείνουν να συμμετέχουν στις εκλογές σε υψηλά ποσοστά.

Το επιτελείο του Τραμπ αναλαμβάνει το δικό της ριψοκίνδυνο στοίχημα βασιζόμενη στην υποστήριξη των περιστασιακών και νέων ψηφοφόρων, οι οποίοι είναι λιγότερο αξιόπιστοι. Ο Τραμπ τα πάει καλύτερα με τους μαύρους και τους λατινοαμερικάνους ψηφοφόρους που δεν ψήφισαν το 2020 παρά με τους τακτικούς ψηφοφόρους.

Η εκστρατεία του Τραμπ φλέρταρε επιθετικά με τους μαύρους και τους λατινοαμερικάνους ψηφοφόρους, εν μέρει βασιζόμενη σε καλλιτέχνες του χιπ-χοπ και σε διαδικτυακούς influencers.

Υποστηρικτές της Χάρις σε μια συγκέντρωση στο Γκρίνβιλ της Νέας Υόρκης την Κυριακή.

Πολλά στελέχη των Δημοκρατικών έχουν δηλώσει ότι ανησυχούν βαθύτατα για το πώς αυτή η απογοήτευση θα αποτυπωθεί στην κάλπη τον επόμενο μήνα. Στις αμφίρροπες πολιτείες οι διοργανωτές των Δημοκρατικών εκφράζουν την ανησυχία τους ότι οι ψηφοφόροι που τους έχουν υποστηρίξει σε προηγούμενες εκλογές θα μείνουν φέτος απόμακροι.

Ο Αϊζάια Τόμας, δημοτικός σύμβουλος στη Φιλαδέλφεια, ο οποίος ηγείται μιας προσπάθειας προσέγγισης μαύρων ανδρών για την υποστήριξη της κ. Χάρις, δήλωσε ότι σπάνια βρίσκει μαύρους ψηφοφόρους που σχεδιάζουν να ψηφίσουν τον κ. Τραμπ. Η μεγαλύτερη ανησυχία του, είπε, είναι η απάθεια.

«Υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται να μην ψηφίσουν καθόλου», είπε. «Αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Και νομίζω ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη πίεση που έχουμε αυτή τη στιγμή».

Ένα ακόμα παράδειγμα ανατροπής των προβλέψεων της προεκλογικής εκστρατείας των Δημοκρατικών, είναι το γεγονός ότι οι νέοι μαύροι και ισπανόφωνοι ψηφοφόροι είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν τον κ. Τραμπ από ό,τι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ψηφοφόροι και αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή ενίσχυσης γι’ αυτόν.        

Και ενώ η κ. Χάρις έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος μεταξύ των νέων ψηφοφόρων σε σύγκριση με τον κ. Μπάιντεν νωρίτερα φέτος, οι νέοι ψηφοφόροι από μόνοι τους είναι απίθανο να είναι αρκετοί για να καλύψουν το χαμένο έδαφος μεταξύ άλλων δημογραφικών ομάδων.

Η Σελίντα Λέικ, βετεράνος δημοσκόπος των Δημοκρατικών, δήλωσε ότι σε σύγκριση με τον συνασπισμό του κ. Μπάιντεν, ο συνασπισμός της κ. Χάρις είναι «λίγο νεότερος και πιο γυναικείος, περισσότερες γυναίκες, λιγότεροι άνδρες».

«Αν κοιτάξετε τον Συνασπισμό της Χάρις, η συσπείρωση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα», είπε. «Νομίζω ότι θα υπάρξει ένα μυστικό κύμα ψήφου για τον Τραμπ. Νομίζω ότι θα υπάρξει ένα μυστικό κύμα ψήφων για τη Χάρις. Και, ποιο θα είναι το μεγαλύτερο;»

Η Τζένιφερ Μεντίνα είναι πολιτική ρεπόρτερ των The Times με έδρα το Λος Άντζελες

Η Katie Glueck καλύπτει την αμερικανική πολιτική με έμφαση στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Η Ruth Igielnik είναι συντάκτρια δημοσκοπήσεων των Times.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ