Αρχική » “Είναι αναγκαίο να τρυπάμε το παιδάκι, γιατρέ”

“Είναι αναγκαίο να τρυπάμε το παιδάκι, γιατρέ”

από Παναγιώτης Χούπας

του ιατρού Παναγιώτη Χούπα*

Αυτό είναι ό,τι επισήμως απομένει από ένα μωρό που πεθαίνει.

Τα αποτυπώματα των πελμάτων, σε ένα ιατροδικαστικό έγγραφο.

Η επιδημιολογία μιλάει για νεογνική θνησιμότητα και βρεφική θνησιμότητα, οι αιτίες εντοπίζονται και αναλύονται, μέτρα προτείνονται και εφαρμόζονται.

Ένα από τα μέτρα αυτά, το οποίο έχουν υιοθετήσει όλες οι σοβαρές παιδιατρικές εταιρίες ανά την υφήλιο, είναι και η χορήγηση βιταμίνης Κ στα νεογνά, με ενδομυική ένεση, αμέσως με τη γέννηση.

Πολλά τα προβλήματα επάρκειας αυτής της βιταμίνης στους πρώτους μήνες της ζωής. Δεν περνάει εύκολα τον πλακούντα για να τη δώσει η μητέρα στο έμβρυο, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου στο μητρικό γάλα (!), δεν μπορεί να συντεθεί στο έντερο του μωρού γιατί γι΄ αυτό απαιτούνται βακτήρια που δεν υπάρχουν ακόμα (!).

“Α, ώστε δεν έχουν ποιηθεί όλα εν σοφία;” θα ρωτήσετε;

“Όχι” θα απαντήσω. Γι’ αυτό και ο θεός, η φύση, όπως θέλετε πείτε το —όλες οι πεποιθήσεις σεβαστές—, φρόντισε να δώσει στον άνθρωπο τη νοημοσύνη και την επιστήμη. Για να συμπληρώνει τα κενά, και να διορθώνει τα σφάλματα.

“Και χάθηκε ο κόσμος; Δεν γίνεται να περιμένουμε λιγάκι; Είναι αναγκαίο να τρυπάμε το παιδάκι, ακόμα δεν γεννήθηκε;”, θα ρωτήσετε.

“Ναι” θα απαντήσω,

Ο κόσμος μπορεί να χαθεί. Από τη μια στιγμή στην άλλη. Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος. Η “αιμορραγική νόσος του νεογνού” καιροφυλακτεί. Μια γαστρεντερική ή εγκεφαλική αιμορραγία μπορεί να συμβεί και σε απολύτως υγιές παιδάκι, όταν η βιταμίνη Κ λείπει.

“Και καλά, μόνο η έλλειψη βιταμίνης Κ προκαλεί αιμορραγίες;” και “τα παιδάκια που δεν έχουν έλλειψη βιταμίνης Κ δεν μπορεί να αιμορραγήσουν;” θα ρωτήσετε.

Τα νεογέννητα που δεν λαμβάνουν την ένεση της βιταμίνης Κ έχουν περίπου 80 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αιμορραγήσουν τις πρώτες εβδομάδες/μήνες της ζωής θα απαντήσω.

“Και καλά, γιατί μας τα λες όλα αυτά;”, θα ρωτήσετε.

Διότι μεταξύ των ετών 2017 και 2024, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 200.000 νεογνά (περίπου το 4% του συνόλου των γεννήσεων … …ΔΕΝ έλαβαν την απαραίτητη ένεση βιταμίνης Κ.

Οι δικαιολογίες; Πολλές, κατ’ ουσίαν η εξής μία: “κάτω τα χέρια από το παιδί μου, εγώ θα αποφασίσω τι θα πάρει και τι όχι, τα ξέρουμε αυτά τα δήθεν προληπτικά που τους δίνετε, τα ίδια με τα εμβόλια, αφήστε τη φύση να κάνει τη δουλειά της” κ.λπ. κ.λπ.

“Η παραπληροφόρηση είναι κολλητική” λέει η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία.

Και η ανοησία λέω εγώ. Και η προκατάληψη, η εμμονή και η κακοήθεια.

*Από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις κυκλοφορεί το βιβλίο του, Αόρατοι εχθροί: Λοιμώξεις, επιδημίες & πανδημίες.

Για να στηρίξετε το Άρδην μπορείτε να κάνετε μια προσφορά ΕΔΩ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ