Αρχική » Το άλλο μέτωπο της κυβέρνησης

Το άλλο μέτωπο της κυβέρνησης

από admin

 Tου Σταύρου Λυγερού από την Καθημερινή

Η χώρα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Τα οικονομικά και κοινωνικά ερείπια πολλαπλασιάζονται. Η απόγνωση ξεχειλίζει. Σαν να μην έφθανε αυτό, η κοινωνία υποφέρει και από την εκρηκτική αύξηση της εγκληματικότητας. Οι προβολείς της δημοσιότητας στρέφονται σ’ αυτό το μέτωπο όταν έχουμε ακραία περιστατικά, αλλά η καθημερινότητα είναι πια εφιαλτική.

Η διάχυτη ανασφάλεια των πολιτών δεν προκαλείται από το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο έχει τουλάχιστον συγκεκριμένους στόχους και διακρίνεται από στοιχειώδη ορθολογισμό. Προκαλείται από το διάσπαρτο έγκλημα, στο οποίο –σύμφωνα με τα στοιχεία– η συμμετοχή των παράνομων μεταναστών είναι δυσανάλογα μεγάλη. Σήμερα μπορεί να σε σκοτώσουν εν ψυχρώ για λίγα ευρώ. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δεν έχει προηγούμενο παγκοσμίως. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι πρότινος ο δημόσιος διάλογος ήταν υποτυπώδης. Η διαρκής συσσώρευση παράνομων μεταναστών, που αδυνατούν να βρουν εργασία, λειτουργεί σαν θερμοκήπιο για την ανομία και την εγκληματικότητα, με αποτέλεσμα να ανατρέπονται οι παραδοσιακές κοινωνικές ισορροπίες.

Το πολιτικό σύστημα και τα μεσαιο-ανώτερα στρώματα είχαν για χρόνια βολευθεί με το γεγονός ότι οι λαθρομετανάστες φυτοζωούσαν γκετοποιημένοι στα «υπόγεια» της κοινωνίας και εμφανίζονταν στον δημόσιο χώρο μόνο ως εξατομικευμένη κακοπληρωμένη μαύρη εργασία. Δεν υπήρχαν αυτιά για να ακούσουν τις φωνές απόγνωσης των λαϊκών στρωμάτων, που κυρίως υφίστανται επώδυνα τις συνέπειες της παράνομης μετανάστευσης. Ο λόγος τους δεν περνούσε στα ΜΜΕ, όπου διεξάγεται η δημόσια συζήτηση. Εκεί, για χρόνια κυριαρχούσε μια εκδοχή της τρομοκρατίας του «πολιτικά ορθού». Η ανοχή της παράνομης μετανάστευσης είχε αναγορευθεί σε κριτήριο «προοδευτισμού». Σ’ αυτό έπαιξε ρόλο όχι μόνο ο ιδεολογικοποιημένος μετέωρος διεθνισμός των αριστερών κομμάτων, αλλά και το μεταμοντέρνο ιδεολόγημα περί πολυπολιτισμικής κοινωνίας που κυριάρχησε στο ΠΑΣΟΚ του κ. Γιώργου Παπανδρέου. Μεσολάβησε σειρά δραματικών γεγονότων για να αρχίσουν οι βολεμένοι Ελληνες να ξεφεύγουν από τον στρουθοκαμηλισμό, να συνειδητοποιούν ότι η παράνομη μετανάστευση έχει και ένα άλλο καθόλου βολικό πρόσωπο. Η έλλειψη αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής, σε συνδυασμό με τις στείρες αντιρατσιστικές κορόνες της Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ, τροφοδότησαν πολιτικοεκλογικά τη σκληροπυρηνική ακροδεξιά. Το κενό που άφησε η πολιτεία έσπευσε να το καλύψει η Χρυσή Αυγή, βάζοντας, βεβαίως, τη δική της απεχθή σφραγίδα. Προεκλογικά, ο κ. Σαμαράς είχε δώσει έμφαση στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της παράνομης μετανάστευσης. Σήμερα, καλείται να κάνει πράξη τη δέσμευσή του. Ο ίδιος και η κυβέρνηση θα κριθούν όχι μόνο στο μέτωπο της οικονομίας, αλλά και σ’ αυτό το εξίσου σημαντικό μέτωπο. Εδώ, άλλωστε, δεν υπάρχει κανένα Μνημόνιο να τους εμποδίζει. Οι ενδεχόμενες ιδεολογικές επιφυλάξεις της ΔΗΜΑΡ δεν είναι λόγος η Ελλάδα να παραμείνει επικίνδυνη για τους κατοίκους της.

Υ.Γ. Τα τελευταία χρόνια έχουμε επανειλημμένως προτείνει τις διοικητικές εργασίες στις αστυνομικές υπηρεσίες να τις διεκπεραιώνει διοικητικό προσωπικό που θα μεταταχθεί από άλλες υπηρεσίες, όπου πλεονάζει. Αυτή η διευθέτηση θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των αστυνομικών που θα ριχθούν στη μάχη εναντίον της εγκληματικότητας. Με χαρά ακούσαμε τον κ. Δένδια να το ανακοινώνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

Δημήτρης 15 Ιουλίου 2012 - 00:28

Η διαρκής συσσώρευση παράνομων μεταναστών, που αδυνατούν να βρουν εργασία, λειτουργεί σαν θερμοκήπιο για την ανομία και την εγκληματικότητα, με αποτέλεσμα να ανατρέπονται οι παραδοσιακές κοινωνικές ισορροπίες.

οι μαχαιροβγάλτες δεν ήρθαν εδώ για να βρουν εργασία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Nemecis 18 Ιουλίου 2012 - 18:49

“Ο ίδιος και η κυβέρνηση θα κριθούν όχι μόνο στο μέτωπο της οικονομίας, αλλά και σ’ αυτό το εξίσου σημαντικό μέτωπο.”

Based on the record thus far (Ragousis law, re-negotiaton of memorandum terms) I would not hold my breath.

You, experienced journalist that you are you should be able to recognize a dead horse when you see it.

But, I guess, you like the rest of us can hope!!
It doesn’t cost anything.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ