Η Συμφωνία του Λονδίνου που υπογράφηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1953 επέτρεψε στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία να σβήσει το μισό του χρέους της -συσσωρευμένο επί Τρίτου Ράιχ-, περίπτωση σπάνια στην Ευρώπη του 20ού αιώνα. Ήταν η πιο καλή εκκίνηση για το «οικονομικό θαύμα» της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου, με συνέπειες που φτάνουν ως τις ημέρες μας.
ΤΑ ΝΕΑ / LE MONDE / ΤΟΥ YVES HULMANN ZURICH
Δύο λόγοι ωθούν τον Αντενάουερ να επιλέξει την πρώτη λύση. Πρώτον, ο καγκελάριος, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1949, θέτει ως μία από τις προτεραιότητές του την ανάκτηση της κυριαρχίας της νεαρής δημοκρατίας. Και τον Σεπτέμβριο του 1950, στη Νέα Υόρκη, οι Σύμμαχοι είχαν κάνει λόγο για μια αναθεώρηση του καθεστώτος κατοχής της ΟΔΓ, αν η χώρα αναγνώριζε τα προπολεμικά χρέη της Γερμανίας.
Αυτή η διαγραφή χρεών είχε μια έκταση σπάνια για τον 20ό αιώνα. Πώς κατάφερε άραγε η ΟΔΓ να πετύχει τόσο ευνοϊκούς όρους; Η απάντηση βρίσκεται εν μέρει στην επιχειρηματολογία του Αντενάουερ και του οικονομικού συμβούλου του: δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο το «οικονομικό θαύμα» της νεαρής Δημοκρατίας, ένα επιχείρημα που πιάνει στους Αμερικανούς. Αυτοί οι τελευταίοι θέλουν να λογαριάζουν την ΟΔΓ ως πελάτη, αλλά κυρίως ως έπαλξη εναντίον του κομμουνιστικού συνασπισμού.