Αρχική » Μανώλης Γλέζος: Πριν είναι αργά

Μανώλης Γλέζος: Πριν είναι αργά

από Άρδην - Ρήξη

Αναδημοσιεύουμε μια σειρά κειμένων πάνω στα πρόσφατα γεγονότα, καθώς πιστεύουμε ότι δίχως να ταυτιζόμαστε πλήρως μαζί τους, φωτίζουν διάφορες πλευρές του τι ακριβώς έχει συμβεί, και ως εκ τούτου έχουν την δική τους ενημερωτική και πολιτική αξία.

του Μανώλη Γλέζου, από το Ιστολόγιο των Ενεργών Πολιτών

Η μετονομασία της Τρόικας σε Θεσμούς, του Μνημονίου σε Συμφωνία και των Δανειστών σε Εταίρους, όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση.

Δεν αλλάζεις, βέβαια, και την ψήφο του Ελληνικού Λαού, στις εκλογές της 25 Ιανουαρίου 2015.

Ψήφισε αυτό που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ: καταργούμε το καθεστώς της λιτότητας, που δεν αποτελεί μόνο στρατηγική της ολιγαρχίας της Γερμανίας και των άλλων δανειστριών χωρών της ΕΕ, αλλά και της ελληνικής ολιγαρχίας.

Καταργούμε τα Μνημόνια και την Τρόικα, καταργούμε όλους τους νόμους της λιτότητας.

Την επομένη των εκλογών με ένα νόμο καταργούμε την Τρόικα και τις συνέπειές της.

Πέρασε ένας μήνας κι ακόμα η εξαγγελία να γίνει πράξη.

Κρίμα και πάλι κρίμα.

Από την πλευρά μου ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ από τον Ελληνικό Λαό διότι συνήργησα σ΄αυτή την ψευδαίσθηση.

Πριν, όμως, προχωρήσει το κακό.

Πριν να είναι πολύ αργά, ας αντιδράσουμε.

Πριν απ΄όλα τα μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, σε έκτακτες συνελεύσεις, όλων των βαθμίδων των οργανώσεων να αποφασίσουν αν δέχονται αυτήν την κατάσταση.

Μερικοί υποστηρίζουν, πως σε μια συμφωνία, πρέπει κι εσύ να υποχωρήσεις.  Κατ΄αρχήν ανάμεσα σε καταπιεστή και καταπιεζόμενο δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός, όπως ακριβώς ανάμεσα στον σκλάβο και στον κατακτητή, λύση είναι μόνο η Λευτεριά.

Αλλά κι αν δεχτούμε αυτό τον παραλογισμό, ήδη οι παραχωρήσεις που έκαναν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις με την ανεργία, τη λιτότητα, τη φτώχεια, τους αυτόχειρες, ξεπερνούν κάθε όριο υποχώρησης.

Μανώλης Γλέζος  Βρυξέλλες 22-2-2015

ΣΧΕΤΙΚΑ

7 ΣΧΟΛΙΑ

Common sense 22 Φεβρουαρίου 2015 - 20:16

Από ότι φαίνεται ο Σύριζα οδεύει ολοταχώς προς διάσπαση. Η ηγετική ομάδα Τσίπρα και κάμποσοι παλαιοπασόκοι θα αποσπασθούν και θα σχηματίσουν κυβέρνηση συμμαχική “εθνικής σωτηρίας/ενότητας” με δυνάμεις Σάμυ, Μπένυ, ΓΑΠ, Ποταμιού κλπ. Οι υπόλοιποι θα ξαναπάνε στην αντιπολίτευση. Όσον για τους ΑΝΕΛ κάποιοι ίσως παραμείνουν στη συμπολίτευση μεταγραφόμενοι σε κάποιο άλλο κόμμα, όπως οι “μάγκες” Άδωνις & Βορίδης έκαναν όταν το ΛΑΟΣ έφυγε από την κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά ως κόμμα μάλλον πάνε για την αντιπολίτευση κι αυτοί…. Κι εις άλλες “κωλοτούμπες” με υγεία δηλ. ή άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλοιώς…. Να μας ζήσουν οι πολιτευτές μας κι οι βουλευτές μας και τα κόμματά μας!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δ.Μ. 22 Φεβρουαρίου 2015 - 20:42

Πολύ αργά κατάλαβε ο σύντροφος Γλέζος πράγματα που ήταν οφθαλμοφανή…
Είναι δυνατόν να τον έπιασε κορόιδο ένα σχολιαρόπαιδο; Το παρακάτω βίντεο είναι στο διαδίκτυο από το 2011. Είναι μια ομιλία του Βαρουφάκη στην οποία υπεραμύνεται της ομοσπονδιοποίησης της Ευρώπης, την οποία ονομάζει “Νέα Ιερουσαλήμ”… (μετά το 5:35):

https://www.youtube.com/watch?v=CRRWaEPRlb4

Αυτός ο άνθρωπος που είναι οπαδός της ομοσπονδιοποιημένης Ευρώπης, αυτός ήταν που θα μας βγάλει από τα μνημόνια και θα τα σκίσει κιόλας; Η κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ είναι για γέλια. Προβλέπω ότι, αργά ή γρήγορα, θα αποχωρήσουν οι εξαπατηθέντες αριστεροί και θα παραμείνουν τελικά μόνο τα λαμόγια του πρώην ΠΑΣΟΚ…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αντώνης Λαμπίδης 22 Φεβρουαρίου 2015 - 22:33

Η ελληνική πολιτική διαχείριση της παρακμής (διότι περί αυτής πρόκειται) εξαντλεί όλα τα περιθώρια που έχουν απομείνει. Σήμερα,,περίτρανα αποκαλύπτεται το τέλος των ψευδαισθήσεων, των αγκυλώσεων και των ιδεοληψιών της ασκούμενης εδώ και πολλές δεκαετίες πολιτικής στη χώρα μας. Η σύγχιση εννοιών και αντιλήψεων ως σύμπτωμα της καθολικής αλλοτρίωσης της ηγεσίας και -φευ !- του λαού οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον όλεθρο. Ζούμε ιστορικές στιγμές που επιζητούν γενναίες αποφάσεις, νέα στάση ζωής. Κάποιοι στοχαστές έδειξαν το δρόμο. Δυστυχώς, τους αγνοήσαμε. Πιστέψαμε σε αντι-ήρωες και τώρα πληρώνουμε τα επίχειρα…

Τους αγνοήσαμεΘα το αντέξουμε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 22 Φεβρουαρίου 2015 - 23:11

Χαίρομαι που με πρόλαβαν άλλοι ως σχολιαστές και έτσι δεν κινδυνεύω να κατηγορηθώ ως χειραγωγών την συζήτηση. Δεν αντέχω όμως στον πειρασμό να καταθέσω τις σκέψεις μου για το κείμενο του Μανώλη Γλέζου, το οποίο δεν θα κρύψω τα αισθήματά μου, με στεναχώρησε πολύ. Καταρχήν θα ξεκαθαρίσω τον απεριόριστο σεβασμό μου στον άνθρωπο που κατέβασε την σημαία των κατακτητών! Αλλά διαφωνώ με την άποψή του κάθετα και θα περιγράψω την διαφωνία μου με μία γενική παρατήρηση και δύο πολύ συγκεκριμένες ενστάσεις.
Γενική παρατήρηση : Το να είναι κάποιος ιδεολόγος, ηθικός, εργατικός, γενναίος, πατριώτης κτλ δεν τον κάνει κατ΄ανάγκην και πολιτικό πρώτης κλάσης. Έτσι πχ ο Αριστείδης ο Δίκαιος που είχε όλα τα παραπάνω προσόντα ήταν ένας μάλλον μέτριος πολιτικός, αν ο φιλόδοξος συχνά μέχρι αμετροέπειας Θεμιστοκλής δεν επικρατούσε, η Αθήνα θα ήταν ήδη από το 480 πΧ σωρός ερειπίων. Συχνά επίσης
άνθρωποι αδίστακτοι, ανήθικοι, ακόμη και ημίτρελοι εγκληματίες είναι οι κορυφαίοι πολιτικοί που αφήνουν την σφραγίδα τους στην Ιστορία. Ο Ρισελιέ και ο Μπίσμαρκ είναι χαρακτηριστικοί για τις δύο πρώτες κατηγορίες ενώ ο αιμοδιψής Ιβάν ο Τρομερός για την τρίτη.
Ένσταση πρώτη: Η λαϊκή εντολή είναι σκληρή διαπραγμάτευση παίρνουμε ότι μπορούμε αλλά μέσα στην ΕΕ και το ευρώ. Όποτε ρωτήθηκε ο Τσίπρας ή τα κορυφαία στελέχη του κόμματος πάνω στο θέμα πάντα έδιναν ξεκάθαρα την απάντηση λύση με ευρώ στην ΕΕ. Ο κόσμος που ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποφάσισε να φύγει από την ΕΕ αλλά του ανέθεσε να αποσπάσει ότι είναι δυνατόν περισσότερο με κόκκινη γραμμή την βιωσιμότητα του χρέους και την διακοπή της αυτοτροφοδοτούμενης λιτότητας. Όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν ποσοστά αποδοχής του ευρώ στο 80%. Ο Μανώλης Γλέζος είναι συνεπής με τον εαυτό του δηλώνοντας έτοιμος να πάει στα άκρα για το δίκιο του αλλά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο εντολοδόχος του ελληνικού λαού. Σοβαρά τώρα ο πολύπειρος πολιτικός περίμενε την κατάργηση των πάντων με ένα νόμο? Είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνεται την λειτουργία τέτοιων εξαγγελιών ως μέσα συσπείρωσης, ψυχικής ανάτασης, ψηλώματος του πήχη για την επικείμενη σύγκρουση? Έκανε τον κόπο να αναλογιστεί τις συνέπειες? Είναι άλλο να δηλώνεις έτοιμος για την ρήξη (πολύ σωστά!) και ανθέλετε να είσαι έτοιμος αν σε εξωθήσουν και άλλο να εκλέγεσαι και σαν να κυβερνάς μια …..αυτοκρατορία όπως ο Λένιν, σαν να μην σε έχουν ήδη με άπειρους τρόπους στο χέρι, κόντρα στην θέληση του λαού να αυτοκτονείς!
Ένσταση Δεύτερη: Τι θα πει ο συμβιβασμός είναι …..αδύνατος? Τι θα πει η μετοναμασία των δανειστών σε ….εταίρους? Είμαστε στην ΕΕ? Η προεκλογική δηλαδή θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι θα εκλεγεί και …..καουμπόικα θα λύσει τα πάντα με μονομερείς ενέργειες? Πόσες φορές επανέλαβαν τα στελέχη του ότι οι μονομερείς ενέργειες αποκλείονται εκτός αν μας αναγκάσουν και ότι θα βρούμε συναινετικές λύσεις με τους εταίρους? Αυτή δεν ήταν η γραμμή με την οποία κερδήθηκαν οι εκλογές? Εκτός και αν υπάρχει η αντίληψη πως η εντολή από τον ελληνικό λαό δόθηκε χάρη στις…..εξυπνάδες του Λαπαβίτσα, του Τόλιου κα ! Τι θα πει ο συμβιβασμός ανάμεσα σε καταπιεστή και καταπιεζόμενο είναι αδύνατος? Ο Μανώλης Γλέζος προφανώς είναι έτοιμος να πεθάνει για το δίκιο του αλλά οι Έλληνες ? Μάλλον η επιλογή τους είναι να ζήσουν στο ευρώ και να μην πληρώσουν τις συνέπειες της ρήξης το εύρος των οποίων έχει πολλάκις περιγραφεί και στο Άρδην.
Ο Μανώλης Γλέζος μάλλον έχει μείνει στην μορφή του πολέμου που γνώρισε στα νιάτα του ! Τότε αν και τρομερά, τα πράγματα ήταν πολύ απλά! Είχες την Βέρμαχτ και αν ήσουν πατριώτης την πυροβολούσες! Συμβιβασμοί δεν χωρούσαν ! Τώρα? Το πεδίο είναι πολύ πολυπλοκότερο, ο αγώνας πολύπλευρος, η χώρα που έφτασε εδώ που έφτασε σε 5 χρόνια δεν θα απελευθερωθεί με ένα μαγικό ….σουσάμι άνοιξε! Θα χρειαστούμε πολύ καιρό, πολύ προσπάθεια, με συνεχή υπονόμευση από μέσα αλλά και από έξω και σε πολλά επίπεδα για να φτάσουμε κάπου, αν δεν αποτύχουμε κάτι που επίσης είναι μια σημαντική πιθανότητα με δεδομένο τον συσχετισμό. Αλλά αν είναι να αποτύχουμε ας αποτύχουμε! Μην …..αυτοχειριαστούμε!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
γιωργος 23 Φεβρουαρίου 2015 - 11:49

Οποιος ειναι υπερ του Ευρω και της ΕΕ εχει να διαλεξει μεταξυ του μειλ Χαρδουβελλη κ της διαπραγματευσης Βαρουφακη…..

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ 24 Φεβρουαρίου 2015 - 11:45

Πολύ σωστή η ανάλυση του Κου Τσολάκη. Οι Ελληνες ήξεραν πολύ καλά τι ψήφιζαν. Η ψυχολογία του κόσμου είναι κάνε ότι μπορείς χωρίς ρήξη με την ΕΕ. Δεν θέλουν ρήξη και ξέρουν πολύ καλά μέχρι που μπορεί να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτο και τον ψήφισαν. Και βέβαια δεν είναι διατεθειμένοι σε καμμιά περίπτωση να αγωνιστούν – με την καθοδήγηση μιας λαικής κυβέρνησης πάντα – έτσι ώστε να παράγουν αυτά που πρέπει για να ζήσουν. Στις πλατείες όπου γίνονται οι συγκεντρώσεις δεν φυτρώνει το σιτάρι που δεν παράγεις, το εισάγεις, και είναι απαραίτητο για να ζήσης. Δεν θέλουν με άλλα λόγια την λεγόμενη παραγωγική ανασυγκρότηση κάτι που απαιτεί μακροχρόνιο αγώνα , κόπο και θυσίες. Ούτε καν οι άνεργοι. Θέλουν όλοι να γυρίσουν στα γραφεία τους πίσω από τον υπολογιστή τους. Η λογική τους είναι “Σε ψηφίζω μήπως και κάνεις το μεγάλο κόλπο ή το μεγάλο deal να με φέρεις στην πρό πενταετίας κατάσταση. Αν τα καταφέρεις έχει καλώς. Αλλιώς θα φέρω κάποιον άλλον να δώσει με τη μαγκιά του τη μαγική λύση”.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Βαγγέλης-Κατερίνα Κοπασάκης 25 Φεβρουαρίου 2015 - 13:12

Συμφωνώντας με την πολιτική ανάλυση του κ. Τσολάκη προσθέτουμε δύο άλλα στοιχεία τα οποία μας θέτουν διαμετρικά αντίθετους στο “συγνώμη για την ψευδαίσθηση” του Μανώλη Γλέζου. 1. Για πρώτη φορά στα 5 χρόνια διαπραγματεύσεων,ανεξάρτητα από το αμιγώς πολιτικό αποτέλεσμα τους, ελληνική κυβέρνηση κάνει σαφές στην γερμανοκρατούμενη ηγεσία της ΕΕ ότι διαπραγματεύεται ως εκπρόσωπος ενός Έθνους-κράτους και όχι ως “στουρνάρια” εντολοδόχους της! Υπενθυμίζοντας στην ηγεμονική Γερμανία ότι είναι εκείνη που λειτουργεί εκτός ιδρυτικών αρχών της ΕΕ! Δηλαδή ότι δεν λειτουργεί η ίδια ως εντολοδόχος ενός λαού, του ελληνικού, χώρας μέλους της ΕΕ, όπως ορίζουν οι ιδρυτικές αρχές της. 2. Ότι στο εξής, εντός της χώρας, επιτέλους, έγινε μία αρχή να αποκτήσουμε (ως πλευρά της πατριωτικής ελληνικής κοινωνίας που είναι ο λαός της εργασίας και του μόχθου ο οποίος διαχρονικά μάχεται ενάντια σε κάθε προσπάθεια εθνικής μας διάλυσης) συνείδηση ότι η ιστορική ιδιομορφία της Ελλάδας απαιτεί στενή σχέση διαλεκτικής ενότητας των αγώνων για την εθνικής μας ανεξαρτησία με τους ταξικούς μας αγώνες ενάντια στην εκμετάλλευση! Και αυτά είναι τα καινούργια δεδομένα τα οποία οφείλουμε να μην χαρίσουμε σε κανένα, ούτε καν στους εθνομηδενιστές της διεθνιστικής αριστεράς εντός του ΣΥΡΙΖΑ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ