Αρχική » Νέα κυκλοφορία: “Αόρατοι εχθροί: Λοιμώξεις, επιδημίες & πανδημίες”

Νέα κυκλοφορία: “Αόρατοι εχθροί: Λοιμώξεις, επιδημίες & πανδημίες”

από Άρδην - Ρήξη

Τίτλος: Αόρατοι εχθροί: Λοιμώξεις, επιδημίες & πανδημίες. Η μεγάλη ιστορία τους, μέσα από μικρές ιστορίες

Συγγραφέας: Παναγιώτης Χούπας

Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις, για ηλεκτρονικές παραγγελίες επισκεφτείτε το ηλεκτρονικό μας κατάστημα.

ISBN: 978-960-427-253-2

Σελ. 446

Δεν είναι καθόλου κακό –το αντίθετο μάλιστα– εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις να γίνονται κτήμα των πολλών. Η επιστήμη πρέπει να υπηρετεί την κοινωνία. Ωστόσο, εν μέσω φονικής πανδημίας, πολλοί συνάνθρωποί μας παρεξήγησαν και ορισμένοι, εν πλήρη συγχύσει, παραπληροφορούν.
Έτσι, στα θύματα της νόσου προστίθενται κι άλλα: Επιστημονικά δεδομένα χρησιμοποιούνται εναντίον κάποιας «συνωμοσίας», απλώς επειδή μερικοί τα πληροφορήθηκαν με καθυστέρηση και τα ερμήνευσαν κατά το δοκούν. Πάγιες πρακτικές της κλινικής ιατρικής και στάνταρ διαδικασίες της άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, θεωρούνται ως νεοεφευρεθέντα συνωμοτικά εργαλεία, απλώς επειδή μερικοί τις ανακάλυψαν, έκπληκτοι, εκ των υστέρων.
Η δύστυχη Επιστήμη βρίσκεται λοιπόν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών: των «θεσμικών» που γνωρίζουν και δεν εξηγούν και των «αντισυστημικών» που δεν γνωρίζουν αλλά εξηγούν.


Το βιβλίο αυτό είναι μια πρώτη επαφή γνωριμίας και όχι ένα πλήρες επιστημονικό σύγγραμμα αναφοράς. Σκοπό έχει να φέρει το γενικό κοινό πιο κοντά στην Ιατρική και στις θετικές επιστήμες γενικότερα. Να διαλύσει ορισμένους μύθους και προκαταλήψεις. Να λάβει ο αναγνώστης μια γενική ιδέα για την ατελείωτη μάχη της επιστήμης με τις λοιμώξεις.
Το βιβλίο περιέχει 15 βασικές ιστορίες και αρκετές μικρότερες, προσεκτικά επιλεγμένες. Όλες οι ιστορίες είναι δραματοποιημένες, χωρίς να βλάπτεται καθόλου η ουσία και το βασικό τους μήνυμα. Όπου χρειάστηκε, έγινε σκόπιμη αλλοίωση λεπτομερειών, ώστε να προστατευθούν υπαρκτά πρόσωπα. Αν μέσα σε αυτές υπάρχουν δηκτικά σχόλια, αυτό έγινε μόνο για λόγους καταδίκης κακών νοοτροπιών και πολιτικών αποφάσεων.

********************

O Παναγιώτης Χούπας είναι ιατρός με ειδικότητα Εσωτερικής Παθολογίας. Γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1967 και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Πάτρας και έχει δεκαετίες κλινικής εμπειρίας στο ελεύθερο επάγγελμα.
Για πολλά έτη δούλεψε ως σύμβουλος ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Λόγω της φύσης τής εργασίας αυτής, αλλά και των γενικότερων επιστημονικών αναζητήσεών του, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την άσκηση της βασιζόμενης σε ενδείξεις ιατρικής (evidence-based medicine), με την Επιδημιολογία, την Ιστορία και τη Φιλοσοφία της Ιατρικής, τη Βιοηθική και την Ιατρική Δεοντολογία.
Έχει δεκάδες εργασίες και ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή ιατρικά περιοδικά και συνέδρια, ενώ συνεχίζει να δημοσιεύει ανελλιπώς σε γραπτό και διαδικτυακό Τύπο ενημερωτικά ιατρικά άρθρα για τον μη ειδικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ