Αρχική » Μερκελιστές και… Σοϊμπλιστές

Μερκελιστές και… Σοϊμπλιστές

από admin

550_334_201707

του Γιώργου Καραμπελιά

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του πραγματοποίησε ένα εξωφρενικό ατόπημα με την επίσκεψη/διαπιστευτήρια  Τσίπρα στον Σόιμπλε. Την ώρα που όλη η Ελλάδα και η Ευρώπη βοούν πως η Γερμανία προσπαθεί να μεταβάλει την ευρωζώνη σε διευρυμένη γερμανική ένωση, μέσα από ένα νέο Zollverein,  ως άμεση συνέχεια της πορείας προς τα Ανατολικά,  μετά την ενοποίησή της, το 1989, και τη στιγμή που στην Ευρώπη θα πρέπει να οργανωθεί η αντίσταση ενάντια στη γερμανοποίηση, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε ανοικτά και απροκάλυπτα τη γραμμή της υποταγής.

Μέσα στον ορυμαγδό των βομβών και της λίστας Λαγκάρντ, αυτή η σημαντική κίνηση έμεινε μέχρι σήμερα σχετικά ασχολίαστη και στο απυρόβλητο.  Και όμως, στο υποσυνείδητο των Ελλήνων, πέρασε το μήνυμα πως χωρίς την υποταγή και τα διαπιστευτήρια στη Γερμανία δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε πολιτική προοπτική για την Ελλάδα.

Από παλιότερα είχαμε επισημάνει τα κενά της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των Γερμανών. Το γεγονός για παράδειγμα ότι δεν μετέβαλλε ποτέ σε κεντρικά πολιτικά ζητήματα το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ή της φυγάδευσης Χριστοφοράκου και της Ζήμενς, που καταδεικνύουν την κατ’ εξοχήν αποικιακή σχέση της χώρας μας με τη Γερμανία. Δεν έκαναν ποτέ μια κινητοποίηση ενάντια στο παιδομάζωμα, που οργανώνουν οι Γερμανοί από νέους Έλληνες επιστήμονες, και που έχει οδηγήσει ήδη σε μια μαζική μετανάστευση 25.000 ή 30.000 νέων επιστημόνων στη Γερμανία.

Ο Αντώνης Σαμαράς άνοιξε τον δρόμο της αποδοχής των γερμανικών τετελεσμένων και ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του προέδρου του, έρχεται να την ολοκληρώσει.

Τα αντεπιχειρήματα που προβάλλουν είναι πως ο Τσίπρας «τα είπε» στον Σόιμπλε, ότι μίλησε για τις γερμανικές επανορθώσεις και τον Χριστοφοράκο, και παρουσίασε την απελπιστική κατάσταση της Ελλάδας. Όλα αυτά, όμως, δεν σημαίνουν τίποτα και είναι για το θεαθήναι  γιατί το αποφασιστικό γεγονός είναι αυτή καθεαυτή η συνάντηση με τον Σόιμπλε,  τη στιγμή που, μέχρι χθες, ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούσαν μερκελιστές την κυβέρνηση. Αυτοί, ως παρακατιανοί, συναντήθηκαν μόνο με τον Σόιμπλε, συνάντηση που μήνες επεδίωκαν, «γλείφοντας» τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα για να την επιτύχουν. Θα πρέπει άραγε, στο εξής, να τους αποκαλούμε «Σοϊμπλιστές»;

Και εν τέλει μια τέτοια εξέλιξη, που σηματοδοτεί την είσοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην περίοδο του «ρεαλισμού», δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει μια και αποτελεί συνέπεια τόσο του ιδεολογικού του υποστρώματος όσο και μιας τυχοδιωκτικής πολιτικής τακτικής.

Σε σχέση με το πρώτο, δεν είναι δυνατόν ένα εθνομηδενιστικό και ευρωπαϊστικό ιδεολογικό υπόστρωμα, που αρνείται να κατανοήσει την ελληνική ιδιαιτερότητα και την ημιαποικιακή σχέση της χώρας με τη Δύση, να παραγάγει οτιδήποτε άλλο, εν τέλει. Διότι, όταν δεν κατανοείς ότι η συμμετοχή μας στην ευρωζώνη δεν είναι παρά μία αμυντική κίνηση του ελληνισμού απέναντι στη νεοθωμανική απειλή, όταν δεν βλέπεις ότι η συγκεκριμένη Ευρώπη είναι η «φραγκική» Ευρώπη, που αποκλείει εν τέλει την ανατολική Ευρώπη και τον ορθόδοξο κόσμο, και, αντίθετα, θεωρείς ότι η Ελλάδα αποτελεί εν τέλει τμήμα της Δύσης, τότε, αργά ή γρήγορα, θα αποδεχτείς και τη λογική της γερμανικής ηγεμονίας στην Ευρώπη!

Όσο για το δεύτερο, έχοντας οικοδομήσει μια πολιτική τακτική θεμελιωμένη στη λογική του ρεσάλτου προς την εξουσία, καθώς, μέσα σε λίγους μήνες, εκτινάχθηκε από το 4% στο 27%, ήταν αναπόφευκτο να οδηγηθεί σε μοιραίους συμβιβασμούς. Διότι, προφανώς, είναι ανέτοιμος (όσο και ο ελληνικός λαός) για μια νέα πολιτική, οικονομική και κοινωνική πορεία για τη χώρα. Μια τέτοια πορεία απαιτεί ένα λαό με συνείδηση των διακυβευμάτων και ένα κόμμα με βαθιές λαϊκές ρίζες, δεμένο με ένα πολύμορφο και ισχυρό λαϊκό κίνημα.  Όταν αυτοί οι όροι δεν συγκεντρώνονται, τότε οδηγείσαι εκ  των πραγμάτων σε δύο πιθανές κατευθύνσεις: Είτε σε μια λογική πραξικοπηματικής κατάληψης της εξουσίας, γεγονός για το οποίο δεν υπάρχουν προϋποθέσεις και ούτε ταιριάζει στην ιδεολογία και τη φύση του ΣΥΡΙΖΑ, είτε επιλέγεις τη λογική της «ρεαλιστικής» προσαρμογής.

Διότι, εφόσον έχεις οικοδομήσει τη λογική σου πάνω στην άμεση και σύντομη κατάληψη της κυβερνητικής  εξουσίας, θα πρέπει να γίνεις αρεστός, ή έστω αποδεκτός,από τις αποικιακές δυνάμεις, ώστε να σε δεχτούν ως πιθανή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Γι’ αυτό, μετά το φύλο συκής της Αργεντινής και της Βραζιλίας, ακολουθεί το κυρίως μενού: ο Σόιμπλε και η επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν αντίθετα δεν υπήρχε μια τέτοια τυχοδιωκτική αντίληψη, ένα λαϊκό πατριωτικό και δημοκρατικό κόμμα θα ασχολούνταν κατ’ εξοχήν με την οικοδόμηση δομών λαϊκής αλληλεγγύης και «αντιεξουσίας», που θα έκαναν δυνατή –μεσοπρόθεσμα και όχι βραχυπρόθεσμα– μια αυθεντική αλλαγή στο καθεστώς. Ο τυχοδιωκτισμός των ανώτερων μεσαίων στρωμάτων, που αποτελούν την κοινωνική βάση των στελεχών αυτού του κόμματος, μπροστά στην πραγματικότητα, τα οδηγεί πάντοτε στην προσαρμογή. Μήπως εμείς οι παλαιότεροι δεν έχουμε ζήσει το ίδιο σενάριο, και με ευνοϊκότερες συνθήκες, όταν, «από τις 18 σοσιαλισμός» και  το «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» του Παπανδρέου, καταλήξαμε στην παπανδρεϊκή και τη σημιτική κλεπτοκρατία; Η  ίδια τυχοδιωκτική λογική παράγει ανάλογα αποτελέσματα και μάλιστα πολύ ταχύτερα, γιατί σήμερα δεν υπάρχουν οι ευνοϊκοί όροι του 1981.

Όλοι κατανοούμε πως, την τελευταία περίοδο, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας  προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την ένταση γύρω από τα ζητήματα των κατειλημμένων χώρων, τα γκαζάκια και τους πυροβολισμούς προκειμένου να επιβάλει τον ορυμαγδό των μέτρων που έχουν υπαγορεύσει οι δανειστές. Φαίνεται όμως ότι και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τα χρησιμοποιεί για να περάσει πιο εύκολα τη λογική του «ρεαλισμού». Αποκηρύσσει αίφνης τους μέχρι χθες συμμάχους της για να πραγματοποιήσει πολύ πιο ανώδυνα τη μεγάλη στροφή, την οποία εγκαινίασε με το ταξίδι του Τσίπρα, και εν μέρει για να την κάνει να ξεχαστεί.

Δυστυχώς, παρ’ ότι, πολλές φορές μέχρι τώρα, τονίσαμε πως θα ήταν ευχής έργο μια θετική μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ προς μια πατριωτική κατεύθυνση, φαίνεται να δρομολογείται μάλλον το αντίστροφο σενάριο, μιας «ρεαλιστικής» προσαρμογής στη γερμανική Ευρώπη.

Και δεν είμαστε γενικά και αόριστα ενάντια σε οποιαδήποτε επαφή με τον «εχθρό».  Είναι προφανές πως, αν μια λαϊκή δημοκρατική παράταξη βρισκόταν πραγματικά στα πρόθυρα της εξουσίας,  τότε θα  έσπευδαν όλοι, φίλοι και εχθροί, να επιδιώξουν την επαφή μαζί της, και, σε αυτή την περίπτωση, κάτι τέτοιο θα ήταν επιτρεπτό ή και επιβεβλημένο. Όταν, αντίθετα, δεν διαθέτεις την ανάλογη λαϊκή στήριξη –και στην πραγματικότητα δεν διαθέτεις καμιά δυνατότητα να κυβερνήσεις, εκτός από τις ονειροφαντασίες και τις ονειρώξεις κάποιων στελεχών– τότε μεταβάλλεσαι ο ίδιος σε «ζητιάνο συναντήσεων», απογοητεύοντας βαθύτατα ένα κόσμο που είχε πιστέψει  σε σένα.

Τέλος,  θα μπούμε στον πειρασμό να εγκαλέσουμε, για πρώτη φορά, φίλους και συντρόφους, με πολλούς από τους οποίους συμπορευτήκαμε για πολλά χρόνια. Και αυτοί, στη λογική ενός άλλου «ρεαλισμού», –τον οποίο μας κατηγορούν ότι δεν διαθέτουμε–, επέλεξαν  τη συμπόρευση ή την προσχώρηση στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα τους  θυμίσουμε, λοιπόν, πως ανάλογοι ρεαλισμοί είχαν «τσουβαλιάσει», για χρόνια, πάρα πολλούς στο «πατριωτικό» ΠΑΣΟΚ, το οποίο ώδινεν έξοδο από το ΝΑΤΟ και έτεκεν Άκη Τσοχατζόπουλο!

Ευτυχώς ή δυστυχώς, για κάποιους από αυτούς, το πυροτέχνημα ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί και δεν θα έχει τη διάρκεια του ΠΑΣΟΚ. Και θα πρέπει πλέον να εγκαταλείψουν τα επιχειρήματα του τύπου «ας συμπορευτούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στην καταστροφή της χώρας», σήμερα τουλάχιστον που η ίδια η ηγεσία του πραγματοποιεί τη μνημονιακή προσαρμογή της. Είναι αντίθετα προφανές πως, όσο δεν υπάρχει, και όσο δεν παλεύουμε για να διαμορφωθεί, ένας αυθεντικός πατριωτικός δημοκρατικός πόλος στη χώρα, τόσο πιο γρήγορα και ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσαρμοστεί στη γερμανοκρατούμενη Ευρώπη της κυρίας Μέρκελ.

 

15 Ιανουαρίου 2013

ΣΧΕΤΙΚΑ

42 ΣΧΟΛΙΑ

Μιχάλης Τσολάκης 15 Ιανουαρίου 2013 - 17:21

Αν και συνήθως έχουμε πολύ καλές αναλύσεις από το ΄΄ΆΡΔΗΝ΄΄ και ειδικά από τον κ. Καραμπελιά, ομολογώ ότι αδυνατώ να κατανοήσω το κείμενο που διαβάζω παραπάνω! Αντίσταση είναι να συναντάς μόνο όσους συμφωνούν μαζί σου? Νομίζω πως τα ΄΄αντεπιχειρήματα΄΄ δεν τα προβάλουν τόσο οι ΣΥΡΙΖΑίοι όσο ο διεθνής τύπος! Και με έκπληξη βλέπω ένα κείμενο που στο δια ταύτα θα το ενέκρινε ……ο Κεδίκογλου!!! Αν δεν κάνω λάθος αυτός ακριβώς είναι ο ισχυρισμός των κλεπτοκρατών! Δηλαδή ο Αιζενχάουερ που συναντούσε τον ΄΄τύρρανο΄΄ Χρουτσώφ αποδεχόταν την λογική του?
Από την άλλη δεν είναι φανερό ότι εν όψει της πιθανής κατάληψης της εξουσίας πρέπει κάποιος να έχει ανοιχτούς διαύλους με την άλλη πλευρά?
Για το θέμα του ρεσάλτου τι να πω? Εντάξει ας αφήσουμε την συγκυρία και ας περιμένουμε να…… ανδρωθεί το κίνημα! Εν τω μεταξύ βέβαια επειδή ο χρόνος έχει την κακή συνήθεια να τρέχει αδιάκοπα και να φέρνει γεγονότα η Ελλάδα θα έχει αμαχητί ήδη παραδοθεί στους νεοαποικιοκράτες! Η αλήθεια είναι ότι η δουλειά αυτή, άνευ αντίστασης θα κλείσει το 2013!
Το ορθό λοιπόν σχέδιο είναι να περιμένουμε δουλεύοντας για ένα κίνημα στο μέλλον?
Ποιοι είναι οι σύμμαχοι που αποκηρύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ?
Ο κίνδυνος της διολίσθησης σε πέραν του δέοντος (γιατί είναι αστείο να νομίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν παρόλα αυτά!) συμβιβασμούς είναι πάντα υπαρκτός και το παράδειγμα του ΠΑΣΟΚ είναι πράγματι διδακτικό! Από την άλλη όμως δεν υπάρχει απειλή και ανάγκη συσπείρωσης? Νομίζω ότι ο Τσίπρας αποσκοπούσε στην δημιουργία διαύλων με την άλλη πλευρά, την βελτίωση της εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ στα διεθνή μίντια και στο να πει τα δικά του για να βγουν τα σημερινά δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο και να τα παρουσιάσει στο εκλογικό σώμα! Τι το τόσο αξιοπερίεργο για πολιτικό που μάχεται για την πρωτιά υπάρχει?Πραγματικά διαβάζοντας ξανά το κείμενο, λέω δεν μπορεί ο Κεδίκογλου κάνει προβοκάτσια!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
goa 15 Ιανουαρίου 2013 - 19:20

Κε Τσολάκη όλη η κοινωνία, και κυρίως άνθρωποι που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, από προχθές που μαθεύτηκε ότι ο Τσίπρας θα επισκεφτεί τον Σόιμπλε βρίζει τον Τσίπρα και το επιτελείο του για τη στιγμή που διάλεξε να κάνει αυτή την επίσκεψη με το συγκεκριμένο πρόσωπο και μάλιστα προιδέασε τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ για την κωλοτούμπα από το Σάββατο όταν στην Ελευθεροτυπία υπήρχε δημοσίευμα ότι πια η γραμμή είναι η “ήπια προσαρμογή”, δηλαδή ότι έλεγε ο Καραμανλής το 2007!
Και εσείς βγαίνετε να υπερασπιστείτε αυτό το μέγιστο λάθος του Τσίπρα σαν να είστε η πιο προσκολλημένη πέννα στον πρόεδρο και στο επιτελείο του πέννα της Αυγής και του Κόκκινου.
Μην χάσουμε τα μυαλά μας κίολας επειδή το επιτελείο του Τσίπρα τον σπρώχνει από τη μια γραμμή στην άλλη, δεν είμαστε ΚΚεδες στον εμφύλιο να βλέπουμε την ηγεσία να κάνει τη μια μαλακία μετά την άλλη και να λέμε ότι το κόμμα ξέρει και έχει σχέδιο και τέτοιες ουρανομήκεις.
Ή Ανδρεϊκοί πασόκοι που μέχρι πριν λίγα χρόνια πίστευαν ότι το κόμμα μπορεί ακόμα να βρεί το δρόμο του και έκαναν τα πάντα για να παραμείνει ο Γιωργάκης στην ηγεσία του κόμματος και να μην καταλήξει το κόμμα στον Βενιζέλο που θα το κατέστρεφε. Και για να μην καταστραφεί το κατεστραμμένο Πασοκ έκαναν το Γιωργάκη πρωθυπουργό με τα ολέθρια αποτελέσματα που ξέρουμε όλοι.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 15 Ιανουαρίου 2013 - 22:40

Περίεργο πάντως διότι εγώ δεν το πήρα είδηση την κατακραυγή που λέτε και κάποια σχέση έχω με τον ΣΥΡΙΖΑ! Από την άλλη δεν είδα και καμία στροφή! Ποια θέση του άλλαξε ο Τσίπρας? Και πως θα μπορούσε άλλωστε μετά από μια τέτοια συνάντηση θα ήταν σαν να επιβεβαίωνε τους σεναριογράφους που προέβλεπαν κωλοτούμπα! Ο γερμανικός τύπος (όχι οΣΥΡΙΖΑ!) μιλά για σκληρό διαπραγματευτή, ξεροκέφαλο, αναφέρεται στο κατοχικό δάνειο και την κατάθεση/λίστα Χριστοφοράκου! Αυτά για πρώτη φορά από κάποιον Έλληνα πολιτικό! Και εσείς επιλέγεται να διαμορφώνετε γνώμη από την Ελευθεροτυπία? Μα αυτοί όπως και οι φίλοι τους στο Βήμα/MEGΑ, Καθημερινή/ΣΚΑΙ κλπ ένα όνειρο έχουν, να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Τσίπρα!Όταν δεν συναντούσε τον Σόιμπλε ήταν αναξιόπιστος και μη αποδεκτός από την ευρωπαική οικογένεια!Τώρα που τον συνάντησε είναι…..κωλοτούμπας! Όταν δεν διατύπωσε αίτημα συνάντησης με την Μέρκελ το έκανε επειδή έτσι και αλλιώς δεν θα τον έβλεπε! Όταν το διατύπωσε και έγινε κωλοτούμπας! Το ηθικό δίδαγμα είναι ότι ο Τσίπρας είναι ένοχος επειδή…..υπάρχει! Και είναι λυπηρή η άκριτη υιοθέτηση ΄΄ειδήσεων΄΄ από τις γνωστές έγκριτες πηγές! Εντυπωσιακό το ότι κανείς δεν προσέχει την πρωτοφανή επίθεση κατά του…..κωλοτούμπα (!!!!!!) ΣΥΡΙΖΑ από μίντια,κόμματα λυτούς και δεμένους !Και κανείς δεν αναρωτιέται απότι καταλαβαίνω γιατί γίνεται, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είναι …..προσκυνημένος!
Η πολιτική γίνεται με στρατηγική και τακτική και όχι ρωτώντας τον ….κόσμο αν και δεν είδα και πολύ κόσμο στον ΣΥΡΙΖΑ να αντιδρά εκτός από τους γνωστούς ιδεοληπτικούς ακροαριστερούς (και αυτοί όχι όλοι!)!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 15 Ιανουαρίου 2013 - 22:46

Ευχαριστώ και για την…..αναβάθμιση στο επιτελείο του Τσίπρα! Αλλά είμαι ένα απλό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και ούτε μισό χρόνο! Όταν θέλω να δω ποιος έχει δίκιο ένας πολύ καλός δείκτης είναι το ποιον χτυπάει το κατεστημένο (κανάλια,κόμματα,ψευτοπροωπικότητες κα!)! Ακολούθησε την μεθοδολογία αυτή και θα έχεις πού μεγαλύτερη πιθανότητα να είσαι ακριβής απότι εμπιστευόμενος την…..Ελευθεροτυπία!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 15 Ιανουαρίου 2013 - 22:47

το ΄΄που μεγαλύτερη πιθανότητα΄΄ είναι ΄΄πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα΄΄ !

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σκαντζόχοιρος 15 Ιανουαρίου 2013 - 18:15

1) Ξεκινάτε την κριτική λέγοντας ότι το κείμενο αυτό θα το συνυπέγραφε κι ο Κεδίκογλου. Άθλια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Ας είναι. Τουλάχιστον κάντε μια απόπειρα για να μας πείτε για ποιούς λόγους θα το συνυπέγραφε ο… Κεδίκογλου.

Εγώ, πάλι, νομίζω ότι η ΝΔ θέλει πάνω-κάτω τον ΣΥΡΙΖΑ να κινείται έτσι. Να βλέπει τον Σόιμπλε, να πηγαίνει στις ΗΠΑ, να στρογγυλεύει τα ‘ναι-μεν-αλλά’ κ.ο.κ.

Τέλος, βάζετε το ίδιο ψευδοεπιχείρημα δημιουργίας εντυπώσεων (περί Κεδίκογλου) στην αρχή και στο τέλος του κειμένου, ενώ το περικλείετε με ανύπαρκτα επιχειρήματα. Αυτό στην απλή πολιτική ορολογία λέγεται προπαγάνδα.

2) Το εάν μια στρατηγική άμεσης κατάληψης της εξουσίας είναι αποτελεσματική ή όχι, θα το κρίνουν διάφορες αντικειμενικές συνθήκες. Όπως: α. Το επίπεδο της προγραμματικής συνοχής του πολιτικού υποκειμένου. β. Το επίπεδο της ιδεολογικής-οργανωτικής του συνοχής. γ. Ο βαθμός (η ‘οργανικότητα’ που λέγανε παλιά) της σύνδεσής του με πλατιά κοινωνικά στρώματα. δ. Ο βαθμός της αγωνιστικότητας και της συνειδητοποίησης αυτών των κοινωνικών υποκειμένων.

Τα λοιπά, είναι μια πολιτική φιλολογία που προδίδει κλειστή, αυτοεκπληρούμενη κομματική σκέψη. Για παράδειγμα: Α. Η χώρα είναι έτοιμη να καταστραφεί. Β. Ο μόνος που μπορεί να σώσει τη χώρα είμαστε εμείς. Γ. Εμείς είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε τη χώρα για να μην καταστραφεί.

3) «Νομίζω ότι ο Τσίπρας αποσκοπούσε στην δημιουργία διαύλων με την άλλη πλευρά, τη βελτίωση της εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ στα διεθνή μήντια και στο να πει τα δικά του, για να βγουν τα σημερινά δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο και να τα παρουσιάσει στο εκλογικό σώμα».

Σα να λέμε δηλαδή: Από την καταγγελία του ‘μερκελισμού’ σερνόμαστε στην συνάντηση με τον Σόιμπλε, μας χαΪδεύει ο διεθνής τύπος, παίρνουμε τα δημοσιεύματα και γυρνάμε πίσω στους εκλογείς και λέμε: ιδού, παίζουν κι εμάς οι επικυρίαρχοι της χώρας, είμαστε σοβαροί, ψηφίστε μας! Αυτό δηλαδή ακριβώς που λέει ο Μαλούχος και ο Γ.Κ.

Ωστόσο, ο ελληνικός λαός δεν επιθυμεί από το ΣΥΡΙΖΑ μια ‘ΝΔ με ανθρώπινο, κοινωνικό πρόσωπο’. Επιθυμεί έναν φορέα-παράγοντα ανατροπής της μεταμοντέρνας κατοχής. Και οι τελευταίοι μεταμορφισμοί, απομακρύνονται από αυτήν την κατεύθυνση.

4) Απαντώ εδώ, για να μην ανοίγεται διάλογος σε πολλά δημοσιεύματα. Είναι πολύ χαρακτηριστική μιας ορισμένης πολιτικής αντίληψης η στάση που επιφυλάσσετε στο άρθρο του Μαλούχου. Λέτε ‘Σιγά το άρθρο από το… Βήμα’.

Κι όμως, ο Μαλούχος δεν είναι το … Βήμα. Έχει γράψει μάλιστα και ολόκληρο βιβλίο εναντίον της Γερμανικής Ευρώπης, ενώ υπερασπίζεται με σθένος τις απόψεις του επί του θέματος εδώ και χρόνια.

Όχι και να τον εκμηδενίζουμε, επειδή δεν μας άρεσε το άρθρο του. Αυτός ο νεο-σταλινισμός που μετακινεί βουνά και απογειώνει γαϊδάρους με κριτήριο την κομματική-πολιτική ένταξη πρέπει να λήψει από την πολιτική ζωή του τόπου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 15 Ιανουαρίου 2013 - 23:25

Το κείμενο αγαπητέ σκαντζόχοιρε θα το υπέγραφε πολύ ευχαρίστως ο Κεδίκογλου διότι η θεωρία της ……κωλοτούμπας διακινούνταν από πολύ καιρό πριν από τον ίδιο και τον φίλιο τύπο! Μάλιστα έγινε προσεκτική προετοιμασία του κοινού από ΄΄έγκριτους δημοσιογράφους΄΄ και τους γνωστούς ρουφιάνους/σχολιαστές! Οι λόγοι προφανείς! Έναν αντίπαλο έχουμε στο μόνο πράγμα που μας ενδιαφέρει, την κατάληψη της εξουσίας, αυτόν και πρέπει να εξουδετερώσουμε! Το ως που είναι ικανοί να φτάσουν, το απέδειξαν με την αλυσίδα από προβοκάτσιες που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες! Να υπενθυμίσω, ότι όλα ξεκίνησαν λίγες ώρες μετά την ολομέτωπη επίθεση του …..προσκυνημένου ΣΥΡΙΖΑ σε Μπόμπολες/MEGA/Πρετεντέρη/τράπεζες? Και μέσα σε όλη αυτή την πρωτοφανή , στα όρια της εκτροπής, μεθόδευση της κλεπτοκρατίας κατά του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται το ΄΄Άρδην΄΄ να αναπαράγει την ίδια φιλολογία ! Στρογγυλεύει, λειαίνει τις γωνίες και διάφορα εύθυμα, α τώρα βλέπω μπήκε και το …..βλέπει τον Σόιμπλε!!!
Ανατράπηκε η βασική θέση του ΣΥΡΙΖΑ από προεκλογικά για κατάργηση του μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης? Αν τώρα κάποιος θέλει και την νέα συμφωνία (αν δώσει ο Κύριος και φτάσουν εκεί τα πράγματα!) να την ονομάζει Μνημόνιο διότι έτσι θα εξυπηρετείται η αντιπολιτευτική του διάθεση καλώς! Αλλά είναι φανερό πως από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπαναχώρησε από την θέση του για κατάργηση του λάθους σχεδίου! Όλος ο διεθνής τύπος αναφέρεται σε παράλληλους μονολόγους, ξεροκέφαλους, ότι δάγκωσε γρανίτη ο Σόιμπλε κλπ! Αν εσείς τώρα βλέπετε απλά θωπείες από τον διεθνη τύπο και προτιμάτε την εκδοχή του έγκριτου…..Πρετεντέρη, τι να πω! Γούστα είναι αυτά!
Επίσης ο διεθνής τύπος (δεν ξέρω αν το κάνει για να κερδίσει το…..χαμόγελο της Ρένας Δούρου!) μιλά για το θέμα του κατοχικού δανείου (που και εσείς αν δεν απατώμαι πολλάκις αναδείξατε!) και για το αίτημα γνωστοποίησης της κατάθεσης Χριστοφοράκου! Νομίζω πρώτη φορά από Έλληνα πολιτικό! Ενώ ο καθεστωτικός τύπος το θάβει ή το υποβαθμίζει πχ η Δημοκρατία μιλά για…..ψιθύρους (!!!), στο παραπάνω άρθρο κατηγορείται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έκανε το θέμα Χριστοφοράκου και το κατοχικό δάνειο ……κεντρικά ζητήματα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σκαντζόχοιρος 15 Ιανουαρίου 2013 - 23:44

Κατ’ αρχάς, έχεις πάρα πολύ θράσος, απέναντι σ’ έναν άνθρωπο που έχει διωχθεί από όλες τις κυβερνήσεις και τους ιδεολογικούς μηχανισμούς της εξουσίας κατά τη μεταπολίτευση, δεξιές, αριστερές και αριστερούτσικες, να χρησιμοποιείς αυτό το γελοίο επιχείρημα περί Κεδίκογλου.

Επίσης, έχεις πάρα πολύ θράσος, δίχως ουδεμία αυτοκριτική για το ότι στήριξες το ΠΑΣΟΚ σε πολύ κρίσιμες για τον τόπο στιγμές -που μας έφτασαν μέχρι εδώ, να βγαίνεις τιμητής της οποαισδήποτε επαναστατικότητας.

Η αμετροέπεια έχει και τα όριά της.

Δεύτερον, μορφωμένος άνθρωπος είσαι, και θα περίμενα από εσένα να μην χρησιμοποιείς λογική του τύπου ‘μπουζούκι=όργανο’. Η κριτική που κάνει ο Γ.Κ. είναι πολύ, μα πολύ συγκεκριμένη… Και λέει το εξής: Ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ έχει διολησθήσει, από μια κατ’ αρχάς και κατ’ αρχήν αντίθεση με το γεγονός της μεταμοντέρνας κατοχής, στην ‘εσωτερική αντιπολίτευση’ αλλαγής του «μείγματος πολιτικής».

Τρίτον. Άσε την προπαγάνδα για αλλού. ΑΛΛΟ Ο ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ, ΑΛΛΟ Ο ΜΑΛΟΥΧΟΣ, όπως σου είπα και στο προηγούμενο μήνυμα. Ο τελευταίος έχει πολύ συγκεκριμένη και εμπεριστατωμένη θέση για το τι σημαίνει «Γερμανική Ευρώπη». Εσύ το προσπερνάς αυτό το θέμα, και ψευδολογείς ότι επικαλούμαστε τον Πρετεντέρη.

Όσο για τις διεκδικήσεις και το Χριστοφοράκο, έχουμε ένα κόμμα που κατά τις δύο αλλεπάλληλες προεκλογικές περιόδους, προτίμησε να κάνει στην μπάντα τέτοιου είδους αιτήματα. Ενώ, αν τα είχε στην αιχμή του, η προεκλογική στρατηγική του σαφέστατα θα ήταν αποτελεσματικότερη… Και τώρα έρχεσαι εσύ και επιχαίρεις επειδή τα έθιξε στην συνάντηση με το Σόιμπλε; Δηλαδή, έχει μεγαύτερη σημασία η συνάντηση με το Σόιμπλε, από τις εκλογές; Αυτό εννοείς;

Τέλος, το σημαντικότερο. Απάντησέ μου σε παρακαλώ ποιά η πολιτική αναγκαιότητα μιας τέτοιας συνάντησης, στη δοσμένη συγκυρία. Γιατί τώρα. Και γιατί με τέτοιον τρόπο. Εδώ είναι το ζουμί της υπόθεσης. Το γράφω με κεφαλαία, γιατί όντως είναι το σημαντικότερο ζήτημα: ΓΙΑΤΙ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΣΟ ΑΘΛΙΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΠΟΛΥΒΟΛΟΥ, ΤΑ ΑΘΛΙΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ του γερμανικού πακέτου, ο Τσίπρας πηγαίνει να συναντήσει με πρωτοβουλία δική του τον Σόιμπλε; Τι είδους συμβολισμός βγαίνει από αυτή τη συνάντηση;

Αλλά βέβαια, εσύ με τη λογική σου (λέμε τώρα) παρουσιάζεις τη συνάντηση με τον Σόιμπλε ως αποκορύφωμα της εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στην… κλεπτοκρατία. Οργουελιανός πασοκισμός χειρίστου είδους.

Υ.Γ. «Δάγκωσε γρανίτη ο Σόιμπλε»… Εδώ γελάμε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 16 Ιανουαρίου 2013 - 00:56

Νομίζω ότι απλά αρπάζεσαι χωρίς λόγο διότι κανένα επιχείρημα δεν χρησιμοποιώ! Ποιητική αδεία και για να εκφράσω με έμφαση την έκπληξή μου αναφέρω το Κεδίκογλου! Η ιστορία του κ. Καραμπελιά είναι γνωστή και ακόμη και να μην υπήρχε δεν θα έπαυε να είναι ένας αξιολογότατος και παραγωγικότατος συγγραφέας (όχι επειδή το λέω εγώ αλλά αντικειμενικά!)! Το ΠΑΣΟΚ δεν το στηρίζω από το 2004 και αυτοκριτική έχω κάνει, το αν είναι αρκετή …..! Τώρα το τιμητής της επαναστατικότητας, τι να πω! Απόψεις εκφράζω και για το παραπάνω άρθρο κυρίως απορίες!
Την μετακίνηση από την αντίθεση στην κατοχή στην αντίθεση στο μείγμα πολιτικής, ομολογώ ότι δεν την βλέπω! Μπορεί να κάνω λάθος αλλά η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ από λίγο πριν τις εκλογές (πριν ψάχνονταν!) είναι κατάργηση του μνημονίου, επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης ( το ουσιώδες και νομίζω πως εννοείται όχι για να υπογράψουμε μία παρόμοια με την προηγούμενη!)!
Για τον Μαλούχο τα λέω σε άλλο σχόλιο μην επαναλαμβάνομαι αλλά Πρετεντέρης, Μαλούχος και λοιποί είναι τα αδιόρατα νήματα που περιγράφω και συγκλίνουν στον τελικό αντικειμενικό στόχο! Την απαξίωση της μόνης δύναμης (τουλάχιστον τώρα και στο ορατό μέλλον!) που μπορεί να στερήσει την εξουσία από τους εργοδότες τους!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 16 Ιανουαρίου 2013 - 01:15

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε λόγω του ότι ξεκινούσε από πολύ χαμηλά, λόγω του ότι παρουσίαζε πολυφωνία, λόγω του ότι δεν είχε πατριωτικό λόγο, λόγω του ότι είναι πολύ πίσω επικοινωνιακά…..κτλ! Αλλά αυτός ανέδειξε το τόσο κρίσιμο θέμα της λίστας Λαγκάρτ και μόνο ως …..μειοδότη στην καταγγελία της διαφθοράς δεν θα περίμενα να τον δω να κατηγορείται! Το εάν θα επηρέαζε τις εκλογές ας το κρίνει ο αναγνώστης δεν το πολυπιστεύω! Έστω και αν θεωρήσουμε ότι δεν ανέδειξε τόσο το θέμα Χριστοφοράκου, πήγε όμως και για πρώτη φορά το έθεσε! Και αντί να του πούμε μπράβο, τον κατηγορούμε ότι …..δεν το είχε κάνει σημαία στην προεκλογική περίοδο! Για το κατοχικό δάνειο παρομοίως! Ε, εντάξει μήπως να τον μαστιγώσουμε κιόλας που καθυστέρησε τόσο?
Πιστεύω ότι ο λόγος που πήγε είναι αυτός που περιέγραψα σε άλλο σχόλιο μου! Ευρισκόμενος σε επικοινωνιακό κλοιό, κάνει επικοινωνιακό πόλεμο με έξοδα του αντιπάλου! Θα καλλιεργήσει το προφίλ του σκληρού, ανένδοτου
διαπραγματευτή που τους βλέπει όλους και δεν …..μασάει! Για τον γρανίτη πάντως δεν έγραψα εγώ, το Ρώυτερς ή το Φοκους δεν θυμάμαι ακριβώς! Δεν έχει όμως σημασία, πιστεύω το ίδιο εξυπηρετεί τον Τσίπρα! Αποκορύφωμα της εκστρατείας ενάντια στην κλεπτοκρατία δεν είναι, όμως νομίζω ότι για πρώτη φορά βλέπω τον Τσίπρα να ΄΄παίζει΄΄ επικοινωνιακά και αυτό είναι παρήγορο !

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 16 Ιανουαρίου 2013 - 01:45

Εμένα όμως κάτι άλλο μου κάνει τεράστια και δεν θα το κρύψω πολύ αρνητική εντύπωση! Λίγες ημέρες πριν η πολιτική κατάσταση είχε μεν ένταση αλλά σε κάποια λογικά πλαίσια! Ξαφνικά έχουμε την χυδαία συμπεριφορά Πρετεντέρη/MEGA στην κάλυψη της λίστας Λαγκάρτ και ποιος ξέρει τι άλλο, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει σφοδρή επίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε MEGA/τράπεζες/Μπόμπολες/Πρετεντέρη/Βενιζέλο! Λίγες ώρες μετά αρχίζει ……το πανηγύρι! Γκαζάκια σε δημοσιογράφους, μετά σε τράπεζες/ κόμματα, μετά στον αδελφό Κεδίκογλου (!!!!!), μετά δρουν τα καλάσνικοφ! Σύσσωμη η κλεπτοκρατία οργιάζει κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κανάλια/εφημερίδες/κόμματα/ψευτοπροσωπικότητες κλπ. Η καταντημένη ΝΔ φτάνει στο σημείο να πει ότι βάλλεται ……όποιος στοχοποιείται από τον ΣΥΡΙΖΑ!!!!
Είναι δυνατόν αυτήν την στιγμή, που το παρακράτος έχει φτάσει στα όρια της εκτροπής στοχοποιώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, η θέση του ΄΄Άρδην΄΄
να είναι ότι ο Τσίπρας παρέδωσε γη και ύδωρ? Και τότε γιατί γίνονται όλα αυτά ? Δεν ξέρω μου δίνετε την αίσθηση ότι σας παρέσυρε το ρεύμα της οργιάζουσας παραπληροφόρησης! Ίσως πάλι να κάνω εγώ λάθος και να άρχισε η μεγάλη στροφή, ποιος όμως θα στοχοποιούσε έναν παραδομένο ΣΥΡΙΖΑ?
ΥΓ Έγραψα λίγο παρορμητικά και ίσως να δόθηκε η εντύπωση ότι το ΄΄Κεδίκογλου΄΄ υπονοούσε κάτι για το πρόσωπο του κ. Καραμπελιά. Ίσως για αυτό εξεμάνη ο σκαντζόχοιρος! Εννοείται ότι δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο! Δεν το σκέφτηκα εκείνη την στιγμή αλλά κάποιος θα μπορούσε να παρανοήσει ότι είναι υπαινιγμός για τα κίνητρα του κ. Καραμπελιά. Ξεκαθαρίζω ότι ουδεμία τέτοια πρόθεση ή σκέψη υπήρξε! Το ΄΄Κεδίκογλου΄΄ χρησιμοποιήθηκε για να δώσει έμφαση και να δείξει το μέγεθος της έκπληξης και του αιφνιδιασμού που υπέστην! Φυσικά όχι ότι είναι υποχρεωμένος κανείς να λαμβάνει υπόψιν το αν ……θα με αιφνιδιάσει!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 15 Ιανουαρίου 2013 - 23:42

Νομίζω αγαπητέ σκαντζόχοιρε ότι περιπλέκεις τα πράγματα αναφερόμενος στην στρατηγική κατάληψης της εξουσίας! Μπορεί τίποτα από όλα αυτά που αναφέρεις να μην παίξει ιδιαίτερο λόγο! Είμαι βέβαιος πχ ότι τις εκλογές μπορείς να τις κερδίσεις κάνοντας εφόδους σε βίλες τύπου Αμαλία, έστω και αν είσαι εθνικός μειοδότης! Αυτό είναι κάτι που αδυνατούν να καταλάβουν πολλοί και πρώτοι οι …..ΣΥΡΙΖΑίοι που νομίζουν ότι αν είσαι δίκαιος, συνεπής σε αυτά που λες και καλοπροαίρετος ο κόσμος θα το αναγνωρίσει! Μεγίστη πλάνη! Επειδή η επικοινωνία και οι τακτικισμοί συχνά αποδίδουν τα μέγιστα (ο μαιτρ Μιχαλολιάκος θα είχε πολλά να μας πει για αυτό!) μην κατηγορείτε τον Τσίπρα που άρχισε να εντρυφεί σε αυτούς! Κατά την γνώμη μου και πολύ άργησε!
Στο ΄΄Άρδην΄΄ έχει εξαιρετικά κείμενα, υπέροχες αναλύσεις και καλές συζητήσεις όπως άλλωστε και κοκκορομαχίες! Εκεί που χάνεται η μπάλα όπως διαπίστωσα είναι όταν έρχεται η ώρα της διεξόδου, της εναλλακτικής, του δια ταύτα! Την χώρα μπορεί να την σώσει (λέω μπορεί, όχι ότι θα την σώσει!) αυτός που μπορεί να κερδίσει τις εκλογές και να κυβερνήσει! Τα υπόλοιπα είναι απλά φαντασιώσεις! Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει από κάθε άποψη τις περισσότερες πιθανότητες να το επιτύχει! Υπενθυμίζω ότι πάμπολλες φορές έχω εκφράσει την αμφιβολία μου για το αν αυτό θα γίνει από το ΄΄Άρδην΄΄ αλλά αυτό δεν αλλάζει το δεδομένο ότι είναι το αντίπαλο δέος των μνημονιακών!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 16 Ιανουαρίου 2013 - 00:19

Μπορεί να έχετε την ίδια άποψη με τον κ.Μαλούχο εγώ όμως έχω άλλη! Το ταξίδι Τσίπρα έγινε κυρίως για τους Έλληνες ψηφοφόρους από εντελώς άλλη οπτική γωνία.
Ο Τσίπρας που μάλλον άρχισε να…..πονηρεύει (και πολύ άργησε!) αποσκοπούσε στα σημερινά δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου (ο ελληνικός ήξερε ότι θα τον παρουσιάσει ως…..γατάκι!)! Το μήνυμα προς τον Έλληνα ψηφοφόρο είναι εγώ έθεσα το θέμα Χριστοφοράκου (άρα εγώ ενδιαφέρομαι μόνο να καταπολεμήσω την διαπλοκή!), έθεσα το θέμα του κατοχικού δανείου ( άρα εγώ είμαι πατριώτης στην πράξη και όχι στα λόγια και δεν …..μασάω!) και τα είπα χύμα στον Σόιμπλε εξού και η ειδησεογραφία περί γρανίτη κλπ (άρα είμαι αυτός που θα κάνει διαπραγμάτευση πραγματική σαν…..γρανίτης και όχι σαν φρουί ζελέ όπως ο …..Μπένυ!)! Ο Τσίπρας τακτικίζει για να φανεί ανυποχώρητος και πραγματικός πατριώτης και όχι το …..γατάκι του Σόιμπλε! Παράλληλα άνοιξε και δίαυλο επικοινωνίας, νομίζω ΗΠΑ/Σ. Ένωση είχαν πολλούς και ήταν ορκισμένοι εχθροί! Τώρα αν νομίζουμε ότι για να κάνεις αντίσταση πρέπει να …..αναποδογυρίσεις το καροτσάκι του Σόιμπλε, τι να πω!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 16 Ιανουαρίου 2013 - 00:38

Για το θέμα του Μαλούχου απλά λέω ότι τα περί επιβολής της ατζέντας από τον Σόιμπλε διαψεύστηκαν (από τον διεθνή τύπο όχι από εμένα!) αλλά σιγά σιγά και από τον ελληνικό καθώς αναγνωρίζεται ότι συμφωνία δεν υπήρξε σε τίποτα, ο Τσίπρας είπε ανοιχτά στον Σόιμπλε ότι τα μνημόνια τα κατήργησε η ίδια η ζωή! Και βέβαια αυτό δεν μου ακούγεται και τόσο μεθοδολογικό! Αν δεχτούμε την λογική Μαλούχου μάλλον θα πρέπει τα ίδια θέματα να έθεσε πολύ νωρίτερα ο…..Σαμαράς! Γιατί υποθέτω ότι και αυτός μόνο…..μεθοδολογικά συζητάει με τον Σόιμπλε! Απλά μας το κρύβει για έκπληξη! Για τα περί μη αμφισβήτησης οποιασδήποτε πολιτικής γύρω από το νόμισμα ο έγκριτος δημοσιογράφος…..εικάζει και βέβαια ο Τσίπρας παραδέχτηκε de facto ότι όλα περνούν από τον Σόιμπλε!!! Γιατί άραγε? Επειδή τον ….είδε και ας διαφώνησαν! Το όλο άρθρο μου επιβεβαιώνει μία εντύπωση που από πολύ παλιά είχα για το Βήμα! Βάζω να αρθρογραφήσουν από διαφορετικές οπτικές γωνίες σχολιαστές που όμως όλοι μαζί δημιουργούν ένα αδιόρατο συνεκτικό σύνολο ! Η αποθέωση της τέχνης της προπαγάνδας! Και δεν αποκλείω σε κάποιες περιπτώσεις να γίνεται και εν αγνοία των σχολιαστών που απλά εκφράζουν προσωπικές απόψεις!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
admin 16 Ιανουαρίου 2013 - 00:58

Παρακαλούμε τον κύριο Τσολάκη να μαζεύει τις απαντήσεις του σ’ ένα δημοσίευμα, διότι έτσι δημιουργεί συμφόρηση στα σχόλια, με αποτέλεσμα ελάχιστοι να έχουν το κουράγιο να τα διαβάσουν όλα, και ακόμη λιγότεροι να συμμετάσχουν.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 16 Ιανουαρίου 2013 - 01:18

Θα το ήθελα πολύ και ευχαριστώ για την υπόδειξη αλλά μου δίνει την εντύπωση ότι κολλάει όταν βάλω πολύ μεγάλο κείμενο! Μπορώ να βάλω κείμενο πχ πολλών σελίδων?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σκαντζόχοιρος 16 Ιανουαρίου 2013 - 10:00

700 μηνύματα με το ίδιο περιεχόμενο, επαναλαμβάνοντας τα ίδια και τα ίδια από το πρώτο μήνυμα, δίχως να λαμβάνετε καν υπόψη τα αντεπιχειρήματα που σας θέτουν.

Κύριε Τσολάκη, ευχαριστώ, δεν θα πάρω. Ο τρόπος με τον οποίον ‘συζητάτε’ αποκλείει κάθε συζητητή.

Επαναλαμβάνω τα σημεία στα οποία αποφύγατε να απαντήσετε και τα οποία έχουν κεντρική σημασία στο ζήτημα.

Πρώτον, την συζήτηση την επιδίωξε η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και όχι οι Γερμανοί, και την πραγματοποίησε σε μια στιγμή που από τη Βουλή περνάνε τουλάχιστο απαράδεκτα μέτρα, που απειλούν ευθέως την εθνική και την κοινωνική μας υπόσταση. Τι σόι συμβολισμός είναι αυτός θα μου πείτε;

Τρίτον. Επανέρχεσαι στην ιστορία με τον Κεδίκογλου, η οποία είναι άθλια, αυριανικού τύπου του στύλ ‘όποιος-χτυπάει-τον-αρχηγό-είναι-πράκτορας-της-δεξιάς’. Επί της ουσίας, βέβαια, συμβαίνει το αντίθετο, η περίφημη ‘στροφή ρεαλισμού’ πραγματοποιείται ακριβώς σε μια συγκυρία που οι αντίπαλοί του ΣΥΡΙΖΑ του ζητούν να κάνει αυτό ακριβώς.

Αυτά.

Υ.Γ. Μετά τα επόμενα τριάντα ή τριάντα πέντε μηνύματα που θα αναρτήσετε με τα ίδια και τα ίδια, για να μπουκώσετε τη σελίδα, να μην θέλει κανείς άλλος να γράψει, και να φαίνεται μόνο η δική σας άποψη, να ξέρετε ότι δεν θα απαντήσω.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 16 Ιανουαρίου 2013 - 11:43

Τα μηνύματα απαντούν με την σειρά σε ένα προς ένα τα ΄΄επιχειρήματα΄΄/πυροτεχνήματα που εκτοξεύετε και πολύ αναλυτικά!Αυτός είναι και ο λόγος της έκτασής τους! Αν δεν σας βοηθούν τα γεγονότα να ανταπεξέλθετε και τελείωσε η δεξαμενή του …..Μαλούχου, δεν φταίω εγώ! Εξήγησα ήδη τον λόγο που έσπασα την απάντηση σε μερικά μηνύματα, δεν θα το επαναλάβω! Το πιστεύω ότι ο τρόπος που συζητάω δεν βολεύει τις αντίθετες απόψεις αν και για άλλους λόγους από εσάς!
Την συζήτηση την επεδίωκε από καιρό για λόγους το λιγότερο θεσμικούς και προβολής ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο με την Μέρκελ! Να σας θυμίσω την χυλοπίτα Ολάντ? Την δήλωση Γερμανών ότι δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Τσίπρα η Μέρκελ όταν ήρθε στην Ελλάδα?Τις προσπάθειες συνάντησης με κάποιον κοινοτικό αξιωματούχο, ειδικά τον Γιούνγκερ?
Βέβαια τότε ήταν προεκλογική περίοδος και έπρεπε να σπρωχτεί η κλεπτοκρατία προς την εξουσία δια της απαξίωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα που τα πράγματα είναι υπό έλεγχο, την στάση τους την άλλαξαν αυτοί και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ! Ο οποίος και πάλι επεδίωξε συνάντηση, αυτήν την φορά έχοντας και τακτικισμούς (πολύ χρήσιμους και που περιγράφω εξακολουθητικά!) στο πλάνο του. Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνετε? Μπορείτε να διαφωνείτε αλλά γιατί ισχυρίζεστε ότι δεν υπάρχει απάντηση? Ο συμβολισμός του να συναντάς κάποιον την στιγμή που σε πιέζει μέγιστα και να του λες nein σε σωρεία ουσιωδών (το ΄΄ μεθοδολογικών ΄΄ κατά τον Μαλούχο είναι ίσως το πιο αστείο κομμάτι του άρθρου του!) θεμάτων κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι προφανής! Τόσο προφανής που νομίζω ότι σε αυτόν ακριβώς ποντάρει ο Τσίπρας! Και παρά την λυσσώδη προσπάθεια των καθεστωτικών μίντια να δώσουν την εντύπωση της άνευ όρων συνθηκολόγησης, υπάρχει και …..το άτιμο το διαδίκτυο! Τώρα αν το διεθνές σύστημα απλά ΄΄φτιάχνει ΄΄ εικόνα στον Τσίπρα για να τον πλασάρει τι να πω! Δεν πάει ως εκεί το μυαλό μου!
Νομίζω ότι εξήγησα τόσο εξαντλητικά τον όρο ΄΄ Κεδίκογλου΄΄ που δεν καταλαβαίνω γιατί το συζητάμε! Αν όμως ψάξει κανείς όλη την λογική των τοποθετήσεων Κεδίκογλου και του καθεστωτικού τύπου θα δει ότι είναι ακριβώς στο πνεύμα ΄΄ γλύφει εκεί που έφτυνε¨! Τώρα το ΄΄όποιος χτυπά τον αρχηγό…..΄΄, είναι λάθος. Υπερασπίζομαι την στρατηγική Τσίπρα σε αυτό το σημείο διότι την θεωρώ σωστή, μπορείτε να δείτε πλειάδα σχολίων μου στο ΄΄Άρδην΄΄ όπου μιλάω για τα απίστευτα κενά στον ΣΥΡΙΖΑ ειδικά στο θέμα της επικοινωνίας. Τι πιστεύετε, δεν αντανακλούν και στον Τσίπρα (ειδικά σε αυτόν!) όλα αυτά? Η στροφή ρεαλισμού είναι αναπόφευκτη από την ίδια την ροή των γεγονότων! Πχ δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχίσει για πολύ να υποστηρίζει τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων ο ΣΥΡΙΖΑ! Το θέμα είναι τι περιεχόμενο βάζει κανείς σε αυτήν! Η στροφή προς την υποταγή που υποστηρίζετε ότι συμβαίνει δεν πιστεύω ότι επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα!
Από αυτήν την άποψη, εκφράζω και εγώ την έκπληξη, τον πλήρη αιφνιδιασμό και την δυσφορία μου! Σε μια στιγμή που το σύστημα δεν περνά μόνο τα μέτρα που αναφέρετε αλλά εφαρμόζει και μια μίνι επιχείρηση τύπου
΄΄ Γκλαντιο΄΄ κατά του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκει δίπλα του ποιον? Το ΄΄Άρδην΄΄!!! Πιστεύω εν τη αφελεία του αλλά και πάλι είναι δυνατόν? Μα είναι δυνατόν?
Δηλαδή το σύστημα επιτίθεται στον …..προσκυνημένο ΣΥΡΙΖΑ που μόλις προ εβδομάδος επιτέθηκε σφοδρά σε ιερές του αγελάδες (Μπόμπολες/τράπεζες/MEGA/Βενιζέλο)? Πολύ περίεργο το προσκύνημα του ΣΥΡΙΖΑ! Μην πιάνεστε από τον αριθμό των μηνυμάτων, εξήγησα τον λόγο που δεν τα έστειλα σε ένα! Αν έχει την δυνατότητα να περάσει με μιας τόσο μεγάλο κείμενο το σύστημα εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα !

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σκαντζόχοιρος 16 Ιανουαρίου 2013 - 13:21

Και δε μου λες καλέ μου άνθρωπε, να υποθέσουμε ότι τον Φούχτελ ο Τσίπρας στο Βερολίνο τον συνάντησε για τους ίδιους λόγους ε;

Αντιγράφω από τους ‘συντρόφους’ της Ντόιτσε Βέλε: “Με τον γερμανό υφυπουργό Εργασίας Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ, εντεταλμένο της καγκελαρίου Μέρκελ για την ελληνογερμανική συνεργασία σε θέματα ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε επίπεδο δήμων και περιφερειών, συναντήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας τις επαφές του στη γερμανική πρωτεύουσα.

Όπως διαβεβαίωσαν οι δύο πλευρές, η συνάντηση, την οποία είχε ζητήσει ο γερμανός υφυπουργός Εργασίας, διεξήχθη σε θετικό κλίμα, με τον κ. Φούχτελ μάλιστα να την χαρακτηρίζει ουσιαστική. Όπως τόνισε ο υφυπουργός στον Αλέξη Τσίπρα, αυτή η ελληνογερμανική πρωτοβουλία συνεργασίας στηρίζεται από όλα τα κόμματα της γερμανικής βουλής, δηλαδή, και από το Κόμμα της Αριστεράς που είναι το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Γερμανία. Στη συνέχεια ο κ. Φούχτελ ενημέρωσε για τις δραστηριότητες και για την πορεία των εργασιών της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, ενός οργανισμού της ελληνικής και της γερμανικής τοπικής αυτοδιοίκησης που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2010 και έχει ως σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας”.

Δε μας παρατάς λέω εγώ…

Πηγή:http://www.dw.de/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1-%CF%86%CE%BF%CF%8D%CF%87%CF%84%CE%B5%CE%BB-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CE%BD%CE%BF/a-16522935

Common sense 15 Ιανουαρίου 2013 - 18:32

Καλή και σωστή η ανάλυση ρε πατριώτες αλλά το πράμα φαινόταν από την αρχή. Περιμένατε τίποτα καλύτερο όταν για να επιτευχθεί το “άλμα προς την εξουσία” ο Σύριζα συσσώρευσε πάνω στον εθνομηδενιστικό, αναρχικό, ψευδοαριστερό πυρήνα του όλη την παλαιοκομματική σάρα, μάρα και κακό συναπάντημα όπως μεγαλοσυνδικάλες και λοιπή πασοκαρία;
Και για να τελειώνουμε με το παραμυθάκι του Σύριζα, το μόνο που επιτυγχάνεται στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα με τούτα και με κείνα (βλ. και μολότωφ, καλασνίκωφ κλπ.) είναι η ενίσχυση της ΧΑ. Ο Θεός βοηθός λοιπόν και καλό κουράγιο για τη λαίλαπα που έρχεται….

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Θόδωρος 15 Ιανουαρίου 2013 - 19:37

Κι επειδή κε Τσολάκη ο χρόνος είναι αμείλικτος (συμφωνώ), η χώρα θα σωθεί από την καταστροφή με τον σούπερμαν αναρχικό βουλευτή, με την κυρία που εντόπισε τα “όργια” του ελληνικού ιμπεριαλισμού (!) στα Βαλκάνια και με όσους παίζουν τους βόλους με τον Κεδικογλου (αυτοί παίζουν το παιχνίδι του Κεδίκογλου, κε Τσολάκη) λέγοντας μαλ… για τη Βίλα Αμαλίας ανάγοντάς το και αυτοί σε κυρίαρχο πολιτικό γεγονός;; Αν θέλει, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας να επιταχύνει τον πολιτικό χρόνο πριν τη καταστροφή, ας ασχοληθεί με το χαοτικό ασκέρι που έχει για κοινοβουλευτική ομάδα, ας παρουσιάσει ένα πρόγραμμα μάχης και ανάκαμψης και όχι αλληλοαναιρούμενες παρλαπίπες και ας αφήσει για πολύ αργότερα τα μεγαλοπιάσματα με τους Σόιμπλε και ΣΙΑ,

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 16 Ιανουαρίου 2013 - 02:01

Φίλε Θόδωρε όσο θα βλέπουμε τον γραφικό αναρχικό βουλευτή, τον ανιστόρητο Θεοδωρίδη, την ότι νάναι Γαιτάνη κα θα χάνουμε το δάσος! Δηλαδή την δυνατότητα (προσοχή μιλάμε μόνο για δυνατότητα!) να σταματήσουμε κλεπτοκράτες/νεοαποικιοκράτες εδώ και τώρα! Το μεγάλο ασκέρι αυτήν την στιγμή και στο ορατό μέλλον κατά του μνημονίου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ! Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι επικοινωνιακά είναι μηδέν και χειρίζεται όλα όσα ανέφερες άθλια! Ότι επίσης μάλλον άτακτους βασιβουζούκους παρά ασκέρι θυμίζει! Σίγουρα ο Τσίπρας θα πρέπει να βάλει τάξη σε αυτό αλλά ευφυείς επικοινωνιακές κινήσεις τις χρειάζεται! Η πλάκα είναι πως όταν τις κάνει και αρχίσει να ξεφορτώνει κάποιους αριστερογενίτσαρους τύπου Θεοδωρίδη, θα του κάνετε κριτική ότι κλίνει επί Δεξιά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χριστίνα 17 Ιανουαρίου 2013 - 17:13

Ακόμα και όταν βλέπουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνεί με το τουρκικό Προξενείο στο ζήτημα των μουσουλμάνων ιεροδιδασκάλων, πάλι το δέντρο βλέπουμε; Σαν πολλά δέντρα δεν μαζεύονται, που μας κάνουν πάλι δάσος;;;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 17 Ιανουαρίου 2013 - 17:43

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ειλικρινά ευαίσθητος σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μειονοτήτων, δυστυχώς δυσκολεύεται πολύ να δει τον δόλιο τρόπο που αυτά χρησιμοποιούνται από την Τουρκία. Θα συμφωνήσω ότι η θέση του είναι απολύτως λάθος! Θα συμφωνήσω επίσης ότι μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ, τελικά καταλήγεις να μετρήσεις …..πολλά δέντρα το ένα μετά το άλλο!
Ίσως και να σχηματίζεται και δάσος! Πολλά από αυτά τα δέντρα τα έχω υποδείξει και εγώ σε σχόλια σε διάφορα άρθρα! Αλλά στην πολιτική τελικά κάνεις επιλογές μεταξύ των εφικτών! Δεν μπορείς να έχεις το ιδεατό ! Δυστυχώς αυτήν την στιγμή η επιλογή είναι ανάμεσα στο ……πολυπληθές δάσος του ΣΥΡΙΖΑ και τον….. Αμαζόνιο της κλεπτοκρατίας! Δυστυχώς έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε ερασιτέχνες θεωρητικολόγους και συνειδητούς προδότες πλιατσικολόγους! Προτιμώ τους πρώτους με την ελπίδα ότι μαζί τους μπορώ να αντιμετωπίσω τους δεύτερους στο μέτρο του δυνατού! Παράλληλα ελπίζω να πραγματοποιηθεί (με την βοήθεια του νέου κόσμου που εισήλθε στον ΣΥΡΙΖΑ), μια σταδιακή πατριωτικότερη προσέγγιση των πραγμάτων χωρίς όμως να χαθεί ο βασικός διεθνιστικός του προσανατολισμός! Το να είσαι διεθνιστής δεν σημαίνει και άπατρις ! Αν πάλι αυτό δεν γίνει, σύμβαση έργου έχω με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον παντρεύτηκα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χριστίνα 17 Ιανουαρίου 2013 - 22:57

Δυστυχώς, μετά την εμπειρία των τριάντα χρόνων μεταπολίτευσης, στην οποία συμμετείχε ΣΥΣΣΩΜΟ το πολιτικό σύστημα (του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβανομένου), το μόνο που μπορώ να πω είναι πως “βλάπτουν και οι τρεις (ή τέσσερις ή πέντε…) τη Συρία το ίδιο”. Άλλωστε, η “έφοδος” στα Χειμερινά Ανάκτορα (είτε εκλογικά είτε “επαναστατικά”) αποδείχτηκε απολύτως ατελέσφορη, τα τελευταία 70-80 χρόνια. Πόσο μάλλον όταν η έφοδος εξορμάται από το Κολωνάκι, τη Μύκονο ή…την Αίγινα!

Θόδωρος 15 Ιανουαρίου 2013 - 19:45

Α και κάτι ακόμη. Ο Κεδίκογλου σίγουρα κάνει προβοκάτσια και ο ΣΥΡΙΖΑ τις καταπίνει εντελώς αμάσητες εδώ και 2 εβδομάδες. Η κατάντια, λοιπόν, είναι αυτή: να σου στήνει τη φάκα ο ανύπαρκτος Κεδίκογλου κι εσύ, το κόμμα που θέλει να κυβερνήσει, να πέφτεις μέσα σαν τυφλοπόντικας και όταν το καταλαβαίνεις (με ρυθμούς Ραν ταν Πλαν), να κάνεις μεγαλειώδεις κωλοτούμπες του τύπου “κέντρα ανομίας” και “κι εμείς νοικοκυραίοι είμαστε”!!
Οποία σοβαρότης και οποία ιδεολογική σταθερότης!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
kosmokalogeros 15 Ιανουαρίου 2013 - 20:39

Nομίζω πως το άρθρο είναι μια καλή ανάλυση κααι πως μπορεί ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ή μη να σκέφτονται ήδη έτσι. Απο την άλλη με προβληματίζουν αυτά τα αυτόματα αντανακλαστικά αντι -ΣΥΡΙΖΑ που μνημόνευσα και σε σχόλιό μου στο: ” Ο ΕΛΛΕΙΠΩΝ ΚΡΙΚΟΣ”.
Το ανησυχητικό είναι η οπτική πως : “αυτοί εκ των προτέρων δεν μπορούν επειδή είναι συλλήβδην εθνομηδενιστές και …άθεοι” (ή ότι άλλο). Ή δεν μπορούμε μ’αυτούς. ΟΚ. Με ποιούς μπορεί το συνθετικό κίνημα ? ΄Φαίνεται να δαιμονοποιέιται οτιδήποτε είναι “αναρχικό” ή “αριστερό” και να υπάρχει περισσότερη ελπίδα και συμπόρευση με ποιόν άραγε ? με το μέλος της Συμβουλευτικής της χούντας?, με το Φαήλο? Με το Χολέβα? με τον Καργάκο? με το μακαριστό Παίσιο (λέμε τώρα), με τον ανώνυμο λαικό “δεξιό” που όσο θα μιλάμε για εθνική ανεξαρτησία είναι οκ μαζί μας, αλλά μόλις θα του πείς για κέρδος, για ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη ή ότι άλλο θα σου πεί το μαγαζί μου, οι φόροι μου, τα πτυχία και τα διδακτορικά του γιού μου ή της κόρης μου, κλ, κλπ. κλπ. Το θέμα είναι στη διαπαιδαγώγηση του υποκειμένου, στην “μεταμόρφωσή” του όχι απλά στην οργανική και λειτουργική ανοχή των “δεξιών” και των “αριστερών”, ως έχουν.
Επίσης, σε κάποιο παρατηρητή είναι εμφανής η συνεχής και ανελέητη κριτική σε ποσότητα και ποιότητα, σε κάθε ΣΥΡΙΖΑ ή ΜΥΡΙΖΑ, και η εκ διαμέτρου απαλότητα της κριτικής στο ακροδεξιό μόρφωμα του Καλαματιανού. Ένα όξύ και υποτιμητικό άρθρο το τρίμηνο, οπωσδήποτε δείχνει μια “προστασία”, αλλά επίσης και μια πεποίθηση πως μια “πατριωτική” δεξιά είναι πιο κοντά στα όνειρά μας, απο άλλη δύναμη στη χώρα. Αλλα ας όψεται, ο λίγος χαρακτήρας των πολιτικών μας, αλλιώς…!

Απλά, σκέψεις…επειδή ελπίζω πολλά στο χώρο!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σκαντζόχοιρος 15 Ιανουαρίου 2013 - 20:43

Σε απάντηση στα παραπάνω του «Κοσμοκαλόγερου», παραθέτω το μικρό άρθρο του Γού-Κού, που δημοσιεύεται στο εξώφυλλο της τελευταίας Ρήξης:

Το αισιόδοξο παράδοξο
του Γού-Κού

Η δημοσκόπηση της Public Issue για τον Σκάϊ του μήνα Ιανουάριου 2013, που δείχνει ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας, πτώση του Σύριζα και προπαντός ενίσχυση της πεποίθησης πως η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ (το 86% έναντι του 9% που πιστεύει ότι θα αποχωρήσει), παρότι προκαλεί ευφορία στο κυβερνητικό στρατόπεδο μπορεί – και πρέπει– να αναγνωστεί διαφορετικά. Ο εκβιασμός της εξόδου από το ευρώ θα πάψει να λειτουργεί ανασταλτικά για τους κοινωνικούς αγώνες και διεκδικήσεις. Από τη στιγμή που οι Έλληνες θα πάψουν να φοβούνται την έξοδο, η σύγκρουση θα μετατοπιστεί και θα έχει ως αντικείμενο το «ποιος θα πληρώσει την κρίση». Μπορεί η Κυβέρνηση να κερδίζει σε θέματα όπως η ασφάλεια και οι λαθρομετανάστες, όπου η εθνομηδενιστική ηλιθιότητα του Σύριζα, της προσφέρει ένα ελεύθερο πεδίο, αλλά ταυτόχρονα θα την πιέσει πολύ περισσότερο σε ζητήματα που αφορούν την φοροδιαφυγή των ημετέρων – εξού και ξ επικέντρωση στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ– την ανεργία, την φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων.

Κατά συνέπεια η κοινωνική διαμαρτυρία και πίεση θα ενταθεί και δεν θα μειωθεί όπως ίσως φαντάζονται οι κυβερνώντες. Διότι η παράδοξη σιγή των περασμένων μηνών υπήρξε συνέπεια του φόβου και της επικέντρωσης στα εκλογικά διακυβεύματα. Από τη στιγμή και πέρα που αυτά υποχωρούν, η κοινωνική διαμαρτυρία θα ενταθεί! Θα ενισχυθούν οι τάσεις για την οργάνωση της κοινωνικής αλληλεγγύης και την ανάδυση μιας αλληλέγγυας οικονομίας – χτύπημα των μεσαζόντων, και μορφές νέων συνεταιρισμών– καθώς και η επίθεση στα προνόμια και την κλεπτοκρατία των ελίτ.

Κατά συνέπεια το σύστημα δεν πρέπει να πανηγυρίζει για την επιφανειακή και ίσως πρόσκαιρη ενίσχυσή του. Στο εξής θα βρεθεί αντιμέτωπο με νέου τύπου διεκδικήσεις. Από την οργάνωση των ανέργων, των καταναλωτών, την διεκδίκηση των εγκαταλελειμμένων σπιτιών όχι από κάποιο πολιτικό περιθώριο, αλλά από τους ίδιους τους άστεγους, από το γενικευμένο κύμα επίθεσης ενάντια στην προνομιούχα ελίτ και την κλεπτοκρατία.

Η κατάθλιψη και ο φόβος συντηρούσαν την κλεπτοκρατική ισορροπία του συστήματος. Η σταδιακή έξοδος από τον φόβο θα συγκροτήσει ένα κοινωνικό κίνημα με βάθος και με μέλλον. Και τόσο χειρότερα όχι μόνο για τις παρασιτικές ελίτ αλλά και για όσους πίστεψαν πως αρκεί ένα εκλογικό ρεσάλτο για την κατάληψη του… Μαξίμου. Σήμερα δεν είναι το 1981 και για να γυρίσει ό ήλιος όχι απλώς θέλει δουλειά πολύ, αλλά το κέντρο βάρους πρέπει να φύγει από τα πάνω, τις εκλογικές μανούβρες και ρεσάλτα, και να περάσει προς τα κάτω, προς ένα κοινωνικό κίνημα των φτωχοποιημένων Ελλήνων.

Από αυτή την άποψη μπορούμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε αισιόδοξα τη νέα χρονιά. Θα γίνουμε φτωχότεροι αλλά θα ξέρουμε καλύτερα γιατί παλεύουμε, ενάντια σε ποιους, με ποια όπλα και θα αρχίσουμε να οικοδομούμε από τη βάση αυτά τα αναγκαία όργανά πάλης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δημήτρης 15 Ιανουαρίου 2013 - 21:00

Τέλος, θα μπούμε στον πειρασμό να εγκαλέσουμε, για πρώτη φορά, φίλους και συντρόφους, με πολλούς από τους οποίους συμπορευτήκαμε για πολλά χρόνια. Και αυτοί, στη λογική ενός άλλου «ρεαλισμού», –τον οποίο μας κατηγορούν ότι δεν διαθέτουμε–, επέλεξαν τη συμπόρευση ή την προσχώρηση στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα τους θυμίσουμε, λοιπόν, πως ανάλογοι ρεαλισμοί είχαν «τσουβαλιάσει», για χρόνια, πάρα πολλούς στο «πατριωτικό» ΠΑΣΟΚ, το οποίο ώδινεν έξοδο από το ΝΑΤΟ και έτεκεν Άκη Τσοχατζόπουλο!

Κύριε Καραμπελιά ο μόνος ‘ρεαλισμός’ που δεν έχετε είναι ότι δε σκέφτεστε με την τσέπη και το στομάχι σας αλλά ενδιαφέρεστε για τους συνανθρώπους σας. Δεν είναι παράξενο που κάποιοι ‘σύντροφοί’ σας σας εγκατέλειψαν και πήδηξαν στο βαγόνι του σύριζα. Από τη στιγμή που η αριστερά παλεύει για ένα ατομικό αγαθό, το εισόδημα, και θεωρεί τον άνθρωπο εγωϊστή και ανίκανο να συμπονέσει τον αδύναμο, όποιος την υιοθετεί δεν μπορεί παρά να κάνει ό,τι τον βολεύει και να δείχνει ‘αληλλεγύη’ μόνο όταν έχει να κερδίσει κάτι.

Από εκεί και πέρα το σύριζα μόνο εξωφρενικά δε φέρεται. Η αριστερά εκ φύσεως μόνο ενάντια στα ελληνικά συμφέροντα μπορεί να κινηθεί. Το ίδιο ισχύει για το φιλελευθερισμό (σε πολύ μικρότερο βαθμό όμως γιατί ο φιλελευθερισμός δεν είναι εθνομηδενιστικός άμεσα) αλλά στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοιο κόμμα για να μας απασχολεί το θέμα εξίσου.

‘Οποιος θέλει πνευματική ελευθερία και αληθινή κοινωνική σχέση ρίχνει τις ιδεολογίες στο καλάθι των αχρήστων. Όποιος νοιάζεται μόνο για την πάρτη του, δε θέλει να προβληματίζεται και του αρέσει να πιστεύει ότι τα ξέρει όλα ακολουθεί κάποια ιδεολογία. Στην Ελλάδα η πιο εύπεπτη και βολική ιδεολογία, που έχει σαρώσει τα πάντα, είναι η σοσιαλιστική. Όποιος έχει διάθεση και χρόνο ας ρίξει μια ματιά στο βιβλίο του Heywood για τις ιδεολογίες, για να ξέρει για τι μιλάμε. Κριτική του υπάρχει εδώ:
http://argonautis.eu/politikes_ideologies.htm

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δημήτρης 15 Ιανουαρίου 2013 - 21:14

Σας είχα ξαναγράψει ότι με βάση τις ανησυχίες και τις ευαισθησίες σας είναι πολύ πιο εφικτό να συμφωνήσουν μαζί σας ‘δεξιοί’ ψηφοφόροι παρά αριστεροί. Σκέφτομαι ότι αρκετοί αριστεροί που σας διαβάζουν θα αναρωτιούνται πότε επιτέλους θα σταματήσετε να μιλάτε για εθνική ανεξαρτησία, κ.λ.π. και θα ασχοληθείτε αποκλειστικά με τον ταξικό αγώνα και τα σχετικά. Δηλαδή πότε επιτέλους θα σταματήσετε να αναφέρεστε σε αξίες και τρόπους ζωής που υπερβαίνουν τις σχέσεις συναλλαγής και επιβολής (που τους αρέσει να κάνουν) και θα ασχοληθείτε μόνο με τους ταξικούς αγώνες, δηλαδή τους αγώνες για το εισόδημα, το ατομικό αγαθό, την ατομική επιβίωση και καλοπέραση.

Μπορεί ο μέσος ‘δεξιός’ στην Ελλάδα να είναι σαν άδειο δοχείο από άποψη γνώσεων, γιατί δεν ανοίγει βιβλίο, αλλά αυτό τον κάνει πιο δεκτικό από κάποιον που έχει απλά μάθει τις βασικές γραμμές ενός δόγματος (όπως οι αριστεροί) και επειδή αυτό το δόγμα νομιμοποιεί τον εγωϊστικό τρόπο ζωής του δεν πρόκειται να μετακινηθεί από αυτό ούτε χιλιοστό. Βέβαια το εν λόγω άτομο ποτέ δε θα παραδεχθεί κάτι τέτοιο. Έτσι, στην αρχή οι οπαδοί του σύριζα έλεγαν ‘ψηφίζουμε σύριζα για να αποφύγουμε τον αργό θάνατο’, τώρα ‘πρέπει να είμαστε ρεαλιστές’, κ.λ.π.
Η ιδέα του σοσιαλιστικού παραδείσου έχει εντυπωθεί στη συνείδηση του Νεοέλληνα. Τον έζησε για τρεις δεκαετίες και δε θέλει να απαρνηθεί τη μάσα και την αναισθησία του. Τη δικαιολογία θα την έχει πάντα έτοιμη. Είναι μέρος της υπεράσπισης της ιδεολογίας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Brouno 16 Ιανουαρίου 2013 - 00:22

έντονη διαφωνία!
Δεν καταλαβαίνω γαιτί ενώ είναι η πρώτη φορά εκ συστάσεως του Ελλαδικού κράτους που η αριστερά φτάνει τόσο κοντά στην ανάληψη της κυβέρνησης οι παλιοί σύντροφοι και “γνήσιοι” αριστεροί, σταθεροί όπως πάντα στις απόψεις τους έχουν βαλθεί όχι απλά να κάνουν καλόπιστη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά με επικοινωνιακά τεχνάσματα και φανταστικά επιχειρήματα να προσπαθούν να τον ξεκάνουν! Και οι χρυσαυγίτες θα ζήλευαν τα επιχειρήματα μερικών παραπάνω….
Βεβαίως και ο ΣΥΡΙΖΑ πάσχει, και μάλιστα σε σημαντικά σημεία , όπως ο εθνομηδενισμός που διακατέχει πολλούς βουλευτές του, αλλά πάρτε το χαμπάρι ο ΣΥΡΙΖΑ του 27% καλώς ή κακώς δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ του 3%!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Common sense 16 Ιανουαρίου 2013 - 02:59

Συγγνώμη αγαπητέ Μπρούνο αλλά η αριστερά έχει ξαναφθάσει δύο φορές (τέλος Β!ΠΠ πριν τον Εμφύλιο και ’81 με την “αλλαγή” του Αντρίκου για να μην αναφερθούμε στα γεγονότα πριν την επταετία των συνταγματαρχών) λίγο πριν την κατάληψη της εξουσίας. Γιατί άραγε πάντα “παραπατάει” πριν το “ευτυχές” τέλος;;;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Brouno 16 Ιανουαρίου 2013 - 15:26

Μιλάμε για αριστερά, έστω όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι το ΠΑΣΟΚ ακόμα και αυτό που ήταν όταν ξεκινούσε.
Όσον αφορά το Β’ΠΠ δεν ήταν έτσι τα πράγματα, άντεξε μια αναμέτρηση αλλά μετά λύγισε. Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τουλάχιστον μέχρι τώρα ότι όχι μόνο αντέχει αλλά πλησιάζει διαρκώς στην κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση η παροχή μίας ευκαιρίας για διακυβέρνηση απο την αριστερά πιστεύω ότι είναι το ελάχιστο που αξίζει αυτή. Γιατί μέχρι τώρα τους κρίνουμε εκ του ασφαλούς, αποκλειστικά και μόνο με υποθέσεις, δεν έχουν κυβερνήσει ούτε μία μέρα (μιλάω για ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ)!!!!! Οι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ μας κατέστρεψαν αποδεδειγμένα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Common sense 16 Ιανουαρίου 2013 - 15:59

Αγαπητέ Μπρούνο προφανώς ΝΔ-Πασόκ μας κατέστρεψαν και πρέπει να είμεθα αμείλικτοι και να μην δοθεί καμμία ευκαιαρία στο παλαιοκομματικό, σχεδόν οθωμανικό καθεστώς διεστραμμένης ντε μεκ δημοκρατίας.
Αλλά προσωπικά θεωρώ ότι μέρος αυτού ακριβώς του καταστροφικού συστήματος είναι και τα τέως (μην ξεχνάμε ότι ο Σύριζα είναι πλέον αξιωματική αντιπολίτευση) ελάσσονα κόμματα όπως ΧΑ, ΑνΕλ, ΔημΑρ, ΚΚΕ κλπ. Κι αυτοί βολεμένοι της μεταπολίτευσης που αναγκαστικά ξεβολεύονται τώρα. Και ναι μεν η Αριστερά δεν έχει κυβερνητική εμπειρία στην Ελλάδα, όπως σωστά λέγεις, έχει όμως αλλού και δη κοντινά και πρόσφατα, δηλ. Κύπρος. Με βάση λοιπόν τις εμπειρίες από αριστερές κυβερνήσεις σε άλλες χώρες κι ακόμα κι εποχές ο εχέφρων κι υπεύθυνος πολίτης μπορεί να κρίνει κατά πόσο ρισκάρει κι αξίζει όπως λες να δοκιμάσει με την αριστερά στην Ελλάδα…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
George 16 Ιανουαρίου 2013 - 18:43

Γεια σας . Η κριτικη δεν κανει κακο οταν βασιζεται σε επιχειρηματα και θα πρεπει να ειναι καλοδεχουμενη .
Γνωμη μου ειναι οτι καποτε σε αυτον το τοπο θα πρεπει να ξεπερασουμε την αριστερα και τη δεξια . Οταν οδηγεις θα πρεπει να κανεις και αριστερα και δεξια αλλιως θα φας τα μουτρα σου. Το θεμα ειναι που θελεις να φθασεις και το κακο ειναι οτι εμεις δεν ξερουμε που ακριβως θελουμε να φθασουμε… Αυτο που δε μου αρεσει ( και) στο Συριζα ειναι το βλεπουμε και κανουμε . Να τον εμπιστευθουμε οτι οταν ανεβει στην εξουσια θα κανει τα σωστα ; … εχουμε καει πολλες φορες απο τους προηγουμενους ( ο Ανδρεας οταν ξεκινησε ηταν πιο επαναστατης απο το Αλεξη) . Τωρα σχετικα με τα ταξιδια στο εξωτερικο αλλα και στο Σοιμπλε θα μπορουσε κανεις να υποθεσει οτι το εκανε για να αλλαξει το προφιλ του στο εξωτερικο . Ας μη ξεχναμε οτι οι Δυτικοι τον βλεπουν σαν εξτρεμιστη . ισως ηθελε να δειξει οτι ειναι συζητησιμος… Τωρα το ποσο συζητησιμος , αυτο θα το δουμε στη πραξη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Common sense 17 Ιανουαρίου 2013 - 02:48

Μπορεί όταν οδηγείς και κόβεις αριστερά και δεξιά να μην τρως τα μούτρα σου αλλά όταν εμπιστεύεσαι φασίστες είτε από τα αριστερά είτε τα δεξιά μην εκπλαγείς αν βρεθείς με σπασμένα μούτρα, πόδια και χέρια….

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΟΥΜΠΑΣ 17 Ιανουαρίου 2013 - 08:56

“Μα πιο πολύ μιλώ για τους ψαράδες
Π’ αφήσανε τα δίχτυα τους και πήρανε τα βήματά Του
Κι όταν Αυτός κουράστηκε αυτοί δεν ξαποστάσαν
Κι όταν Αυτός τους πρόδωσε αυτοί δεν αρνηθήκαν
Κι όταν Αυτός δοξάστηκε αυτοί στρέψαν τα μάτια
Κι οι σύντροφοί τούς φτύνανε και τους σταυρώναν
Κι αυτοί, γαλήνιοι, το δρόμο παίρνουνε π’ άκρη δεν έχει
Χωρίς το βλέμμα τους να σκοτεινιάσει ή να λυγίσει

Όρθιοι και μόνοι μες στη φοβερή ερημία του πλήθους.”
(Μανώλης Αναγνωστάκης)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δημήτρης Βουχάρας 17 Ιανουαρίου 2013 - 10:44 ΑΠΑΝΤΗΣΗ
George 17 Ιανουαρίου 2013 - 15:37

Συμφωνω με το τελευταιο σχολιο σου common sense. Θα προσθεσω οτι ο ποιο προσφατος , κοντινος και ανθεκτικος ειναι ο κεντρωος φασισμος ( σακατεμενη παιδεια , ευνοιοκρατια , κλπ , κλπ ) . Αυτος που σε σφαζει με το γαντι και μπορεις να φωναζεις οσο θελεις αλλα δε σ’ ακουει κανενας!… Αρα το συμπερασμα ειναι οτι δεν θα πρεπει να εμπιστευομαστε κανεναν .
Ο Συριζα ειχε απιστευτα πολυ χρονο για να οργανωθει και να ειναι ετοιμος αν δεν το χει κανει μεχρι τωρα μάλλον δεν θα το κάνει και ποτέ… Αν και πιστευω οτι το καλυτερο θα ηταν να ειχε κερδισει τις προηγουμενες εκλογες ωστε αν δεν ηταν καλος ,ο κοσμος τωρα να εψαχνε για κατι αλλο.
Αριστερα και δεξια ειναι μια κουρτινα που πρεπει να την κανουμε στην ακρη για να δουμε και να ασχοληθουμε με το κυριως θεμα. Το ψητο που λενε!…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Common sense 17 Ιανουαρίου 2013 - 16:31

Συμφωνώ κι επαυξάνω για τον κεντρώο φασισμό ο οποίος μου διέφυγε στο προηγούμενο σχόλιο. Απ’όπου κι αν προέρχεται ο φασισμός που εκφράζεεται με το κομματικό κράτος και τη θεσμοθετημένη γραφειοκρατία παλαιοθωμανικού τύπου χωρίς διαχωρισμό των εξουσιών, χωρίς υπεροχή του νόμου και της νομιμότητας και χωρίς συνεχή λαϊκή επιτήρηση δεν περπατάει πια, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Ή θα το φάμε ή θα μας φάει.
Πρέπει να μάθουμε να ζούμε χωρίς αυτό, να ξετινάξουμε το ζυγό του καλύπτοντας τις ανάγκες μας με πρωτοβουλίες πολιτών, συνεταιρισμούς κλπ. Και πρέπει να απαιτήσουμε Κληρωτή Εθνοσυνέλευση που να ανανεώνεται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο και με μυστικές ψηφοφορίες να ελέγχει και να χαλιναγωγεί τη Βουλή που την ξεφτίλισαν τα ξεπουλημένα κόμματα του κατεστημένου κι οι επαγγελματίες πολιτικάντηδες.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
George 18 Ιανουαρίου 2013 - 16:26

Κληρωτη εθνοσυνελευση : Αυτο το κληρωτη ισως ειναι και το πιο καλο… Αφου με κανονικη εκλογη των αντιπροσωπων , μεσω ψηφοφοριας , θα την διαβρωναν και αυτη τα κομματα . Οπως εγινε και με το συνδικαλισμο.
Ας μη ξεχναμε οτι στα προσφατα γκαλοπ οι μνημονιακοι χτυπανε πανω απο 40% . Απελπιστικη η κατασταση!…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Common sense 22 Ιανουαρίου 2013 - 19:26

Ναι κληρωτή δημαρχία (ή κληρωτοκρατία) βλ. εδώ για κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες:
http://en.wikipedia.org/wiki/Demarchy
Η ιδέα, σύμφωνα με κάποιους πολιτικούς φιλοσόφους, είναι ότι στην αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία η πεμπτουσία του πολιτεύματος δεν ήταν ούτε οι εκλογές ούτε οι ψηφοφορίες στην εκκλησία του δήμου αλλά η ύπαρξη πολλών θεσμών όπου η πλήρωση των θέσεων γίνεται με κλήρωση. Το ίδιο σύστημα δηλ. με αυτό που ισχύει για τα σώματα ενόρκων στα δικαστήρια.
Κατά την ταπεινή μου άποψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να ελεγχθεί η πολιτική εξουσία και να εφαρμοσθεί η συμμετοχική δημοκρατία. Συγκεκριμένα, ένα σώμα, π.χ. κληρωτή εθνοσυνέλευση, με σχετικά μεγάλο αριθμό μελών (1000, 2000 ή και 3000) τα οποία επιλέγονται με κλήρωση από το γενικό πληθυσμό, 2 ή 3 ή και 4 φορές το χρόνο, αφού η κλήρωση δε στοιχίζει τίποτα τουλάχιστον σε σύγκριση με το κόστος των εκλογών ή δημοψηφισμάτων. Η αρμοδιότητά του θα είναι μαζί με τη Βουλή να εγκρίνει τα νομοσχέδια και ψηφίσματα του κράτους κλπ. με ΜΥΣΤΙΚΗ ψηφοφορία. Πλεονεκτήματα: 1) Δεν εξαγοράζεται, τουλάχιστον εύκολα, αφού είναι μεγάλος ο αριθμός των μελών, κι ανανεώνονται συνεχώς ενώ οι ψηφοφορίες είναι ούτως ή άλλως μυστικές. 2) Δίδεται η ευκαρία και σε “κοινούς θνητούς” να συμμετέχουν στα κοινά κι όχι μόνο στους επαγγελματίες πολιτικούς δηλ. τους πολιτικάντηδες που μας έφεραν μέχρις εδώ. Αυτά και να είσθε καλά.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ