Αρχική » Γυρίσαμε 60 χρόνια πίσω

Γυρίσαμε 60 χρόνια πίσω

από admin
του Γιώργου Μαλούχου
πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
Ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου, αλλά είχε να συμβεί από τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια – αν είχε συμβεί και τότε σε αυτή τη μορφή, γιατί αυτό που κυρίως συνέβαινε τότε ήταν ότι οι αμερικανοί πρέσβεις συνυπέγραφαν τις κρίσιμες ελληνικές αποφάσεις: να τοποθετηθεί ξένος σε νευραλγική θέση της διοίκησης του ελληνικού κράτους. Αυτό συνέβη τώρα, με την ανακοίνωση της τοποθέτησης του Ολλανδού Πολ Κόστερ στην ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας την οποία μόλις διόρισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι όλο αυτό είναι για καλό: το σχετικό «επιχείρημα» περίπου λέει ότι «έτσι που τα κάναμε εμείς, να έρθουν επιτέλους οι ξένοι να βάλουν τάξη».

Το «επιχείρημα» είναι φυσικά κάτι περισσότερο από σαθρό, είναι παιδαριώδες. Απλώς, αυτό που τώρα συμβαίνει, είναι ότι παίρνει σάρκα και οστά η άποψη που δημόσια έχει εκφράσει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τις ελληνικές ελίτ: τις βλέπει με πλήρη απαξίωση, τις αντιμετωπίζει ως υπεύθυνες για την ελληνική καταστροφή.

Ο Σόιμπλε σε μεγάλο βαθμό δεν έχει άδικο: έτσι συνέβη. Οι ευθύνες της ελληνικής ελίτ για την τραγωδία της χώρας είναι απροσμέτρητες. Όμως, ανάμεσα σε αυτές τις ευθύνες, η μεγαλύτερη είναι εκείνη για την οποία ούτε ο Σόιμπλε, ούτε κανείς άλλος από την πλευρά αυτή, αναφέρει: ότι, τελικά, τα παρέδωσαν όλα.

Πρέπει να είναι κανείς κάτι περισσότερο από αφελής για να φαντάζεται ότι η υποκατάσταση, ακόμα και σε τυπικό πλέον επίπεδο, των ελληνικών αρχών από τους ξένους θα οδηγήσει σε οτιδήποτε θετικό. Οσοι περιμένουν ότι κάτι καλό θα βγει για την Ελλάδα από τον πλήρη αφελληνισμό (και) της οικονομικής της διοίκησης, θα πρέπει να το σκεφτούν δύο και τρεις φορές.

Καλώς ή κακώς, το πολιτικό σύστημα υποτάχθηκε πλήρως από το 2010 και μετά. Σήμερα, το 2013, τι έχει βγει από όλο αυτό; Ποιος φαντάζεται ότι το επόμενο βήμα, που είναι καθοριστικής σημασίας πολύ περισσότερο από ότι με πρώτη ματιά φαίνεται, θα βοηθήσει την οικονομία και τη χώρα; Με ποιον τρόπο; Σε τι; Θα έρθουν εδώ οι άνθρωποι αυτοί για να «βάλουν τάξη»; Κάτι τέτοιο, δεν έγινε ποτέ και πουθενά.

Η Ελλάδα παραχωρεί σήμερα, και μάλιστα με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο, ένα ακόμα πεδίο, ένα ακόμα κρίσιμο εργαλείο για την όποια προσπάθεια ανόρθωσής της. Και η «τάξη» που θα επέλθει από αυτή την παραχώρηση θα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από εκείνο που πολλοί αιθεροβάμονες φαντάζονται.

Η χώρα πήγε τώρα και τυπικά 60 χρόνια πίσω. Δεν έχει πια ούτε καν το πρόσχημα του αυτοδιοίκητου. Δεν είναι πλέον χώρα. Κάθε κρίσιμη, ή και λιγότερο κρίσιμη επιλογή θα γίνεται ερήμην της σε όλα τα επίπεδα.

Αν το γεγονός αυτό, το αδιανόητο για κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ακόμα και πτωχευμένη, συνιστά τη «σωτηρία» της, τότε το μόνο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι η λέξη «σωτηρία» θα πρέπει να ξαναγραφτεί με νέο νόημα στα λεξικά…

ΣΧΕΤΙΚΑ

18 ΣΧΟΛΙΑ

Μιχάλης Τσολάκης 31 Ιανουαρίου 2013 - 17:17

Οι ευθύνες των ελίτ είναι αδιαμφισβήτητες αλλά η μεγάλη ευθύνη ανήκει στον αβυσσαλέα χαμηλοτάτου επιπέδου ελληνικό λαό που όπως και τότε συνεχίζει να εθελοτυφλεί και να κοροϊδεύει τον εαυτό του!
Ο ελληνικός λαός θα το ξαναπώ είναι αυτός που που έδινε την εξουσία σε αυτές τις ελίτ και συνεχίζει δημοσκοπικά να τις επιβραβεύει! Να υπενθυμίσω (ακόμη μια φορά!) ότι ο ελληνικός λαός πριν 5 χρόνια επανεξέλεξε την ΝΔ, στις εκλογές του 2007, παρά το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, ουσιαστικά αποδεχόμενος την αστεία επιχειρηματολογία Αλογοσκούφη! Ότι δηλαδή 20 και πλέον ταμεία χωρίς κεντρική εντολή και συντονισμό έπαιξαν τα αποθεματικά τους σε δομημένα ομόλογα και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί ……πήραμε τα λεφτά πίσω!!!!! Μετά από αυτό το εξαιρετικό δείγμα…..ωριμότητας, πείτε μου εσείς γιατί φταίνε οι ελίτ που μας δουλεύουν ? Αναφέρομαι στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων όχι γιατί είναι το μόνο αλλά διότι είναι τεράστιο σε μέγεθος, πρόσφατο, μπορούσε να έχει τραγικές συνέπειες για όλη την χώρα και η επιχειρηματολογία Αλογοσκούφη είναι ότι φαιδρότερο έχω ακούσει ως τώρα! Και όμως! Στην Ελλάδα έτσι …..κερδίζεις εκλογές!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Θανάσης 2 Φεβρουαρίου 2013 - 16:23

Αυτή την παπ…. έχω βαρεθεί να την ακούω!
Φανταστείτε δυο γονείς (Πασόκ-ΝΔ) που τσακώνονται συνεχώς και δίνουν σοκολάτες και πάστες στο παιδάκι τους (Ελλάδα) για να κερδίσουν την αγάπη του. Και όταν το χοντρό παιδάκι πάθει διαβήτη, ο γιατρός θα κατηγορεί το ίδιο το παιδάκι για τους κακούς γονείς του.

Και προτού μου πείτε ότι τους ηγέτες (σε αντίθεση με τους γονείς) τους διαλέγουμε, εγώ λέω ότι αυτό το παιδάκι είναι υιοθετημένο. Και η Κοινωνική Πρόνοια που το έδωσε για υιοθεσία, έρχεται τώρα να δείρει κι αυτό μαζί γιατί οι γονείς του το κάνανε διαβητικό.

Με τη λογική σας, καλώς είναι όπως είναι ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών, για αν στο κάτω-κάτω «ο ελληνικός λαός […] έδινε την εξουσία», τι να σου κάνει ο κακομοίρης ο Υπουργούλης που τον αναγκάσανε οι παλιοψηφοφόροι του να τους κάνει ρουσφέτια;

ΌΧΙ! Πρώτα έχουν την ευθύνη οι ελίτ και μετά ο λαός.

ΥΓ: Και προτού μου πείτε ότι υπήρχανε κι άλλες επιλογές, κάτι θείοι και κάτι θείες που κυκλοφορούσανε στο παρασκήνιο είτε ήτανε του ίδιου φυράματος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 2 Φεβρουαρίου 2013 - 19:36

Το παράδειγμά σας έχει ένα πρόβλημα! Αναφέρεται σε παιδάκι! Δηλαδή σε άτομο εξορισμού ανίκανο να εκτιμήσει πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις! Όταν αναφέρομαι σε λαό δεν συμπεριλαμβάνω παιδάκια ή άτομα με διανοητικά/ψυχικά προβλήματα ! Αναφέρομαι σε όλους εμάς που υποτίθεται ότι είμαστε εχέφρονες με δικαίωμα ψήφου και αποτελούμε το …..θεμέλιο της δημοκρατίας τρομάρα μας! Φυσικά και είναι παράλογο να ζητάς τα ρέστα από το παιδάκι ή από τον ψυχικά ασθενή αλλά εννοείται ότι η Πρόνοια (στην προκειμένη περίπτωση η …..Θεία!) με το δίκιο της έχει καταχεριάσει τους υπόλοιπους!
Το πόσο φταίνε οι λαοί φαίνεται από την συμπεριφορά πχ των Άγγλων στο σκάνδαλο με τις πιστωτικές του κοινοβουλίου πριν 2-3-4 δεν θυμάμαι
ακριβώς χρόνια! Υπενθυμίζω ότι μέλη του αγγλικού κοινοβουλίου είχαν ΄΄φορτώσει΄΄ τις κάρτες τους με ΄΄προσωπικά΄΄ έξοδα (μερικών εκατοντάδων λιρών μην φανταστείς τίποτα σημαντικό! Από αυτό φαίνεται επίσης ότι δεν είχαν δόλο, διότι ποιος πάει τώρα να …..κλέψει τέτοια ευτελή ποσά?)! Αποκαλύφθηκαν τα πάντα, σηκώθηκε τέτοια κατακραυγή που τους ανάγκασαν να κάνουν …..δηλώσεις επί δηλώσεων μετανοίας στην τηλεόραση, διαγράφηκαν από τα κόμματά τους, κάποιοι μπήκαν και φυλακή συνοδεία κάμερας! Σύγκρινε τώρα με την Ελλάδα όπου θα δεις και σήμερα διάφορα ……όρνια να υποστηρίζουν την …..αθωότητα Βενιζέλου! Τον ΣΚΑΙ να κάνει ρεπορτάζ
και οι ανεγκέφαλοι συμπατριώτες μας να επαναλαμβάνουν ότι ……δεν υπήρξε σκάνδαλο Βατοπεδίου διότι …..δεν ζημιώθηκε το Δημόσιο! Ότι τυχαία έπαιξαν τα ταμεία σε δομημένα ομόλογα και πάντως δεν τρέχει τίποτα αφού επιστρέψαμε τ α λεφτα! Και μην μου πεις ότι η αγγλική ελίτ τιμώρησε τους βουλευτές και όχι ο λαός ! Η αγγλική ελίτ ξέρει πολύ καλά ότι αυτά δεν περνούν στην χώρα της και πρέπει να φανεί άτεγκτη ενώ στην χώρα των ……Λωτοφάγων! Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για τον υπουργό επειδή έκανε ρουσφέτια στους οπαδούς του όπως όμως δεν υπάρχει και για τους οπαδούς του και το τελευταίο να μην το ξεχνούμε ποτέ! Όσο για τους μη κατάλληλους υπόλοιπους όταν έχεις να κάνεις με νομπελίστες καταστροφείς όπως αυτοί που μας κυβερνούν απλά πειραματίζεσαι! Το παράδειγμα της Τουρκίας που …..σχόλασε όλη την παλιά ελίτ και εμπιστεύτηκε τον
δήμαρχο Ερντογάν ήταν ένα πελώριο ρίσκο που έπιασε! Καμιά εγγύηση επιτυχίας δεν είχε! Οι Τούρκοι όμως δεν είναι ένας ψοφοδεής και αναξιοπρεπής λαός που τρέμει τον ίσκιο του και κάνει επαναστάσεις με το …..πληκτρολόγιο! Αν δεν έχεις λύση ψηφίζεις εξακολουθητικά αρνητικά μέχρι να προκύψει κάτι καλό, δεν προφασίζεσαι ότι δεν έχεις επιλογή για να αναπαράγεις την Μαφία/ΠΑΣΟΚ
και την Κόζα Νόστρα/ΝΔ αιώνια! Δηλαδή τώρα ποιος
φταίει τον συνταξιούχο που του λιανίζουν την σύνταξη, παγώνει, υπερφορολογείται και πληρώνει τα φάρμακα και τις εξετάσεις από την τσέπη του ? Ο Λοβέρδος ή ο …..Λυκουρέντζος? Αλλά αυτά είναι τα μυαλά μας αυτό και το χαΐρι μας! Η ζωή είναι σαν το σκάκι! Μπορείς να λες όσες βλακείες θέλεις, να παίζεις όσες παράλογες κινήσεις θέλεις αλλά το τίμημα δεν θα αποφύγεις να το πληρώσεις!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Θανάσης 3 Φεβρουαρίου 2013 - 10:45

Ωραία λοιπόν, αν κατάλαβα:
Αφού ΕΜΕΙΣ οι «εχέφρονες» τους ψηφίσαμε, ΕΜΕΙΣ φταίμε για ό,τι έκαναν. Συνεπώς ΔΕΝ μπορούμε να τους ζητάμε τον λόγο, αφού αν δεν μας άρεσαν ας βγάζαμε άλλους. Οπότε τώρα να το βουλώσουμε και να μην τους πολυζορίζουμε. Τα κακόμοιρα τα παληκάρια απλώς τις δικές μας εντολές εκτελούσαν.
Έπιασα κάτι λάθος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 3 Φεβρουαρίου 2013 - 18:08

Δυστυχώς υπεραπλουστεύοντας όλα λάθος τα έπιασες ! Η Δημοκρατία βασίζεται στην κρίση των πολιτών που θεωρούνται ώριμοι να αποφασίζουν για τα κοινά! Αν τους θεωρούμε ανώριμους τότε πρέπει να την καταργήσουμε και κάποιο είδος εξουσίας ΄΄πεφωτισμένων΄΄ θα πρέπει να εγκατασταθεί! Αν λοιπόν είμαστε ώριμοι και σοβαροί πολίτες προφανώς θα πρέπει να κάνουμε τις καλύτερες επιλογές! Βέβαια το ΄΄καλύτερες΄΄ είναι επίσης υπεραπλούστευση
διότι ο καθένας μπορεί να έχει διαφορετική άποψη (με ιδεολογικά, ταξικά κλπ κριτήρια). Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που είναι προφανές ότι ένα καθεστώς όχι μόνο δεν τραβάει αλλά καταστρέφει μια χώρα. Εκεί ναι, είναι ευθύνη των πολιτών να αρχίσουν να κινούνται για την αντικατάσταση ίσως και την ανατροπή της! Τον λόγο πάντα μπορείς να τον ζητάς εφόσον υπάρχουν νόμοι και εννοείται εσύ κανέναν δεν εξέλεξες για να….. πάρει το στικάκι σπίτι του! Από την άλλη είναι αστεία η δικαιολογία ότι ο …..Πάσαρης (το παρελθόν των ταγών της συγκυβέρνησης είναι πιο βεβαρημένο και από αυτό του Πάσαρη σε πολιτικό επίπεδο!) μου είπε να πάμε μια βόλτα στο δάσος και δεν θα με πειράξει και εγώ ……τον πίστεψα !
Να το πω αλλιώς, όταν ο Βενιζέλος ψηφίζει τον νόμο περί (μη) ευθύνης υπουργών για να παρανομεί αυτός και οι φίλοι του εννοείται ότι είναι ηθικά καταδικαστέος! Όταν
ο Αλογοσκούφης δηλώνει τις γελοιότητες που δήλωσε για τα ΄΄δομημένα΄΄ ομόλογα φέρει και ηθική και ποινική ευθύνη (από την ποινική τον προφυλάσσει ο νόμος/έκτρωμα Βενιζέλου!). Την πολιτική όμως ευθύνη την αξιολογείς εσύ, εγώ και οι υπόλοιποι πολίτες! Όταν επανεκλέγεις τον Αλογοσκούφη και την ΝΔ, λυπάμαι αλλά είσαι απόλυτα άξιος της μοίρας σου! Όταν όπως σκωπτικά σχολίαζαν και τα ξένα κανάλια, ξεσηκώνεσαι, γεμίζεις τις πλατείες, κατηγορείς θεούς και δαίμονες και επανεκλέγεις την ίδια κυβέρνηση (από ΠΑΣΟΚ/ΝΔ/ΛΑΟΣ πήγαμε σε ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΔημΑρ!) δεν μπορείς πράγματι να διαμαρτύρεσαι που σου κόβουν τον μισθό και παγώνεις! Την επιλογή σου την έκανες (δις!) σε πολιτικό επίπεδο άρα τι κλαίγεσαι τώρα? Δικαίως ο Κεδίκογλου θα σου πει, είχαμε διπλές εκλογές προ εξαμήνου και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κόσμος μας στηρίζει ακόμη!

ΑΜΟΡΓΟΣ 4 Φεβρουαρίου 2013 - 00:50

ΛΙΓΕΣ ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΠΡΙΝ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΣΗ.ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΩ ΟΤΙ ΑΝΑΣΚΕΥΑΖΕΤΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΦΤΑΙΕΙ Σ’ΑΥΤΟ Η ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ,ΟΥΤΕ Η ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ ΤΟΥ σ.ΑΛΕΞΗ.

Δημήτρης 1 Φεβρουαρίου 2013 - 01:04

Τα κόμματα ποτέ δε δούλευαν για την κοινωνία, πάντα προσπαθούσαν να κατέχουν το κράτος για να εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα και αυτή τη νοοτροπία εξάπλωσαν στο λαό. Διαβάστε αν θέλετε το τελευταίο βιβλίο του Κοντογιώργη. Κριτική του υπάρχει εδώ:
http://argonautis.eu/kommatokratia_kai_dynastiko_kratos.htm

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΤΖΩΡΤΖΗΣ 1 Φεβρουαρίου 2013 - 11:22

Και όμως ήταν και είναι τόσο βρώμικη η ελληνική άρχουσα τάξη που ενδεχομένως οι ξένοι να μας βάλουν σε μια σειρά, όχι επειδή μας αγαπούν. Ας μην ξεχνάμε ότι και στην περίοδο του Όθωνα κάποιοι Βαυαροί είχαν επιτελέσει αξιοθαύμαστο έργο. Σιχαίνομαι την υποτέλεια αλλά ως λαός δεν διαχειριστήκαμε όπως θα έπρεπε την ελευθερία.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Θανάσης 3 Φεβρουαρίου 2013 - 22:15

@ Μιχάλη Τσολάκη

… το απόλυτο ξέπλυμα…

συγχαρητήρια!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 4 Φεβρουαρίου 2013 - 12:32

Προφανώς έχουμε πολύ διαφορετικές αντιλήψεις περί δημοκρατίας και ευθύνης αγαπητέ Θανάση! Αν δεχτεί κανείς την άποψή σου θα πρέπει να θεωρήσει ότι η Ελλάδα είναι μια πελώρια…..στάνη από ανεύθυνα και ανεγκέφαλα πρόβατα που παρά τις καλές τους προθέσεις εξαπατώνται από την κακή (πράγματι κακή!) ελίτ ! Μόνο που δεν καταλαβαίνω τι την θέλουμε την δημοκρατία αν είναι έτσι τα πράγματα! Θα πρέπει να αναθέσουμε την εξουσία σε κάποιον με μυαλό πάνω από τον …..προβατίσιο μέσο όρο μας! Επίσης να παρατηρήσω ότι η άποψή σου είναι και πολύ βολική! Εξ΄ορισμού ανεύθυνοι, μπορούμε να βουλιάζουμε στην πολυθρόνα μας,να παίζουμε με το πληκτρολόγιό μας και να βρίζουμε τους πολιτικούς που……καταστρέφουν την χώρα! Μας γλυτώνει από το πραγματικά δύσκολο έργο του να ψάξουμε λύση αλλά και να αγωνιστούμε για αυτήν! Άσε που έτσι πάντα θα δικαιωνόμαστε αφού τα λάθη είναι για όσους προσπαθούν ενώ εμείς θα φαντάζουμε αλάνθαστοι στην ασφάλεια του καναπέ μας!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Θανάσης 4 Φεβρουαρίου 2013 - 12:52

Άρα αθώοι;

Πείτε το να συνεννοούμαστε…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 4 Φεβρουαρίου 2013 - 19:54

Η απάντησή μου είναι ξεκάθαρη, δεν φταίω εγώ αν δεν μπορείς να επιμερίσεις τις ευθύνες και δεν πρόκειται να εμπλακώ σε κοκορομαχία! Ας κρίνει ο
αναγνώστης την θέση μου!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Θανάσης 5 Φεβρουαρίου 2013 - 08:29

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι δεν θέλετε να απαντήσετε.

Μιχάλης Τσολάκης 4 Φεβρουαρίου 2013 - 12:22

ΠΡΟΣ ΑΜΟΡΓΟ
Πραγματικά δεν καταλαβαίνω ποιες απόψεις μου ανασκευάζω δεδομένου ότι ούτε κωλοτούμπα παρατηρώ ούτε θεωρώ τα δημοσκοπικά ευρήματα πρόσφατα! Η κάμψη του ΣΥΡΙΖΑ ήδη φάνηκε από τον Σεπτέμβρη/Οκτώβριο και προαναγγελόταν ως πολύ πιθανή σε σχόλιά μου αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναθεωρούσε τις τακτικές του!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 5 Φεβρουαρίου 2013 - 10:55

ΠΡΟΣ ΘΑΝΑΣΗ
Αφήνω στον κρίση του αναγνώστη, το ποιος απάντησε, τι είπε και πόσο στέκουν λογικά αυτά που υποστήριξε !

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Θανάσης 6 Φεβρουαρίου 2013 - 08:32

Η υψηλή τέχνη της υπεκφυγής…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 6 Φεβρουαρίου 2013 - 10:11

…..την οποία ασκείς ελλείψει στοιχειωδών επιχειρημάτων αλλά δυστυχώς, τα γραπτά μένουν!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μανούσος 5 Φεβρουαρίου 2013 - 16:26

Ο Μαλούχος τώρα τα κατάλαβε αυτά;
Τώρα μας βγήκε και αντισυστημικός;

Και εν τέλει για ποιές ‘επιλογές’ του Ελλ. λαού μιλάμε;
Όταν κάποιος βρίσκεται κάτω από εκβιαστικά διλήμματα συνεχώς έχει δυνατότητα επιλογής;
Καραμανλής ή τανκς (για να πιάσουμε τα πρόσφατα) ΔΝΤ ή θάνατος, ΕΟΚ και ΝΑΤΟ μας προστατεύουν από την Τουρκία και πόσα άλλα μικρότερα ή μεγαλύτερα;
Ανεργία και μετανάστευση έναντι κομματικής υποδούλωσης.
Πού είναι η παιδεία που η Εκκλησία πού η διανόηση;
Ποιοί καθοδηγούν πνευματικά την χώρα; οι Κανελλόπουλοι και Ρεπούσηδες;
Τα νέα μέσα Ραδιόφωνο σινεμά τηλεόραση είναι οδοστρωτήρες εγκεφάλων, πώς θα ξυπνήσει ο αγράμματος αγρότης που ήρθε στην Αθήνα το 1970 μέσα στην Χούντα για λίγο καλύτερη ζωή από το χωριό;
Δεν θα καταπιεί ακόμη και την πιο χοντροκομμένη προπαγάνδα;
Γιατί να μη διαφθαρώ όταν αθωώνονται Πλυτζανόπουλοι; Τί να κερδίσω με τον αγώνα και την άρνηση στην υποταγή; και με ποιά ιδεολογικά και πνευματικά όπλα να πολεμήσω; Με του ΚΚΕ του Ζαχαριάδη; Με της Εκκλησίας του Αγίου Πρεβέζης; Με του Παπαδόπουλου;
Ο οδοστρωτήρας της φραγκικής αποικιοποίησης δεν έχει αφήσει τίποτε όρθιο παρά να κατηγορούμε ο ένας τον άλλο για το αν φταίει η δεξιά ελίτ ή η αριστερή ελίτ ή χουντική ή κοκκινόμαυρη ή ο φούφουτος.
Δεν είναι σαφές ότι από την αριστερά και διαπερνώντας το κέντρο και την δεξιά ως την ΧΑχανούλα ουδείς έχει πατριωτικά αισθήματα παρά μόνο κομματικά;
Πόσοι από τους νυν κυβερνώντες ή επίδοξους έχουν επαφή με την καθημερινότητα;
Και για να το πω κι αλλιώς:
Εδώ κυβερνούν ακόμη τα κατάλοιπα της Χούντας και εμείς μιλάμε για ευθύνες του λαού;
Βορίδης, Μίχαλος, Μαρκογιαννάκης, Μπαμπινιώτης, Νταλάρα(και -ς), Ραγκούσης και άλλοι ουδέ λόγος ουδ’ αριθμός και τα παιδιά των παιδιών τους…
Κι αν σηκώσεις και την φωνή μόνο (όχι και να επαναστατήσεις!) ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ κλπ φιλανθρωπικά σωματεία σε φροντίζουν αναλόγως, ἠ σας διαφεύγει η αποκάλυψη ότι πράγματι τελικά και παρά τις διαψεύσεις έχουν όπλα για “less than lethal”.
Έχουμε την μεγαλύτερη αριθμητικά αστυνομία της Ευρώπης με αναλογία 1/150 πολίτες ενώ πχ στην Γερμανία είναι 1/250!
δεν αναρωτιέται κανείς γιατί;
Εν τέλει οι αναρχικοί φαίνεται να δικαιώνονται:
Αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τα πράγματα θα ήταν παράνομες….

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ