Gilles d’ Aymery
Έπειτα από μια συζήτηση με έναν Σέρβο συνομιλητή διεξάγαμε έρευνα σχετικά με μια αναφορά για: Καταστροφή Στοιχείων για Εγκλήματα κατά Κοσοβάρων Αλβανών που στάλθηκε στην balkanhr […], τη Βαλκανική Λίστα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και την οποία ο συνομιλητής μας είχε βρει στα Βαλκανικά Ακαδημαϊκά Νέα.
Το παρόν έγγραφο διερευνά μια πληθώρα από συσχετισμούς. Όπως είπαμε, ξεκινάμε από μια αναφορά σχετικά με την Καταστροφή των Αποδείξεων για τα εγκλήματα ενάντια στους Κοσοβάρους Αλβανούς, η οποία συμπεριλήφθηκε στη Λίστα διανομής του balkanhr το Μάιο του 2001, και ανέφερε την ιστορία –η οποία αναπαρήχθη από τα μεγάλα ΜΜΕ μέσα στον Ιούνιο– περί ενός φορτηγού ψυγείου γεμάτου πτώματα, το οποίο βγήκε από τοn Δούναβη στις Σιδερένιες Πύλες, κοντά στο Κλάδοβο της Σερβίας, στις 6 Απριλίου του 1999. Η αναφορά ήταν ανυπόγραφη. Η πηγή της, κατά το μήνυμα, ήταν το Κέντρο Ανθρωπιστικής Δικαιοσύνης, μέσω του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι. Η επόμενη λογική κίνηση ήταν να μπούμε στη σελίδα του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο Διαδίκτυο, το οποίο είναι τμήμα του The Balkan Human Rights Web Pages (Σελίδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα Βαλκάνια). Εκεί η αναφορά σε συνέδεε… πάλι με το Balkan Human Rights List (που ιδρύθηκε το 2000 από το… The Balkan Human Rights Web Pages)!
«Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι και την Ομάδα Μειονοτικών Δικαιωμάτων Ελλάδος θα ήθελαν να ευχαριστήσουν για τη χορηγία τους το Ινστιτούτο για μια Ανοιχτή Κοινωνία, τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης PHARE και Ευρωμωσαϊκό, την Αυστριακή κυβέρνηση και Ομοσπονδιακή Καγκελαρία, τον Νίκο Δήμου, το Ίδρυμα Άρτος Ζωής, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Δικαιώματα των Ρομά, το Ίδρυμα Μπέργκχοφ για την Έρευνα των Συγκρούσεων, το Ινστιτούτο Άσπεν Βερολίνου, τη Διεθνή Ομοσπονδία του Ελσίνκι, την Εταιρία Επικοινωνίας και Πολιτικών Ερευνών, την Ελληνική Γραμματεία Νέας Γενιάς και άλλους».
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Δικαιώματα των Ρομά (ERRC). Τo ERRC είναι ένας «διεθνής οργανισμός δημοσίου δικαίου που καταγράφει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ρομά και παρέχει νομική βοήθεια σε περιπτώσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Οι μεγάλοι σπόνσορες είναι: Το Ινστιτούτο για μια Ανοιχτή Κοινωνία, το Ίδρυμα Φορντ, το Ίδρυμα Τσαρλς Στιουαρτ Μοττ, το Ταμείο Ρούμπεν και Ελίσαμπεθ Ράουσιγκ, το ταμείο Αδελφοί Ροκφέλλερ και το Ταμείο Τζ. Μ. Κάπλαν.
Διεθνής ένωση για την Ελευθερία της έκφρασης (IFEX): To IFEX «γεννήθηκε το 1992, όταν πολλές από τις σημαντικότερες οργανώσεις για την ελευθερία της έκφρασης παγκοσμίως συναντήθηκαν στο Μόντρεαλ βρίσκοντας τον καλύτερο τρόπο για να προωθήσουν τους κοινούς τους στόχους». Οι οργανισμοί που υποστηρίζουν την IFEX είναι: Το Καναδικό Διεθνές Κέντρο Ανάπτυξης (Καναδάς), το Ινστιτούτο για μια Ανοιχτή Κοινωνία (ΗΠΑ), το Υπουργείο Εσωτερικών της Δανίας, το Ίδρυμα Φορντ (ΗΠΑ), το Φόρουμ Ελευθερίας (ΗΠΑ), το Ανθρωπιστικό Ινστιτούτο συνεργασίας με τις Αναπτυσσόμενες Χώρες (Hivos), (Ολλανδία), το Ίδρυμα Τζόυς Μερτζ – Γκίλμορ (ΗΠΑ), το Υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας, το Ίδρυμα Μνήμης του Ρόμπερτ ΜακΚόρμικ (ΗΠΑ), το Σουηδικό Διεθνές Αναπτυξιακό Κέντρο (Σουηδία) και ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (ΟΥΝΕΣΚΟ).
Ευρωμεσογειακό Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (EMHRN): το ΕΜΗRΝ, που ιδρύθηκε το 1997, «είναι ένα δίκτυο οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα με παρουσία σε πάνω από 20 χώρες της Ευρωμεσογειακής περιοχής». Χρηματοδότες ή σπόνσορες δεν αναφέρονται. Μεταξύ των μελών τους είναι το Human Rights Watch και η Διεθνής Αμνηστία.
Το Greek Helsinki Monitor (GHM) επίσης σχετίζεται με το Ινστιτούτο Πληροφόρησης για τον Πόλεμο και την Ειρήνη (IWPR). Το IWPR είναι «ένα ανεξάρτητο μορφωτικό Ίδρυμα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο». Το IWPR «υποστηρίζει τον εκδημοκρατισμό και την ανάπτυξη σε περιοχές κρίσης, παρέχοντας μια διεθνή βάση, επαγγελματική εκπαίδευση και οικονομική βοήθεια σε ανεξάρτητα Μέσα, ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων και άλλες δημοκρατικές φωνές». Η ιστοσελίδα του IWPR εκφράζει ευχαριστίες στα «ακόλουθα ιδιωτικά και κυβερνητικά ιδρύματα και οργανώσεις που υποστηρίζουν τις τοπικές δραστηριότητες ανάπτυξης της πληροφόρησης και των Μέσων»: Εταιρία Κάρνεγκι της Νέας Υόρκης, Υπουργείο Διεθνούς Ανάπτυξης (Ηνωμένο Βασίλειο), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γραφείο Εξωτερικών υποθέσεων, το Φόρουμ Ελευθερίας, το Ίδρυμα Φορντ, το Εθνικό Ίδρυμα για τη Δημοκρατία, Κοινοτική Χρηματοδότηση (Ηνωμένο Βασίλειο), το Ινστιτούτο για μια Ανοιχτή Κοινωνία, τον οργανισμό «Ο Τύπος Τώρα», το Ίδρυμα Σάμιουελ Ρούμπιν, το Σουηδικό Κέντρο Διεθνούς Ανάπτυξης και Συνεργασίας, το Ινστιτούτο για την Ειρήνη (ΗΠΑ) και το Ίδρυμα Ουίνστον για την Παγκόσμια Ειρήνη.
Ο Gilles d’ Aymery είναι ιδρυτής του ηλεκτρονικού περιοδικού SWANS (www.swans.com)