Αρχική » Ο Μίλερ στα Χανιά

Ο Μίλερ στα Χανιά

από Άρδην - Ρήξη

από το Άρδην τ. 35, Απρίλιος 2002

Η παραπάνω προκήρυξη δημοσιεύτηκε στα Χανιώτικα Νέα στις 23 Μαρτίου και είχε μοιραστεί στην πόλη των Χανίων την προηγούμενη. Το σημαντικό της υπόθεσης, πέρα βέβαια από το ευφυές της δημιουργίας και την πικρία που προκαλεί η αναγνώριση μιας πραγματικότητας, αποτελεί το γεγονός ότι την ίδια ημέρα επισκέπτονταν τα Χανιά, σε συνθήκες άκρας μυστικότητας (!;) ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, κ. Τόμας Μίλερ. Η επίσκεψη του αφορούσε στις μπίζνες που επιθυμεί να προωθήσει μεταξύ αμερικανικών και ντόπιων εταιρειών.

Έτσι ο κ. Μίλερ συμπληρώνει μια σειρά από δυσάρεστες εμπειρίες το τελευταίο διάστημα, οι οποίες πιθανώς να μετριάσουν την πρεμούρα με την οποία είχε εισέλθει στην εσωτερική ζωή της χώρας. Θυμίζουμε ότι κάτοικοι του Αιγάλεω απέτρεψαν την επίσκεψη του, και μάλιστα με δυναμικό τρόπο, σε σχολείο της πόλης τους αλλά και με αφορμή δενδροφύτευση που διοργάνωνε το αμερικανικό κολέγιο, με προσκεκλημένο τον κ. Μίλερ, οι δήμοι της περιοχής του Υμηπού τον χαρακτήρισαν ως ανεπιθύμητο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η μετάβαση του.

Ασφαλώς αυτό δεν μπορεί να σταματήσει έναν τόσο ικανό και «συνειδητό» διπλωμάτη, όπως ο κ. Μίλερ, να περιοδεύει και να πιέζει. Την δραστηριότητα του όμως θα αναγκαστεί να την αναπροσαρμόσει στις απαιτήσεις των καταστάσεων. Η τακτική των «ίματζ μέικερς» που έχει σκοπό την προβολή ενός φιλικού έως φιλάνθρωπου παράγοντα για την προσέγγιση των ιθαγενών δεν περνά με ευκολία. Όπως φαίνεται, τμήματα του ελληνικού λαού παρουσιάζουν δείγματα αντίστασης, έστω και εξ αντανακλάσεως.

Βεβαίως, εμφανίζονται και αντίθετες φωνές, όπως αυτή του κ. Σ. Ζούλα στην Καθημερινή, ο οποίος κινήσεις τέτοιες, όπως των δήμων της Αθήνας, τις αντιμετωπίζει με σκωπτικό τρόπο. Όμως, κ. Ζούλα, καιη, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πιστοποίηση του φιλοαμερικανισμού και της υπακοής μπορεί να στερήσει εγκυρότητα ακόμη και από ένα σοβαρό έντυπο, όπως η «Κ». Ίσως ο κ. Καππόπουλος, πρώην συντάκτης της Καθημερινής, γνωρίζει κάτι περισσότερο γι’ αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ