Του Γιώργου Ηλ. Αράπογλου από την εφημ. “Το Ποντίκι”
Γεν. Διευθυντή της Pulse RC
Οι επερχόμενες εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν μέσα σε πολιτικό και οικονομικό κλίμα πρωτόγνωρο, και δεν μπορούν να αποκλειστούν οι «εκπλήξεις». Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων (ψήφιση νέου μνημονίου, διαγραφές βουλευτών, δημιουργία νέων κομμάτων, οριστικοποίηση της μοναδικής υποψηφιότητας του Β. Βενιζέλου για την αρχηγία του κόμματός του), η «εικόνα» της πρόθεσης ψήφου προκύπτει ενδιαφέρουσα και με σημαντικές διαφοροποιήσεις από την προηγούμενη, όπως η αξιοσημείωτη μείωση των ποσοστών των «Λευκών/Αποχής», ένδειξη ότι αυξάνει η διάθεση για συμμετοχή στις εκλογές… Βέβαια, οι δημοσκοπήσεις δεν αποτελούν, ούτε επιδιώκουν πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος. Κάτω δε από τις παρούσες συνθήκες πολιτικής ρευστότητας, αυτό καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο.
Καχυποψία
Το γεγονός ότι, τους τελευταίους μήνες, σχεδόν σε κάθε νέα έρευνα καταγράφεται ένα νέο κόμμα (με αξιοσημείωτο ποσοστό, αλλά χωρίς ιστορικό προηγούμενων μετρήσεών του) επιτείνει τα παραπάνω. Παρ’ όλα αυτά, τα αποτελέσματα του ερωτήματος της «Πρόθεσης ψήφου» εξακολουθούν να αποτυπώνουν αρκετά καλά την «εικόνα» της στιγμής: απόψεις, τάσεις και διαθέσεις των ψηφοφόρων σήμερα. Αλλά, αν κάποιος (αναλυτής ή αναγνώστης) επιθυμεί να έχει καλύτερη «αίσθηση» των πολιτικών εξελίξεων, προτείνουμε να λάβει υπόψη του, συμπληρωματικά, τις απαντήσεις των άλλων, γενικότερων ερωτημάτων, όπως τα αποκαλυπτικά αποτελέσματα των υπόλοιπων ερωτημάτων της έρευνας αυτής. Οι ψηφοφόροι φαίνεται να αντιμετωπίζουν με καχυποψία και διστακτικότητα την επιλογή ποιον θα εμπιστευτούν και θα ψηφίσουν. Η απογοήτευση και η οργή για τις υπεύθυνους της σημερινής κατάστασης παραμένουν.
Δεν… «μασάνε»
Στο δίλημμα: «επιλογή καλύτερης διακυβέρνησης της χώρας» ή «“τιμωρία” των υπευθύνων για τη σημερινή κατάσταση», υπερισχύει η διάθεση για το δεύτερο – ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων των δύο «μεγάλων» (;) κομμάτων! Η πλειοψηφία των πολιτών αμφισβητεί ότι το «κούρεμα» ομολόγων και χρέους, το επονομαζόμενο PSI, θα λειτουργήσει θετικά για τη χώρα ή για τους ίδιους!
Η οικονομική κατάσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας (88%) των Ελλήνων έχει επιδεινωθεί την τελευταία διετία και αυτό θα επηρεάσει τους περισσότερους από αυτούς (73%) στο τι θα ψηφίσουν. Δηλαδή, η επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης θα επηρεάσει τους 2 στους 3 ψηφοφόρους (64%) στο τι θα επιλέξουν την ημέρα των εκλογών! Όποια κόμματα δεν αντιληφθούν το τι αναζητούν οι ψηφοφόροι, όποια συνεχίσουν την – ανάλογη του παρελθόντος – ρητορική, νοοτροπία και τακτική, κινδυνεύουν να βρεθούν μπροστά σε εκπλήξεις τη βραδιά των εκλογών.
Η κατανομή των εδρών στη νέα Βουλή, αν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα της έρευνας επί της κάλπης, δίνει στα δύο μεγάλα κόμματα μόλις 155 βουλευτές. Τα κόμματα αριστερά του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν 102 και η «λοιπή Δεξιά» 43. Ποιος θα κυβερνήσει με ποιον;
Η διάθεση του ελληνικού λαού να τιμωρήσει τους υπευθύνους για την οικονομική καταστροφή της χώρας και του ελληνικού λαού φαίνεται να είναι προτεραιότητα των ψηφοφόρων. Η παράδοση της «αρνητικής» ψήφου συνεχίζεται, αλλά τώρα αφορά πολλούς…
Το ΠΑΣΟΚ, με πρωτοφανώς χαμηλή συσπείρωση (25%), φαίνεται κυριολεκτικά να λεηλατείται από τα κόμματα της ευρύτερης Αριστεράς, προς τα οποία χάνει το 28% της εκλογικής του δύναμης του 2009. Στα αξιοσημείωτα η παρ’ ολίγον… ισομερής διαρροή προς τη Ν.Δ. και τον… Καμμένο!
Η Ν.Δ. χάνει προς τα άλλα «μαγαζιά» της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς 14% της δύναμής της του 2009, συνεπώς χάνει την αυτοδυναμία κυρίως εξ αυτών των διαρροών. Παρά ταύτα την ενοχλούν κυρίως οι διαρροές (8%) προς το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η φτώχεια φέρνει γκρίνια και η ιδεολογική ήττα… πανικό
Στατιστικό Σφάλμα: Το δειγματοληπτικό σφάλμα, με διάστημα βεβαιότητας 95%, κυμαίνεται εντός του
διαστήματος +/- 2,8%.
Σημειώσεις
1. Εκτίμηση πρόθεσης ψήφου με αναγωγή
Η αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου, δηλαδή η αφαίρεσή της από την «εκτίμηση πρόθεσης ψήφου» (ή η κατανομή της σε όλα τα κόμματα), ώστε να προκύψει «εκλογικό» αποτέλεσμα, είναι μια διαδικασία που αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα από την εταιρεία μας όσον αφορά την επαλήθευσή της στις εκλογές. Για αυτόν τον λόγο προτιμάμε την παρουσίαση της απλής «εκτίμησης πρόθεσης ψήφου» (με όλες τις απαντήσεις: λευκό, αποχή, αναποφάσιστος, δεν απαντώ κ.λπ.). Παρουσιάζουμε «εκτίμηση πρόθεσης ψήφου με αναγωγή», εφόσον μας ζητηθεί και όταν πλησιάζουμε σε εκλογές, ως αφορμή δημοσιογραφικού σχολιασμού, αλλά και διότι μόνο με «εκλογικά ποσοστά» μπορούμε να έχουμε «εκτίμηση κατανομής εδρών». Χρησιμοποιούμε την απλή (και συνήθη) αναγωγή (αφαίρεση των ποσοστών της αδιευκρίνιστης ψήφου και επανυπολογισμός των υπόλοιπων ποσοστών που ισοδυναμεί με την κατανομή της αδιευκρίνιστης ψήφου σε όλα τα κόμματα, αναλογικά με το ποσοστό τους) για ενδεικτικούς και μόνο λόγους. Σε καμία περίπτωση, αυτή δεν αποτελεί πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος.
2. Άλλα κόμματα
Σύμφωνα και με τους κώδικες δεοντολογίας, σε ένα ερώτημα πρόθεσης ψήφου συμπεριλαμβάνονται υποχρεωτικά τα κόμματα που έχουν εκλεγεί και αντιπροσωπεύονται στη Βουλή (και στην Ευρωβουλή). Η εταιρεία μας ρωτά και καταγράφει όποιο κόμμα και αν αναφέρει ο ερωτώμενος πολίτης. Ακόμα και αν απαντήσει «άλλο κόμμα» ερωτάται εκ νέου σε ποιο κόμμα αναφέρεται.
Συνήθως όμως, οι περισσότεροι δεν διευκρινίζουν ποιο άλλο κόμμα θα επέλεγαν. Το υψηλότερο ποσοστό συγκεντρώνουν απαντήσεις όπως «κάποιο άλλο», «κάποιο νέο», «οποιοδήποτε άλλο»… Πάντως, για όσα κόμματα καταγράφονται, εφαρμόζουμε συνήθως τον ακόλουθο κανόνα: όταν ένα κόμμα προσεγγίσει ή ξεπεράσει ποσοστό 1% στις «ελεύθερες» απαντήσεις, τότε εμφανίζεται σαν χωριστή εγγραφή.