Αρχική » Ο Ομπάμα δοκιμάζει το νερό του συριακού Ρουβίκωνα

Ο Ομπάμα δοκιμάζει το νερό του συριακού Ρουβίκωνα

από admin

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οι Αμερικάνοι σκέφτονται πολύ σοβαρά αυτό που μέχρι χθες ήταν αδιανόητο: Μια χερσαία επέμβαση στη Συρία

Του MK Μπαντρακουμάρ* από τη Ρήξη φ. 96 που κυκλοφορεί
Για πρώτη φορά στη διάρκεια των δύο ετών της συριακής σύγκρουσης, οι ΗΠΑ αναφέρθηκαν στην ιερή αγελάδα της «χερσαίας επέμβασης». Ο υπουργός Εξωτερικών Τζόν Κέρι ομολόγησε ότι το αμερικάνικο κογκρέσο θα πρέπει να εγκρίνει τη χρήση των αμερικανικών χερσαίων στρατευμάτων, παρ’ όλο που η κυβέρνηση Ομπάμα μπορεί να μην προτίθεται να προσφύγει σε μια τέτοια κίνηση.
Πρόκειται για ένα σημείο καμπής στο ταχέως αναπτυσσόμενο σενάριο της αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. Τη σχετική αναφορά έκανε  με ιδιαίτερη οξύτητα σε μια ακρόαση του κογκρέσου ο Κέρι, την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, με τον υπουργό Άμυνας Τσακ Χέιγκελ και τον στρατηγό Μάρτιν Ντέμπσεϊ, διοικητή του αμερικάνικου ΓΕΕΘΑ, να κάθονται δίπλα του.
Η προσεκτική χρήση των λέξεων από τον Κέρι καταδεικνύει ότι η ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων στη Συρία λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη από τον Λευκό Οίκο: «Δεν θέλω να αποκλείσω από το τραπέζι μια επιλογή που μπορεί να υιοθετήσει ή όχι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να διαφυλάξει τη χώρα μας», είπε ο Κέρι.
Έπειτα συνέχισε, για να προσθέσει ότι ο πρόεδρος Ομπάμα μπορεί να εξασκήσει μια τέτοια επιλογή του να αναπτύξει χερσαία στρατεύματα στη Συρία, αν υπάρχει μια ενδεχόμενη απειλή να πέσουν στα χέρια εξτρεμιστών  χημικά όπλα. Όπως το έθεσε,
«Στην περίπτωση που η Συρία καταρρεύσει, για παράδειγμα, ή στην περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος να πέσουν στα χέρια της (θυγατρικής της Αλ Κάιντα) Αλ-Νούσρα χημικά όπλα, ή σε οποιονδήποτε άλλον, είναι σαφώς προς το συμφέρον των συμμάχων και όλων μας –των Βρετανών, των Γάλλων και των υπολοίπων– να μην επιτρέψουμε να καταλήξουν αυτά τα όπλα μαζικής καταστροφής στα χέρια χειρότερων στοιχείων»
Παρά το γεγονός ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας διατηρεί πενιχρή υποστήριξη μεταξύ της αμερικανικής κοινής γνώμης, και παρά τις μικρές εστίες αντίστασης στο καπιτώλιο, είναι μάλλον δεδομένο ότι το κογκρέσο θα υποστηρίξει τη στρατιωτική δράση των ΗΠΑ εναντίον της Συρίας.
Δύο κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι, ο εκπρόσωπος Τύπου Τζον Μπόνερ και ο ηγέτης της πλειοψηφίας Έρικ Κάντορ έχουν ήδη εκφράσει την υποστήριξή τους στην απόφαση του Ομπάμα να χτυπήσει τη Συρία. Ο Μπόνερ δήλωσε στους ρεπόρτερ:
«Μόνον οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα και τις δυνάμεις να σταματήσουν τον Άσαντ και να προειδοποιήσουν άλλους ανά τον πλανήτη ότι αυτού του τύπου η συμπεριφορά δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή. Πιστεύω ότι οι συνάδελφοί μου θα υποστηρίξουν αυτήν την έκκληση για δράση».
Υπήρχαν διαρροές από την προηγούμενη εβδομάδα ότι το μυαλό του Ομπάμα δουλεύει σατανικά, και ότι ήδη σκεφτόταν το αδιανόητο* δηλαδή την αποστολή χερσαίων αμερικανικών στρατευμάτων σ’ έναν ακόμα πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Έτσι, η πρόταση της κυβέρνησής του προς το αμερικανικό κογκρέσο φέρει τον τίτλο Αδειοδότηση για τη Χρήση Στρατιωτικής Δύναμης, και επιτρέπει στον πρόεδρο να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις «όπως θεωρεί αναγκαίο και απαραίτητο… προκειμένου να:
(1) αποτρέψει ή να αποθαρρύνει τη χρήση ή τη διάδοση (συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς τρομοκρατικών ομάδων ή άλλων κρατικών ή μη κρατικών παραγόντων)  στο εσωτερικό, προς ή από τη Συρία, όπλων μαζικής καταστροφής, συμπεριλαμβανομένων των χημικών ή βιολογικών όπλων, ή μερών ή υλικών που χρησιμοποιούνται σε τέτοια όπλα, ή
(2) προστατέψει τις ΗΠΑ, τους συμμάχους και τους εταίρους τους ενάντια σε μια ενδεχόμενη απειλή που τίθεται από τέτοια όπλα. [ ]
Σίγουρα, οι περιφερειακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ –ειδικότερα η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και το Ισραήλ– αισθάνονταν τρομερά αποκαρδιωμένοι που ο Ομπάμα θα προσέφευγε στην «περιορισμένη δράση» που επανειλημμένα υποσχέθηκε ενάντια στο συριακό καθεστώς, μια κίνηση που όχι μόνο θα άφηνε ανέγγιχτη την τροπή του εμφυλίου πολέμου, αλλά θα αποτύχαινε να γείρει τη στρατιωτική ισορροπία προς όφελος των ανταρτών. Ο χειρότερος φόβος αυτών των συμμάχων ήταν ότι το συριακό καθεστώς θα επιβίωνε ενός μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων και ο πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ θα έβγαινε νικητής, έχοντας επιβιώσει μιας αμερικανικής επίθεσης.
Ένα άλλο βασικό στοιχείο κριτικής εναντίον της «περιορισμένης δράσης» είναι ότι δεν θα επιλύσει τίποτα και οι ΗΠΑ θα εμφανιστούν ως μια αναποτελεσματική και αδέξια υπερδύναμη, πράγμα το οποίο θα περιόριζε σημαντικά τη δυνατότητά τους να επηρεάσουν τη μελλοντική πορεία του εμφυλίου πολέμου, ή να παίξουν αποφασιστικό ρόλο στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής. Έτσι, έχουν εκφραστεί επιφυλάξεις και φόβοι ότι το Ιράν μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτο, εάν η θέση των ΗΠΑ αποδυναμωθεί σε αυτή την κρίσιμη καμπή.
Κυρίως, η εισήγηση του Πενταγώνου προς τον Λευκό Οίκο ήταν ότι υπάρχει υψηλό ρίσκο για τις ΗΠΑ να επέμβουν στη Συρία, έχοντας το ένα χέρι δεμένο πίσω στην πλάτη. Το στρατιωτικό δόγμα των ΗΠΑ ευνοεί συστηματικά τη μέγιστη χρήση της ισχύος προκειμένου να επιτευχθεί υπεροχή έναντι του εχθρού.
Ένα μεγάλο εμπόδιο που έχει θέσει ο Ντέμπσεϊ είναι σε σχέση με το οικονομικό κόστος μιας ολοκληρωμένης στρατιωτικής επέμβασης. Είναι αυτονόητο ότι οι πλούσιοι πετρελαιάδες σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Κόλπο, για τα καθεστώτα των οποίων στο κάτω κάτω της γραφής το ζήτημα είναι πάνω απ’ όλα μια πάλη ζωής και θανάτου, θα προσφερθούν να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής επιβάρυνσης. []
Ένα σύνολο παραγόντων έχουν ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς του Ομπάμα. Θεωρούνταν δεδομένο ότι ο Ομπάμα δεν θα διάβαινε τον Ρουβίκωνα αναπτύσσοντας χερσαία στρατεύματα στη Συρία υπό οποιαδήποτε περίσταση. Ως και άνθρωποι με βαρύτητα λόγου, που επηρεάζουν την κοινή γνώμη, όπως ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν, ανατρίχιασε ακόμα και στο άκουσμα της πρότασης περί «χερσαίας επέμβασης».
Αλλά τα προσεκτικά σχόλια του Κέρι την Τρίτη, δείχνουν πέραν πάσης υποψίας ότι αυτό μπορεί να αλλάζει δραματικά. Θεωρητικά, ο Ομπάμα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κριτική ότι είναι αδύναμος, ότι είναι αναποφάσιστος, ότι προτιμάει να κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο και πάει λέγοντας. Μπορεί να μην ήταν αυτή η προεδρική κληρονομιά που ο Ομπάμα αναζητούσε μετά από δυο θητείες στην εξουσία, όταν ξεκινούσε από το Σικάγο για να αναλάβει τον Λευκό Οίκο. Και, όμως, αυτή επιβάλλεται από φίλους και συμμάχους –και την πίεση των περιστάσεων. Δεν μπορεί όμως να ξεφύγει από τις ευθύνες του. Είναι, δίχως αμφιβολία, σε τελευταία ανάλυση, δική του επιλογή, εάν και όποτε παρθεί, και ως τέτοια θα καταγραφεί στα βιβλία της ιστορίας.

*Ο πρέσβης MK Μπαντρακουμάρ υπηρέτησε ως διπλωμάτης για λογαριασμό της Ινδίας, πάνω από 29 χρόνια, σε θέσεις όπως εκείνη του πρέσβη στο Ουζμπεκιστάν (1995-1998) και στην Τουρκία ( 1998-2001).

ΣΧΕΤΙΚΑ

12 ΣΧΟΛΙΑ

Μιχάλης Τσολάκης 9 Σεπτεμβρίου 2013 - 12:30

Θα πέσω από τα σύννεφα αν αυτό γίνει ! Οι Αμερικανοί ξέρουν ότι οι απέναντι, δηλαδή Ρωσία/Κίνα και οι πελάτες τους ΙΡΑΝ,Συρία θα πάνε μέχρι τέλους για νλόγους που έχω ήδη επισημάνει ! Είναι έτοιμοι μεσούσης της κρίσης, χωρίς συμμάχους να εμπλακούν σε ένα γιγάντιο μέτωπο από την Ινδία ως την Μεσόγειο και με εχθρούς που αενάως θα εξοπλιζονται, εκπαιδεύονται, ενημερώνονται από τις αντίπαλες δυνάμεις ? Πολύ ακραίο μου φαίνεται!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
George 9 Σεπτεμβρίου 2013 - 14:24

Αν οι Ρωσοι ηθελαν πραγματικα να στηριξουν θα ειχαν στηλει ηδη τα S300 και πολλα αλλα. Αυτα που πουλανε οι Ρωσοι ειναι φουμαρα και μεταξοτες κορδελες…παραμυθια για χαζα παιδια. Αν ειναι να γινεις Συρια τη να τον κανεις τετοιο συμμαχο?
Εγω αναρωτιεμαι πως θα ηταν σημερα τα πραγματα αν ο Ασαντ ειχε καταλαβει απο πολλα χρονια πριν οτι οι Ρωσοι δεν ειναι αξιοπιστοι και ειχε διαλεξει απο την αρχη συμμαχια με τους Αμερικανους αντι για τους Ρωσους. Ισως να μην ειχαν συμβει ολα αυτα. Ισως ο λαος της Συριας να ηταν πολυ καλητερα τωρα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 9 Σεπτεμβρίου 2013 - 18:38

Νομίζω ότι κάποιοι έχετε τεράστιο πρόβλημα να αντιληφθείτε τι πραγματικά συμβαίνει ! Αν είναι όπως τα λες (που δεν είναι !) τα πράγματα, προς τι όλος αυτός ο δισταγμός που έκανε την επέμβαση, ολίγων ημερών βομβαρδισμούς στόχων και μετά …..τριήμερο σφοδρό βομβαρδισμό !!! Σε λίγο υποψιάζομαι ότι ο Ομπάμα θα δώσει μια…..χαδιάρική μπατσίτσα στον Άσαντ και θα…… του κουνήσει το δάκτυλο για τιμωρία ! Αν δεν υπήρχε η σινοιρωσσική αντίδραση ο Άσαντ δεν θα υπήρχε προ πολλού ! Εκτός και αν πιστεύεις ότι οι ΗΠΑ …..τρέμουν τον στρατό του ! Με τριών ημερών βομβαρδισμούς (ο πολύ πιο αδύναμος Καντάφι χρειάστηκε μήνες για καμφθεί!) ούτε γρατζουνιά δεν θα του προκαλέσουν και οι οποιες απώλειές του θα αναπληρωθούν σε χρόνο μηδέν απο τους συμμάχους του ! Ο Άσαντ ήδη κέρδισε αυτόν τον πόλεμο ! Οι ΗΠΑ θα πρέπει να ξαναπροσπαθήσουν !

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
George 9 Σεπτεμβρίου 2013 - 20:34

Χα χα χα… Αγαπητε Μιχαλη θα πρεπει να βλεπουμε τα πραγματα με το καθαρο βλεμα του πολεμιστη και οχι οπως θελει η ψυχη μας που απελπισμενη ψαχνει να να πιστεψει σε ενα συμμαχο εστω και ψευτικο.
Η πραγματικοτητα ειναι οτι οι Ρωσοι και οι Αμερικανοι εχουν ξαναμοιρασει τον κοσμο. Οποιος παει να φυγει απο το ενα μαντρι και να μπει στο αλλο ..την τρωει απο τον τσοπανι κατακουτελα… Οταν οι Ρωσοι θελουν να αντιμετοπισουν μια απειλη δεν δρουν ετσι οπως στη Συρια αλλα δρουν οπως στην Τσετσενια η’ στη Γεωργια. η’ οπως στην Ουκρανια (βλεπε την πρωην προεδρο τους που ειναι στη φυλακη) . Το οτι εχει τραβηξει ο πολεμος τοσο καιρο εχει να κανει με τις πωλησεις οπλων!!! Οι Ρωσοι εχουν πουλησει ενα σωρο οπλα δευτερης κατηγοριας στον Ασαντ ( βεβαια οπλα της προκοπης οπως τα S300 δεν εδωσαν!!) Οταν οι Ρωσοι δουν οτι αλλα λεφτα δεν εχει τοτε θα κανουν τις τσιρημονιες τους θα πουνε τα σουξουμουξου τους αλλα στο τελος θα αφησουν τους Αμερικανους να παρουν το προβατο τους πισω! Αν δεν κρατουσε ο πολεμος δυο χρονια και οι Ρωσοι δεν πουλαγαν παραμυθια περι υποστηριξης τοτε κανενας δεν θα αγοραζε τα οπλικα τους συστηματα! Βεβαια ετσι κερδιζουν και οι Αμερικανικες βιομηχανιες οπλων γιατι και αυτοι πουλανε για να αντιμετοπιστει ο ”κακος Ασαντ” και οι Ρωσοι. Ειναι ενα κτηνωδες θεατρο που το παιζουν για τα λεφτα.
Παρεπιπτοντως: με το που θα ξεκινησει η επιθεση οι Ρωσοι παλι θα βγαλουν κερδος καθως θα εκτιναχθει η τιμη του πετρελαιου.
Αν ακομα εχεις αμφιβολιες πες μου σε παρακαλω γιατι δυο χρονια τωρα οι Ρωσοι δεν εχουν δωσει στον Ασαντ τα S300.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 10 Σεπτεμβρίου 2013 - 11:12

Αυτά που γράφεις απλά εκφυλίζουν την γεωπολιτική σε …..γύφτικο παζάρι ! Ακριβώς επειδή μοίρασαν τον κόσμο και δεν τον χάρισαν για αυτό και η αντίδραση ! Μέσα σε λίγους μήνες καθάρισαν τον πόλεμο για τον Άσαντ με την βοήθεια των υπολοίπων ενδιαφερομένων κάτι που μάλλον δεν υπέπεσε στην αντίληψή σου ! Όπως μάλλον τυφλωμένος από την φθίνουσα αμερικανική δύναμη δεν πρόσεξες ότι ο κόσμος ήδη δεν είναι μονοπολικός ! Τείνει δε να οδηγείται σε όλο και μεγαλύτερη μείωση της αμερικανικής ισχύος ! Η Ρωσία φυσικά καθαρίζει όπως στην Τσετσενία, αλλά όπου την παίρνει ! Είπαμε είναι μεγάλη δύναμη και εκ νέου ανερχόμενη αλλά και οι ΗΠΑ δεν είναι…..Κατάρ ! Στην Μ.Ανατολή τώρα το πάνω χέρι το έχουν οι ΗΠΑ. Απλά,στην συγκεκριμένη περίπτωση έχασαν ! Αλαζονεία, έλλειψη καθαρού στόχου, υποτίμηση των αντιπάλων, όλα έφταιξαν αλλά το παιγνίδι τελείωσε !
Το ερώτημα που θέτεις για τους S300 είναι απλά αστείο ! Δεν ξέρω γιατί δεν τους έδωσαν, ίσως γιατί κάνουν την δουλειά τους επί της ουσίας και δεν χρειάζονται περιττές προκλήσεις ! Εσύ έχεις κάτι να πεις για την πορεία του πολέμου μετά την εντατικοποίηση της ρωσικής ανάμιξης ? Κάτι μήπως για την σκληρή τιμωρία που έγινε…..επιδρομές κατά περιορισμένων στόχων, μετά ……τριήμερο σφοδρών βομβαρδισμών και τώρα λένε τον Άσαντ έλα μωρέ δώσε τα χημικά και….κάνε ότι θέλεις ? Ακόμη και τα όποια χτυπήματα γίνοιυν,αν γίνουν, για να μην ξεφτυλιστεί ο εντελώς εκτεθειμένος Ομπάμα θα γίνουν και άνευ σημασίας θα είναι όπως και προαναγγέλλονται !

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
George 10 Σεπτεμβρίου 2013 - 16:27

Αγαπητε Μιχαλη, Η γεωπολιτικη είναι κατι πολύ χειροτερο από γυφτικο παζαρι….
Εχεις μπερδεψει τη Ρωσια με το Ιραν. Τον πολεμο δεν τον καθαρισε η Ρωσια υπερ του Ασαντ αλλα το Ιραν και η Χεζπολαχ. Το Ιραν είναι αυτό που πιεζει τη Ρωσια να βοηθησει. Και το Ιραν είναι αυτό που απ’ότι φαινεται είναι πολύ σκληρο καρυδι για να σπασει.
Εγω το ξερω ότι ο κοσμος δεν είναι μονοπολικος. Αλλα θα πρεπει να μαθεις και εσυ ότι ποτε δεν ηταν. Υπαρχουν σφαιρες επιρροης οι οποιες είναι καθορισμενες και συμφωνημενες. Και είναι αφρων οποιος νομιζει ότι από τη στιγμη που ο Ρωσος εχει αποδεχθει ότι ανηκεις στην Αμερικανικη σφαιρα επιροης θα προσπαθησει πραγματικα να σε βοηθησει (αυτό σχετικα με την Ελλαδα).
Εισαι λαθος όταν λες ότι η Αμερικη είναι μια φθινουσα δυναμη. Από πού το εβγαλες αυτό το συμπερασμα παλι?… Μονο αν εβλεπες τα καινουργια οπλα που ετοιμαζουν θα αλλαζες αποψη αρδην! Οσο για την οικονομια ριξε μονο μια ματια στο ΑΕΠ της Αμερικης και σ’αυτό της Ρωσιας και θα καταλαβεις την κατασταση. Και αν προθεσεις και το ΑΕΠ της ΕΕ θα σε πιασει ιλιγγος. .. Τα πραγματα δεν είναι τοσο ευκολα οσο θελεις να τα βλεπεις… Όπως τα βλεπω εγω ( ενας ασχετος) η Αμερικη χρειαζεται λιγο χρονο και λιγες νικες ακομα για να κυριαρχησει παγκοσμια! Εδώ ισως εχουμε αντιδρασεις από τους αλλους αλλα αμφιβαλλω αν θα μπορεσουν να αλλαξουν κατι.
Τα S300 δεν είναι κατι αστειο όπως λες. Γιατι το ότι ο Ασαντ είναι εκτεθειμενος σε μια πιθανη Αμερικανικη επιθεση’ τον κανει να μην καθαριζει την κατασταση αμεσος , φοβουμενος ότι αν οι Αμερικανοι δουν ότι οι ανταρτες δεν εχουν καμια ελπιδα τοτε θα επεμβουν. Όπως εκαναν και στη Λυβυη. Και αναγκαζεται να παιζει το ποντικι με τη γατα με κοστος χιλλιαδες αθωες ζωες.
Το καλο σε αυτή τη κατασταση είναι ότι οι Ρωσοι εχουν μπλεξει αυτή τη φορα. Και δεν μπορουν να παρατησουν ετσι ευκολα τον Ασαντ και να φυγουν αφου εχουν παρει τα λεφτα, κατα την προσφιλη τους τακτικη. Καθως η Συρια (αν και στην Αμερικανικη σφαιρα επιρροης) βρισκεται κοντα στο μαλακο υπογαστριο της Ρωσιας και σιγουρα θα γινει πολύ επικινδυνη αν κυριαρχηθει από φανατικα μουσουλμανικα στοιχεια και ιδιαιτερα από την Αλκαιντα η οποια ελεγχεται από τους Αμερικανους. Αρα οι Ρωσοι κοιταζουν το δικο τους και μονο συμφερον και σε οποιαδηποτε περιπτωση επιδιωκουν πρωτα τη συνεννοηση με τους Αμερικανους . Αν δεν ηταν ετσι αλλα όπως νομιζεις οι Ρωσοι θα ειχαν καθαρισει τους ανταρτες στη Συρια από το πρωτο μηνα.
Ας συμφωνησουμε ομως στο ότι οι Ρωσοι δεν είναι αξιοπιστοι συμμαχοι για οσους είναι εκτος της σφαιρας επιρροης τους αλλα απλα τωρα βοηθανε τον Ασαντ μονο και μονο επειδη κινδυνευουν οι ιδιοι. Αλλα και αυτή η υποστηριξη είναι νωχελικη και απροθυμη.

Μιχάλης Τσολάκης 10 Σεπτεμβρίου 2013 - 22:40

Ενώ στην τελευταία παράγραφο γράφεις λογικά τα όσα προηγούνται δεν νομίζω ότι στέκουν ! Το ΙΡΑΝ σταμάτησε την Δύση ? Αν η Ρωσία δεν το μπορεί όπως ισχυρίζεσαι το μπορεί το ΙΡΑΝ ? Μόνο ως …..ανέκδοτο μπορώ να το δεχτώ ! Το ΙΡΑΝ είναι άριστος τοπικός αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην συγκεκριμένη ιστορία αλλά χωρίς την σινορωσική υποστήριξη απλά θα …..καθαριστεί σαν αυγό ως μια λίγο μεγαλύτερη Συρία ! Είναι η ισχύς των άλλων μεγάλων δυνάμεων που επιτρέπει στο ΙΡΑΝ να δράσει όπως δρα και ο φόβος των Δυτικών ότι αν εξαπολύσουν μεγάλη χερσαία επίθεση θα μπλέξουν με τους γίγαντες πίσω του ! Δεν αμφιβάλω για την ικανότητα του ΙΡΑΝ και των ηγετών του αλλά αν δεχτούν απομονωμένοι επίθεση από ΗΠΑ θα γίνουν γης μαδιάμ ! Να σου υπενθυμίσω μόνο ότι και το ΙΡΑΝ για τον εαυτό του πολεμάει και όχι για τα ωραία …..γαλάζια μάτια του Άσαντ ! Όλοι αυτό δεν κάνουν ? Γιατί οι Ρώσοι να είναι εξαίρεση ? Οι ΗΠΑ πολεμούν για την …..Αλ Νούσρα ? Την ….Δημοκρατία ? Τον…..Συριακό λαό ? Εννοείται ότι ο Ρώσος δεν θα βγει από την σφαίρα επιρροής του εύκολα ειδικά αυτήν την εποχή που ακόμη υπάρχει αμερικανική υπεροπλία και σίγουρα όχι για γελοίους όπως οι …..Έλληνες και κάτι τύποι σαν τον Σαρρή ή τον ΑΝΑΝαστασιάδη ! Αλλά φαίνεται ότι όταν θεωρούν ότι τους παίρνει και μπορούν να βασιστούν σε αξιόπιστους συμμάχους που εννοούν αυτά που λένε πχ Άσαντ, ΙΡΑΝ κλπ, πού ευχαρίστως χώνουν την μύτη τους ! Η Ρωσία έχει δώσει όπλα,χρήματα,σίγουρα πληροφορίες,μπάτσες στην Τουρκία, βέτο στο Σ.Ασφαλείας (ως τώρα θα είχαμε κλείσει με το Συριακό σε διαφορετική περίπτωση!) και με την κίνηση ματ μόλις απέτρεψε όπως φαίνεται ακόμη και τα περιορισμένα κτυπήματα που σχεδίαζαν οι ΗΠΑ ! Και εσύ ακόμη ασχολείσαι με τους…..πυραύλους ! Λες να έχει παράπονο ο Άσαντ που του καθάρισαν το παιγνίδι? Λες να τους κρατήσει μούτρα ? Από την άλλη προφανώς θέλουν να τον έχουν εξαρτημένο (αυτή δεν είναι πάντα και η πολιτική των ΗΠΑ και όλων των μεγάλων δυνάμεων ?) και προφανώς χρησιμοποιούν την μέγιστη οικονομία δυνάμεων στην επίτευξη των στόχων τους ! Αν δεχτούν ακάλυπτοι επίθεση από τις ΗΠΑ με ή χωρίς τους S300 είναι τελειωμένοι οι Σύριοι ! Η σινορωσική ασπίδα είναι η προστασία τους ! Τώρα τα γραφόμενά σου για την πολικότητα του κόσμου νομίζω ότι περιγράφουν άλλες εποχές ! Υπήρξε μονοπολικός κόσμος μεταξύ 1990 και ως τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας ! Οι ΗΠΑ, διέθεταν απίστευτες δυνατότητες απέναντι σε καθημαγμένους αντιπάλους. Σήμερα αν παρακολουθήσεις την εξέλιξη των ΑΕΠ, των αμυντικών δαπανών,της ικανότητας προβολής ισχύος θα δεις ότι ο κόσμος άλλαξε ! Οι ΗΠΑ είναι σίγουρα η πιο ισχυρή δύναμη αλλά η άνοδος της Κίνας είναι ραγδαία, η Ρωσία ταχέως αναπτυσσόμενη και πλήθος άλλων δυνάμεων χωρών όπως η Βραζιλία, η Ινδονησία κα θα δυσκολέψουν πολύ τον πλανητικό έλεγχο του …..μπαρμπα Σαμ ! Αυτός είναι και ο λόγος που οι ΗΠΑ βιάζονται να παγιώσουν κάποιο πλεονέκτημα στην Μ.Ανατολή (σε 20 χρόνια θα είναι απλά αδύνατο !) αλλά αυτό το ξέρουν και οι άλλοι που δεν σκοπεύουν να γίνουν …..Ιαπωνίες ! Ο συνδυασμός Κίνας/Ρωσίας με τοπικό αντιπρόσωπο το ΙΡΑΝ είναι πολύ δύσκολος ακόμη και για τις ΗΠΑ ! Για αυτό και όλος αυτός ο δισταγμός και οι υπαναχωρήσεις !

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 10 Σεπτεμβρίου 2013 - 22:45

ΥΓ Πάντως και εδώ όταν είχαμε έναν ηγέτη που το έλεγε η καρδιά του, τον αθάνατο Τάσσο Παπαδόπουλο η Ρωσία τον στήριξε ! Το λέω γιατί πολλοί βγάλατε γρήγορα συμπεράσματα με τους δύο προδότες ΑΝΑΝαστασιάδη και Σαρρή λες και
ήταν …..βλάκας ο Πούτιν για να σέρνεται πίσω από τα νούμερα !

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
George 11 Σεπτεμβρίου 2013 - 12:09

Αν ηταν τα πραγματα ετσι οπως τα λες αγαπητε Μιχαλη και η Ρωσια ειχε τριξει τα δοντια απο την αρχη στους Αμερικανους τοτε ο πολεμος θα ειχε τελειωσει απο τον πρωτο μηνα υπερ του Ασαντ. Ουτε η Αμερικη θα επεμενε τοσο να φαει τα μουτρα της ουτε θα ειχαν σκοτωθει τοσες εκατονταδες χιλλιαδες αθωων.
Οσο για τον Αναστασιαδη και τον Σαρρη ουτε και εγω τους συμπαθω αλλα ως Ελληνας δεν μπορω να μην δω οτι δεχθηκαν τον Κυπριο υπουργο εξωτερικων στη Μοσχα μονο και μονο για να τον ξεφτυλισουν! Αρα και για να ξεφτυλισουν και Κυπρο και Ελλαδα. Παιζοντας σε απολυτη συμπνοια το παιχνιδι των Γερμανων! Βεβαια ειναι πολλοι στην Ελλαδα που πιστευουν πως η Ρωσια ειναι φυσικος μας συμμαχος. Ακομα και οταν ο ιδιος ο Μεντβεντεφ τους λεει στα μουτρα οτι δεν προκειται να μαλωσει με την Ευρωπαικη Ενωση για χαρη της Κυπρου.
Ειδαμε και την πρωτοβουλια του Πουτιν για ψηφισμα των Ορθοδοξων κατα των διωγμων εναντιον των Χριστιανων στη Συρια…Οπου πισω ειχε η αχλαδα την ουρα καθως προσπαθησαν να επιβαλουν ως προκαθημενο τον Μητροπολιτη Αμερικης της Ρωσικης Εκκλησιας Τυχωνα μολονοτι δεν αναγνωριζεται απο το πατριαρχειο το οποιο εκπροσωπειται στην Αμερικη απο τον Αρχιεπισκοπο Βορειου και Νοτιου Αμερικης Δημητριο – Ο τυχων εφερε παρατυπως και το διασημα που φορουν οι αρχηγοι αυτοκεφαλων Εκκλησιων….Και φυσικα και πολυ καλα οι δικοι μας δεν δεχθηκαν να το συνυπογραψουν.
Αστα λοιπον για τη Ρωσια…πολυ ωραιο το παραμυθακι αλλα δε σε παιρνει!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
George 11 Σεπτεμβρίου 2013 - 16:49

Η δικη μου εντυπωση είναι ότι οι Ρωσοι ενεπλακησαν στην Συρια όχι από την αρχη αλλα πολύ αργοτερα, όταν ειδαν ότι οι ανταρτες είναι επι το πλειστον φανατικοι και αρα θα ηταν κινδυνος και για την ιδια τη Ρωσια. Αν συμφωνεις παντως με τη τελευταια παραγραφο που εγραψα τοτε συμφωνουμε στο ποιο βασικο.
Τωρα σχετικα με τον μονοπολικο η’ διπολικο κοσμο και τα λοιπα…αυτος είναι ενας αγωνας δρομου και θα ηταν ριψοκινδυνο να προβλεψουμε από τωρα τον τελικο νικητη. Εχε υποψιν σου όμως ότι και Αμερικανοι τρεχουν!
Σχετικα με τον Αναστασιαδη εγραψα προηγουμενος ένα σχολιο το οποιο δεν το βλεπω να αναρτηθηκε. Ισως να αναρτηθει αργοτερα. Θελω όμως να προσθεσω μια απορια μου… Από την ιδρυση του Ελληνικου κρατους εως τωρα είναι προφανης η εξαρτηση που εχουν καταφερει να επιβαλουν τα δυτικα κεντρα στην Ελλαδα και ιδιαιτερα στον Ελληνικο πολιτικο κοσμο. Η ερωτηση μου είναι γιατι οι καλοι Ρωσοι…που μας αγαπανε και τοσο πολύ… δεν προσπαθησαν τοσα χρονια να βοηθησουν την Ελλαδα να ξεφυγει από αυτά τα δυχτια που εχει μπλεξει? Δεν εχουν μηπως μυστικες υπηρεσιες ικανες?…η’ μηπως δεν εχουν τη δυνατοτητα να υποστηριξουν καποιους αξιολογους Ελληνες πολιτκους?… Μηπως απλως δεν ενδιαφερονται?…
Οι Αμερικανοι υποστηριξαν τον ‘’κακο Αναστασιαδη’’ , οι φιλοι μας οι Ρωσοι γιατι δεν υποστηριξαν τον ‘’καλο Λιληκα’’ ? ?!
Μηπως δεν είναι και τοσο φιλοι??…Μηπως βολευονται και αυτοι από αυτή την κατασταση?…
Οι Ρωσοι συμπεριφερθηκαν ασχημα στον Κυπριο υπουργο Σαρρη επαναλαμβανοντας τα ιδια που ελεγε η Μερκελ. Κατηγοροντας τον για ανικανοτητα και ότι ηταν και απροετοιμαστος. Δεν μας ειπαν όμως οι προετοιμασμενοι Ρωσοι’ τι προτειναν αυτοι στον Σαρρη και στον Αναστασιαδη. Μηπως τιποτα?.. Μηπως του προτειναν κατι και δεν το δεχθηκε? …Τι?…Γιατι δεν μας το λενε και εμας.?… Η πραγματικοτητα είναι ότι απλως δεν προτειναν τιποτα, του εκλεισαν την πορτα στα μουτρα αφου πρωτα προσπαθησαν να τον ξεφτυλισουν διεθνως!
Τωρα βεβαια ο ‘’εξυπνος’’ Πουτιν ζηταει από τον ‘’νουμερο’’ Αναστασιαδη βασεις στην Κυπρο. …αφου πρωτα τους κρεμασε οικονομικα και χωρις παλι να ξεκαθαριζει τι εγγυησεις μπορει να δωσει για την ασφαλεια της Κυπρου. Ε δε μας λεει και αν εχει αλλα εξυπνα παιδια η μανα του!?…

ΥΓ και ας μη νομιζει κανενας ότι ειμαι υπερ του Αναστασιαδη. Τα αισθηματα μου είναι γνωστα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 11 Σεπτεμβρίου 2013 - 19:39

Η απάντηση είναι απλή, όταν έχεις το σθένος και την βούληση να προασπίζεσαι τα συμφέροντά σου βρίσκεις και συμμάχους ! Την Ρωσία την επικαλεστήκαμε το 1963, το 1987 άτυπα και ο Τάσσος Παπαδόπουλος πρόσφατα και κερδίσαμε ! Όχι επειδή είναι …..΄΄καλή΄΄ (εσύ χρησιμοποιείς αυτήν την ορολογία !) αλλά επειδή είχε αντίθετα συμφέροντα με αυτούς που πήγαν να μας την φέρουν ! Αλλά ελεύθερον είναι μόνο το εύψυχον όπως λέει και το γνωστό έμβλημα των ενόπλων δυνάμεων μας !
Εννοείται ότι δεν προβλέπεται ο νικητής του αγώνα δρόμου της πλανητικής κυριαρχίας ! Εσύ νομίζω ότι περιέγραψες το παιγνίδι ως …..τελειωμένο πιο πάνω !
Οι Ρώσοι ούτε καλοί είναι, ούτε μας αγαπάνε ! Τα συμφέροντά τους κοιτάνε μόνο και η χρησιμότητά τους εξαντλείται στο ότι αυτά τα συμφέροντα συχνά είναι αντίθετα από εκείνα των επικυριάρχων μας ! Άρα με σωστή εκμετάλλευσή τους μπορούν να δημιουργηθούν προυποθέσεις επιτυχούς διπλωματικής δραστηριότητας για την Ελλάδα . Να μην ξεχνάμε ότι η χώρα γεωπολιτικά ανήκει στην σφαίρα επιρροής των ισχυρών θαλασσίων δυνάμεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ΄΄παίξει΄΄ διπλωματικά όποτε απαιτείται, για να προωθήσει τα συμφέροντά της ! Παραδείγματα και μάλιστα επιτυχή ανέφερα νωρίτερα !
Τα περί Σαρρή και ΑΝΑΝαστασιάδη δεν θα τα σχολιάσω καν ! Δύο κοινοί προδότες και υπονομευτές που οι ακόμη πιο άφρονες από εμάς Κύπριοι εξέλεξαν, είχαν ήδη στήσει όλο το παιγνίδι και εσένα σου φταίει ο …..Πούτιν που τους μάλωσε ! Που δεν έκαναν …..προτάσεις στα …..λαμόγια ! Διότι προφανώς ο άνθρωπος που παρέδωσε πριν λίγα χρόνια την πατρίδα του στους Τούρκους και τώρα στους Γερμανούς θα τα…..προωθούσε ! Καλύτερα να έδειχναν τις προτάσεις τους σε κανέναν τμηματάρχη της CIA ! Πιο πολυ νόημα θα είχε ! Άλλωστε δεν νομίζω ότι οι Ρώσοι μπορούσαν πια να κάνουν κάτι αφού οι ίδιοι οι Κύπριοι άνοιξαν όχι την Κερκόπορτα αλλά γκρέμισαν ολοσχερώς τα τείχη για να μπει ο εχθρός ! Και εννοείται ότι προσπάθησαν να εξευτελίσουν τον…..εγκάθετο όπως έκαναν πρόσφατα με τον άλλο πρακτορίσκο τον Σαμαρά ! Όφειλαν να κάνουν κάτι άλλο ? Και εννοείται ότι πάντα θα ζητούν από την πλευρά τους,αντιλαμβανόμενοι ότι όπου …..φουκαράς και ξεφτίλας και η μοίρα του ! Το ίδιο δεν κάνουν οι Τούρκοι? Το ίδιο δεν κάνει η Τρόικα ?
Αλλά δεν βλέπω να σχολίασες καθόλου την περιφανή Κυπριακή νίκη με τις ρωσικές πλάτες στο σχέδιο Ανάν ? Μήπως θα έπρεπε να σε προβληματίσει λίγο ? Και βέβαια όπως έγραψα και πιο πάνω και άλλες φορές επωφεληθήκαμε από την Ρωσία στην πράξη και νωρίτερα ! Όχι επειδή η Ρωσία είναι….καλή βέβαια!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
George 12 Σεπτεμβρίου 2013 - 22:03

. Συγνωμη αλλα εμενα δεν με καληπτει αυτη η απαντηση. Οι Κυπριοι ζητουσαν μονο ενα δανειο (οχι χαρισμα) 5 δις. Αν ηθελαν οι Ρωσοι μπορουσαν να πουν δημοσια την προταση τους και αν ο Αναστασιαδης ειχε τα κοτσια ας μην τη δεχοταν. Εσυ νομιζεις δηλαδη οτι αν οι Κυπριοι πολιτες ηξεραν οτι εχουν μια δημοσια καλη προταση απο τους Ρωσους θα μπορουσε ο Αναστασιαδης να την αρνηθει??!! Η πραγματικοτητα ειναι οτι η τωρινη κατασταση βολευει τους Ρωσους. Γιατι ουτε δανειο θα δωσουν, ουτε εγγυησεις ασφαλειας και εχουν και πιθανοτητες να αποκτησουν και βασεις στο νησι. Και ολα αυτα χωρις να μαλωσουν και με τους Ευρωπαιους. Το συμφερον των Ρωσων (οπως και των αλλων) ειναι να ειμαστε χαλια, να εχουμε προβληματα για να μπορουνε να εκμεταλευονται καταστασεις. Κανουν ακριβως το ιδιο με τους δυτικους και αναλογη θα πρεπει να ειναι και η αντιμετοπιση.
Με τον Τασο Παπαδοπουλο τι ηθελες να κανουν? Να αφησουν τη Κυπρο να χασει την κυριαρχια της και αρα να χασουν και καθε πιθανοτητα για βασεις στο νησι?
Οσο για το αν εγω προβλεψα νικητη στον αγωνα της πλανητικης κυριαρχιας…θα σου πω να ξαναδιασεις το κειμενο.

ΥΓ Δες την ιστορια και θα καταλαβεις οτι ειχαμε και συγκρουσεις συμφεροντων με τους Ρωσους.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ