Αρχική » Η Τουρκία διεισδύει στη Λιβύη

Η Τουρκία διεισδύει στη Λιβύη

από admin

της Ζέζας Ζήκου
Αναδημοσίευση από την Κυριακάτικη Καθημερινή (04/09)

Εχει αρχίσει μία διαδικασία αναδιατάξεως επιρροών και ισχύος στο αραβικό τόξο που αναπτύσσεται νοτίως και ανατολικώς της Ευρώπης. Χώρες με πολυετή εμπλοκή στις υποθέσεις της περιοχής ήταν αναμενόμενο να δραστηριοποιούνταν. Αυτό ακριβώς συνέβη στη Λιβύη, καθώς τον κύριο ρόλο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία. Σε ένα ισλαμικό κόσμο που αλλάζει γρήγορα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ζυγιάζει τρόπους για την καλύτερη συνδιαλλαγή με πρώην φίλους και τωρινούς εχθρούς για να βρεθεί στο πλευρό των νικητών.

Από τη στιγμή που έγινε σαφές ότι το παιχνίδι είχε κριθεί στη Λιβύη, η Αγκυρα κλιμάκωσε την όξυνση στις σχέσεις της με το καθεστώς Καντάφι. Ο Ερντογάν αμέσως αναγνώρισε το Προσωρινό Εθνικό Συμβούλιο, προκειμένου να μη μείνει εκτός νυμφώνος. Να σημειωθεί πως όταν ξέσπαγε η λιβυκή εξέγερση, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίον ο Λίβυος ηγέτης είχε απονείμει αυτοπροσώπως το «Βραβείο Καντάφι για την Ειρήνη», εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος απέναντι σε κάθε επέμβαση του ΝΑΤΟ. Είναι προφανές, όμως, ότι εγκαίρως αντιλήφθηκε ότι είχε ποντάρει στο λάθος άλογο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη να ξεπαγώσουν τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Λιβύης και τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της στρατιωτικής δράσης του ΝΑΤΟ μέχρις ότου συντριβούν τα τελευταία υπολείμματα του παλιού καθεστώτος. Πόσο αποτελεσματική, για τα τουρκικά συμφέροντα, θα αποδειχθεί η στροφή 180 μοιρών θα φανεί στο προσεχές μέλλον. Με συνολικές συμβάσεις 15 δισ. δολαρίων στη Λιβύη, οι τουρκικές εταιρείες κινδυνεύουν να χάσουν πολλά…

Ηδη πριν από ένα μήνα η τουρκική κυβέρνηση έθεσε υπό τον έλεγχό της τη λιβυκή τράπεζα A&T Bank, μόλις αναγνωρίστηκε στη Βεγγάζη το αντιπολιτευόμενο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης. Συγκεκριμένα, το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων και Αποταμιεύσεων της Τουρκίας δήλωσε πως ανέλαβε προσωρινά τον έλεγχο της προαναφερθείσης τραπέζης, η οποία ανήκει κατά 62,37% στον Μουαμάρ Καντάφι. Η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της Α&Τ Βank, η οποία προηγουμένως είχε την επωνυμία Arab-Turkish Bank, έρχεται ως εφαρμογή των προϋποθέσεων του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το καθεστώς της Λιβύης.

Η ιστορία του πιστωτικού ιδρύματος ξεκινά πριν από τριάντα χρόνια, όταν η τότε Arab-Turkish Bank ιδρύθηκε με σκοπό να διευκολύνει το εμπόριο της Τουρκίας, ως επί το πλείστον με τη Λιβύη. Τα περιουσιακά της στοιχεία ανέρχονται σε 1,4 δισ. λίρες Τουρκίας (862,7 εκατ. δολ.). Η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της νυν Α&Τ Bank σηματοδότησε τη σταδιακή μεταστροφή της Τουρκίας από μία αφοσιωμένη σύμμαχο του στρατηγού Καντάφι στις αρχές του εμφυλίου πολέμου τον Φεβρουάριο σε μία ξεκάθαρη υποστηρίκτρια των πολεμίων του.

Διόλου τυχαία ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, έσπευσε στις αρχές Ιουλίου να επισκεφθεί τη Βεγγάζη με μεγάλη αντιπροσωπεία 100 κυβερνητικών αξιωματούχων και επιχειρηματιών. Η επίσκεψη εκείνη ήταν η απάντηση στην επείγουσα έκκληση του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου να του παράσχει η Αγκυρα οικονομική στήριξη για έργα υποδομής και για την ανοικοδόμηση της Λιβύης. Ο κ. Νταβούτογλου, όπως μετέδωσε τότε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anatolia, υποσχέθηκε 100 εκατ. δολ. σε ρευστό και 100 εκατ. δολ. σε έργα για τη Λιβύη, ενώ είχε αρχικά κάνει λόγο μόνο για 100 εκατομμύρια δολάρια. «Οι απαιτήσεις των ανθρώπων για μεταρρύθμιση πρέπει να ικανοποιηθούν, και ο Μουαμάρ Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει, χωρίς να διχοτομηθεί η Λιβύη», τόνισε, εν κατακλείδι, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Αυτά…

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ