Αρχική » E. Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι νέοι δισεκατομμυριούχοι φίλοι του από τον χώρο της τεχνολογίας

E. Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι νέοι δισεκατομμυριούχοι φίλοι του από τον χώρο της τεχνολογίας

από Άρδην - Ρήξη

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΤΡΑΜΠ (5/6) – Ορισμένοι επιχειρηματίες νεοφυών επιχειρήσεων εγκαταλείπουν το Δημοκρατικό Κόμμα, αποδοκιμάζοντας την προοδευτική στάση του και τη μεταναστευτική του πολιτική, για να υποστηρίξουν τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο.

Της Laure Mandevill, Ειδικής ανταποκρἰτριας στη Νέα Υόρκη

Le Figaro

Τα άρθρα της Laure Mandeville, παρότι διάκεινται λιγότερο ή περισσότερο ευνοϊκά απέναντι στον Τραμπ –επί παραδείγματι, δεν μιλούν καθόλου για τις καταδίκες του–, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, προπαντός για το ελληνικό κοινό. Πράγματι, δίνουν μια εικόνα του φαινομένου Τραμπ, την οποία αγνοούμε, όπως η σχέση του με ορισμένες εταιρείες της Σίλικον Βάλεϋ, καθώς και τις κοινωνικές και ιδεολογικές του ρίζες κ.λπ. Γι’ αυτό κρίναμε ότι ήταν εξαιρετικά χρήσιμη η μετάφρασή τους. ΑΡΔΗΝ-ΡΗΞΗ

Ο πρώτος που έκανε το βήμα ήταν ο Πήτερ Τιλ, το 2016. Την ώρα που ολόκληρη η αμερικανική πνευματική, πολιτική, πολιτιστική και τεχνολογική ελίτ συμμαχούσε εναντίον του Νεοϋορκέζου δισεκατομμυριούχου των ακινήτων και της εξέγερσής του επικεφαλής των ξεχασμένων επαρχιών, αυτό το πανέξυπνο νεαρό αφεντικό μιας «τίγρης» της Silicon Valley, συνιδρυτής του PayPal και άλλων τεχνολογικών επιχειρήσεων, ανακοίνωσε ξαφνικά ότι θα υποστηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρική κούρσα εναντίον της Χίλαρι Κλίντον.

Πραγματικός κεραυνός εν αιθρία στον ομόφωνο πολιτικό ουρανό της τεχνολογίας, ο νεαρός επιχειρηματίας, γεμάτος ορμή και φωτεινά μάτια, εμφανίστηκε ακόμη και στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, στο Κλίβελαντ του Οχάιο, για να εξηγήσει ότι ήρθε η ώρα να εκλεγεί ένας οικοδόμος που θα «ανοικοδομήσει την Αμερική».

«Από τη Silicon Valley, όπου έχει σημειωθεί τόση πρόοδος και έχουν γίνει τόσες πολλές ανακαλύψεις, είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς σε ποιο σημείο η Αμερική έχασε τον δρόμο της», ξεκίνησε ο Τιλ, σημειώνοντας ότι, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από αυτόν τον πνεύμονα απίστευτου πλούτου, «αν περάσεις τη γέφυρα του Όκλαντ, δεν θα δεις την ίδια ευημερία». «Οι μισθοί είναι στάσιμοι, η υγεία και η εκπαίδευση γίνονται όλο και πιο ακριβές. Η οικονομία μας είναι διαλυμένη, η κυβέρνησή μας είναι διαλυμένη… δεν είναι το όνειρο που είχαμε κάποτε», πρόσθεσε ο δισεκατομμυριούχος, υποστηρίζοντας ότι, το 1968, «ολόκληρη η Αμερική ήταν υψηλής τεχνολογίας» και ότι ο Νιλ Άρμστρονγκ γεννήθηκε στο Οχάιο, τη βαθιά καρδιά της αποβιομηχανοποιημένης πλέον μεσοδυτικής Αμερικής.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα λόγια του φάνηκε να φέρνουν την «valley» αντιμέτωπη με τις κοινωνικές της ευθύνες, δείχνοντας εμμέσως να συμμερίζεται την άποψη του Καλιφορνέζου διανοούμενου Τζόελ Κότκιν ότι η πολιτική της «ποικιλομορφίας και της ενσωμάτωσης» που αγκάλιασε η τεχνολογία ήταν απλώς ένα φύλλο συκής που την απελευθέρωνε από τη διερεύνηση των οικονομικών ανισοτήτων. Επικρίνοντας, όπως και ο Τραμπ, τους «ηλίθιους πολέμους» στους οποίους έχει εμπλακεί η χώρα, καθώς και τους «τεχνητούς πολιτιστικούς πολέμους που μας αποσπούν την προσοχή από το κεντρικό ζήτημα της οικονομικής παρακμής», ο Πήτερ Τιλ δήλωσε επίσης ότι είναι «περήφανος που είναι ομοφυλόφιλος και Ρεπουμπλικανός», αλλά «πάνω απ’ όλα που είναι Αμερικανός», και κάλεσε τους συμπατριώτες του να σταματήσουν να εστιάζουν στις «τουαλέτες φύλου». «Ποιος νοιάζεται;», φώναξε υπό τα έντονα χειροκροτήματα του ακροατηρίου.


Ο Τιλ είχε περάσει στο πλευρό του «κακού»

Εκείνη την εποχή, αυτή η απομάκρυνση από τα όρια του δόγματος των Woke προκάλεσε καταιγισμό οργισμένων αντιδράσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Οι Ροβεσπιέροι και τα κοινωνικά δίκτυα της μαχητικής αριστεράς ζήτησαν να τιμωρηθεί η PayPal με την εγκατάλειψη αυτού του τρόπου πληρωμής. Ο Τιλ είχε πάρει το μέρος του «κακού». Έπρεπε να τιμωρηθεί.

Αλλά οκτώ χρόνια μετά, με τον Ντόναλντ Τραμπ να κάνει μια θεαματική πολιτική επιστροφή που θα μπορούσε να τον εκτοξεύσει ξανά στον Λευκό Οίκο, έχει ανοίξει ένα κενό στη μέχρι τώρα μαζική υποστήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος από τα μεγάλα αφεντικά της τεχνολογίας. Δεν πρόκειται ακόμη για αιμορραγία, αλλά μια αυξανόμενη ομάδα βασικών στελεχών της Silicon Valley έχει αποφασίσει να συσπειρωθεί πίσω από τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο. Ανάμεσά τους, το αφεντικό της Tesla, ο Έλον Μασκ, ένα είδος τεχνολογικού Τραμπ που σπάει επίσης όλους τους κώδικες, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να δωρίζει 45 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα σε ένα Super PAC υπέρ του Τραμπ, το «America PAC». Ο λογαριασμός του στο Χ αναμεταδίδει πλέον καθημερινά θέματα του τύπου «Make America great again», όπως η απερίφραστη κριτική του για τη συμμετοχή τρανσέξουαλ ανδρών σε αγώνες γυναικών.

Ο Πήτερ Τιλ, διευθύνων σύμβουλος της Palantir Technologies Inc.

Το «PAC America» έχει επίσης λάβει υποστήριξη από διάφορους συνεργάτες του Μασκ, όπως ο επενδυτής Joe Lonsdale και οι εταίροι του επενδυτικού ταμείου Sequoia Capital Shaun Maguire και Doug Leone. Οι επενδυτές Marc Andreessen και Ben Horowitz της εταιρείας VC Andreessen Horowitz, καθώς και ο David Sacks, επικεφαλής της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Craft Ventures, βρίσκονται επίσης στην εμπροσθοφυλακή των «αποστατών». Τον Ιούνιο, ο Σακς διοργάνωσε στο σπίτι του, στο Σαν Φρανσίσκο, ένα πάρτι συγκέντρωσης χρημάτων για την εκστρατεία των Ρεπουμπλικανών, με τιμώμενους καλεσμένους τον Τραμπ και τον Βανς. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, περίπου 80 αφεντικά της τεχνολογίας συνέρρευσαν εκεί για να απολαύσουν πίτες με καβούρια, συγκεντρώνοντας 12 εκατομμύρια δολάρια σε μια βραδιά.

Η ανεπιφύλακτη υπόσχεση του Τραμπ για υποστήριξη των τομέων των κρυπτονομισμάτων και της τεχνητής νοημοσύνης εξηγεί σε μεγάλο βαθμό αυτή την εκστρατεία συγκέντρωσης. Ο Μαρκ Άντρεσεν μίλησε για «στροφή 180 μοιρών» σε σχέση με τη «βίαιη επίθεση» της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία επιχείρησε να επιβάλει ρυθμίσεις τον τομέα. Στη συνάντηση του Ιουνίου, ο JD Vance, ο οποίος βρισκόταν σε γνώριμο έδαφος, καθώς είχε εισέλθει στον κόσμο των επιχειρηματικών κεφαλαίων της Silicon Valley χάρη στην υποστήριξη του Πήτερ Τιλ (για τον οποίο εργάστηκε πριν δημιουργήσει τη δική του εταιρεία), επιβεβαίωσε ότι μια νέα ρεπουμπλικανική προεδρία θα χαλάρωνε τους κανονισμούς για τα κρυπτονομίσματα και θα έδινε την πλήρη υποστήριξή της στην ανάπτυξη της καινοτομίας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Αντιστροφή της προοπτικής

Η πλατφόρμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος επιβεβαιώνει αυτές τις κατευθύνσεις, δηλώνοντας ότι «οι Ρεπουμπλικανοί θα πρωτοστατήσουν στο οικονομικό μεγαλείο αναλαμβάνοντας την παγκόσμια πρωτοπορία στις αναδυόμενες βιομηχανίες». Πολλοί σχολιαστές ανησυχούν γι’ αυτή τη λευκή επιταγή που δίνεται σε έναν τομέα του οποίου οι ραγδαίες εξελίξεις εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια και το μέλλον της σχέσης μας με τις μηχανές. Θεωρούν ότι πρόκειται για ένα κυνικό παιχνίδι της τεχνολογικής βιομηχανίας, που είναι έτοιμη να «πληρώσει για να παίξει».

Ο Επενδυτής Ben Horowitz

Αλλά ενώ αυτό το κορπορατιστικό στοιχείο βαραίνει πολύ, όπως και οι φοροελαφρύνσεις που υποσχέθηκε ο Τραμπ, η πολιτική μετακίνηση ενός τμήματος της τεχνολογίας προς τον ταραχώδη Ντόναλντ αντανακλά μια πολύ βαθύτερη αντιστροφή της προοπτικής, υποστηρίζει ο συντηρητικός αρθρογράφος Ross Douthat στους New York Times. Για τον ίδιο, μια «δεξιά τεχνολογία» αποκρυσταλλώνεται στη Silicon Valley, όπου οι συνέπειες των ακραίων πολιτικών της καλιφορνέζικης αριστεράς αναγκάζουν τους επιχειρηματίες να επανεκτιμήσουν τις επιλογές τους.


Στο στόχαστρό τους: οι μεταναστευτικές πολιτικές των Δημοκρατικών που έχουν τροφοδοτήσει τη μη βιώσιμη παράνομη μετανάστευση και τα προβλήματα ασφάλειας στις πόλεις. Μιλώντας στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, οκτώ χρόνια μετά τον Πήτερ Τιλ, ο Ντέιβιντ Σακς απηύθυνε ένα καταστροφικό κατηγορώ για την ομάδα Μπάιντεν. «Στο Σαν Φρανσίσκο, οι Δημοκρατικοί μετέτρεψαν την όμορφη πόλη μας σε βάλτο γεμάτο εγκληματικότητα, καταυλισμούς αστέγων και ναρκωτικά… Υπό την ηγεσία της τσαρίνας των συνόρων Κάμαλα Χάρις, άφησαν εκατομμύρια λαθρομετανάστες να εισβάλουν στη χώρα μας», κατήγγειλε.

Ο επενδυτής Marc Andreessen

Το Δημοκρατικό Κόμμα «αποκλείει τους μετριοπαθείς», εξήγησε ο Ντέιβιντ Μάρκους στον λογαριασμό του στο X, ένας άλλος επιχειρηματίας της Silicon Valley που βοήθησε να συγκεντρωθούν 100 εκατομμύρια δολάρια για τους Δημοκρατικούς μετά το 2017, αλλά τώρα τάσσεται στο πλευρό του Τραμπ. Ισχυριζόμενος ότι οδηγείται από «απόλυτη απογοήτευση», καταγγέλλει την ολοκληρωτική ρήξη της αριστεράς, με το «αξιοκρατικό σύστημα αξιών» που έκανε την τεχνολογία μια επιτυχία που κόβει την ανάσα – επικρίνοντας την επίδραση μιας «ακραίας ατζέντας για την ποικιλομορφία, την ισότητα και την ενσωμάτωση» και την επιθυμία να «αποκλειστεί κάθε έννοια επιτυχίας».

Ένα αισιόδοξο και νικηφόρο πνεύμα

Σχετικά με τη μετανάστευση, «τα αφεντικά της τεχνολογίας ανησυχούν επειδή θέλουν μια νόμιμη διαδικασία που να τους επιτρέπει να φέρνουν ταλέντα από το εξωτερικό. Η παράνομη μετανάστευση προκαλεί κρίση σε ολόκληρο το σύστημα», εξηγεί η Μόνικα Κρόουλι, η οποία ήταν βοηθός υπουργός Οικονομικών για τις δημόσιες υποθέσεις κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ.

Επισημαίνει επίσης τις εξαιρετικά αυστηρές περιβαλλοντικές πολιτικές του Σαν Φρανσίσκο, οι οποίες τιμωρούν τις επιχειρήσεις και τις οικογένειες, προκαλώντας μαζική φυγή προς άλλες πιο συντηρητικές πολιτείες, όπως το Τέξας και η Φλόριντα. Όπως και ο Ντέιβιντ Μάρκους, η Μόνικα Κρόουλι αναφέρεται «στην ακραία στροφή του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο έχει γίνει σχεδόν μαρξιστικό». «Πολλά στελέχη στη Silicon Valley έχουν αγκαλιάσει τον γουοκισμό, αλλά οι ηγέτες που βρίσκονται στην κορυφή βλέπουν πόσο καταστροφικός είναι», σημειώνει.

David Sacks, επικεφαλής της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Craft Ventures.

Το πνεύμα των αφεντικών της τεχνολογίας, εξ ορισμού αισιόδοξο και κατακτητικό, θα αποθαρρυνόταν από τη βαθιά απαξιωτική προσέγγιση του αμερικανικού σχεδίου που έχει προκύψει στην Αριστερά, όπου όλη η αμερικανική περιπέτεια περιγράφεται πλέον ως ένα μοχθηρό και ρατσιστικό σχέδιο. Η προσωπικότητα του Τραμπ, η οποία απορρίπτει αυτή τη στάση ενοχής και υποστηρίζει την «επιστροφή στην κοινή λογική», τους φαίνεται πιο θετική, παρά τους κακούς του τρόπους.

Το σχετικό μήνυμα του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, όταν τηλεφώνησε στον υποψήφιο για να εκφράσει τον «θαυμασμό» του για την αντίδρασή του ως «σκληρού άνδρα» μετά την επίθεση εναντίον του, «κάτι λέει», σημειώνει η Μόνικα Κρόουλι. Ο Ζούκερμπεργκ, του οποίου η εταιρεία Meta είχε ζητήσει να αποβληθεί ο Τραμπ από το Facebook και το Instagram το 2021, ανακοίνωσε ότι δεν θα υποστηρίξει κανέναν στις εκλογές. «Αυτό είναι κάτι τεράστιο», λέει η ίδια.

Ένα προσκλητήριο για τη Silicon Valley

Οι τίγρεις της τεχνολογίας βλέπουν ότι «ο δυτικός πολιτισμός έχει πέσει σε έναν τέλμα απογοήτευσης και ότι η διέξοδος είναι να απορρίψουμε τον woke προοδευτισμό, ο οποίος προβάλλει ως ένα είδος μεταχριστιανικής εκκλησίας της ύστερης σύγχρονης απελπισίας», λέει ο Ross Douthat. Ο συντηρητικός αρθρογράφος είναι πεπεισμένος ότι ο διορισμός στο προεδρικό ψηφοδέλτιο του JD Vance, ενός πρώην καπιταλιστή επιχειρηματικών κεφαλαίων από την Καλιφόρνια, αντιπροσωπεύει ένα κάλεσμα προς την αντι-woke Σίλικον Βάλεϊ να προσφέρει νέες ελίτ για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο έχει γίνει «ένα πλατύ κίνημα βάσης που στερείται οδυνηρά ικανοτήτων στην κορυφή».

Για τον Douthat, η μεταχριστιανική πλευρά του Τραμπ, ο οποίος δεν αντιπροσωπεύει πραγματικά την εικόνα του κοινωνικού συντηρητισμού των ευαγγελικών ψηφοφόρων του, τον διευκολύνει να συνδεθεί με την τεχνολογία, η οποία είναι πολύ φιλελεύθερη στα ήθη της. «Οι Ρεπουμπλικανοί προσφέρουν ένα είδος φαουστικού συμβολαίου στους φιλόδοξους αντι-γουόκ ψηφοφόρους: να συμφιλιωθούν με τους ευαγγελιστές και σε αντάλλαγμα να αποκτήσουν επιρροή σε έναν συνασπισμό που στερείται δεξιοτήτων».

Προχωρώντας την υπόθεσή του ένα βήμα παραπέρα, ο Douthat υποθέτει ακόμη ότι υπάρχει μια «φιλοσοφική» σύγκλιση μεταξύ συντηρητικών και τεχνολόγων «σχετικά με τη φύση του Σύμπαντος», ένα είδος «κοινής πίστης σε μια κοσμική τάξη». Αυτή η σύγκλιση μεταξύ των θρησκευτικών παρορμήσεων και των τεχνολογικών φιλοδοξιών δεν είναι κάτι καινούργιο στην Αμερική, επιμένει, αναφερόμενος στον ρεϊγκανισμό των δεκαετιών του 1970 και 1980, «ο οποίος ήταν επίσης, με τον τρόπο του, μια συμμαχία Καλιφορνέζων επιχειρηματιών και ευαγγελικών χριστιανών».

Δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί. Όπως σημειώνει η Μόνικα Κρόουλι, «μεγάλο μέρος του τεχνολογικού τομέα συνεχίζει τη μάχη του εναντίον του Τραμπ». «Στην πραγματικότητα γινόμαστε μάρτυρες της έναρξης ενός εμφυλίου πολέμου στη Silicon Valley», πιστεύει η ίδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

GR 17 Αυγούστου 2024 - 18:49

«Δεξιά τεχνολογία»!
Τι μας λένε; Αυτά μας τα ‘παν και άλλοι, πολύ πιο παλιά, εξίσου «μεταχριστιανοί» με τον Τράμπακα, τον Ίλον Μασκ και την παρέα αεροπώληδων από την Valley. Βλέπε «Προλεταριακή επιστήμη» και τα λοιπά.
Έρχονται δεύτεροι
Ανορθολογισμοί του π@στοκιαρατά.
Είμαστε σε εποχή στην οποία οι δεισιδαιμονίες με προέλευση άμεσα θρησκευτική έχουν σαφώς υποχωρήσει.
Προελαύνουν οι άλλες.

Υπάρχει πιο μεγάλη οπισθοδρομικότητα, ανορθολογισμός και δεισιδαιμονία από το να πιστεύεις ότι είναι εφικτό να κυριαρχήσεις επί της πραγματικής φύσης, και ταυτόχρονα να συναινείς να γίνεις δούλος μιας «δεύτερης φύσης», η οποία είναι δική σου επινόηση, δικό σου κατασκεύασμα;

Το παλιό έχει πεθάνει, το καινούργιο μάς έχει γίνει πρόβλημα
https://crisis-critique.blogspot.com/2024/01/blog-post_13.html

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
GR 17 Αυγούστου 2024 - 18:50

Οι πραγματικές επιστημονικές καινοτομίες δεν επινοούνται, δεν επιλέγονται, ούτε αποφασίζονται. Προκύπτουν από μια καλύτερη κατανόηση της αντικειμενικής «φύσης των πραγμάτων» χάρις στην εγγενή λογικότητα του ανθρώπινου νου, η οποία είναι «ομόλογη» με τη λογικότητα του φυσικού κόσμου.
Οι τεχνολογικές καινοτομίες έχουν μια ουσιώδη διαφορά με τις καινοτομίες τις καθαρά επιστημονικές: Οι τεχνολογικές καινοτομίες δεν έρχονται στον κόσμο ως «φυσικά τέκνα» της επιστημονικής προόδου. Επιλέγονται, αποφασίζονται. Και πολύ συχνά δεν είναι η επιστήμη αυτή που τις επιλέγει, που αποφασίζει· ούτε καν αυτή που ορίζει το «DNA» μιας κοινωνικά υιοθετημένης τεχνολογικής καινοτομίας, είτε πρόκειται για «παιδί-θαύμα», είτε πρόκειται για «προβληματικό παιδί».
Σε αντίθεση με τους νέους ορίζοντες που ανοίγουν οι επιστήμες, από τις ποικίλες τεχνολογικές καινοτομίες τις οποίες μια επιστημονική καινοτομία μπορεί να καταστήσει προσιτές, επιλέγονται και προωθούνται (ή διαμορφώνονται «έτσι» και όχι με άλλη μορφή) εκείνες που ταιριάζουν στις επικρατούσες αντιλήψεις, «πνεύματα της εποχής», νοοτροπίες, τρόπους ζωής, προσδοκίες, κατανομές οικονομικών πόρων, εν τέλει και στα κρατούντα συμφέροντα, οικονομικά και άλλα, ή στα ενδιαφέροντα μιας συγκεκριμένης κοινωνίας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ