Αρχική » “Εμείς θα πρωτοτυπήσουμε”!

“Εμείς θα πρωτοτυπήσουμε”!

από Άρδην - Ρήξη

20s10skitsopetr

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του ανακοινωθέντος του αποψινού Eurogroup.

«Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής οι οποίες ανελήφθησαν από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια των λίγων τελευταίων εβδομάδων διεξαγάγαμε, από κοινού με τους θεσμούς, έναν εντατικό και εποικοδομητικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές και καταλήξαμε σε μια κοινή θέση σήμερα.

Το Γιούρογκρουπ σημειώνει, στο πλαίσιο της υπάρχουσας διευθέτησης, το αίτημα των ελληνικών αρχών για την παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement, MFFA), η οποία θεμελιώνεται σε ένα σύνολο δεσμεύσεων. Ο σκοπός της παράτασης αυτής είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη βάση των όρων της τρέχουσας διευθέτησης, με την καλύτερη δυνατή χρήση της δεδομένης ευελιξίας η οποία θα εξετασθεί από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς. Αυτή η παράταση θα γεφυρώσει το χρόνο που θα απαιτηθεί για τις συζητήσεις για μια ενδεχόμενη διάδοχη διευθέτηση ανάμεσα στο Γιούρογκρουπ, τους θεσμούς και την Ελλάδα.

Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν έναν πρώτο κατάλογο μεταρρυθμιστικών μέτρων, επί τη βάση της τρέχουσας συμφωνίας, ως το τέλος της Δευτέρας 23ης Φεβρουαρίου (2015). Οι θεσμοί θα εκφέρουν μια πρώτη άποψη για το εάν αυτή είναι επαρκώς συνεκτική ώστε να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο κατάλογος αυτός θα διευκρινιστεί περαιτέρω και κατόπιν θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς ως τα τέλη του Απριλίου.

Μόνον η έγκριση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του παραταθέντος προγράμματος από τους θεσμούς θα επιτρέψει με τη σειρά του την οποιαδήποτε εκταμίευση της εναπομείνασας δόσης από το τρέχον πρόγραμμα του ΕΤΧΣ και την μεταφορά των κερδών του 2014 από το πρόγραμμα SMP. Αμφότερες υπόκεινται στην έγκριση του Γιούρογκρουπ.

Ενόψει της αξιολόγησης από τους θεσμούς η Ευρωομάδα συμφωνεί ότι τα κεφάλαια, τα οποία είναι ως τώρα διαθέσιμα στο ΤΧΣ, θα πρέπει να διακρατηθούν από τον ΕΤΧΣ, άνευ δικαιώματος τρίτων, για τη διάρκεια της παράτασης της MFFA. Τα κεφάλαια θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα κατά τη διάρκεια της παράτασης της MFFA και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για τα κόστη ανακεφαλαιοποίησης και εκκαθάρισης τραπεζών. Θα μπορούν να εκταμιευθούν κατόπιν αιτήματος με απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας / του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.

Υπό αυτό το φως καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεργαστούν στενά με τους ευρωπαϊκούς και τους διεθνείς θεσμούς και εταίρους. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζουμε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον δικό του ρόλο.

Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη σθεναρή δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα αποσκοπεί στην διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και της προαγωγής της κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι αρχές δεσμεύονται στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί εδώ και πολύ καιρό για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν την ευθύνη να χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τη συνεχιζόμενη παροχή τεχνικής βοήθειας.

Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την αδιαμφισβήτητη δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς όλους τους πιστωτές τους πλήρως και εγκαίρως.

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν επίσης να εγγυηθούν τα απαραίτητα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή τα έσοδα που απαιτούνται για να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως όριζε το ανακοινωθέν του Γιούρογκρουπ του Νοεμβρίου του 2012. Οι θεσμοί, σε ό,τι αφορά τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015, θα λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015.

Με δεδομένες αυτές τις δεσμεύσεις καλωσορίζουμε το ότι σε έναν αριθμό πεδίων, οι ελληνικές πολιτικές προτεραιότητες μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση και την καλύτερη εφαρμογή της τρέχουσας διευθέτησης. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από την ακύρωση μέτρων και από μονομερείς αλλαγές των πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την ανάκαμψη της οικονομίας ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αυτά αξιολογούνται από τους θεσμούς.

Βάσει του αιτήματος, των δεσμεύσεων των ελληνικών αρχών, των γνωμοδοτήσεων των θεσμών και τη σημερινή συμφωνία, θα ξεκινήσουμε τις εθνικές διαδικασίες με σκοπό να καταλήξουμε σε μια οριστική απόφαση για την παράταση της τρέχουσας Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης του ΕΤΧΣ για έως και τέσσερις μήνες από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΤΧΣ. Επίσης καλούμε τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να ξαναρχίσουν αμέσως το έργο τους που θα επιτρέψει την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Παραμένουμε δεσμευμένοι στη χορήγηση επαρκούς στήριξης στην Ελλάδα ωσότου ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές εφόσον τηρήσει τις δεσμεύσεις εντός του συμφωνημένου πλαισίου».

Το επίσημο κείμενο όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ

Πηγή: naftemporiki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

16 ΣΧΟΛΙΑ

Άκαταμάκατα 21 Φεβρουαρίου 2015 - 10:48

Στο Άρδην πώς την βλέπετε την ανακοίνωση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 21 Φεβρουαρίου 2015 - 11:30

Ένας δύσκολος συμβιβασμός που αποσκοπεί στην εξασφάλιση τεσσάρων μηνών ώστε να διαπραγματευτούμε την τελική λύση που δεν μπορεί παρά να συμπεριλαμβάνει την βιωσιμότητα του χρέους.
Κέρδη : α) για πρώτη φορά δεν επιβαρυνόμαστε με επιπλέον μέτρα (ακριβώς επειδή σηκώσαμε κεφάλι!), β) αναγνωρίζεται από την άλλη πλευρά η ανθρωπιστική κρίση, γ) ρίχνουμε τα εθνοκτόνα πρωτογενή πλεονάσματα σε νορμάλ επίπεδα, δ) το σημαντικότερο (που δεν έχω δει να αναδεικνύεται επαρκώς!) μας δίνουν την δυνατότητα να πάρουμε ότι μέτρο θέλουμε φτάνει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο! Κοινώς, για μια κυβέρνηση που θέλει (ή τουλάχιστον έτσι διατείνεται!) πως θέλει να πατάξει την φοροδιαφυγή,το λαθρεμπόριο και να αναδιανείμει τα βάρη υπέρ των αδυνάτων ιδού πεδίον δόξης λαμπρό! Πάρτα από τα λαμόγια και ανακούφισε τους αδύναμους ! Υπάρχει βέβαια το μειονέκτημα πως αυτό θέλει και κάποιον χρόνο και η υπομονή πολύ κόσμου έχει εξαντληθεί ενώ η συστημική (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι , ΜΜΕ,ΚΚΕ !!! κα) προπαγάνδα θα οργιάσει.
Ζημίες, το μεγαλύτερο μέρος όσων μέτρων θα θέλαμε να υλοποιήσουμε ΄΄νερώνεται΄΄ η/και καθυστερεί !
Παράπλευρες απώλειες, ο Σαμαράς, ο Μπενυτζέλος, η ΝΔ ! Το ΠΑΣΟΚ πέθανε προ πολλού!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Giannis Karabinas 21 Φεβρουαρίου 2015 - 13:54

Τσολάκη ούτε ο Μουρούτης να ήσουν δεν θα μπορούσες να γράφεις τέτοια πράγματα. Μας είχε τρελάνει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και 2,5 να κυβερνήσει και να κυβερνήσει να σκίσει τα μνημόνια και να σου να δίνει στη Θεσσαλονίκη 13 δισ σε ανακουφιστικά μέτρα. Και πριν λίγες μέρες επέμενε ο Τσίπρας λέγοντας εμείς θα πρωτοτυπήσουμε και θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, αλλά παράλληλα λίγο στη διαπραγμάτευση τα έδινε όλα, έτσι φτάσαμε στο 70-30, μετά στο 4/5 και χθες τα έδωσε όλα, Βατερλό. Δέχτηκε να μας δώσουν τα χρωστούμενα σε 4 μήνες αν η αξιολόγηση από την τρόικα είναι ευνοϊκή. Δέχτηκαν το ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος (αν θα πάει από το 4% στο 1,5% που ήθελε η κυβέρνηση) να εξεταστεί αναλόγως με το πως θα πάει η χρονιά. Δέχτηκαν να μην πάρουν κανένα μέτρο που επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους και το χειρότερο το ΤΧΣ (που είναι ελληνικό Ταμείο) να επιστρέψει στην ΕΚΤ τα 10 δισ που είχαν απομείνει για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και οι δικοί μας έλεγαν ότι θα τα χρησιμοποιούσαν για την ελληνική οικονομία. Χαρακίρι έκανε χθες ο Βαρουφάκης και εσύ μας λες για κάποιες διατυπώσεις που λένε για την κοινωνική αδικία.
Το χειρότερο χαρακίρι θα το κάνει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνη όταν με μια οικονομία σε άθλια κατάσταση (που σε μεγάλο βαθμό θα την έχει προκαλέσει) θα πάει να υπογράψει νέο μνημόνιο. Ένα μνημόνιο υπέγραψε το Πασοκ, ένα η ΝΔ και έρχεται το τρίτο και αποτελειωτικό από τον ΣΥΡΙΖΑ και εσύ μας λες για το τέλος της ΝΔ του Σαμαρά και του Πασοκ του Μπένυ (ο ΓΑΠ φαίνεται ακόμα συναισθηματικά κάτι σου λέει). Εγω στην θέση σου θα σταματούσα να προκαλώ να γράφοντας σχόλια φιλοκυβερνητικά, όταν όλοι οι συριζαίοι έχουν παγώσει, και θα έκανα όλη μέρα προσευχές να μην αποτελειώσει την χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί αν τον είχα ψηφίσει δεν θα είχα μούτρα μετά να κυκλοφορήσω ούτε μέχρι το περίπτερο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 21 Φεβρουαρίου 2015 - 16:49

Νομίζω ότι κάποιοι απλά κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε, διότι δεν μπορώ να πιστέψω ότι πράγματι δεν καταλαβαίνετε! Έχεις ένα συνεκτικό πρόγραμμα , διεκδικείς τα 100 γνωρίζοντας ότι βάσει του συσχετισμού θα πάρεις τα 20, άντε τα 25 καθώς κάθε διαπραγμάτευση
είναι ένας συμβιβασμός βάσει του συσχετισμού δυνάμεων! Αν διεκδικήσεις τα 20 θα πάρεις ένα…..αυγό βραστό! Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνεις από τα παραπάνω? Κρύβεται κάποια απόκοσμη σοφία? Πότε επιτέλους θα διαχωρίσετε στο μυαλό σας το εφικτό από το ιδεατό? Φυσικά έδωσε και φυσικά πήρε, πως αλλιώς θα γινόταν στο κεφάλι σου ? Ένα παράδειγμα παρακαλώ?
Οι πολίτες δεν είναι μισαλλόδοξοι και φανατικοί σαν και εσένα, αντιλαμβάνονται ότι για πρώτη φορά μετά την ….μεγάλη ΄΄κωλοτούμπα΄΄ δεν θα επιβαρυνθούν ούτε ευρώ ενώ όταν θριάμβευαν οι Σαμαρομπενυτζέλοι με τυμπανοκρουσίες των ΜΜΕ κατακλέβονταν από βροχή εισπρακτικών μέτρων! Για αυτό ΞΥΠΝΑ νεροκουβαλητή του Σαμαρά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Giannis Karabinas 21 Φεβρουαρίου 2015 - 17:42

Ο πασοκικός εαυτός σου είναι σαν βρικόλακας με την πρώτη ευκαιρία βγαίνει στην επιφάνεια, κοροϊδεύατε την κοινωνία 30 χρόνια με το Πασοκ και τώρα κολλήσατε με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι η φυσική εξέλιξη του Πασοκ.
Αυτά που έδωσε ο Συριζα είναι συγκεκριμένα αυτά που πήρε είναι ανύπαρκτα.
Και αυτά τα Κουτσογιωργικά περί νεροκουβαλητή του Σαμαρά να πας να τα πεις εκεί που σε παίρνει. Έχεις και το θράσος και μιλάς. Τέλος ο διάλογος μαζί σου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χριστίνα 21 Φεβρουαρίου 2015 - 17:10

Και για να ολοκληρωθεί το Βατερλό, μας έβαλαν να υπογράψουμε και δήλωση μετανοίας: “Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής οι οποίες ανελήφθησαν από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια”. Δηλαδή όλα όσα έλεγε το αριστερό αγόρι όλα αυτά τα χρόνια για τις καταστροφές που έκαναν οι Σαμαροβενιζέλοι, τώρα τα έκανε γαργάρα και είναι καλώς καμωμένα! Αυτό δεν είναι συμφωνία του Eurogroup, Συμφωνία της Βάρκιζας είναι και λίγα λέω!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Common sense 21 Φεβρουαρίου 2015 - 19:26

Ελάτε ρε παιδιά, ο Σύριζα την εξουσία ήθελε όπως η ΝΔ του Σάμυ κι ο ΓΑΠ πριν από αυτούς. Έτσι λοιπόν όπως ο Σάμυ μας φλόμωνε στα Ζάππεια πριν εκλεγεί (δε θα έσκιζε κι αυτός τα μνημόνια;;), ο ΓΑΠ με το “λεφτά υπάρχουν”, έτσι κι ο Τσίπρας του Σύριζα… για να πρωτοτυπήσει μας φλόμωνε με τη… Θεσσαλονίκη!
https://www.youtube.com/watch?v=83_DjH1i-fY
Το βασικό θέμα είναι να μην τον ρίξουνε τώρα οι δικοί του γιατί στη γωνία περιμένουν οι φασίστες κι οι γορίλλες της ΧΑ. Εκτός πια αν κι αυτό είναι συμφωνημένο όπως οι “μάχες” αντιεξουσιαστών και νεοναζί στις γειτονιές της Αθήνας!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μπάμπης 21 Φεβρουαρίου 2015 - 20:21

Διαβάζοντας το ανακοινωθέν του Γιούρογκρουπ νομίζω ότι τα μόνα θετικά που αποκόμισε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τα εξής:
1. Αναθεώρηση προς τα κάτω του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα μόνο για το 2015. Μόνο που δεν ορίστηκε συγκεκριμένος στόχος, αλλά αφέθηκε να εξαρτάται από την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας όπως αυτή θα αξιολογηθεί από τους Ευρωπαίους. Δηλαδή και σε αυτό ακόμα αυτοί κρατάνει και το καρπούζι και το μαχαίρι.
2. Δύο αναφορές περί ευελιξίας και περί κοινωνικής δικαιοσύνης σχεδόν μηδενικής πρακτικής ωφέλειας, οι οποίες μπορούν να ερμηνεύονται κατά το δοκούν.

Νομίζω ότι ακόμα και ο Σαμαράς θα πετύχαινε το παραπάνω σημείο 1.

Άρα μιλάμε για ολοκληρωτική ήττα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Οπισθοδρομικός 22 Φεβρουαρίου 2015 - 11:15

Έτσι ακριβώς. Το ανακοινωθέν γράφει ότι “σας πήραμε τις σκελέες”. Κι εμείς πρέπει λέει να χαιρόμαστε “την ιστορική μέρα που άλλαξε η Ελλάδα και η Ευρώπη” επειδή γράφει σκελέες και όχι σώβρακα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Vrondadusa 22 Φεβρουαρίου 2015 - 20:27

Όλοι εκείνοι που κατακρίνουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εκλογές, στηρίζουν την κριτική τους στο ότι δεν πραγματοποίησε τις υποσχέσεις της. Όμως, αυτό το ξέραμε και το διακηρύσσαμε ότι θα συμβεί: εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια, στις αναλύσεις μας, εξηγούμε ότι το πρόγραμμά του δεν είναι υλοποιήσιμο. Άρα ήταν μοιραίο.
Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στην παγίδα του Σαμαρά και δέχτηκε τις εκλογές (με πρόφαση την προεδρεία…, δεν φρόντισε να πάρει μια πρωτοβουλία για να μην γίνουν…) ήταν επόμενο ότι θα αναγκαζόταν να κάνει μεγάλες υποχωρήσεις.
Οι ψηφοφόροι το γνώριζαν, δεν τον εμπιστεύονταν. αλλά τον ψήφισαν γιατί οι προηγούμενοι είχαν αποδειχθεί φαιδροί και πουλημένοι. Προτίμησαν κάποιους που, ίσως, ήταν εκτός κυκλώματος και υπόσχονταν μια αλλαγή με κυριότερο σύνθημα την εθνική κυριαρχία (δεν νομίζω ότι ο κόσμος ψήφισε την Αριστερά αλλά κάτι σαν ένα ΕΑΜ). Άρα δεν τον κορόιδεψε, είχε καλές προθέσεις αλλά δεν γνώριζε το τι είχε να αντιμετωπίσει. Προσπάθησε, έκανε και κάνει ό,τι μπορεί. Πρώτον, διεθνοποίησε το ευρωπαϊκό πρόβλημα «Ελλάδα» (από εκεί που ήμασταν γελοίοι, υποταγμένοι, ξεμπροστιάσαμε την Ιερά Συμμαχία τραπεζών, Βορειοευρωπαίων Ισπανών κ.λπ. σε σημείο που κάναμε έξαλλους τους Γερμανούς και δημιουργήσαμε ένα παγκόσμιο κίνημα συμπαράστασης). Δεύτερο, απέδειξε ότι έχουμε κάποια, ελάχιστα, περιθώρια (παρ’ όλη την ειδεχθή μας κατάσταση) να τους πούμε ένα πρώτο όχι, έστω κι αν δεν μπορέσαμε να το κρατήσουμε (κάτι σαν το όχι που είπαν οι Κύπριοι στο σχέδιο Ανάν). Παρά τις απειλές, το γεγονός ότι δεν θα συνομιλεί η κυβέρνηση με τρεις υπαλληλίσκους αλλά με τυπικά ισότιμους υπουργούς δίνει μια αίσθηση αυτοεκτίμησης, αίσθηση που είχε εξαφανιστεί από την ελληνική κοινωνία. Τρίτο, θεωρώ ότι αυτή η αυτοεκτίμηση αποτελεί έναν πολύ βασικό όρο για την όποια παραγωγική ανασυγκρότηση (για την οποία κανένας μας τα τελευταία χρόνια δεν έκανε τίποτα το χειροπιαστό, εκτός από το να οργανώνει επιτροπές ανασυγκρότησης…) κάποιοι θα τολμήσουν (μέσω και της ποσοτικής χαλάρωσης), αλλά και για τη συμφιλίωση, επιτέλους, των πολιτών με το κράτος τους.
Όσοι ανυπόμονοι κατακρίνουν δεν έχουν να προτείνουν ουδεμία άλλη εφικτή λύση, νομίζω, στα πλαίσια της διαμορφωμένης πραγματικότητας από τη στιγμή που προκηρύχτηκαν εκλογές. Απλά, για κάποια ακατανόητη σ’ εμένα αιτία, φαίνεται να προτιμούν τη …σταθερότητα των κυβερνήσεων που εκλέγαμε τα τελευταία εκατό χρόνια και δεν έχουν, τουλάχιστον, ούτε την υπομονή να περιμένουν λίγο για να δουν τι τελικά θα καταφέρουν όταν ξεμπερδέψουν από τη μάχη της διαπραγμάτευσης.
Εγώ δεν πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση θα «καταφέρει» κάτι χειρότερο, ακόμα κι αν ο κόσμος παραμείνει στο σημερινό πολιτικό περιθώριο συνεχίζοντας να αποθέτει τις ευθύνες του στην κυβέρνηση. Εάν αφήσουμε τους εταίρους μας να πιστέψουν ότι είναι σε θέση να μας διαλύσουν χωρίς κόστος, θα το κάνουν όπως θα το έκαναν και με τους φαιδρούς και πουλημένους.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ν 21 Φεβρουαρίου 2015 - 20:25

Ο ζηλος του κυριου Τσολακη να ξεπαρθενιασει τα σχολια και να καναλιζαρει τη συζητηση εκλαμβανεται ως φτηνο κολπο και μαλιστα ανεπιτυχες.Δυστυχως ακομα κι αν υπαρχει μια ελαχιστη εκτιμηση για την προσπαθεια της διαπραγματευτικης ομαδας απεναντι στα επικοινωνιακα κολπακια και στη λοβοτομη δεν μπορω παρα να αντιδρασω.Επειδη λοιπον τα εγγλεζικα δεν μπορει να εχουν αλλαξει τοσο πολυ ας μας πει που διαβαζει α)την αναγνωριση της ανθρωπιστικης κρισης β)ποιο ειναι το κριτηριο για τα νορμαλ πλεονασματα; μπορει ακομα και ελλειματικος προυπολογισμος να ειναι εθνοκτονος η οχι; ελεγχεται αλλη χωρα για την υπερβαση ελλειματων η πλεονασματων;ποσο εχει κοστισει οικονομικα η αβεβαιοτητα απο την προκληση εκλογων μεχρι την διαπραγματευση σε επιτοκια καταθεσεις κτλπ γ)το τι ειναι ουδετερο δυστυχως θα το κρινουν οι επικυριαρχοι και η κυβερνηση εχει δεσμευτει σε διαρθρωτικα μετρα και ο ελληνικος λαος γνωριζει τι σημαινει αυτη η λεξη. Η αληθεια λοιπον ειναι οτι συνεχιζουμε να ζουμε υπο μνημονιακο ζυγο αντιμνημονιακης κυβερνησης κι οτι μολις νομιμοποιηθηκε το χρεος χωρις λογιστικο ελεγχο, χωρις διαγραφη και αυτο που βλεπουμε ειναι οχι το σκισμενο μνημονιο αλλα κομφετι.Η επικοινωνιακη διαχειρηση για τα μειλ χαρδουβελη και περι βενιζελοσαμαρικης προπαγανδας δεν εχουν καμμια αξια,η κυβερνηση απευθυνεται στον ελληνικο λαο και οχι σ αυτους ,αλλωστε το εργο στηριξτε μας να μην ξαναρθει η δεξια το χουμε ξαναδει απ το παλιο κομμα του, του οποιου στελεχη εχει ενσωματωσει ο συριζα.Ειναι ευχαριστο βεβαια που δεν χρησιμοποιησε το αλλο φοβερο επιχειρημα οτι βοηθησαμε λεει τους ποδεμος…φοριεται κι αυτο απο χτες.Μονο που γι αυτη τη διαπραγματευση χρειαστηκε οχι απλως να φιληθουν κατουρημενες ποδιες οχι μονο να κατεβουμε οι μη συριζαιοι στο δρομο, αυτο ειναι το λιγοτερο, αλλα να παιξουμε το γεωπολιτικο χαρτι της χωρας κι αυτο δεν μπορεις να το παιζεις αεναως….Δυστυχως το μνημονιο ειναι εδω και η κυβερνηση για να ικανοποιησει το υποτιθεμενο αριστερο ακροατηριο θα συνεχισει με την πολιτογραφηση λαθρομεταναστων ,γαμο ομοφυλοφιλων κτλπ.Η δικαιοσυνη μεταξυ γενεων ,η δημογραφικη μας εξαφανιση ,ο επαναπατρισμος των αποδημων,η αποκεντρωση ειναι σταθερα εντελως εκτος αντζεντας,αντ αυτου η πραγματικη η φραστικη στοχοποιηση εφοπλιστων και αλλων μεγαλοαστων εστω κρατικοδιαιτων και μεταπρατων διολου δεν ειναι ανεπιθυμητη για το γερμανικο και υπερεθνικο κεφαλαιο ουτε εγγυαται τη μη δημιουρια νεων τζακιων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΓιανΞέν 22 Φεβρουαρίου 2015 - 10:22

Να πως εξέλαβε τον προχθεσινό θρίαμβο ο Ιρλανδός Υπ. Οικονομικών Νούναν: Το πολιτικό πρόβλημά τους (σ.σ. της Αθήνας) είναι ότι πρόκειται για μια ανατροπή της εκλογικής θέσης τους. Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα στο τραπέζι που θα μπορούσε να θεωρηθεί παραχώρηση… Πλέον συμβιβάζονται και συμβιβάζονται σημαντικά” και λέει και άλλα ενδιαφέροντα σχετικά με το τι θα πάθαιναν οι τράπεζες από Τρίτη. Όταν κάποιοι λέγαν στους Συριζαίους ότι πάνε ξεβράκωτοι στα αγγούρια λέγαν για το μέτωπο των χωρών του Νότου μαζί με την Ιρλανδία, ε οι χώρες του Νότου και η Ιρλανδία ήταν αυτές που ταυτίστηκαν περισσότερο με τον Σοιμπλε. http://www.kathimerini.gr/804727/article/epikairothta/politikh/ypoik-irlandias-to-trapeziko-systhma-ths-elladas-8a-katerree-xwris-symfwnia

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
George 22 Φεβρουαρίου 2015 - 19:17

Ολα αυτα περι διαπραγματευσης ειναι τριχες κατσαρες. Και κακως κοροιδευουν τον ελληνικο λαο.
Το μονο σημαντικο ειναι το (ας το πουμε σχεδιο Β) πως μπορει η ελλαδα υπο αυτες τις συνθηκες να σταθει στα δικα της ποδια, ακομα και αν δεν βοηθησουν οι ευρωπαιοι, ακομα και αν κλεισουν τις στροφιγες προς την ελλαδα οι ευρωπαιοι, ακομα και αν μας κανουν ξεκαθαρο οικονομικο πολεμο και εμπορικο αποκλεισμο οι ευρωπαιοι. Και αρα να μπορουμε εκ του ασφαλους να σκισουμε τα μνημονια. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ.
Διαφορετικα δεν πας να κανεις διαπραγματευση, πας να παρεις εντολες απο τους ευρωπαιους παρακαλοντας τους για ευνοικοτερους ορους.
Εκτος αν ειναι κανεις τοσο ασχετος που να νομιζει οτι αμα δεν συμφωνησει η ελλαδα και πεταχθει απο το ευρω θα ερθει η οικονομικη καταστροφη της ΕΕ…αστεια πραγματα!…οτι δεν εκαναν για να βοηθησουν την ελλαδα, θα το κανουν για να βοηθησουν τον επομενο αδυναμο κρικο…και θα ειναι αυτοι καλα και εμεις τα χαλια μας, οπως παντα. Και οσο για το Κουγκι και αλλες τετοιες ηλιθιοτητες…αμα γινει’ αυτο θα τιναξει στον αερα μονο εμας..
Χωρις καλα επεργασμενο σχεδιο Β λοιπον, ειμαστε υποχρεωμενοι να υποκυψουμε . Και στην καλυτερη περιπτωση: να υποκυψουμε με το κεφαλι ψηλα…η’ κανοντας και ”αντισταση” (οπως προτινει το Αρδην)…(Πως μπορει παντως να γινει το τελευτιο εγω δεν εχω καταλαβει..αφου θα μας ελεγχει ο εχθρος και θα ξηλωνει την οποια προυποθεση εμεις θα φυτευουμε για ανεξαρτησια.
Και βεβαι οι ευρωπαιοι δεν προκειται να οικιοθελως να μας αφησουν να σηκωσουμε κεφαλη…αφου ολα τα βιβλια γεωστρατηγικης και πολιτικης που διαβαζουν ειναι γραμμενα εδω και αιωνες και απαιτουν την πληρη διαλυση και αποικιοποιηση της ελλαδας, ειτε απο αυτους- ειτε απο τους τουρκους. Οσο και αν φαινεται παρολογο; μας βλεπουν ανταγωνιστικα. Αυτοι ξερουν πολυ καλα… Εμεις δεν ξερουμε τι μας γινεται…
..Οσο για σενα κε Τσολακη. Τη ζημια για το οτι η ελλαδα δεν θα γινει ποτε σοβαρο κρατος, αργα η’ γρηγορα θα την υποστεις στην πλατη σου. Οπως και ολοι μας…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 22 Φεβρουαρίου 2015 - 19:27

Θα απαντήσω παρά το δεύτερο κρούσμα λογοκρισίας από χθες και την μη δημοσίευση της διαμαρτυρίας μου ενώ η διαχείριση που τουλάχιστον χθες κόπτονταν
για τον …..σεβασμό επέτρεψε σε έναν ΄΄σχολιαστή΄΄ παραπάνω να με αποκαλεί …..Μουρούτη υιοθετώντας πλήρως την ΄΄επιχειρηματολογία΄΄ Μουρούτη,να χρησιμοποιεί σαφώς μειωτικές αναφορές προς το άτομό μου παρά το γεγονός ότι το εισαγωγικό μου σχόλιο είναι απόλυτα αποστασιοποιημένο και να ανησυχεί ως νέος Σόιμπλε για το πως θα δεχτούν οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ την 4μηνη συμφωνία (εξίσου καλοπροαίρετα με αυτόν ανησυχεί απότι καταλαβαίνω!)! Την απάντηση βέβαια θα μας την δώσουν σύντομα οι δημοσκοπήσεις και εκεί θα καταλάβουμε αν οι πολίτες είναι τόσο εκνευρισμένοι που ο Σόιμπλε δεν …..συνυπέγραψε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης !
Αφήνοντας κατά μέρος την ανάλυση του ζητωπατριωτισμού και φαιδρών θεμάτων του τύπου πχ ο ΣΥΡΙΖΑ είπε πως θα καταργήσει το μνημόνιο με έναν νόμο , δεν το έκανε! Κωλοτούμπα !!! Θα απαντήσω στον ν που ανακάλυψε προσπάθεια ΄΄χειρισμού΄΄ της συζήτησης επειδή έγραψα ένα σχόλιο απόλυτα αποστασιοποιημένο με πορίσματα της κοινής λογικής !
Τίθεται θέμα πλεονασμάτων και μεγέθους αυτών. Τα απίστευτα πλεονάσματα 3-4,5% εξαφανίστηκαν , για το ύψος τους θα υπάρξει διαβούλευση και φυσικά αυτά θα είναι μικρότερα, το πόσο θα σχετίζεται με τις επιδόσεις της οικονομίας. Αν έχεις ανάπτυξη 5% μπορείς να δώσεις άλλο πλεόνασμα από το εάν βρίσκεσαι στο 0.8% . Το περίεργο? Οι ελλειμματικοί προυπολογισμοί είναι συχνά και αναπτυξιακοί αλλά ποιο το νόημα του ερωτήματός σου? Χρωστάς? Θα πας σε έξοδο από το ευρώ ? Αν όχι προφανώς όταν χρωστάς κάποιο πλεόνασμα θα δώσεις για να συνεργαστούν οι πιστωτές αλλά πλεόνασμα, όχι 4,5% !!!!! Προσωπικά είμαι υπέρ των λελογισμένα ελλειμματικών προυπολογισμών που έχω εξηγήσει στο παρελθόν ότι τους θεωρώ αναπτυξιακούς, όμως δεν είμαστε οι άρχοντες του σύμπαντος αλλά μια κατεστραμμένη χώρα! Διαβουλευόμαστε αλλά δεν …..υπαγορεύουμε ! Να μην ξεχνάμε ότι το πραγματικά κρίσιμο ζήτημα είναι το χρέος που θα συζητηθεί μετά το 4μηνο.
Να αντιστρέψω το ερώτημα περί κόστους? Ποια είναι η πρόταση αν δεν γίνονταν εκλογές ? Η εφαρμογή των προτάσεων και η επίτευξη στόχων 5% ανάπτυξης και 4,5% πλεονασμάτων ετησίως? Τα μέτρα που όλοι μάθαμε μέσω της αποκάλυψης του mail? Είσαι σε θέση να αντιληφθείς όχι μόνο το ανέφικτο αλλά και τις συνέπειες της προσπάθειας να το ……επιτύχουμε? Μάλλον υπερκάλυψα το ερώτημα!
Τα λεφτά που πληρώνουν οι Έλληνες δεν είναι ….επικοινωνιακά ! Είναι πραγματικά ! Και αυτά που θα πλήρωναν επιδιώκοντας όλα τα απίστευτα στα οποία ήδη υπήρξε συμφωνία από την προηγούμενη κυβέρνηση και πραγματικά θα ήταν και η …..χαριστική βολή!
Οι επικυρίαρχοι θα κρίνουν τι είναι δημοσιονομικά ουδέτερο? Μήπως θα κρίνουν και τι είναι η Ανατολή του ήλιου? Εσύ δεν αντιλαμβάνεσαι τι είναι το δημοσιονομικά ουδέτερο ή ακόμη και οι καθαρότερες εκφράσεις στο κείμενο ΄΄ξεπερνιούνται΄΄ δημιουργικά με ΄΄εξυπνάδες΄΄ του τύπου θα κρίνουν οι επικυρίαρχοι? Το μη κοστοβόρο είναι όπως πολύ καλά καταλαβαίνεις και πολύ καθαρά είναι γραμμένο το ΄΄δημοσιονομικά ουδέτερο΄΄ του κειμένου. Ξεκαθάρισα στο πρώτο κείμενό μου τα πολύ μεγάλα περιθώρια που μας δίνει για εφαρμογή του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα αν δεν μπορέσει η κυβέρνηση να το εκμεταλλευτεί, κακό της κεφαλής της και θα κριθεί για αυτό αλλά μην ισοπεδώνουμε τα πάντα !
Την διαφορά Δεξιάς /ΣΥΡΙΖΑ ήδη θα την νιώσει στην τσέπη του ο πολίτης όχι μόνο με την μη επιβολή των ήδη συμπεφωνημένων μέτρων των προηγούμενων αλλά και με νόμους που προχωρούν (κόκκινα δάνεια, ΕΝΦΙΑ κλπ) . Και θα κρίνει !
Το χρέος νομιμοποιήθηκε στην φαντασία σου και μόνο, ήδη η Πρόεδρος της Βουλής έχει κινήσει την διαδικασία για τον λογιστικό έλεγχο .
Ζούμε το τελευταίο τετράμηνο ενός προγράμματος που μέσω της αέναης αυτοτροφοδοτούμενης λιτότητας οδηγούσε σε παγίδα χρέους. Δεν το δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν φρόντισε να επεκτείνεται στα εξεπίτηδες ασφυκτικά περιθώρια της 28ης/02 ο ΣΥΡΙΖΑ (και μην πει κανένας…..εξυπνάκιας τότε να μην έκανε εκλογές διότι όποτε και να τις έκανε η άλλη πλευρά θα είχε την πρόνοια να παγιδέψει την νέα κυβέρνηση παρομοίως!). Το τετράμηνο αυτό είναι μεταβατικό και ακολουθεί συζήτηση πάνω στο Εθνικό Μεταρρυθμιστικό Πρόγραμμα που θα υποβάλλουμε. Εναλλακτική? Α, ξέχασα ο …..Τόλιος είπε…..μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα ! Καμία συναίσθηση ότι λες, στέλνεις τον πήχη όσο μπορείς ψηλότερα και μετά συγκρούεσαι για την σύνθεση. Πράγματι, αναγνωρίζω ότι η ΕΕ…… δεν υιοθέτησε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης! Δεν λέω όμως ότι έπεσα από τα σύννεφα και δεν νομίζω ότι έπεσαν και πολύ συμπατριώτες μας !
Κατηγορίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ (σοβαρές, όχι δεν είναι ….ανέκδοτο! Να τον…..κρεμάσουμε!) : χρειάστηκε να φιλήσουμε κατουρημένες ποδιές στην διαπραγμάτευση! Δεν χρησιμοποιήσαμε δηλαδή την χωρίς προηγούμενο …..ισχύ μας!!!!! Αναγκαστήκαμε να ψάξουμε όπου μπορούσαμε υποστήριξη (φίλημα κατουρημένων ποδιών!!!), δεν τους αστράψαμε δέκα…..σκαμπίλια να τελειώνουμε ! Ως πότε θα παίζουμε το …..γεωπολιτικό χαρτί της χώρας ? Χρειάστηκε να το παίξουμε ? Τώρα αν γράψω το σχόλιο που έγραψα στο επόμενο άρθρο θα με ξαναλογοκρίνουν χωρίς λόγο αλλά δεν μπορώ να μην το σκεφτώ ! Ελπίζω η διαχείριση του Άρδην να μην το……απαγορεύει!
Το τι θα κάνει με το Κεφάλαιο θα το δούμε και με τα υπόλοιπα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας το ίδιο αν και νομίζω ότι και στις αυριανές προτάσεις θα δούμε πολλά πάνω σε αυτό το θέμα. Προσωπικά έχω προσδοκίες. Δεν θα συνεχίσω αν και πιστεύω ότι όλη η συζήτηση εστιάζει σε λάθος σημείο στα δέντρα και όχι στο δάσος ενώ θα είχα να πω αρκετά και για την τοποθέτηση Γλέζου. Και αυτό γιατί θα κατηγορηθώ ότι όπως …..εξεπίτηδες ξεκινώ να σχολιαζω κάποιες φορές, έτσι επίτηδες κάνω και……μεγάλα σχόλια για να χάνονται οι άλλοι!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 22 Φεβρουαρίου 2015 - 19:52

Με το γράψε γράψε ξέχασα να απολογηθώ για το μόνο σημείο όπου ο ν έχει αδιαμφισβήτητα δίκιο ! Όντως δεν γράφει πουθενά στο κείμενο της συμφωνίας για αναγνώριση ανθρωπιστικής κρίσης. Αν και διάβασα το κείμενο και νωρίτερα έμεινα με την εντύπωση ότι η αναφορά υπήρχε μάλλον λόγω του όγκου των κειμένων που διάβασα παραμονές της συμφωνίας και όπου ΄΄έπαιζε΄΄ και αυτή η αναφορά πολύ! Σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε πρόθεση παραπληροφόρησης ή δημιουργίας εντυπώσεων από μέρους μου!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Kourdos 22 Φεβρουαρίου 2015 - 22:51

Οι υπουργικές εξαγγελίες των πρώτων ημερών για επαναπροσλήψεις, κατάργηση χαρατσιών στις επισκέψεις νοσοκομείων, επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ θα εφαρμοστούν;; Μήπως τελικά οι μόνες “δημοσιονομικά ουδέτερες” νομοθετικές πράξεις που θα δούμε και θα μας μείνουν από την κυβέρνηση ΤΣΥΡΙΖΑ θα είναι το ηλεκτρονικό φακέλωμα (για πάταξη της φοροδιαφυγής φυσικά), το άνοιγμα των συνόρων, οι γάμοι ομοφυλοφίλων και άλλες λαϊκές κατακτήσεις;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ