Αρχική » Ζιραάτ: Κατασχέσεις ακινήτων στη Θράκη…

Ζιραάτ: Κατασχέσεις ακινήτων στη Θράκη…

από admin

Έργα και ημέρες της τουρκικής οικονομικής διείσδυσης

Αναδημοσιεύουμε από την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» αποσπάσματα ενός ρεπορτάζ του Παναγιώτη Σαββίδη, σχετικά με τις οικονομικές δραστηριότητες του τουρκικού προξενείου, καθώς και άλλων οικονομικών παραγόντωνστην Θράκη. Η κρίση έχει αφήσει ένα τεράστιο κενό στην ακριτική μας περιφέρεια, το οποίο οι νεοθωμανοί σπεύδουν να το εκμεταλλευτούν δεόντως.

Ρ

Οι κατασχέσεις ακινήτων σε Ξάνθη και Κομοτηνή από την τουρκική τράπεζα Ζιραάτ είναι η μία όψη του νομίσματος της οικονομικής εισβολής που επιχειρεί η Άγκυρα στη Θράκη λόγω της κρίσης. […]
Κοινό μυστικό αποτελεί στη Θράκη το γεγονός ότι το ισοζύγιο στην αγορά γης, εξαιτίας της συνεχούς οικονομικής κρίσης, τείνει να αντιστραφεί σε βάρος του χριστιανικού στοιχείου, που ζητάει δάνεια από την τουρκική Ζιραάτ, μια και οι κάνουλες των ελληνικών τραπεζών είναι κλειστές. Έως σήμερα η τράπεζα έχει παραχωρήσει δάνεια σε δεκάδες χριστιανούς της περιοχής που απευθύνθηκαν σε αυτήν λόγω του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει. Αξίζει να σημειωθεί πως τα υποκαταστήματα της Ζιραάτ σε Ξάνθη και Κομοτηνή δίνουν σχετικά εύκολα δάνεια σε όσους μουσουλμάνους θέλουν να αγοράσουν ακίνητα από χριστιανούς, υποθηκεύοντας ασφαλώς τους τίτλους ιδιοκτησίας υπέρ του τουρκικού δημοσίου.
Όπως μας επιβεβαίωσε, η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ροδόπης και δικηγόρος Κομοτηνής κυρία Αγγελική Κατσή, η Ζιραάτ προβαίνει ήδη σε αναγκαστικές εκτελέσεις σε βάρος ασυνεπών δανειοληπτών, ενώ επισημαίνει πως πολλοί στρέφονται στην τουρκική τράπεζα ως ύστατη λύση στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. […]

Ρέει άφθονο το μαύρο χρήμα
Κοινό μυστικό αποτελεί το ιλιγγιώδες ποσό που δαπανά κάθε χρόνο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να προωθήσει τους στόχους του, που πλέον δεν περιορίζονται μονάχα στη Θράκη, αλλά επεκτείνονται έως την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη και βέβαια τα Δωδεκάνησα. Ο δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής με τη δημοτική παράταξη «Σπάρτακος» και πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης κ. Νεκτάριος Δαπέργολας, πολλές φορές έως σήμερα έχει καταγγείλει δημοσίως πως ο ετήσιος προϋπολογισμός του τουρκικού ΥΠΕΞ για τη Θράκη ξεπερνάει τα 20 εκατ. Ευρώ, χωρίς να έχει υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη αντίδραση ή διάψευση.
«Μέσω του προξενείου διοχετεύονται τεράστια ποσά, επί το πλείστον μαύρα, τα οποία χρησιμοποιούνται για αγορές γης και ακινήτων, κατασκευή τζαμιών, χρηματοδότηση δεκάδων υποτιθέμενων πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων που ξεφυτρώνουν ακόμη και σε χωριά με ελάχιστους κατοίκους, ενώ χρηματοδοτούνται υποτροφίες προς μειονοτικούς σπουδαστές, η έκδοση εφημερίδων και η λειτουργία ραδιοφωνικών σταθμών, που ταυτίζονται απόλυτα με την τουρκική προπαγάνδα», συνεχίζει, επισημαίνοντας με νόημα πως οι αρμόδιες αρχές «ουδέποτε ασχολήθηκαν σοβαρά με τη ροή μαύρου χρήματος μέσω του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της περιοχής».
Η Άγκυρα διαθέτει αποδεδειγμένα τεράστια ποσά στη Θράκη, προκειμένου να εκτουρκίσει τους μη τουρκογενείς πληθυσμούς της περιοχής, Πομάκους και Ρομά (που αποτελούν και την τεράστια πλειοψηφία των μουσουλμάνων της Θράκης) και ταυτόχρονα να στήσει έναν παράλληλο διοικητικό μηχανισμό που σε βάθος χρόνου θα μπορούσε να αποτελέσει τη μαγιά για ένα αυτόνομο ή ανεξάρτητο κράτος «Δυτικής Θράκης», αλά Κοσυφοπέδιο. […]
Όλοι ομολογούν πως σε Ξάνθη και Κομοτηνή, εξαιτίας της συνεχούς οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, οι μόνοι που αγοράζουν πλέον γη είναι οι Τούρκοι. Ακίνητα – φιλέτα στις πόλεις και μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στα πεδινά ¨σφάζονται» από χριστιανούς και αγοράζονται από μουσουλμάνους, πολλοί από τους οποίους δεν κρύβουν τις σχέσεις τους με το προξενείο.
«Αγοράζουν ακίνητα χριστιανών σε υπέρογκες τιμές που σίγουρα δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που δηλώνουν στην Εφορία οι υποψήφιοι (πάντα τουρκόφρονες) αγοραστές. Σκοτεινός είναι ο ρόλος βέβαια του προξενείου. Πολλές φορές έχουμε ζητήσει να γίνει διεξοδική έρευνα στα υποθηκοφυλακεία της περιοχής, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα της κατάστασης, αλλά οι αρμόδιοι αρνούνται να το πράξουν», λέει ο κ. Κοσμάς Καραΐσκος, διαχειριστής του ενημερωτικού ιστολογίου tourkikanea.gr, που καθημερινά παρακολουθεί την επικαιρότητα μέσα από τα ΜΜΕ της Τουρκίας και της μειονότητας στη Θράκη.
Τα στόματα στις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων Ξάνθης και Κομοτηνής, αλλά και της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, μένουν ερμητικά κλειστά, όταν ζητούνται λεπτομερή στοιχεία για την αγορά ακινήτων από μειονοτικούς, ειδικά μετά το 2009 και την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Επικαλούμενοι λόγους «προσωπικών δεδομένων», αρνούνται να δώσουν επίσημα οποιαδήποτε σχετική πληροφορία.
«Βέβαιο είναι πως το ισοζύγιο αγοράς ακινήτων έχει αντιστραφεί θεαματικά σε βάρος του χριστιανικού στοιχείου, που πλέον πουλάει χωρίς ιδιαίτερες αναστολές», μας αποκάλυψε υπάλληλος σχετικής υπηρεσίας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του για ευνόητους λόγους. «Στις δέκα οικοδομικές άδειες που εκδίδονται οι οκτώ είναι για μουσουλμάνους και οι δύο για χριστιανούς», συμπλήρωσε ο ίδιος με νόημα. […]

Ακόμη και επιδότηση…μαντήλας
Όσοι παρακολουθούν τα δρώμενα στη Θράκη και την άνεση με την οποία μοιράζεται μαύρο χρήμα, όχι μόνο από το τουρκικό προξενείο, αλλά και από τις διάφορες ισλαμικές σέχτες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, όπως του γνωστού Φετουλάχ Γκιουλέν, που βρίσκεται σε ανοιχτή διαμάχη με τον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Ταγίπ Ερντογάν, μιλούν ευθέως για πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ, που όχι μόνο εξαγοράζει συνειδήσεις, αλλά τείνει πλέον να δημιουργήσει σοβαρά τετελεσμένα στην ευαίσθητη περιοχή και τον εκτουρκισμό του μουσουλμανικού πληθυσμού.
«Έως 850 ευρώ λαμβάνει μηνιαίως κάθε ιμάμης που ακολουθεί πιστά το προξενείο. Μιλάμε για μαύρο χρήμα που δεν φαίνεται πουθενά. Ακόμη και επίδομα… μαντήλας δίνουν στις γυναίκες για να τις φορούν στο κεφάλι», λέει ο εκδότης της Πομακικής εφημερίδας «Ζαγάλισα» κ. Αχμέτ Ιμάμ, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του 1990 είχε γνωρίσει εκ των έσω τον μηχανισμό του τουρκικού προξενείου και στη συνέχεια έγινε ένας από τους κορυφαίους πολέμιούς του.
Οι τουρκόφρονες ιμάμηδες αποτελούν ουσιαστικά τον πολιορκητικό κριό της προσπάθειας της Άγκυρας να εκτουρκίσει την μειονότητα, ξεκινώντας από τα μικρά παιδιά μέσω του λεγόμενου «κουράν κουρσού». Πρόκειται για μαθήματα κορανίου, τα οποία διδάσκουν στα παιδιά τις απογευματινές ώρες στα τζαμιά τουρκόφρονες ιμάμηδες, που είναι πλήρως ελεγχόμενοι από τους ψευτομουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής και βέβαια από το τουρκικό προξενείο. Σε όλα τα τεμένη, αναγκαίο διακοσμητικό ντεκόρ στους τοίχους είναι η…τουρκική σημαία.
[…]
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται σχέδιο ευρείας ανοικοδόμησης χλιδάτων τζαμιών, ακόμη και σε χωριά όπου οι μουσουλμάνοι κάτοικοί τους μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και των οποίων τα εισοδήματα σίγουρα δεν δικαιολογούν «δωρεές» για την κατασκευή τους.

Και τουρκικά προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων
Τα τελευταία χρόνια η τοπική αγορά έχει κατακλυσθεί από τουρκικά προϊόντα, τα οποία πωλούνται φθηνότερα σε σχέση με τα ελληνικά. «Μία ελληνική γκοφρέτα κοστίζει 50 λεπτά, ενώ την τουρκική την αγοράζεις με 30 λεπτά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πομάκος δημοσιογράφος Σεμπαϊδήν Καραχότζα, επισημαίνοντας πως η τουρκική κυβέρνηση στηρίζει οικονομικά όσες επιχειρήσεις εξάγουν τα προϊόντα τους όχι μόνο στη Θράκη, αλλά και οπουδήποτε στα Βαλκάνια υπάρχουν «ομοεθνείς». Η τουρκική «απόβαση» καλύπτει μία σειρά από προϊόντα, από σοκολάτες έως έπιπλα, ενώ πληθαίνουν συνεχώς οι ντόπιοι αντιπρόσωποι εταιρειών που εμπορεύονται προϊόντα από την Τουρκία.

Στοχευμένες εξαγορές
Ενδιαφέρον από τους Τούρκους επιχειρηματίες δεν υπάρχει μόνο για την αγορά μαρινών και ξενοδοχείων πολυτελείας, αλλά και για επιχειρήσεις κλειδιά στη Θράκη, όπως η γνωστή καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, η οποία προτού καταλήξει στον ομογενή κ. Ιβάν Σαββίδη, διεκδικήθηκε από τον όμιλο Σεμπά.
Ο μουσουλμάνος βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ήταν υπέρμαχος του ντιλ Σεμπά– ΣΕΚΑΠ, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ο εκτουρκισμός των Πομάκων
Η συνεχής οικονομική κρίση στρέφει όλο και περισσότερους μειονοτικούς στην αγκαλιά του προξενείου, το οποίο, εκτός από μαύρο χρήμα, μοιράζει δουλειές, επιδόματα, υποτροφίες κ.α.
Το σχόλιο του Πομάκου πολιτευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Ιρφάν Μεχμέτ Αλή, είναι ενδεικτικό της κατάστασης:
«Η Τουρκία κάνει γενικά τη δουλειά της, όπως την έκανε πάντα. Η Ελλάδα δείχνει ότι στη Θράκη άρχισε να κάνει τα στοιχειώδη, δηλαδή να εφαρμόζει το νόμο όπου πρέπει και να αντιδρά στις προκλήσεις. Η κρίση δεν είναι δικαιολογία για όλα. Πολλά απλά πράγματα δεν χρειάζονται καθόλου χρήματα, αλλά μόνο μία πολιτική απόφαση. Που, δυστυχώς, ακόμη δεν την βλέπουμε πουθενά»…

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ