Αρχική » Η κρίση δεν έγινε ευκαιρία για την ανασυγκρότηση παραγωγικού μοντέλου

Η κρίση δεν έγινε ευκαιρία για την ανασυγκρότηση παραγωγικού μοντέλου

από Άρδην - Ρήξη

18s20eksagoges-thumb-large

Της Δήμητρας Μανιφάβα από την Καθημερινή

Αδύναμη να αξιοποιήσει την εσωτερική υποβάθμιση στην κατεύθυνση αφενός της μεγαλύτερης αύξησης των εξαγωγών και αφετέρου της υποκατάστασης των εισαγωγών από την εγχώρια παραγωγή εμφανίζεται η ελληνική οικονομία. Οι εγγενείς αδυναμίες της ελληνικής επιχειρηματικότητας, σε συνδυασμό με την αποεπένδυση στη βιομηχανία ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, αφαίρεσαν ουσιαστικά τη δυνατότητα να αποτελέσει η εξωστρέφεια ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ελληνικής οικονομίας και η ύφεση να μετατραπεί σε εφαλτήριο για την περίφημη ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Εάν, λοιπόν, εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η αξία των ελληνικών εξαγωγών δεν έχει καταφέρει να σπάσει ακόμη το φράγμα των 17 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα η μη σημαντική υποκατάσταση των εισαγωγών από τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα καθιστούν την ελληνική οικονομία ευάλωτη όχι μόνο στους εσωτερικούς παράγοντες, όπως η παρούσα απουσία ρευστότητας, αλλά και στους εξωτερικούς.

assets_LARGE_t_942_44011199

Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) είναι κάτι παραπάνω από αποκαλυπτικά. Κατά την επταετία 2008-2014 οι συνολικές εξαγωγές της Ελλάδας αυξήθηκαν κατά 27,21% με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,95%. Ωστόσο, αρκετοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας όχι μόνο δεν ακολούθησαν τους ίδιους ρυθμούς αύξησης, αλλά αντιθέτως καταγράφουν υποχώρηση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας τόσο σε σχέση με το 2008 όσο και με βάση τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής. Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι ο κλάδος που εμφανίζεται να έχει απολέσει σημαντικό μέρος της εξαγωγικής του δραστηριότητας είναι ο βιομηχανικός. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΣΕ οι εξαγωγές των βιομηχανικών προϊόντων μειώθηκαν κατά 11,19% την περίοδο 2008-2014, με την αξία των εξαγωγών της εν λόγω κατηγορίας να διαμορφώνεται πέρυσι στα 3,2 δισ. ευρώ από 4,2 δισ. ευρώ το 2008. Πλέον, ο κλάδος αντιστοιχεί στο 13,83% των συνολικών εξαγωγών έναντι 19,82% το 2008. Αξίζει, εξάλλου, να σημειωθεί ότι την περίοδο 2008-2012 (δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τα έτη 2013 και 2014) οι ακαθάριστες επενδύσεις στη βιομηχανία υποχώρησαν κατά 40,7%.

Βαρύ πλήγμα υπέστησαν τα χρόνια της κρίσης και οι εξαγωγές μηχανολογικού εξοπλισμού, η αξία των οποίων υποχώρησε κατά 12,28% την περίοδο 2008-2014. Αυτό που παρατηρείται στον εν λόγω κλάδο είναι η μειούμενη μέση αξία ανά τόνο εξαγόμενων προϊόντων, ίσως σε μια προσπάθεια να γίνουν πιο ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές. Το τελευταίο διάστημα, πάντως, σε κάποιες υποκατηγορίες του κλάδου, όπως στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις τηλεφωνικές συσκευές παρατηρείται αύξηση των εξαγωγών.

Προβληματισμό προκαλούν αντιστοίχως και τα στοιχεία για τις εισαγωγές, καθώς παρά την ύφεση και τη μείωση της κατανάλωσης η αξία τους παραμένει κάτι λιγότερο από διπλάσια με αυτή των εξαγωγών, πάνω από τα επίπεδα των 46 δισ. ευρώ ετησίως. Κατά την επταετία 2008-2014 η αξία τους υποχώρησε κατά 27,05% με μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης 4,82%. Η μείωση του όγκου των εισαγωγών ήταν μικρότερη, κατά 13,96% στη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου, με τον μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης να διαμορφώνεται σε 2,35%.

Στα στοιχεία του ΠΣΕ υπάρχει τέλος μία ακόμη επισήμανση, η οποία αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση. Το 2011 τα έξοδα για εισαγωγές υπερέβησαν την αξία των εισαγωγών, κάτι που αποδίδεται στις πιέσεις των ξένων προμηθευτών για υψηλές προκαταβολές και άμεσες εξοφλήσεις παραγγελιών. Συγκεκριμένα, η αξία των εισαγωγών ήταν 46,39 δισ. ευρώ και οι συνολικές πληρωμές για εισαγωγές 47,45 δισ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

George 21 Μάρτιος 2015 - 01:47

Αυτα συμβαινουν γιατι δεν υπαρχει επαγγελματικος προσανατολισμος.
Ο επαγγελματικος προσανατολισμος ειναι ο πιο σημαντικος τομεας για την οικονομια ενος κρατους. Στην ελλαδα υπαρχει μονο κατ’ονομα. Με αποτελεσμα:
Α) Οι περισσοτεροι νεοι να προσανατολιζονται σε επαγγελματα που ειναι υπερκορεσμενα και μετα να μενουν ανεργοι.
Β) Να εχουμε ενα σωρο ανεργους επιστημονες η’ τεχνικους η’ οτι αλλο και οι οποιοι να μενουν ανεργοι επειδη δεν υπαρχει καποιος να τους δειξει ευκαιριες που υπαρχουν αλλα και το πως μπορουν να στησουνε μονοι τους και να προχωρησουνε δυναμικα μια επιχειρηση.
Αυτον τον προσανατολισμο ειναι δουλεια του κρατους να τον κανει (και μαλιστα εντατικα!). Το οποιο μαλιστα θα μπορουσε ετσι να δωσει και τις κατευθυνσεις που συμφερουν τη χωρα ωστε να γινει ισχυροτερη.
Το χρημα εκφραζει χρονο εργασιας (εργατοωρες). Το οικονομικο μας προβλημα θα επιλυθει μολις μπορεσουμε να βαλουμε ολους τους ανεργους σε παραγωγικη εργασια…το πως θα γινει αυτη η εργασια παραγωγικοτερη και πιο προσοδοφορα, αυτο ειναι ενα ενα αλλο μεγαλο κεφαλαιο που εχει παλι σχεση με τον επαγγελματικο προσανατολισμο.
Κατα τα λοιπα…εχουμε ενα καρο ανεργους που μπορουν να δουλεψουν και να παραγουν χρημα…αλλα παρ’ολα αυτα’ αυτοι πεθαινουν της πεινας και εμεις κλαιγομαστε οτι δεν εχουμε χρημα…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Common sense 21 Μάρτιος 2015 - 19:16

Σε συνέχεια του άρθρου σας σχετικά με την ανασυγκρότηση και την πορεία των εξαγωγών:
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231394567

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ