Αρχική » Νέα πρόσωπα χωρίς διεύρυνση επιρροής της κυβέρνησης

Νέα πρόσωπα χωρίς διεύρυνση επιρροής της κυβέρνησης

από Άρδην - Ρήξη

Του Γιώργου Δελαστίκ από το Έθνος

Σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η νέα κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου έχει πιο «φιλολαϊκό» πρόσωπο από την προηγούμενη. Κανένας νέος υπουργός δεν είναι συνδεδεμένος με την κοινωνική ευαισθησία είτε με λόγια είτε με πράξεις. Κατά κανένα τρόπο δεν σηματοδοτεί πρόθεση αλλαγής πολιτικής η σύνθεση της κυβέρνησης. Δεν νομίζουμε άλλωστε ότι είχε ποτέ τέτοια πρόθεση ο πρωθυπουργός, άσχετα από τα προπαγανδιστικά παιχνίδια περί δήθεν άσκησης από εδώ και πέρα πολιτικής με μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα δεινά που υφίστανται εκατομμύρια Ελληνες. Κανενός είδους αίσθηση περί «νέου ξεκινήματος» δεν δίνει αυτή η κυβέρνηση. Η εικόνα της είναι η απόλυτη συνέχιση της πολιτικής της προηγούμενης – και όχι άδικα.

Δέκα υπουργοί παρέμειναν στη σύνθεση και της νέας κυβέρνησης προερχόμενοι από υπουργικούς θώκους και της προηγούμενης, και το εντυπωσιακό είναι ότι και οι δέκα (!) παρέμειναν ακριβώς στα προηγούμενα υπουργεία που είχαν – Αβραμόπουλος, Βενιζέλος, Μητσοτάκης, Αθανασίου, Βρούτσης, Χρυσοχοΐδης, Βαρβιτσιώτης, Μανιάτης, Κεφαλογιάννη, Σταμάτης. Ενας και μοναδικός μετατέθηκε σε άλλο υπουργείο – ο Νίκος Δένδιας! Οσον αφορά στους οκτώ νέους υπουργούς που μπήκαν στην κυβέρνηση (συν τη νέα κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη, η οποία όμως είναι ούτως ή άλλως υφυπουργός), ο πρωθυπουργός έδειξε ιδιαίτερη φροντίδα να αντικαταστήσει τους αποπεμφθέντες υπουργούς με ομοίους τους από πολιτική σκοπιά, ενισχύοντας την αίσθηση της απόλυτης συνέχειας.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε τίποτα δεν διαφέρει στα μάτια εκατομμυρίων Ελλήνων από τον Γιάννη Στουρνάρα και κατά κανένα τρόπο δεν θεωρείται πιο ευαίσθητος κοινωνικά από τον προκάτοχό του. Ούτε κανείς έχει την αίσθηση ότι το δίδυμο Χαρδούβελη – Δένδια θα ακολουθήσει πιο φιλολαϊκή πολιτική από το δίδυμο Στουρνάρα – Χατζηδάκη της προηγούμενης κυβέρνησης. Πολιτικά όμοιοι είναι στα μάτια του λαού μας και οι Βορίδης – Γεωργιάδης, με τον πρώτο να αντικαθιστά τον δεύτερο στο υπουργείο Υγείας, όπως και οι Μιχελάκης – Ντινόπουλος, όπου ο δεύτερος πήρε τη θέση του πρώτου στο υπουργείο Εσωτερικών. Με δεδομένο πάντως ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι αποδυναμωμένος μετά την ήττα της ΝΔ στις ευρωεκλογές και δικαίως θεωρεί ότι περιβάλλεται από πολλούς που καιροφυλακτούν για να διεκδικήσουν την αρχηγία του κόμματος μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, άρα στερείται εσωκομματικών συμμάχων, έκανε έναν ανασχηματισμό μέσα στο ασφυκτικό αυτό πλαίσιο. Εκοψε εντελώς τους δεσμούς του με τους «καραμανλικούς» της ΝΔ, αλλά τους διατηρεί με ιδιόμορφο τρόπο με τους «μητσοτακικούς», παρά το προσωπικό μίσος που τον χωρίζει από τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ.

Οι σχέσεις αυτές πάντως θα κριθούν οριστικά σε λίγους μήνες, όταν ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει αν θα στείλει την Ντόρα Μπακογιάννη ως επίτροπο της Ελλάδας στην Κομισιόν. Εμείς δεν γνωρίζουμε αν όντως ο Αντώνης Σαμαράς τής το έχει υποσχεθεί αυτό, όπως ισχυρίζονται πολλοί. Αυτό που όμως γνωρίζουμε άριστα και το οποίο επαναβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά και στον πρόσφατο ανασχηματισμό, είναι ότι οι πολιτικοί ηγέτες τηρούν τις υποσχέσεις τους σε πρόσωπα για αξιώματα, μόνο αν έχουν πολιτικό όφελος τη στιγμή που πρέπει να αποφασίσουν, όχι αν οι ενδιαφερόμενοι τους βοήθησαν στο παρελθόν. Γι’ αυτό αποδείχθηκαν εντελώς ανυπόστατες οι δήθεν πληροφορίες ότι ο Αντ. Σαμαράς είχε αποφασίσει ότι θα έκανε υπουργούς στη νέα κυβέρνηση τόσο τον Αρη Σπηλιωτόπουλο όσο και τον Γιώργο Κουμουτσάκο.

Αφού και οι δύο αποδείχθηκαν ανίκανοι ακόμη και να βάλουν τη ΝΔ στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών της Αθήνας και των περιφερειακών εκλογών της Αττικής βγαίνοντας τρίτοι και καταϊδρωμένοι, τι θα του προσέφεραν αν τους έβαζε στην κυβέρνηση; Το θλιβερό εκλογικό ποσοστό που συγκέντρωσαν; Στην πολιτική πάντα πετούν στον Καιάδα όσους αποδεικνύονται άχρηστοι για τον αρχηγό ανεξάρτητα από τις ικανότητές τους…

ΣΧΕΤΙΚΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

Δημήτριος Δάβαρης 13 Ιουνίου 2014 - 01:27

δίκιο είχε ο Στάθης που λέει πως ότι και να ψηφίσεις,σου βγαίνει Σημίτης αλλόμορφος,ακόμα και 10 χρόνια μετά την αποχώρηση του από την εξουσία.Βέβαια εξηγείται από την παγκοσμιοποίηση και τα καθεστώτα που λίγο πολύ υπάρχουν σε όλες τις χώρες του πλανήτη-νεοφιλελευθερισμό έχουμε πλέον,τελείωσε η κοιν. δημοκρατία πια,έτσι νομίζω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 15 Ιουνίου 2014 - 23:36

Εμένα πολύ περισσότερο από την ΄΄στελέχωση΄΄ της κυβέρνησης ……Κάτω Παρτάλι
όπως πολύ σωστά την απόκάλεσε και το Ποντίκι με απασχολεί το πολύ εύστοχο άρθρο της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας :
http://www.enet.gr/?i=news.el.8emata&id=435136
Είναι φανερό πως το Νεοφιλελεύθερο/Γερμανικό/Ευρογραφειοκρατικό Κέντρο που κινεί τα νήματα υποβοηθούμενο από τα διεθνή αρπακτικά έχει μεν ως στόχο να συντηρήσει στην εξουσία τους δοσίλογους για όσο το δυνατόν περισσότερο αλλά ταυτόχρονα προετοιμάζεται και για την επόμενη ημέρα αν τυχόν γίνει το…..ατύχημα ! Επειδή προφανώς και παρά τους ισχυρισμούς που πολλοί, επιφανειακά σκεπτόμενοι, διατυπώνουν ούτε ο Τσίπρας είναι ……Σαμαράς, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠασοκοΝΔ, η διεθνής ολιγαρχία σε αγαστή συνεργασία με την εγχώρια κλεπτοκρατία ήδη ναρκοθετούν μια πιθανή κυβέρνηση ανυπάκουων (λογικά ΣΥΡΙΖΑ!)! Έτσι ώστε αν ο Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές, σχηματίσει κυβέρνηση και αποδειχτεί αρκετά ξεροκέφαλος ώστε να εννοεί έστω απλά και μέρος όσων εννοεί θα …..τσακιστεί απλά με μια κίνηση !!! Φοβάμαι δηλαδή και αυτό στο Άρδην που είστε πραγματικά σκεπτόμενοι άνθρωποι, να το σημειώσετε ότι ο δόλος του Εχθρού πάει πολύ πιο μακριά ακόμη και από τις αναλύσεις που παρουσιάζετε στα άρθρα ή τα βιβλία σας ! Η Ελλάδα δεν είναι μόνο το πειραματόζωο της εφαρμογής της ακραίας λιτότητας και της μετατροπής για πρώτη φορά στην ιστορία ενός κράτους του Πρώτου Κόσμου σε τριτοκοσμικό αλλά και αυτό είναι το χειρότερο, στο μοντέλο της μοντέρνας καταστολής, εντελώς νέου τύπου, κάθε λαϊκής/εθνικής αντίδρασης στις πολιτικές των μεταμοντέρνων κατακτητών ! Όταν θα έρθει η κρίσιμη στιγμή, η οποιαδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένη και επιθυμούσα να αντιταχθεί στους κατακτητές κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει διεθνή απομόνωση, αντίδραση της ……ελληνικής γραφειοκρατίας να την στηρίξει, οικονομική δολιοφθορά εντός και εκτός των συνόρων και πιθανόν και εξωτερική επίθεση !
Πραγματικά θέλει πολύ, παρά πολύ βαθιά σκέψη, οργάνωση, εγκράτεια, αποφασιστικότητα και ετοιμότητα για θυσίες για να αντιμετωπιστεί αυτός ο θανάσιμος εναγκαλισμός ! Πρόχειρα μπορώ να πω πως μόνο μια επιθετική στάση που θα πείσει και την άλλη πλευρά ότι θα έχει απώλειες μπορεί να έχει αποτέλεσμα ! Αλλά αυτό είναι πολύ σοβαρό θέμα για να λυθεί σε ένα σχόλιο !

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ