Αρχική » Σχέδιο: πρόσφυγες για χρέος

Σχέδιο: πρόσφυγες για χρέος

από Άρδην - Ρήξη

skitso

Του Γιάννη Ξένου

Σαν βόμβα έσκασε σήμερα το πρωί η είδηση ότι ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών πρότεινε στη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών να δημιουργηθεί στην Αθήνα ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης 300-400.000 προσφύγων/μεταναστών. Τις προηγούμενες μέρες προηγήθηκε μπαράζ δημοσιευμάτων ότι Γερμανία, Αυστρία και Βέλγιο προωθούν την έξωση της Ελλάδας από τη συνθήκη του Σένγκεν, με αποκορύφωμα τις δηλώσεις της αυστριακής ΥΠΕΣ, ότι η Ελλάδα πρέπει να αποπεμφθεί από τη Σένγκεν. Η ελληνική κυβέρνηση για άλλη μια φορά παριστάνει την έκπληκτη, ότι αυτά είναι εξωφρενικά πράγματα που ποτέ δεν πρόκειται να δεχθεί. Η συνηθισμένη τακτική των Συριζαίων, αρχικά να παριστάνουν τους έκπληκτους με τα σχέδια των Ευρωπαίων, αλλά σταδιακά να αποκαλύπτεται ότι η ελληνική πλευρά συζητά πάνω σε αυτά.

Σήμερα δημοσιεύτηκε άρθρο γνώμης στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς όπου παρουσιάζεται η «ευφυής» ιδέα που επωάζεται σε Βρυξέλλες και Βερολίνο η Ελλάδα να δεχθεί να σφραγιστούν τα βόρεια σύνορά της, προκειμένου να σταματήσουν οι ροές προς τη Βόρεια Ευρώπη και να δημιουργηθούν «κέντρα φιλοξενίας» εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου. Το αντάλλαγμα που θα δώσουν οι Γερμανοί είναι η ελάφρυνση του χρέους. Το δημοσίευμα πάει ένα βήμα παραπέρα, ισχυριζόμενο ότι η Γερμανία μπορεί να πείσει και τους άλλους δανειστές της Ελλάδας να δεχθούν μείωση του ελληνικού χρέους, αν η Ελλάδα δεχθεί να μετατραπεί σε χώρο εγκλωβισμού των προσφύγων.

Τρίτο χτύπημα, δημοσιεύτηκε επιστολή του Γιουνκέρ στον Σλοβένο πρωθυπουργό στην οποία ο πρόεδρος της Κομισιόν τάσσεται υπέρ της πρότασής του Σλοβένου πρωθυπουργού για ενίσχυση των συνόρων των Σκοπίων με την Ελλάδα, ώστε να ανακοπεί η ροή προσφύγων προς τον βορρά. Ο Σλοβένος πρωθυπουργός παρουσίασε σχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι περισσότεροι πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην Ελλάδα θα παραμείνουν εδώ, για να ανακουφιστούν οι χώρες διέλευσης και στην τελική η Αυστρία και η Γερμανία. Ο Γιουνκέρ προτείνει να προχωρήσουν οι διμερείς συμφωνίες με την ΠΓΔΜ, προκειμένου ευρωπαϊκές αστυνομικές δυνάμεις να αναλάβουν τη φύλαξη των συνόρων Ελλάδος – ΠΓΔΜ.

Το τριπλό χτύπημα από τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης με την απαραίτητη συνδρομή του αγγλοσαξονικού παράγοντα, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί. Η θηλιά σφίγγει γύρω από την Ελλάδα προκειμένου να αποδεχτεί το σφράγισμα των βόρειων συνόρων της. Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη αποδέχτηκε ότι ο μόνος υπεύθυνος για τις εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών που καταφτάνουν στην Ευρώπη είναι αποκλειστικά η Ελλάδα, που δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της. Αφήνεται στο απυρόβλητο η Μέρκελ που τους προσκάλεσε και η Τουρκία που, ενώ παίρνει ενισχύσεις δισεκατομμυρίων από την ΕΕ, παράλληλα έχει στήσει ένα χρυσοφόρο δίκτυο διακίνησης, το οποίο αποσταθεροποιεί πρώτα από όλους την Ελλάδα. Η Κομισιόν που εμφανίζεται τόσο αυστηρή έναντι της Ελλάδος, έχει ικανοποιήσει στο ελάχιστο τις υποσχέσεις της προς την Ελλάδα ότι θα την βοηθήσει για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της, αφού από τα 1.800 άτομα της Frontex που υποσχέθηκε έχει στείλει τα μισά και ούτε το ένα τρίτο από τα πλοία που είχαν συμφωνηθεί.

Με δόλωμα την ελάφρυνση του χρέους η ΕΕ μας στήνει μια παγίδα που θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις σε βάθος χρόνου. Η ελληνική κυβέρνηση έχοντας το ζήτημα της μείωσης του δημόσιου χρέους ως μόνη σανίδα σωτηρίας της, ως τον μόνο στόχο που η επίτευξη του μπορεί μερικώς να χρυσώσει το χάπι των δεινών που έχει προκαλέσει αυτόν τον έναν χρόνο, γίνεται εξαιρετικά προβλέψιμη και διαχειρίσιμη από την ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι ο Τσίπρας, προκειμένου να κερδίσει χρόνο παραμονής στην εξουσία, αποδέχεται ακόμα και τη μετατροπή της χώρας σε απέραντο hot spot, αν του δοθεί σαν αντάλλαγμα μια μικρή ελάφρυνση του χρέους. Γι’ αυτό οι θεατρινισμοί των Συριζαίων ότι τάχα πέφτουν από τα σύννεφα από τη δημοσιοποίηση τέτοιων σχεδίων, δεν μας πείθουν. Οι συζητήσεις με την ελληνική πλευρά έχουν προχωρήσει, άλλωστε ο ίδιος ο Τσίπρας πριν από ζητούσε επιείκεια ως προς την εφαρμογή του μνημονίου μιας και το κύριο βάρος στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού έχει πέσει στην Ελλάδα.

Και βέβαια όλη η καμπάνια για τους πρόσφυγες με τον τρόπο που διεξάγεται, τις παρεμβάσεις των μουσουλμανικών «μη κυβερνητικών οργανώσεων» στα νησιά και τα ελληνικά σύνορα ορθάνοιχτα, όπως και οι συχνές «επισκέψεις» της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο με αίτημα να «πέσει ο φράχτης», εντάσσονται στην ίδια λογική.

Το ζητούμενο λοιπόν για κυβέρνηση και ΕΕ είναι πως θα πλασαριστεί με τον κατάλληλο τρόπο (δηλαδή η σωστή η δοσολογία τρόμου ότι θα μας πετάξουν από την Ένωση σε συνδυασμό με κάποια δισ. ευρώ ελάφρυνσης χρέους και πρόσθετης βοήθειας) το σχέδιο «πρόσφυγες για χρέος», για να προκαλέσει τις μικρότερες αντιδράσεις στην ελληνική κοινή γνώμη και να μην αποτελέσει την σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής απέναντι στον Σύριζα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

3 ΣΧΟΛΙΑ

Γεώργιος Καρίμαλης 26 Ιανουαρίου 2016 - 20:07

Οι Ευρωπαίοι ζητούν τα αυτονόητα για τις χώρες τους. Η Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρώσει την συζήτησή της στην κάλυψη των εξόδων από το βάρος της πρώτης ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών. Οι εξυπνακισμοί της Ελληνικής κυβέρνησης για την πιθανή μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας από την ανάληψη υποχρεώσεων σχετικά με την παραμονή των μεταναστών που δεν αποδέχονται οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι εντελώς ανόητοι και θα αποδειχτούν καταστροφικοί. Να τονίσουμε ότι για το θέμα των εισερχόμενων από την Τουρκία παράνομων μεταναστών , μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ισχύει συμφωνία για επαναπροώθηση στην Τουρκία των παράνομων μεταναστών που έχει κυρωθεί με τον νόμο 3030/2002. Αρκεί η Ελλάδα να επικαλεστεί για όσους επαναπροωθεί θέμα σχετικό με την εθνική της ασφάλεια. Όσον αφορά τους μετανάστες έχουμε κάθε νομικό δικαίωμα να επιβιβάζομαι (με ήρεμη θάλασσα) εν μέρη και στα ίδια σκάφη με τα οποία έρχονται, σε ασφαλείς αριθμούς και να τους στέλνουμε κατευθείαν πίσω στην Τουρκία , πριν από οποιαδήποτε ενέργεια αίτησης ασύλου. Ούτε στρατόπεδα, ούτε στοίβαγμα στην Βικτόρια και τον Άγιο Παντελεήμονα. Όσον αφορά τους λαθρεμπόρους τόσο με βάση την ήδη ισχύουσα νομοθεσία όσο και με ειδική νομική διαδικασία που πρέπει να προωθηθεί, θα πρέπει να καταδικάζουμε σε πολυετή φυλάκιση σαν υπεύθυνους για τον πνιγμό όσων χάνονται στα νερά του Αιγαίου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Θανάσης Τζιούμπας 27 Ιανουαρίου 2016 - 08:59

Όταν μια κυβέρνηση συμπεριφέρεται ως ΜΚΟ τότε οι ΜΚΟ γίνονται κυβέρνηση, ή, ακόμη χειρότερα, άλλες κυβερνήσεις αναλαμβάνουν να κυβερνήσουν, εξάγοντας τις “παράπλευρες απώλειες” στο χωράφι του γείτονα. Κι εμείς; “των οικιών ημών εμπιπραμένων ημείς άδωμεν”. Στο κοινοβούλιο. Στα πρωτοσέλιδα. Στα καφενεία.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μπάμπης 27 Ιανουαρίου 2016 - 12:35

Η Ευρώπη πιστή στις αξίες της του διαφωτισμού, της αριστεράς και της προόδου θα παρέχει στους Έλληνες αυτό που διακαώς επιθυμούν και προς το οποίο συγκλίνουν όλοι οι αγώνες της αριστεράς. (Σχετική) ελάφρυνση της τσέπης τους. Επιπλέον όλα αυτά τα κακά δεξιά, εθνικιστικά και φασιστικά πράγματα, τα ελληνικά σύνορα, το ελληνικό κράτος και έθνος θα πάψουν να υπάρχουν. Τα όνειρα του ελληνικού αριστερισμού επιτέλους πραγματοποιούνται: SMASH GREECE!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ