Αρχική » Σεμινάρια Ιστορίας: Το Δημοτικό Τραγούδι (βίντεο)

Σεμινάρια Ιστορίας: Το Δημοτικό Τραγούδι (βίντεο)

από Άρδην - Ρήξη

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Ο Γιώργος Καραμπελιάς, ορμώμενος από την έκδοση του βιβλίου του, “1821: Η δυναμική της Παλιγγενεσίας“, εγκαινιάζει μια σειρά σεμιναρίων για τη νεώτερη ελληνική ιστορία, που διεξάγονται κάθε δεύτερη Πέμπτη, στην αίθουσα “Ρήγας Βελεστινλής”, Ξενοφώντος 4, Αθήνα, στις 7 μμ.

Την Πέμπτη 25/02/2016 πραγματοποιήθηκε το έκτο σεμινάριο με θέμα: “Το Δημοτικό Τραγούδι κατά τον 16ο-18ο αιώνα: Η Διάσπαση λόγιου και λαϊκού στοιχείου“.

Επόμενο σεμινάριο την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016 με θέμα:

1821-1831, η Ελληνική Επανάσταση

Είσοδος Ελεύθερη 

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Corto 26 Φεβρουαρίου 2016 - 20:15

Η κυρία στο τέλος μπέρδεψε τον Σολωμό με τον Ελύτη.
Από το βιβλίο Νέας Ελληνικής Γλώσσας της Β’ Λυκείου:

Γ. Πηλιχός: Επέμεινα σ’ αυτό το ερώτημα, γιατί συχνά κατηγορούν τους ποιητές ότι κλείνονται στο «γυάλινο πύργο» τους κι αδιαφορούν για τα μεγάλα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν κάθε τόσο οι άνθρωποι…

Ελύτης: Ε, δεν είναι κάτι νέο αυτό. Από την εποχή του Σολωμού βαστάει, που του καταμαρτυρούσανε ότι δεν πήγε στο Μεσολόγγι, αλλά καθόταν απ’ αντίκρυ κι έγραφε στίχους. Τώρα, τι θα ήταν προτιμότερο, να προστεθεί ένας πολεμιστής στους άλλους ή να γραφτούν οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»; Αυτό είναι το ζήτημα.

Γ. Πηλιχός: Τελικά, ποιο νομίζετε ότι είναι το καθήκον του ποιητή;

Ελύτης: Να ρίχνει σταγόνες φως μες στο σκοτάδι. Να γίνεται, με το παράδειγμα της ζωής και του έργου του, πρότυπο καθαρότητας. Που σημαίνει να μη συμβιβάζεται. Να μη συνεργάζεται με ανθρώπους ή καταστάσεις που δεν εγκρίνει…».

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSB105/435/2903,11297/

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ