Αρχική » Ο Γιώργος Καραμπελιάς συνομιλεί με τον Αλέκο Αλαβάνο (22 Μαρτίου 2016)

Ο Γιώργος Καραμπελιάς συνομιλεί με τον Αλέκο Αλαβάνο (22 Μαρτίου 2016)

από Άρδην - Ρήξη

alekos-alavanos

Ο Γιώργος Καραμπελιάς την Τρίτη 22 Μαρτίου στις 20.30 συνομιλεί με τον Αλέκο Αλαβάνο με θέμα: “Η Ιστορική εμπειρία της Αριστεράς στην Ελλάδα – Η περίπτωση του Σύριζα”.

Στο καφέ του Ιανού, Σταδίου 24

ΣΧΕΤΙΚΑ

4 ΣΧΟΛΙΑ

Αντώνης Λαμπίδης 3 Μαρτίου 2016 - 02:55

Ορθότερα, το θέμα θα ήταν : “Η ψευδεπίγραφη Αριστερά και η εξαπάτηση των αφελών – η περίπτωση του Σύριζα”.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γιάννης Δουλφής 4 Μαρτίου 2016 - 12:36

Ως προς το πρώτο σκέλος συμφωνώ, ως προς το δεύτερο για την εξαπάτηση των αφελών, νομίζω πως οι “αφελείς” ήθελαν να “εξαπατηθούν”, διότι κοινωνικά, ιδεολογικά και πολιτικά δεν ήταν (ούτε και είναι) σε θέση να παράγουν κάτι διαφορετικό, ούτε αγωνιστικά, ούτε ως πρόταση πολιτικής που θα διεκδικήσει την πολιτική διακυβέρνηση σε ριζικά διαφορετική κατεύθυνση και αναμέτρησης με τα πραγματικά διακυβεύματα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ευγενία 19 Μαρτίου 2016 - 21:11

Ψευδεπίγραφη αριστερά. Μάλιστα. Υπάρχει δηλαδή και γνήσια αριστερά. Πού είναι; Ζει μήπως στον κόσμο των πλατωνικών ιδεών; Στα όνειρά μας μήπως, στη φαντασία μας δηλαδή που τη περνάμε για πραγματικότητα, πράγμα τελείως άσχετο με τον διαλεκτικό και ιστορικό υλισμό, και με την κοινή λογική εδώ που τα λέμε.
Πώς έδρασε η “γνήσια” αριστερά κατά την εποχή των μνημονίων; Ας δεχθούμε ότι αποπειράθηκε να κάνει κάτι δημιουργώντας τη Σπίθα. Απέτυχε παταγωδώς. Η αποτυχία της οφείλεται στον ίδιο το Θεοδωράκη κυρίως, αλλά και οι λοιποί που κινήθηκαν γύρω του απεδείχθησαν πολύ κατώτεροι των περιστάσεων.
Ας δεχθούμε ότι δικό της έργο είναι και το κίνημα των αγανακτησμένων σε σημαντικό βαθμό. Περάσαμε ένα ολόκληρο καλοκαίρι στις πλατείες χωρίς να πετύχουμε μια έστω στοιχειώδη συγκρότηση. Το κενό τελικά το κάλυψε ο Τσίπρας, που καβάλησε το κύμα που τον έφερε στην εξουσία, με τα γνωστά αποτελέσματα. Μήπως δεν ψηφίστηκε από πάμπολους “γνήσιους” αριστερούς που έπαιξαν την τύχη της χώρας στα ζάρια; Μήπως δεν εκφράζει την ιδεολογία της αριστεράς περί διεθνισμού και ανοικτών συνόρωνΜήπως δεν τραγουδούσε ο λαός αντάρτικα τη νύχτα των εκλογών για να γιορτάσει τη νίκη του, μήπως δε κρατούσε κόκκινες σημαίες;
Πρέπει κάποτε να δούμε την αλήθεια της ζωής μας, όσοι είμαστε εξήντα χρόνων και πάνω διότι φτάνουμε σιγά σιγά στο τέλος. Οι κατακτήσεις του κινήματος τόσα χρόνια έγιναν με δανεικά, ήταν μια φούσκα, και τώρα τα επιστρέφουμε όλα με τόκο. Η αριστερή ιδεολογία μας έγινε το όχημα της παγκοσμιοποίησης. Σνομπάραμε την ορθοδοξία και τώρα μας περικυκώνει το ισλάμ που ετοιμάζεται να ξεκινήσει τζιχάντ και στα Βαλκάνια. Και το χειρότερο όλων ούτε που το δίνουμε σημασία. Είναι η μέλλουσα να συνέλθει ”αγία και μεγάλη σύνοδος της ορθοδόξου εκκλησίας” τον Ιούνιο στην Κρήτη, η οποία θα αποπειραθεί να κατοχυρώσει θεσμικά τον οικουμενισμό, να καταργήσει δηλαδή την ορθοδοξία.
Μας πήραν τα πάντα και τώρα ζητάνε να τους παραδώσουμε και την ψυχή μας, κι αυτό το τελευταίο που είναι και το μείζον θεωρείται σχεδόν απ΄ όλους δευτερεύον και ασήμαντο. Αυτός ο άκρατος υλισμός είναι μια υπαρξιακή ζημιά στην οποία η αριστερά έχει συμβάλλει τα μέγιστα. Άδικα ψάχνουμε ανιδιοτελείς αγωνιστές, έτοιμους να θυσιαστούν αν χρειαστεί για την πατρίδα, διότι καταστρέψαμε τον πολιτισμό της ψυχής που τους γεννούσε.
Πάντως η εκδήλωση αυτή είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αρκεί να ειπωθούν αλήθειες και να ξυθούν παλιές πληγές. Πραγματικά αξίζει τον κόπο η αυτοκριτική διότι οδηγεί και σε μετάνοια, ίσως…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
IOANNIS PAPAS ... 24 Μαρτίου 2016 - 01:13

O Alavános dén éxei válei myaló (oúte prókeitai, nomizo), p.x. kápou eipe tis akólouthes (lian epikindynes) VLAKEIES. (Parafrázo) óti:
1. Dén ypárxei diaforá metaksy Amerikis kai Rossias, [dióti] kai oi dyo einai kapitalistes (!!!) … tó án i Ameriki / Náto spróxnoun tin anthropótita prós 3 Pangósmio Pólemo dén tó vlépei ;;;!!!
Poión fovátai perissótero i anthropótis, tón Putin i toús Bush, Xilary ;;; (“we came, we saw, he died … ha, ha, ha, ha — 2011) — sé poión planiti zei ;;; Moú thymizei análoges vlakeies orisménon poú theoroún toús Stálin kai Xitler isodynamous, tón kommounismó isodynamo mé tón nazismó …
2. Tó metanasteutikó / prosfygikó thá lythei apó diethneis organismoús … Kai méxri tóte, i.e. ótan thá éxei allotriothei i Elláda, emeis ti kánoume ;;; Oi diethneis organismoi tou (OHE, Xági klp) dé thá más sóssoun án xássoume nissiá, án xássoume tó édafós mas, ti glóssa mas kai tin koultoúra mas..
Autoi oi typoi deixnoun miá foveri adiaforia / anaisthissia / analgissia giá tis tyxes tón aplón, syngekriménon, Ellinon politón … poté dé miláne giá tó EDO kai TORA …

O KARABELIAS eksairetikós, ós synithos … Kalliters Eyxés!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ