Λευκωσία: Τo κατοχικό καθεστώς συστηματικά και με βάση τους σχεδιασμούς που επέβαλε η Άγκυρα, προχωρεί σταδιακά στην παραχώρηση «υπηκοοτήτων» σε έποικους, επιχειρώντας να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα αλλά και να ασκήσει πίεση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά ενόψει του νέου γύρου των συναντήσεων που αρχίζουν αυτή την εβδομάδα. Η τακτική αυτή, όπως σημειώνουν ενημερωμένες πηγές, εντάσσεται στους σχεδιασμούς της Άγκυρας για βαθμηδόν προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία.

Οι τελευταίες κινήσεις που γίνονται στο θέμα των εποίκων πρόκειται, εν πολλοίς, για υλοποίηση της αξίωσης που διαβίβασε νωρίτερα αυτό τον χρόνο ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί για «πολιτογράφηση» 26.500 Τούρκων ως «πολίτες» του ψευδοκράτους.

Ο Ερντογάν είχε διαμηνύσει προς τον Ακιντζί πως έχει χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος του χρόνου υποδεικνύοντας πως εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό,  θα προχωρούσε σε μαζικές παραχωρήσεις «υπηκοοτήτων». Είναι, όμως, σαφές πως υπήρξε αναπροσαρμογή τακτικής και η Άγκυρα μέσω της ψευδοκυβέρνησης έδωσε εντολή για να αρχίσει από τώρα και με αυξημένους αριθμούς η πολιτογράφηση εποίκων. Όπως δε μεταδίδεται από τα κατεχόμενα παρατηρείται συμφόρηση στο «υπουργείο» Εσωτερικών, όπου πολλοί Τούρκοι πολίτες και πολίτες τρίτων χωρών που ζουν στα κατεχόμενα, μεταβαίνουν για να υποβάλουν αίτηση.

Με βάση στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας η ψευδοκυβέρνηση χορηγεί «ιθαγένεια» του ψευδοκράτους σε 500 άτομα κάθε μήνα με αποφάσεις που λαμβάνονται από το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο του κατοχικού καθεστώτος και το «υπουργείο» Εσωτερικών. Παρόλο που κάποια άλλα δημοσιεύματα δίνουν μικρότερους αριθμούς είναι προφανές πως είναι δεδομένο πως υπάρχει κινητικότητα στο θέμα αυτό. Όσοι εξασφαλίζουν την περιβόητη «υπηκοότητα» βλέπουν το όνομά τους δημοσιευμένο στην «επίσημη εφημερίδα» του ψευδοκράτους. Συνεπώς δεν είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν οι αριθμοί.

Η κίνηση αυτή φαίνεται να γίνεται παρακάμπτοντας τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Η Άγκυρα έχει απευθείας κανάλι συνεννόησης επί του θέματος με τη ψευδοκυβέρνηση και δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι ο ψευδοπρωθυπουργός πήγε στην Τουρκία πολύ πριν τον κ. Ακιντζί.

Στα πλαίσια των συνομιλιών, έχει συμφωνηθεί πάντως, ο αριθμός που θα έχουν τα δύο συνιστώντα κρατίδια με βάση την ιθαγένεια. Οι Ελληνοκύπριοι θα είναι 802.000 και 220.000 Τουρκοκύπριοι (μαζί με τους εποίκους ή καλύτερα με πλειοψηφία τους εκ Τουρκίας). Αυτό αφορά όσους θα έχουν την υπηκοότητα ενώ ο πληθυσμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος. Σημειώνεται συναφώς πως τόσο ο Μουσταφά Ακιντζί όσο κι άλλοι αξιωματούχοι του κατοχικού καθεστώτος έχουν κατ΄επανάληψη αναφέρει πως δεν θα επιστρέψει κανένας στην Τουρκία.

Ο κ. Ακιντζί, έλεγε και προεκλογικά αλλά και στη συνέχεια πως οι έποικοι θα παραμείνουν καθώς δεν διαχωρίζει τους Τουρκοκύπριους από τους έποικους. Σημειώνεται πως η θέση της Άγκυρας όπως είχε μεταφερθεί νωρίτερα αυτό τον χρόνο και σε αντιπροσωπεία της ψευδοβουλής υπό την Σιμπέρ Σιμπέλ, είναι πως θα πρέπει να παραχωρηθούν οι «υπηκοότητες» αμέσως σε όσους δεν έχουν. Με βάση την ενημέρωση που έκανε στην ψευδοβουλή τότε για τις επαφές της, προκύπτει πως υπήρξαν κινήσεις προς τους Τουρκοκύπριους που ζουν στη Βρετανία για να τους παραχωρηθούν ταυτότητες.

Γραπτώς η θέση για τις 26.500

Η Λευκωσία παρακολουθεί από κοντά τα όσα διαδραματίζονται στα κατεχόμενα στο θέμα των εποίκων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπάρχει έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι αυτές οι ενέργειες γίνονται παραμονές του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων, για τον οποίο όλοι οι εμπλεκόμενοι δίνουν σημασία και τον θεωρούν κομβικής σημασίας.

Δεν αποκλείεται δε το θέμα αυτό να εγείρει και κατά τη μεθαυριανή συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προς τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Σημειώνεται ότι στα έγγραφα στα οποία καταγράφονται συγκλίσεις και αποκλίσεις, η τουρκική πλευρά περιέλαβε αναφορά για τις 26.500 Τούρκους στους οποίους θα δοθεί «υπηκοόητα» του ψευδοκράτους σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η υποσημείωση αυτή της τουρκικής πλευράς προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Λευκωσίας, που έχει καταγράψει τη δική της διατύπωση, με την οποία απορρίπτει αυτή τη θέση. Όπως εκτιμάται, οι κινήσεις της τουρκικής πλευράς αφορούν και τις προσπάθειες που με εντατικό ρυθμό προχωρούν στα κατεχόμενα για ισλαμοποίηση της περιοχής.

Αυτό γίνεται με την αύξηση του τουρκικού πληθυσμού, την παράνομη παραχώρηση «υπηκοοτήτων» αλλά και την ενίσχυση του μουσουλμανικού στοιχείου στην αγορά και στην Εκπαίδευση. Αυτή η πολιτική, η οποία εφαρμόζεται από το 1974, έγινε ακόμα πιο αισθητή από 2000 και εντεύθεν. Τουρκοκύπριοι, που δεν έχουν σχέση με το παράνομο καθεστώς, καταγγέλλουν συστηματική προσπάθεια πολιτικής αποίκησης του κατεχόμενου βόρειου τμήματος της Κύπρου με στόχο την ενσωμάτωση του στην Τουρκία. Καταγγέλλουν προσπάθεια να καταστήσουν τους Τουρκοκύπριους σε μειονότητα.