Αρχική » Ο Βαρουφάκης, ο Γαβράς και η παρακμή- ελληνική και ευρωπαϊκή

Ο Βαρουφάκης, ο Γαβράς και η παρακμή- ελληνική και ευρωπαϊκή

από Άρδην - Ρήξη

 

Του Γιώργου Καραμπελιά πρωτοδημοσιεύτηκε στο liberal.gr 

Ο Κώστας Γαβράς, σε παρουσίαση του νέου ογκώδους πονήματος του Γιάνη Βαρουφάκη, δήλωσε πως θα γυρίσει σε κινηματογραφικό έργο τον αγώνα του Γιάνη «ενάντια στο παγκόσμιο σύστημα», συνεπικουρούμενος και από τον Βασίλη Βασιλικό, ο οποίος επίσης συμμετείχε στη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Ο Βασίλης Βασιλικός έγινε γνωστός στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για το βιβλίο του, «Ζ», που κυκλοφόρησε το 1966 και περιέγραφε τα γεγονότα της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη και την αποκάλυψη των ηθικών και φυσικών αυτουργών της, εξαιτίας και της επιμονής ενός νέου τότε ανακριτή, του Χρήστου Σαρτζετάκη. Αμέσως μετά, το 1969, στη διάρκεια της δικτατορίας, ο Κώστας Γαβράς μετέβαλε σε κινηματογραφικό έργο, με τεράστια κινηματογραφική επιτυχία, λόγω της δικτατορίας στην Ελλάδα, το βιβλίο του Βασιλικού. Ο Βασιλικός, ο Γαβράς και ο Σαρτζετάκης, εκείνη την εποχή, είχαν πραγματοποιήσει ένα σημαντικό έργο. Στη συνέχεια –όπως πάντα συμβαίνει στον κόσμο που ζούμε–, έδρεψαν από αυτήν τους τη στάση ως καρπούς, αναγνώριση και χρήμα. Ο ένας ανακηρύχθηκε και πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και δεν ήταν καθόλου χειρότερος, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, από αυτούς που ακολούθησαν.

Οι άλλοι δύο, σε πολύ προχωρημένη ηλικία πλέον –έχουν περάσει πάνω από πενήντα χρόνια από την υπόθεση Λαμπράκη και το βιβλίο του Βασιλικού–, επανέρχονται με ένα νέο «αφήγημα». Τότε, περιέγραψαν τον αγώνα του Λαμπράκη, τον τραγικό του θάνατο και τις προσπάθειες να αποκαλυφθούν οι συνθήκες της δολοφονίας του, σε μια χώρα που αγωνιζόταν να κατακτήσει στοιχειώδεις πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες, και σύντομα θα έπεφτε κάτω από τη μπότα της δικτατορίας. Σήμερα, πενήντα χρόνια μετά, έρχονται να περιγράψουν έναν άλλο «ηρωικό αγώνα», τον «αγώνα» ενός διεθνούς καμποτίνου να καταστρέψει τη χώρα του, πράγμα το οποίο κατόρθωσε να επιτύχει μέσα σε έξι μήνες!

Εξ ου, ίσως, και το αξιοσημείωτο του θέματος και της προσωπικότητας. Ποιος άλλος θα κατόρθωνε να αναδειχθεί, μέσα σε δύο ή τρία χρόνια, σε εθνική και διεθνή προσωπικότητα, έστω και αμφιλεγόμενη; Ποιος άλλος θα κατόρθωνε να φεσώσει εκατό δισεκατομμύρια ευρώ μια χειμαζόμενη χώρα; Ίσως, γι’ αυτόν τον λόγο, και ο Costas Gavras – παρ’ ολίγον πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις ευλογίες του Τσίπρα, εάν δεν βαριόταν να ζει στην επαρχιακή Αθήνα– αποφάσισε πως αξίζει τον κόπο για μια ακόμα παγκόσμια επιτυχία!

Ο Γαβράς, πριν μερικά χρόνια, το 2005, γύρισε ένα όντως ωραίο έργο, Το τσεκούρι, όπου περιγράφει πώς ένας γιάπης, που κινδυνεύει η σταδιοδρομία του, εξοντώνει με ένα τσεκούρι όλους τους δυνητικούς ανταγωνιστές του! Πόσω μάλλον ο Γιάνης που εξόντωσε 10 εκατομμύρια Έλληνες, ενώ επιπλέον τον ζητωκραύγαζαν και τον είχαν εκλέξει και πρώτο βουλευτή.

Η πρώτη μου και μοναδική γνωριμία με τον περιβόητο Γιάνη έγινε στην Ξενοφώντος 4, στην Αθήνα, στον χώρο Πολιτικής και Πολιτισμού Ρήγας Βελεστινλής, όπου ήταν ομιλητής σε εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί το 2013. Σε αυτή, ανάμεσα σε άλλα αξιοσημείωτα τα οποία δήλωσε –κορδακιζόμενος και ναρκισσευόμενος όπως πάντα–, υποστήριξε πως, εάν «ήταν για μία εβδομάδα υπεύθυνος της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική, θα “έλυνε” το οικονομικό πρόβλημα της Ευρώπης» – διότι προφανώς, η Ελλάδα ήταν πολύ μικρή για τα μεγέθη του. Μέχρι τότε, ένιωθα μία αυθόρμητη απώθηση γι’ αυτόν τον άνθρωπο, εξαιτίας της συμπεριφοράς του και του έντονου ναρκισσισμού του. Ωστόσο, επειδή είχα ακούσει τόσα και τόσα από τις χιλιάδες των θαυμαστών του, είχα αποφασίσει να παρακολουθήσω με προσοχή τα λεγόμενά του. Άρκεσε λοιπόν αυτή η απόφανσή του για να τον κατατάξω οριστικά στους αθεράπευτους ντενεκέδες που περιφέρονταν ανά τις πλατείες και τα κανάλια, κάνοντας κουρκούτι τα μυαλά των παραζαλισμένων από την απρόκλητη καταιγίδα των μνημονίων Ελλήνων. Την καταιγίδα που είχε πυροδοτήσει ο Γιωργάκης Παπανδρέου – έχοντας βεβαίως ως σύμβουλό του και τον Βαρουφάκη!

Βασίλης Βασιλικός και Γ. Βαρουφάκης, από την πρόσφατη παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γ. Βαρουφάκη

Τώρα πλέον, σε έναν νέο ρόλο, μεταβλήθηκε σε επαναστάτη: ικανός σε μία εβδομάδα να… απαντήσει στο ζήτημα της ανάδυσης της Κίνας ως νέου παγκόσμιου οικονομικού πόλου, ανάδυση η οποία και προκαλεί την κρίση της Δύσης! Ο Γιάνης θα το έλυνε και αυτό σε μία εβδομάδα!

Προφανώς, το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι ο ίδιος, ούτε τα άθλια κανάλια τα οποία τον επεδείκνυαν καθημερινά, μαζί με άλλους ήρωες αντίστοιχου διαμετρήματος –Κατρούγκαλους και κομπανία–, ούτε βέβαια ο αγράμματος νεαρός που γοητεύτηκε  από την ευφράδειά του και τον ανακήρυξε Τσάρο της Οικονομίας. Δυστυχώς, το ζήτημα αφορά την παρακμή των Ελλήνων που ήταν ενθουσιασμένοι με τον Βαρουφάκη και τις τεράστιες ικανότητές του!

Μετά από τόσα παθήματα, με τις καταστροφές που έχει επισωρεύσει ένας άνθρωπος σαν τον Βαρουφάκη, θα έπρεπε να κρύβεται και να αποφεύγει να κυκλοφορεί στην Ελλάδα, όπου εξάλλου θα έπρεπε τον περιμένει το ειδικό δικαστήριο και η φυλακή. Και όμως, εμφανίζεται και ως πολιτική προσωπικότητα, η οποία πιθανώς θέλει να διεκδικήσει και την ψήφο των πολιτών, επιθυμώντας να εξοντώσει και τον «ευεργέτη» του, πρωθυπουργό, που τον ανέδειξε – εμφανιζόμενος πια ως ο ανένδοτος απέναντι στον «προσκυνημένο» Τσίπρα.

Το δε κερασάκι στην τούρτα είναι η μεταβολή, από τον Γαβρά –με την συνεπικουρία του Βασιλικού– «του ταγκό ενός γελοίου» σε κινηματογραφικό έργο… μετά το «Ζ»!

Καθώς τα τελευταία χρόνια επαναλαμβάνω μονόχορδα και κατ’ εξακολούθηση πως οι Έλληνες βρίσκονται σε παρακμή, και σε αυτήν πρωτοπορούν όλες οι ελίτ της χώρας –εκτός από τις ελάχιστες περιπτώσεις όσων έχουν αποσυρθεί από τον δημόσιο βίο–, πολλοί φίλοι θεωρούν πως πρόκειται για υπερβολή και εμμονή του γράφοντος. Δυστυχώς, όμως, η πένα μου κοκκινίζει ήδη γι’ αυτά που είναι υποχρεωμένη να γράψει, πόσο μάλλον εάν τολμούσε να γράψει όλα όσα θα έπρεπε. Και μόνη μας παρηγοριά είναι πως μια ανάλογη αθλιότητα χαρακτηρίζει όλες τις ελίτ της Δύσης:  έχουν σαν πρόεδρο τον Τραμπ και θαυμάζουν, μαζί με τον Κώστα Γαβρά και τον Αντόνιο Νέγκρι, τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Το δυστύχημα, πάντως, είναι πως όσα είπε ο Σόιμπλε για τον Βαρουφάκη, ότι «δεν μπορεί να τον πάρει στα σοβαρά», αντανακλούν πάνω στη σύγχρονη Ελλάδα που έγινε για άλλη μια φορά καταγέλαστη. Στην Ισπανία, εξάλλου, η El Pais εισήγαγε τη λέξη kolotumba για να χαρακτηρίσει τη στάση του προέδρου της Καταλονίας μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα, λέγοντας πως εμπνέεται από το παράδειγμα του Τσίπρα.

Αν κάποτε ο Τσόρτσιλ έλεγε πως «οι ήρωες πολεμούν ως Έλληνες», σήμερα οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να εισαγάγουν μια νέα λέξη στο λεξιλόγιό τους, το varoufakis ως συνώνυμο του γελοίου – κάτι που, ευτυχώς για μας και δυστυχώς γι’ αυτούς, αφορά και τους ίδιους!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

15 ΣΧΟΛΙΑ

Μ. Νικολαΐδης 13 Οκτωβρίου 2017 - 10:08

Πολύ αντικειμενικό άρθρο. Δυστυχώς έτσι είναι τά πράγματα να κυριαρχούν οι εκάστοτε
τενεκέδες. Όμως δέν φταίει ο κάθε γι’ αυτό αν κορδακίζεται και βαρουφολογεί
και βαρουφοπράτει αλλά εμείς πού τους ψηφίζουμε ενεργώντας με τα καί όχι με
την λογική, αιώνια θύματα των εντυπώσεων και όχι της κρίσης (βλέπε και 1920 κλπ, κλπ)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σπύρος Καναβός 13 Οκτωβρίου 2017 - 10:35

Εξαιρετικό άρθρο, αν και αρκετά επιεικές. Η σύνδεση των γεγονότων με την παρακμή του Ελληνικού λαού είναι κάτι το εξαιρετικά εύστοχο. Προσωπικά δεν πιστεύω, ότι ο κ. Γαβράς και ο κ. Βασιλικός έχουν σκηνοθετικό ή λογοτεχνικό ταλέντο αντιστοίχως. Το γεγονός ότι προσπαθούν να σπεκουλάρουν πάνω σε μία καθημαγμένη χώρα, αναδεικνύοντας ένας από τους κύριους υπεύθυνους των δραματικών γεγονότων του 2015, δείχνει την …αγάπη τους για την Ελλάδα. Ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης επιβάρυναν την Ελλάδα με 100 δις €, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2015. Αυτό έχει δηλώσει επανειλημμένα ο κ. Klaus P. Regling πρόεδρος του ESM, στο οποίον προσφεύγει γονατιστός ο κ. Τσίπρας για δανεικά χρήματα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πέτρος 14 Οκτωβρίου 2017 - 22:10

Τι λέει ο ίδιος ο Βαρουφάκης για τα 100 δις:
https://youtu.be/RBc-Bc6KU4U?t=4915

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Raskolnick 14 Οκτωβρίου 2017 - 10:24

Πες τα Χρυσόστομε. Κρίμα που τέτοιες φωνές είναι τόσο αδύναμες… Σημεία των δίσεκτων καιρών της τηλεδημοκρατίας μας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δήμος Σαρρής 14 Οκτωβρίου 2017 - 17:46

Τιμή κανει ο Γαβρας σε ενα γραφικό όσο και θλιβερο φαφλατόμαγκα που εξευτέλισε καθε εννοια αξιοπρεπειας προς ένα θεσμο οπου τον προωθήσανε οι διάφοροι Παπαδάκηδες, Αυτιάδες και στο τέλος Τσιπρες, ενα τυπο με εμφανιση που θυμιζει βρυκόλακα εως Ταμπτάκο, , με ειδικότητα στην αυτοπροβολή , με αγκαλιτσες, πισίνες, τεως και νυν συγκατοίκους, υπεράνω όλων, φτηνες ειρωνείες, μαγκιές επαρχίας, τεως αναλυτής σε εταρεία ψηφιακών παιγνιδιών στο Τέξας, περιπλανώμενος, όπου καποιος τον πιστεύει, απο bitcoin μέχρι οτιδήποτε , και στους 6 μήνες δεν βρεθηκε ένας σε όλο το χώρο να μην τον αντιπαθήσει…Ο Γαβράς δινει αξία σε κατι που δεν αξίζει ούτε σάν παράδειγμα προς αποφυγη…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
eleni papadopoulou 14 Οκτωβρίου 2017 - 19:27

ενδιαφερον

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καππαδόκης 14 Οκτωβρίου 2017 - 21:04

Δεν θα το έλεγα αντικειμενικό αυτό το άρθρο του πολύ αγαπητού μου,κατά τα άλλα,Γ.Καραμπελιά…Γιατί; Διότι εδώ έχουμε ένα βιβλίο,το:”ΑΝΙΚΗΤΟΙ ΗΤΤΗΜΕΝΟΙ”,με το οποίο απαξιεί ν’ασχοληθεί και είναι κρίμα.Σ’αυτό ο Βαρουφάκης,μέσα σε
800 σελ.,προσπαθεί ν’απαντήσει για όλα όσα του προσάπτουν.Δεν μας νοιάζει αυτό;Ως πότε θ’αναζητούμε αποδιοπομπαί-
ους τράγους για όλα τα δεινά μας;Ας το παραδεχτούμε:την άνοιξη του 2015,ίσως για πρώτη φορά στην πρόσφατη Ιστορία
μας,μ’εκείνη τη διαπραγμάτευση του Γ.Βαρουφάκη νοιώσαμε περήφανοι!Αλλά ποιός μπορεί να τα βάλει με τα παγκόσμια
κέντρα εξουσίας και ο αγώνας του να έχει θετικό αποτέλεσμα;Τελικώς,αυτός έφταιξε για όλα ή μήπως η κυβέρνηση του
ΣΥΡΙΖΑ με την κωλοτούμπα της,που δεν αποδέχτηκε ο Βαρουφάκης και γι’αυτό τον ”καρατόμησαν”;
Και κάτι τελευταίο:δεν υπάρχει εκκεντρική ιδιοφυία στην Ιστορία χωρίς ναρκισισμό…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σπύρος Καναβός 15 Οκτωβρίου 2017 - 11:12

Τι υπερήφανοι κύριέ μου;;; Την επιβάρυνση των 100 δις που την βάζετε;;; Εγώ ένοιωσα ντροπή να γυρνάει ο υπουργός οικονομίας με τα πουκάμισα έξω στην ΕΕ. Τι πέτυχε. Έτσι σε υπολογίζουν οι Ευρωπαίοι;;; Οι Ευρωπαίοι σε υπολογίζουν, όταν έχεις κάτι να πεις και όταν έχεις μία θαυμάσια και εύρωστη Οικονομία, μία σοβαρή Δημοκρατία χωρίς διαφθορά και όταν δεν ζητάς δανεικά…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ιωάννης Σουλδάτος 30 Οκτωβρίου 2017 - 19:26

Μου φαίνεται τα βλέπετε ανάποδα τα πράγματα. Οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ δεν προσπαθούν να μας βοηθήσουν. Κάθε άλλο. Προσπαθούν να εκμεταλευτούν τις αδυναμίες μας και τα λάθη μας για να αρπάξουν την δημόσια και ιδιωτική περιουσία (π.χ. κόκκινα δάνεια). Το ότι κάναμε λάθη (μεγάλα είναι η αλήθεια) δεν τους δικαιολογεί. Όταν κάποιος από την πλευρά των δανειστών, π.χ. ο κ.Klaus P. Regling, κάνει λόγο για κακούς χειρισμούς, <> και άλλα αρνητικά, τότε το μυαλό μου αυθόρμητα πηγαίνει στο ότι κάποιος τους αντιστέκεται και θέλουν να τον βγάλουν από την μέση. Εκτός από το σχόλιο του κ.Klaus P. Regling από που την συμπεράνατε την επιβάρυνση των 100 δισ. και την προσωπική ευθύνη του Βαρουφάκη γι αυτό;

Το πρόβλημα το 2015 είναι ότι η κυβέρνηση κόντραρε τους δανειστές, οι οποίοι φρόντισαν να κόψουν την χρηματοδότηση και τελικά να κλείσουν οι τράπεζες, χωρίς να είναι έτοιμη για τον όταν θα πάνε τα πράγματα στα άκρα. Οπότε αναγκάστηκε να πάει στην kolotumba τον Ιούλιο του 15. Φτάει ο Βαρουφάκης όμως γι αυτό; Δεν ήταν ο Βαρουφάκης αυτός που σχεδίασε το plan B; Γιατί το plan B του Βαρουφάκη δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ; Δεν ήταν ο Τσίπρας αυτός που <>;

Εάν και ποτέ δεν ένοιωσα να ταυτίζομαι στις απόψεις με τον Βαρουφάκη, όλα αυτά τα αρνητικά σχόλια μόνο συμπάθεια μου προκαλούν για το πρόσωπό του. Που είναι τα αρνητικά σχόλια π.χ. για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, για το έγκλημα του PSI, που έβαλε υποθήκη όλο τον δημόσιο πλούτο της Ελλάδος υπογράφοντας μία δανειακή σύμβαση με βάση το Αγγλικό δίκαιο και λέγοντας ψευδόμενος στο Ελληνικό κοινοβούλιο ότι η σύμβαση δεν είναι με βάση το Αγγλικό δίκαιο; Αυτό δεν είναι <>;
Μετά από τόσους άθλιους υπουργούς Οικονομικών με τόσο προδροτικές συμπεριφορές, το γεγονός ότι ο Βαρουφάκης απομονώνεται μόνο ύποπτο μου φαίνεται. Έχω φθάσει στο σημείο να αναρωτιέμαι μήπως τελικά ήταν ο μόνος που πίστευε στην ρήξη.

Κατά τα άλλα, ας μην νοιώθουμε ένοχοι σαν λαός για όλα όσα μας έχουν βρει. Την κύρια ευθύνη για τα μνημόνια την φέρουν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ. Εμείς φτάιμε που τους ακούσαμε. Εάν ο Βαρουφάκης είναι αλαζόνας, υπερόπτης, εμπαθής, είρωνας, εξευτέλισε καθε εννοια αξιοπρεπειας και έχει εμφανιση που θυμιζει βρυκόλακα, τότε τι να πούμε για το κ. Schäuble (Σόιμπλε); Εάς μην βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
xen 15 Οκτωβρίου 2017 - 09:59

Όλοι και όλες οι γκρούπις (γιατί ένας σταρ σαν τον Μπαρουφάκη μόνο γκρούπι μπορεί να έχει) διάβαστε για τα όσα τον κατηγορεί ο πρώην συνεργάτης του, Δημήτρης Γιαννόπουλος (εκπρόσωπος Τύπου του υπ. Οικονομικών επί ημερών του

“Ευθείες κατηγορίες, ότι στις 24 Φεβρουαρίου του 2015 έκανε μυστική συμφωνία με την τρόικα, την οποία και καθυστέρησε να μάθει ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύει για τον Γιάνη Βαρουφάκης ο Δημήτρης Γιαννόπουλος, πρώην εκπρόσωπος Τύπου του και στενός τους συνεργάτης”.

http://www.topontiki.gr/article/221015/o-varoyfakis-kremase-tin-ellada-vomves-apo-ton-ex-aporriton-symvoylo-toy-proin

“Τίποτα σημαντικό δεν κρύβεται στο βιβλίο για όσους μπορούν να διαβάσουν ανάμεσα στις γραμμές του. Η τυχόν συγκάλυψη γίνεται «σε κοινή θέα» μέσα από λεπτομέρειες γεγονότων που παραποιούνται, έτσι ώστε η «εξομολόγηση» να γίνεται πιο ανώδυνη για τον συγγραφέα. Αφιερώνει, λοιπόν, ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην «πρώτη ήττα» που υπέστη σε μια τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των θεσμών στις 24 Φεβρουαρίου 2015, αποδεχόμενος τη βαρύτατη και αποκλειστική «ευθύνη» γι’ αυτήν, με λατινικό υπότιτλο που θυμίζει ομιλία Ανδρέα Παπανδρέου του 1989: «Mea Maxima Culpa». Αλλά δεν παραδέχεται πως ήταν μια μη αναστρέψιμη ήττα, μια «παρασκηνιακή» αλλά μοιραία «συνθηκολόγηση» σε τελεσίγραφο των τροϊκανών, ανάλογης βαρύτητας και συνεπειών με εκείνη του πρωθυπουργού Τσίπρα τα ξημερώματα της 13ης Ιουλίου 2015.

Αυτό που συμφωνήθηκε σ’ εκείνη την τηλεδιάσκεψη ήταν η ρητή αποδοχή από τον Βαρουφάκη της απαίτησης των «θεσμών» πως «καμιά ελληνική πρόταση» δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις «ισχύουσες ρυθμίσεις» του Μνημονίου που ήταν σε εκκρεμότητα, δηλαδή τα «ανεκτέλεστα» της 5ης Αξιολόγησης του Μνημονίου 2 (e-mail Χαρδούβελη), την οποία αρνήθηκε να ολοκληρώσει ο Αντώνης Σαμαράς τον Οκτώβριο του 2014. Εν ολίγοις, αποδέχτηκε πλήρως το Μνημόνιο”.
http://www.dimokratianews.gr/content/74868/o-varoyfakis-kremase-tin-ellada

Αλλά τώρα σιγά μην τα διαβάσουν αυτά οι γκρούπις του Γιάνη, θα μας παρουσιάζουν πάλι την εικόνα του δημόσιου χρέους και θα ξεχνούν ότι ο Μπαρουφάκης μας οδήγησε σε 3 τρίτο μνημόνιο 86 δισ ευρώ, στο κλείσιμο των τραπεζών, μετά στο ξεπούλημα των τραπεζών έναντι πινακιού φακής σε ξένα fund και ότι ήταν πρώτος σε σταυρούς Βουλευτής και “τσάρος της Οικονομίας” της χειρότερης ελληνικής κυβέρνησης και πολλά άλλα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δημήτρης Α. Μαυρίδης 15 Οκτωβρίου 2017 - 11:23

Ομολογώ ότι δεν διάβασα το νέο πόνημα του κ. Βαρουφάκη,ούτε διάβασα τα προηγούμενα έργα του. Ωστόσο έχω σχηματίσει μια αρνητική γνώμη για τον άνδρα. Το καλό άρθρο του κ.Καραμπελιά ενίσχυσε την γνώμη μου : Πρόκειται για ένα γεμάτο οίηση και υπεροψία άτομο που αυτοδιαφημίζεται και αποτελεί την χειρότερη επιλογή για την διαπραγμάτευση θεμάτων ύψιστης σημασίας. Δεν αναθέτεις τέτοια καθήκοντα σε αλαζόνες και ματαιόδοξους,φιλόδοξους τυχοδιώκτες. Υπεύθυνοι είναι και οι αμαθείς που περιβάλλουν τον αμαθέστερο ηγέτη τους. Και βέβαια όλα αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας βαθιάς και μόνιμης πολύπλευρης κρίσης που οδήγησε στην παρακμή μας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καππαδόκης 15 Οκτωβρίου 2017 - 13:51

Δεν είμαι γκρούπι του Βαρουφάκη,μα όταν όλοι και όλα χτυπάνε έναν άνθρωπο,η ώριμη ηλικία που βρίσκομαι,με κάνει
να σκέφτομαι πως κάποιο λάκκο έχει η φάβα…Μου κάνει εντύπωση το τόσο μένος ακόμα κι εδώ στα σχόλια!Νόμιζα ότι το
Άρδην το διαβάζουν,αν μη τι άλλο,πιο ψύχραιμοι άνθρωποι…Έτσι που μας τα λέτε,μοιάζει ωσάν αυτός ο άνθρωπος
να δημιούργησε μ ό ν ο ς τ ο υ το χρέος της χώρας μας κι όχι τα καθεστώτα που μας κυβέρνησαν επί δεκαετίες…
Μα τι θέλατε να είχε σώσει ο Βαρουφάκης,σε πεντέμισυ μήνες που διετέλεσε υπουργός;Τελικώς,το μόνο που πρόλαβε
ήταν να πουλήσει μούρη σ’αυτούς που επί αιώνες μας ποδοπατάνε και καλά έκανε!(Γι’αυτούς,άλλωστε,που ευθύνονται
για τα εθνικά μας δεινά,δεν γράφει ο Γ.Καραμπελιάς στα έξοχα βιβλία του;)
”Στην πυρά!”λοιπόν,”Στην πυρά ο Βαρουφάκης!”κι εμείς που επί χρόνια κυνηγούσαμε την πλαστή ευδαιμονία μας,
ας βγούμε και πάλι λάδι…
Μια προσωπική εμπειρία:Πολύ πριν ανέλθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ,ο εν λόγω ανήρ έδωσε μία διάλεξη στην πόλη
που ζω.Δεν υπήρξε καθόλου αλαζονικός.Αντιθέτως,είχε μια συναρπαστική αμεσότητα:ήταν σαν να πίναμε μαζί του καφέ!
Τότε μπόρεσα να καταλάβω πέντε πράγματα περί Οικονομίας,επειδή ο λόγος του ήταν εκλαϊκευτικός χωρίς τις
περισπούδαστες μπαρούφες,που ακούμε από διάφορους στα κανάλια και δεν καταλαβαίνουμε γρι…Χαίρεσθε!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χάμπτυ Ντάμπτυ 15 Οκτωβρίου 2017 - 13:59

Άλλο δημόσιο χρέος, άλλο χρέος της ελληνικής οικονομίας. Όταν λέμε ότι «φέσωσε την ελληνική οικονομία με 100+ δισ.€», δεν εννοούμε ότι φέσωσε το ελληνικό κράτος με τόσα, αλλά αυτή είναι εκτίμηση του γενικού κόστους που είχε για την Ελλάδα η διαπραγματευτική του πολιτική (δηλ. τράπεζες+απώλεια εισοδημάτων+φυγή κεφαλαίων από την χώρα κ.ο.κ.).

Και μόνο ότι το risk game του, κόστισε την ανεξαρτησία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αρκεί… Δεν είμαι σίγουρος ότι την ώρα που έπαιζε αυτό το παιχνίδι γνώριζε επακριβώς τι συνέπειες θα έχει η δυσλειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων πάνω στην ελληνική οικονομία: Η ευκολία με την οποία μιλούσε για προσωρινές εναλλακτικές εικονικών νομισμάτων (τα οποία υποτίθεται θα πιστώνονταν στους ‘καταναλωτές’ εν είδει πραγματικού χρήματος ώσπου κλείσει ο κύκλος της ‘δυναμικής διαπραγμάτευσης’) αποτελεί αδιάσειστο τεκμήριο για το γεγονός ότι δεν είχε παρά ελάχιστη εικόνα της πραγματικής λειτουργίας μιας ιδιωτικής οικονομίας, τι σημασία έχει για αυτήν η ρευστότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, πως επιδρά πάνω στην λειτουργία των επιχειρήσεων κ.ο.κ.

Τούτων λεχθέντων, μάλλον για «Αλέφαντο» των διεθνών οικονομικών πρόκειται, παρά για σοβαρή περίπτωση….

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
A.D. 15 Οκτωβρίου 2017 - 23:54

Πολύ εύστοχο το άρθρο του Γ.Κ. ως συνήθως.

Μία έκκεντρη, αλλά όχι επουσιώδης παρατήρηση:
Ο Τσώρτσιλ ποτέ δεν είπε “οι ήρωες πολεμούν ως Έλληνες” ή κάτι παρόμοιο. Δυστυχώς είναι και αυτό ένας διαδεδομένος μύθος χωρίς καμία υπόσταση. Στην πραγματικότητα η συμβολή της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν αναγνωρίστηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις, παρά μόνο στον ελάχιστο βαθμό.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Νίκος Κελέρμενος 1 Νοεμβρίου 2017 - 19:26

Πολύ καλό άρθρο και ενδιαφέρουσα η ανάλυση και τα στοιχεία που παραθέτει ο ΓΚ. Πέρα όμως από όλα αυτά, στο πλαίσιο της παρακμής και των αθλιοτήτων που ζούμε, πρέπει να επισημάνει κανείς τις γελοιότητες του Βασιλικού: (1η) ότι το βιβλίο που παρουσιάζανε «γράφτηκε με το αίμα του Γιάνη Βαρουφάκη». Με πιό αίμα; μια χαρά την έχει βολέψει έγινε διεθνής, σελεμπριτάς. Ο μόνος που πλήρωσε και τον πληρώνει με αίμα είναι μόνο ο ταλαίπωρος ελληνικός λαός. (2η) Από πού κι ως πού η παρομοίωση με τον πολυβασανισμένο κορυφαίο αγωνιστή της Δικτατορίας Αλέκο Παναγούλη, ρε Καραμήτρο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ