525
Στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων του Κινήματος Άρδην με τίτλο «Η επαγγελία της αδύνατης επανάστασης και ο ελληνικός δρόμος», την Τρίτη 29 Μαΐου στις 19.30, θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ομιλία του
Γ. Καραμπελιά με θέμα:
«Ένα νέο πρόταγμα πέραν του μαρξισμού. Είναι δυνατή μια ελληνική συνθετική πρόταση;».
Στον χώρο πολιτικής και πολιτισμού, Ρήγας Βελεστινλής, Ξενοφώντος 4, στο Σύνταγμα.
3 ΣΧΟΛΙΑ
Αγαπητέ κύριε Καραμπελιά:
Παρατηρώ ότι συχνά στα κείμενα και τις ομιλίες σας χρησιμοποιείτε λέξεις όπως, “πρόταγμα”, “διακύβευμα”, “δημοφιλία”, και ένα σωρό άλλα τέτοια …”σόλοικα” τα οποία μας κληρονόμησε η …”προοδευτικοσύνη” της πάλαι ποτέ υπερήφανης (πλην όμως εκφυλισμένης πλέον) “Αριστεράς”. Περιέργως, όσο κι αν έψαξα, αυτοί οι “όροι” …ΔΕΝ υπάρχουν στην ελληνική γλώσσα, γεγονός το οποίο μπορείτε να διαπιστώσετε και ο ίδιος ανατρέχοντας στο λεξικό της κοινής νεοελληνικής γλώσσας, η διαδυκτιακή έκδοση του οποίου βρίσκεται εδώ:
http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/index.html
Βέβαια, πιθανόν να συμμερίζεστε την ΑΠΟΨΗ του περισπούδαστου κου Μπαμπινιώτη, γνωστού blogger, δασκάλου/πανεπιστημιακού, γλωσσολόγου, πολιτικ-ού/-άντη, τηλεοπτικού αστέρος, celebrity και για τους νεώτερους, ευνοουμένου της κλίκας των “πεφωτισμένων” της 21ης Απριλίου 1967, καθώς και με ένα σωρό άλλες “ιδιότητες” που δεν αναφέρω για λόγους χρόνου και χώρου. Στο λεξικό Μπαμπινιώτη λοιπόν, όντως υπάρχουν αυτές οι λέξεις, αλλά να μου επιτρέψετε να μην θεωρώ το εν λόγω λεξικό ως σοβαρό δείγμα του είδους. Άλλωστε στο ίδιο …”πόνημα”, στο λήμμα “Βούλγαρος”, δεν αναφέρεται ως μία ερμηνεία “ο οπαδός του ΠΑΟΚ όπως τον αποκαλούν οι οπαδοί του Ολυμπιακού” ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Με …αντιλαμβάνεστε, φαντάζομαι.
Με όλο τον σεβασμό και για να μην σας κουράζω, επειδή η ελληνική γλώσσα είναι ήδη κατα-ταλαιπωρημένη, μήπως εσείς και οι συνεργάτες σας και οι ομοϊδεάτες σας και εν τέλει όλοι μαζί εμείς οι λίγοι εναπομείναντες και ομονοούντες Έλληνες, να κάνουμε μια προσπάθεια μπας και περισώσουμε ό,τι τουλάχιστον έχει απομείνει από την μεταπολιτετυτική λαίλαπα του Μεταμοντερνισμού, της ισοπεδωτικής λογικής της υπεραπλούστευσης και της αναγωγής των πάντων στον …ελάχιστο κοινό παρονομαστή;
Ευχαριστώ!
Αγαπητέ κύριε Δημητρίου,
Η λέξη ιστοσελιδογράφος δεν υπάρχει στα λεξικά της νοελληνικής γλώσσας που αποδέχεστε. Φαντάζομαι για αυτόν τον λόγο χρησιμοποιείτε τον ελληνικότερο όρο “blogger”.
Κύριε Μπάμπη: Δεν τίθεται θέμα αποδοχής ή όχι της μητρικής μας γλώσσας, είναι κάτι που ισχύει εξ ορισμού ασχέτως τι εμείς θέλουμε, πιστεύουμε και κάνουμε. Δηλαδή την ελληνική γλώσσα, ή την μιλάμε/γράφουμε σωστά και χωρίς (“επί τούτου” κατασκευασμένα) σόλοικα, ή καλύτερα να μην …εκθέτουμε την αμάθειά μας δημοσίως.
Να είστε καλά όμως, μου χαρίσατε άφθονο γέλιο με την παρατήρησή σας, πρώτον διότι το blogger είναι όρος που έχω ακούσει να χρησιμοποιεί ό ίδιος ο Μπαμπινιώτης, αλλά κυρίως διότι η λέξις “ιστοσελιδογράφος” δεν ακούγεται αδόκιμη, αντιθέτως η ερμηνεία από τα Αγγλικά είναι καθ’ όλα σωστή άρα δεν εμπίπτει στην περίπτωση των κατασκευασμένων λέξεων που ανέφερα.
Αυτό όμως που μου προξένησε ιδιαίτερη “ευθυμία” είναι ότι αγνοήσατε το κυρίως νόημα του του προηγουμένου σχολίου μου.
Τελικά μου απαντήσατε απλώς “έτσι” για να πείτε κάτι δήθεν έξυπνο ή διότι κάτι προσπαθείτε να μου/μας πείτε αλλά δεν το καταφέρατε καθώς είστε εκτός θέματος; Για να βοηθήσω, όταν π.χ. εσείς ακούτε κάποιον να σας λέει πρόταγμα αντί πρότασις, διακύβευμα αντί διακύβευσις, δημοφιλία αντί λαοφιλής, κλπ, τι καταλαβαίνετε και κυρίως πώς νιώθετε για το επίπεδο του ομιλήτή;
Είναι ειλικρινής η ερώτηση και με ενδιαφέρει η (εντός θέματος) απάντησή σας.