Αρχική » Όχι στην έξωση του Άρδην!

Όχι στην έξωση του Άρδην!

από Κίνημα Άρδην

Η βίαιη και αιφνιδιαστική έξωση του Άρδην, του Νέου Λόγιου Ερμή, της Ρήξης, από τα γραφεία τους απέτυχε. Παρότι μόλις χθες βγήκε η απορριπτική απόφαση για αναστολή εκτέλεσης της έξωσης και η δίκη των ασφαλιστικών μέτρων ορίστηκε για τις 6 Αυγούστου 2018, σήμερα το πρωί,  ο ιδιοκτήτης κ. Νικόλαος Παράσχης, ζήτησε αιφνιδιαστικά με δικαστικούς επιμελητές να εκκενώσουμε μέσα σε δύο ώρες τον χώρο. Έναν πολιτικό χώρο 350 τ.μ. με χιλιάδες βιβλία, προκηρύξεις, εκατοντάδες καθίσματα, εξοπλισμό εκδηλώσεων και γενικώς τον καρπό μιας πολιτικής και πνευματικής παραγωγής 50 χρόνων. Η άμεση κινητοποίηση δεκάδων μελών του Άρδην και άλλων αλληλέγγυων φίλων, όπως του Βαγγέλη Πισσία, του σκιτσογράφου Στάθη Σταυρόπουλου,  των φίλων από την ΚΟΕ και της πρώην βουλευτού Ελένης Σωτηρίου, δημοσιογράφων και άλλων πολλών, που τώρα είναι δύσκολο να αναφερθούν, απέτρεψε  την έξωση, έστω προσωρινά.

Το κλείσιμο ενός πολιτιστικού και πολιτικού χώρου από τους ελάχιστους που επιβιώνουν στην Ελλάδα της παρακμής είναι κάτι πολύ βαρύ για να το ανεχθεί η ελληνική κοινωνία. Και μάλιστα έναν χώρο από τον οποίο έχουν περάσει εκατοντάδες ομιλητές και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι τα τελευταία πεντέμισι χρόνια. Έναν χώρο που αποτέλεσε βάση στήριξης  για όλες τις μεγάλες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, από την εποχή των αγανακτισμένων μέχρι το Μακεδονικό, την αλληλεγγύη στον Κουρδικό λαό, τον χώρο από τον οποίο ξεκίνησε, τον Ιανουάριο του 2017, η συμβολική κατάληψη της Κυπριακής πρεσβείας για να εμποδιστεί ένα νέο σχέδιο Ανάν στην Κύπρο,  κ.λπ. Γι’ αυτό και αποτελεί κάρφο στα μάτια της εξουσίας, οικονομικής και πολιτικής. Διότι η εξουσία δεν μπορεί να αποδεχτεί εύκολα  την παρουσία του Άρδην στον χώρο που είχε κάποτε τα γραφεία του το ΕΛΙΑΜΕΠ και  βρίσκεται στην καρδιά του Συντάγματος, απέναντι από τα γραφεία του ΣΕΒ και δίπλα από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Κυπριακή Πρεσβεία.

Δεν θα αφήναμε λοιπόν να κλείσει αδιαμαρτύρητα ένας τέτοιος χώρος και να μετατραπεί και αυτός σε ενοικιαζόμενες κατοικίες βραχύβιας παραμονής για τουρίστες (airbnb). Με πρόθυμους συμπαραστάτες και εκτελεστές τους κυβερνητικούς  υπεύθυνους, οι οποίοι ενοχλούνται ιδιαίτερα από την ύπαρξη μιας ανεξάρτητης και μαχητικής φωνής.

Εξάλλου, οι αετονύχηδες ιδιοκτήτες που κυριαρχούν στο κέντρο της Αθήνας, παραβιάζοντας κάθε πολεοδομική και φορολογική διάταξη, αποτελούν τα αγαπημένα παιδιά της νέας τάξης πραγμάτων που αναδύεται στην πτωχευμένη χώρα μας.

Από τις αρχές του 2017, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετώντας την εργαλειοθήκη του ΟOΣΑ, διαμόρφωσε ένα νομικό σύστημα που στηρίζει μονόπλευρα τους ιδιοκτήτες μηδενίζοντας τα δικαιώματα των  ενοικιαστών. Οι ιδιοκτήτες, με την παραμικρή αφορμή, πραγματική ή κατασκευασμένη, μπορούν να πετούν έξω τους ενοικιαστές προκειμένου να εκμεταλλευτούν την άνοδο των τιμών των ακινήτων στο κέντρο (airbnb κ.ά.). Και βέβαια, το νομικό και δικαστικό σύστημα κινδυνεύει με τη σειρά του να χάσει κάθε αξιοπιστία, όπως έχει ήδη συμβεί με τους πολιτικούς και πολιτειακούς θεσμούς, καθώς υποχρεώνεται να εφαρμόζει σκανδαλώδεις νόμους και να ακολουθεί δαιδαλώδεις και αδιαφανείς στους πολίτες οδούς. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση που παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας οφείλουμε να αντισταθούμε και όχι μόνο για τον δικό μας χώρο.

Εμείς, που εδώ και χρόνια, με κάθε ευκαιρία, καταγγέλλουμε την παρακμή αυτής της χώρας και δεν σιωπήσαμε μπροστά στον οικονομικό στραγγαλισμό, την εθνική μειοδοσία και την πολιτισμική παρακμή, δεν θα μείνουμε βουβοί και δεν θα δεχτούμε αδιαμαρτύρητα την εξαφάνιση αυτού του χώρου. Θα επιμείνουμε με κάθε τρόπο να τον διατηρήσουμε ζωντανό  και με τη συμπαράσταση όλων των φίλων και όλων των δημοκρατών πατριωτών, χρησιμοποιώντας κάθε μορφή νομικών ενεργειών, θα το παλέψουμε.

 

Άρδην 5/7/18

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

3 ΣΧΟΛΙΑ

Α.Δ.Δ. 5 Ιουλίου 2018 - 19:54

Η προσφορά του ΑΡΔΗΝ στον ελληνικό λαό είναι πολύτιμη!
Η συμπαράστασή μας είναι απόλυτη!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αντώνης Σπυρόπουλος 5 Ιουλίου 2018 - 21:35

Η προσφορά του ΑΡΔΗΝ ως χώρου πολιτικής και πολιτσμού, αφενός συνενώνει, σήμερα, τις μοναδικές φωνές που δύνανται να αρθρώσουν έναν ουσιαστικό Λόγο απέναντι στην γενικευμένη αντίληψη της ισοπέδωσης, της αλλοτρίωσης και αποδόμησης όλων των συνεκτικών αναφορών του ελληνισμού και της ταυτότητάς μας. Αποτελεί, επί σειρά ετών, την μοναδική νησίδα αντίστασης και αφετηρίας προβληματισμών και σύνθεσης μια νέας πρότασης για τον ελληνισμό. Χωρίς υπερβολές το ΑΡΔΗΝ είναι το σύγχρονο “κρυφό σχολειό” για την πατρίδα μας.
Στην επερχόμενη και καλοσχεδιασμένη προσπάθεια έξωσης -κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά- του ΑΡΔΗΝ η συμπαράστασή μας αποτελεί για μας καθήκον, ζήτημα αξιοπρέπειας και τιμής στο όνομα της ελευθερίας διακίνησης των ιδεών μας και των απόψεών μας. Έχουμε απόλυτη συνείδηση πως, σήμερα στον τόπο μας, “όσοι αγαπούν τρώνε βρώμικο ψωμί”. Γνωρίζουμε, όμως, επίσης πως τις αξίες μας και τις ιδέες μας δεν τις ξεπουλάμε στα παζάρια της Εσπερίας για να “χορτάσουμε” τις τσέπες μας και το στομάχι. Πάνω από κάθε νόμο και διάταξη βρίσκεται η ελευθερία του ανθρώπου να εκφράζει και να διακινεί τις ιδέες και τις απόψεις του. Και η έξωση του ΑΡΔΗΝ δεν αποτελεί μια απλή έξωση είναι εκδίωξη και καταπάτηση αυτής της υπέρτατης δημοκρατικής ελευθερίας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ