Αρχική » Κίνημα Άρδην και αυτοδιοικητικές εκλογές

Κίνημα Άρδην και αυτοδιοικητικές εκλογές

από Άρδην - Ρήξη

Ένα ουσιαστικό βήμα συντελέστηκε

των Γιώργου Καραμπελιά, Γιώργου Ρακκά

Αναμφίβολα, η πολλαπλή εκλογική αναμέτρηση που διεξήχθη τις δύο  Κυριακές που πέρασαν  (26/05 και 02/06), είχε τον χαρακτήρα της γενικής καταγγελίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για όλες τις καταστροφές που διέπραξε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής της· από την γενική εκποίηση του δημόσιου πλούτου και το ξεπούλημα των τραπεζών, μέχρι τη Μάνδρα, το Μάτι, τη Συμφωνία των Πρεσπών, τα ελληνοτουρκικά.

Είναι γνωστό πως, σε τέτοιου τύπου εκλογικές αναμετρήσεις, η ψήφος διαμαρτυρίας κατευθύνεται προνομιακά προς τις εναλλακτικές επιλογές διακυβέρνησης, επί του προκειμένου τη ΝΔ. Παράλληλα, περιορίζεται κατά παράδοση η απήχηση πολιτικών δυνάμεων που βρίσκονται και εκτός του διπόλου που διεκδικεί την εξουσία και εκτός του συστήματος εξουσίας, γενικότερα.  Εντούτοις, παρά τη δύσκολη συγκυρία, δημοτικές κινήσεις του δημοκρατικού πατριωτισμού, που συγκροτήθηκαν με πρωτοβουλία του Κινήματος Άρδην και φίλων που τοποθετούνται ευρύτερα σε αυτόν τον χώρο, πραγματοποίησαν μια πρώτη, σχετικά ολοκληρωμένη, εμφάνιση στον χώρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Αυτό το κάναμε προκρίνοντας μια συνολική πολιτική ατζέντα η οποία, με αφετηρία τη σύγκρουση με το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ, θέτει ευρύτερα ζητήματα: Αφ’ ενός τη συνολική «απαλλαγή» από τις πολιτικές παθογένειες της νεοελληνικής κοινωνίας, την κομματοκρατία, την οικογενειοκρατία και τον παρασιτισμό των πολιτικών ελίτ· αφ’ ετέρου, μια ριζική αλλαγή  που δεν αρκείται στην αφηρημένη πολιτικολογία αλλά θέτει αιτήματα βαθύτατων ανατροπών σε όλες τις πτυχές του νεοελληνικού βίου: τη δημογραφική παρακμή, τους άμεσους εθνικούς κινδύνους, τον οικονομικό παρασιτισμό, τον πολιτισμό της μηδενιστικής κατανάλωσης και της εθνομηδενιστικής παρακμής, την ατομοκεντρική κοινωνία των ακραίων ανισοτήτων, την αδηφάγο νοοτροπία που θέλει να καταστρέψει τη φύση, τους ανθρώπους, τις κοινωνίες και τα έθνη, μεταβάλλοντάς τα σε σκελετώματα μιας ληστρικής κερδοσκοπίας.

Το εγχείρημα αυτό είχε ήδη εγκαινιαστεί από προηγούμενες δημοτικές εκλογές, το 2010, στην Κομοτηνή, από την κίνηση «Σπάρτακος», διευρύνθηκε  το 2014  με το «Μένουμε Θεσσαλονίκη» στη Θεσσαλονίκη, και το «Κοινοτικόν» στην Πάτρα και, τέλος πραγματοποίησε ένα νέο σημαντικό βήμα  με την είσοδο του συνδυασμού «Αθήνα για την Ελλάδα» στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, σε μια αντιπαράθεση που απέκτησε γενικά πολιτικά χαρακτηριστικά. Παράλληλα επανεπιβεβαιώθηκε η παρουσία των λοιπών συνδυασμών στα δημοτικά συμβούλια των πόλεών τους, καθώς και συνδυασμών ή δημοτικών συμβούλων με παραπλήσιες ευαισθησίες και κατευθύνσεις, στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής και όχι μόνο.

Η παρουσία μας ήδη αποτελεί ήδη μια «σφήνα» στις πολιτικές εξελίξεις: Απ’ τη μια η ραγδαία πτώση του ΣΥΡΙΖΑ συμπαρέσυρε μαζί της το σύνολο της μεταπολιτευτικής Αριστεράς, πράγμα που δείχνει ότι το μεταπολιτευτικό άστρο της δύει – όπως φάνηκε εξ άλλου και από την εκλογική συμπεριφορά των νέων. Απ’ την άλλη, έχουμε την ενίσχυση της Δεξιάς, με εκπροσωπήσεις που κάθε άλλο παρά κυοφορούν λύση στα υπαρξιακά προβλήματα του ελληνισμού: τη «λελογισμένη» παγκοσμιοκρατία και τον ευρωφιλελευθερισμό που αντιπροσωπεύει η ΝΔ, αλλά και την ακραία πατριδοκαπηλία του αποδέκτη των επιστολών του… Χριστού.

Αυτή μας η επιτυχία, παρά τις όποιες αντιξοότητες και σε συνθήκες όπου το κύριο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας συνοψιζόταν στο αίτημα «απαλλαγή», αποτελεί ταυτόχρονα και ένα προμήνυμα για το μέλλον, για το μέλλον της μεγάλης Αλλαγής που χρειάζεται η χώρα μας. Και ένα ουσιαστικό μικρό αλλά πραγματικό βήμα συντελέστηκε. Η υπέρβαση της συστημικής Αριστεράς και της Δεξιάς, που πλέον συναποτελούν τη δικέφαλη ελίτ της παγκοσμιοκρατίας, δεν αποτελεί μόνο ιδεολογικό αίτημα ενός ρεύματος στην ελληνική κοινωνία, δυνάμει πλειοψηφικό: αρχίζει να γίνεται και πολιτική πράξη, καταγράφοντας συγκεκριμένα αποτελέσματα, έστω και στον αυτοδιοικητικό χάρτη, την ίδια στιγμή που επεξεργάζεται συγκεκριμένες θέσεις για την εθνική και δημοκρατική, πολιτιστική και παραγωγική αναγέννηση των Ελλήνων.  Και  εξάλλου γι΄ αυτό το μέλλον θα εργαστούν πρωταρχικά τα μέλη και οι φίλοι του Άρδην, παράλληλα με τη συστηματική ενασχόλησή τους με τα προβλήματα των πολιτών στις πόλεις που τους εξέλεξαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΟΥΜΠΑΣ 3 Ιουνίου 2019 - 15:40

Θεωρώ ότι η εκλογή του Μόραλη και του Ζέρβα είναι μια συνέχεια του “φαινόμενου Μπέου” του Βόλου: Η νέα ολιγαρχία δεν χρειάζεται πλέον το συστημικό πολιτικό προσωπικό και αναδεικνύει στο προσκήνιο, με πρώτο πεδίο εφαρμογής την Αυτοδιοίκηση, τους δικούς της ανθρώπους, με ένα προφίλ “ανεξάρτητου” και “υπερκομματικού”. Από τις κρατικές μαφίες πάμε στο κράτος των μαφιών. Επικίνδυνο, δεν βρίσκετε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Α.Δ.Δ. 3 Ιουνίου 2019 - 16:12

Συγχαρητήρια για την εκλογική επιτυχία!
Αναμέναμε εδώ και μέρες ένα πρώτο άρθρο αποτίμησης της εκλογικής προσπάθειας του ΑΡΔΗΝ. Αναμένουμε πλέον και κάποια εκτίμηση για την βαρύτητα που είχε η Συμφωνία των Πρεσπών στην καταψήφιση του κυβερνώντος κόμματος (όπως και του Ποταμιού και των ΑΝΕΛ). Πρέπει να τεκμηριωθεί κατά πόσο το μακεδονικό ήταν η κύρια αιτία (ή έστω μία από τις κυριότερες αιτίες) της καταβαράθρωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ως αναμενόμενο τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται πεισματικά να δεχτούν αυτήν την ερμηνεία και ανάγουν την ήττα στην φυσιολογική πολιτική φθορά, τον υποτιθέμενο έλεγχο του Τύπου από την Ν.Δ., την αντιπολίτευση από τα αριστερά κλπ.
Η ανάδειξη του μακεδονικού ως βασικού κριτηρίου ψήφου για την πλειοψηφία των πολιτών, είναι πιθανόν να καθορίσει σε κάποιον βαθμό και την γραμμή της επόμενης κυβέρνησης πάνω στο θέμα. Αν αντιθέτως το θέμα έχει κατανοηθεί από την κοινωνία ως απλώς ως ένα ακόμα ένα χονδροειδές λάθος της σημερινής κυβέρνησης ανάμεσα σε όλα τα άλλα, και αν δεν προβληθεί στην πραγματική του διάσταση ως το μέγιστο εθνικό έγκλημα μετά την Κυπριακή τραγωδία (όπως πραγματικά είναι), τότε φοβάμαι ότι η ψήφος διαμαρτυρίας του λαού θα πάει χαμένη για πολλοστή φορά…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΡ. 5 Ιουνίου 2019 - 17:33

Πολλά μπράβο για την προσπάθεια της “Κίνησης Άρδην”! Προσωπικά, αγνοούσα τελείως την ύπαρξή της και μόλις μία ημέρα μετά την 1η Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, άρχισα να τη γνωρίζω! Ήδη βρίσκομαι σε θέση να πω ότι μ’ έχει κερδίσει και όποτε κι αν αποφασίσει να κατέλθει σε μάχη βουλευτικών εκλογών (ελπίζω το συντομότερο), θα κερδίσει τη στήριξή μου και πιθανώς και της οικογένειάς μου…! Συνεχίστε την προσπάθεια της εξυγίανσης της πατρίδας μας…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ