Αρχική » Η Κόκα Κόλα πάει με όλα

Η Κόκα Κόλα πάει με όλα

από Άρδην - Ρήξη

Ο Άλκης Δαυίδ συνελήφθη στα μέσα Μαΐου 2019 στην Καραϊβική, με κάνναβη $1,3 εκατ. στο ιδιωτικό του τζετ!

Του Θανάση Τζιούμπα από την Ρήξη φ. 153

Ο Ελληνοκύπριος μεγιστάνας Άλκης Δαυίδ αποχώρησε από τον Άγιο Χριστόφορο την Τρίτη, μία μέρα αφότου συνελήφθη με την κατηγορία ότι εισήγαγε παράνομα στο νησιωτικό κράτος φυτά κάνναβης αξίας 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων, καταβάλλοντας εγγύηση ύψους 300.000 δολαρίων.
Ο Άλκης Δαυίδ είναι μέλος της πασίγνωστης οικογένειας Λεβέντη-Δαυίδ, γιος του Γιώργου Δαυίδ (μέλος του Δ. Σ. του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, του ΕΛΙΑΜΕΠ και του Κέντρου για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια καθώς και πρόεδρος του αγγλόφωνου σχολείου Campion στην Αθήνα, Άρχων Μαΐστωρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αντιπρόεδρος της Αδελφότητος των Οφφικιάλων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας Παναγία η Παμμακάριστος!) Η οικογένεια εμπορεύεται το δημοφιλές αναψυκτικό κόκα κόλα σε πάνω από 28 χώρες, και τα τελευταία χρόνια έκλεισε το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης μεταφέροντας την παραγωγή στη Βουλγαρία. Η προσωπική περιουσία του, που αγγίζει τα 2 δισ. λίρες Μεγάλης Βρετανίας, τον κατατάσσει ανάμεσα στους πλουσιότερους Ελληνοκύπριους στον κόσμο.
Το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματίας είναι βαρύ και περιλαμβάνει τα αδικήματα της κατοχής ναρκωτικών με την πρόθεση πώλησης και την εισαγωγή παράνομων ουσιών στον Αγίο Χριστόφορο και Νέβις.
Ο Δαυίδ, ο οποίος ταξίδεψε πρόσφατα στη χώρα μαζί με τον συνεργάτη του Τσέις Έργκεν και τον ηθοποιό Τζόναθαν Ρις Μέγιερς, επιμένει ότι η μεταφορά των 5.000 φυτών κάνναβης με το ιδιωτικό του τζετ στο νησί του Αγίου Χριστοφόρου ήταν καθ’ όλα νόμιμη και εντάσσεται στο σχέδιό του να ανοίξει νόμιμες επιχειρήσεις κάνναβης στην περιοχή.
Το τεράστιο φορτίο των κλωνοποιημένων φυτών κάνναβης και σπόρων κατασχέθηκε από την αστυνομία του Αγίου Χριστοφόρου ως αποδεικτικό στοιχείο.
Μιλώντας αποκλειστικά στην Daily Mail μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ο Δαυίδ εξέφρασε την αγάπη του για το νησί, η οποία δεν άλλαξε παρά την πρόσφατη περιπέτειά του με τον νόμο. «Υπάρχουν πολύ συναρπαστικά σχέδια για επενδύσεις και για τη μεταμόρφωση της περιοχής με νέες φυτείες. Θα επιδιώξω την υλοποίησή τους με όλα τα μέσα που έχω στη διάθεσή μου. Αυτήν την εβδομάδα ζήσαμε πολλές τρελές και έντονες στιγμές. Θέλω να αφήσω πίσω μου αυτά τα επεισόδια, στο πνεύμα της αγάπης και της συμφιλίωσης. Θέλω να βοηθήσω αυτό το ξεχωριστό νησί. Η ανεργία των νέων είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και υπάρχει η ευκαιρία να δοθεί μια σημαντική ώθηση στην περιοχή. Θέλω να κάνω θετικά πράγματα για αυτό το όμορφο νησί. Αγαπώ τον Άγιο Χριστόφορο και τους ανθρώπους του. Στο κοντινό μέλλον θα καλλιεργούμε μαζί χιλιάδες στρέμματα αυτών των ξεχωριστών φυτών».
Είναι γνωστό ότι μια σειρά μεγάλων εταιρειών καταναλωτικών αγαθών έχουν στρέψει την προσοχή τους στον κλάδο της κάνναβης, καθώς η αποποινικοποίησή της εξαπλώνεται στη βόρεια Αμερική και τη δυτική Ευρώπη. Μεταξύ αυτών η μητρική Coca Cola, ο μεγαλύτερος παρασκευαστής αναψυκτικών στον κόσμο, έκανε διαπραγματεύσεις με την καναδική Aurora για τη δημιουργία αναψυκτικών. Τελικά, μήπως οι «ελευθεριακοί» υποστηρικτές της απελευθέρωσης της χρήσης κάνναβης θα έπρεπε να διεκδικήσουν αμοιβή από τις πολυεθνικές που θα καρπωθούν το αντίτιμο των φιλότιμων προσπαθειών τους;

ΣΧΕΤΙΚΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

Πέτρος Ευδόκας 11 Ιουλίου 2019 - 19:36

Κρίμα Θανάση, είναι ντροπή το πόσο χαμηλά έχει ξεπέσει το ΑΡΔΗΝ με αυτές τις αφοριστικές τοποθετήσεις και διαστρεβλώσεις της πραγματικότητος για την Κάνναβη. Και απορώ τι είδους “θεραπεία” μπορείτε να προσφέρετε εσείς που ασχολείστε με αυτήν, όταν εμπνέεστε από τόσο πικρόχολα συναισθήματα και δογματικές αγκυλώσεις;

Είμαστε πολλοί που αγωνιστήκαμε επί δεκαετίες για την Νομιμοποίηση της Κάνναβης. Το όραμα και ελπίδα μας ήταν πως αυτή θα πραγματωνόταν ταυτόχρονα με την κατάρρευση της κεφαλαιοκρατίας, και την εγκαθίδρυση αναρχο-κομμουνιστικών, αυτονομιστικών, οικολογικών θεσμών άμεσης δημοκρατίας εδραιωμένων στην κοινότητα, στους χώρους εργασίας, στις γειτονιές, στους δήμους. Οι συγκυρίες όμως το έφεραν ώστε η Κάνναβις αναδύεται σήμερα σιγά-σιγά από την παρανομία σ’ ένα κόσμο όπου βασιλεύει το διπλοκέφαλο τέρας, το ΚεφαλαιοΚράτος. Και οι θεσμοί του αρχίζουν να προσανατολίζονται στην οικονομική και πολιτική εκμετάλλευση της Κάνναβης, στην ενσωμάτωση της μες το σύστημα ώστε να μην μπορεί να αξιοποιείται εύκολα ως εργαλείον και μέσον προσωπικής και συλλογικής απελευθέρωσης.

Από αυτές τις εξελίξεις απορρέει το ότι η ΜΟΝΗ αξιοπρεπής και έντιμη πολιτική αντιμετώπιση του θέματος είναι να επαναπροσανατολιστεί το Κίνημα Νομιμοποίησης έτσι ώστε να διατηρηθεί όσον τον δυνατόν περισσότερο η αυτονομία του Κινήματος, και η Κάνναβις να μείνει στα χέρια του λαού, αντί του Κεφαλαίου και Κράτους. Οι ΑΜΕΣΕΣ πολιτικές κατευθύνσεις που είναι αναγκαίες προς τούτο είναι οι εξής:
1. Εμβάθυνση του αγώνα με κύριο στόχο την Νομιμοποίηση στο δικαίωμα του κάθε πολίτη να καλλιεργεί Κάνναβη για την δική του χρήση, καθώς και για την χρήση των αγαπημένων του (ένα σύστημα νομιμότητος και αγοράς, δηλαδή, όπως αυτό που ισχύει για τις ντομάτες: να επιτρέπεται και η παραγωγή στο σπίτι ΚΑΙ η παραγωγή για την αγορά).
2. Καλλιέργεια της γνώσης, αντίληψης και συνείδησης ότι η Ορθή χρήση της Κάνναβης – είτε αυτή γίνεται για προσωπικούς, θρησκευτικούς ή ιατρικούς λόγους – συνεπάγεται και αξιοποίηση της φαρμακευτικής της αξίας. Η Κάνναβις προσφέρει το μέγιστο όφελος όταν αξιοποιείται στα πλαίσια μιας φυσικής και ολιστικής ιατρικής, ή υγιεινής ζωής. Και η ΠΑΙΔΕΙΑ για την Ορθή χρήση είναι απαραίτητο στοιχείο.
3. Διάσωση και μεταλαμπάδευση της γνώσης και πείρας για την αξιοποίηση της Ψυχοδηλωτικής διάστασης των βιωμάτων που προσφέρει η Κάνναβις. Χωρίς αυτή τη γνώση δεν είναι εφικτή ούτε Ορθή χρήση, ούτε και αξιοποίηση της Κάνναβης για προσωπική και συλλογική απελευθέρωση. Ενώ η αξιοποίηση της Κάνναβης ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να βιώσουν την διεύρυνση, εμβάθυνση και ανύψωση της Συνείδησης έχει άμεσες εφαρμογές σε όλους τους αγώνες που διεξάγονται στο ταξικό, εθνικό, κοινοτικό και πνευματικό ή μεταφυσικό επίπεδο.

Με λυπεί αφάνταστα η απύθμενη έχθρα και παραποίηση που αναδύεται από το ΑΡΔΗΝ για αυτά τα θέματα. Το ΑΡΔΗΝ – αντί να συντάσσεται με τις δυνάμεις του ψεύδους και της δαιμονοποίησης των Φίλων της Κάνναβης – θα έπρεπε να κατέχει ηγετική θέση στις προσπάθειες για την αξιοποίηση της Κάνναβης στους κοινωνικούς αγώνες.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΟΥΜΠΑΣ 12 Ιουλίου 2019 - 13:45

Αγαπητέ Πέτρο,
όπως θα δεις και στην πιο εκτεταμένη έρευνα που δημοσιεύεται στο τελευταίο ΑΡΔΗΝ το θέμα είναι το πως, όταν η ουσία της αναζήτησης γίνεται η αναζήτηση κάποιας ουσίας, ο κόσμος του εμπορεύματος είναι αυτός που θα καλύψει την ανάγκη, με τον ίδιο τρόπο που το πορνό καλύπτει (με το αζημίωτο) την ανάγκη για απελευθέρωση της σεξουαλικότητας που έγραφαν οι παλιές μας σημαίες. Το αν η συνείδηση ανυψούται ή στρεβλώνεται με την χρήση ψυχοτρόπων ουσιών είναι θέμα για συζήτηση, και οι γνώμες σίγουρα δέχονται τις επιρροές των άμεσων ή έμμεσων βιωμάτων. Το δηκτικό του σχολίου όπως και της έρευνας που προανέφερα αφορά στο (κατά την γνώμη μου) αδιέξοδο μιας απελευθερωτικής (κατά την άποψη των κηρύκων της) επιλογής καταλήγει, εστιαζόμενο σε ένα αντικείμενο, να ανοίγει τον δρόμο στον κόσμο των αντικείμενων και των πλασιέ. Δεν είναι μόνο η κάνναβη ή τα ψυχοτρόπα που στοιχειώνουν το μετείκασμα του ’68, η κριτική δεν μπορεί να είναι τόσο αλλά καρτ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ