Αρχική » Ο Κλεισθένης και ο Βοναπάρτης

Ο Κλεισθένης και ο Βοναπάρτης

από Άρδην - Ρήξη

Mε μεγάλη μας λύπη διαπιστώνουμε ότι οι «λειτουργικές προσαρμογές» που η νέα κυβέρνηση θέσπισε για να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που προέκυψαν από το εκλογικό σύστημα του «Κλεισθένη» σε ό,τι αφορά στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής και Οικονομικών, δεν είναι ούτε λειτουργικές, ούτε προσαρμογές.

Από τη μια πλευρά, η μέριμνα των εγκυκλίων να εξασφαλίσει de facto πλειοψηφίες σε αυτές επικαλούμενη τις αναγκαιότητες «κυβερνησιμότητας», στρεβλώνει θεσμικά τον ελεγκτικό τους ρόλο. Και από την άλλη, στρεβλώνει την ίδια την εντολή της αντιπροσώπευσης, αφού μεταβάλλει τεχνητά τους συσχετισμούς μεταξύ των παρατάξεων, καθώς, για να δώσει μπόνους έδρες στην παράταξη του δημάρχου, παίρνει έδρες από τις μικρότερες παρατάξεις αποκλείοντας έτσι την συμμετοχή τους στις επιτροπές!

Τι έχει συμβεί δηλαδή με τον Κλεισθένη και την αντιμεταρρύθμισή του; Αρχικώς, μια δόλια και προσχηματική απλή αναλογική άνοιξε το δρόμο ώστε η συγκρότηση των διοικήσεων να μην κρίνεται πια από την ψήφο του λαού, αλλά από τα παζάρια τοπικών παραγόντων, και παρατάξεων-σημαίες ευκαιρίας. Κι ύστερα, τα όσα ψήφισε η νέα κυβέρνηση, ουσιαστικά επιβραβεύει αυτήν την διαδικασία, αποδίδοντας σε αυτές τις διοικήσεις, και ιδίως στον ίδιο τον Δήμαρχο, εξουσίες σχεδόν «βοναπαρτιστικές»!

Δηλώνουμε την αντίθεσή μας σε αυτήν την κατάσταση, που προσθέτει άλλη μια κηλίδα απονομιμοποίησης στην ίδια την δημοκρατική διαδικασία αλλά και στην αξιοπιστία των θεσμών στην χώρα μας. Και γι’ αυτό, αποφασίσαμε να απέχουμε από τις διαδικασίες συγκρότησης των συγκεκριμένων Επιτροπών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Υ.Γ. Οι παρατάξεις μας θα συμμετέχουν κανονικά στις δημαιρεσίες για την ανάδειξη προεδρείου του Σώματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αρέσει σε %d bloggers: