Αρχική » Παρέμβαση Γ. Καραμπελιά στο δημοτικό συμβούλιο για τον προϋπολογισμό του δήμου (βίντεο)

Παρέμβαση Γ. Καραμπελιά στο δημοτικό συμβούλιο για τον προϋπολογισμό του δήμου (βίντεο)

από Γιώργος Καραμπελιάς

Ψηφίστηκε τα ξημερώματα στις 00:30 ο προϋπολογισμός του δήμου Αθηναίων για το 2020. Το ότι ψηφίστηκε μετά τα μεσάνυχτα δεν σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός του δήμου, ίσως το σημαντικότερο θέμα του δημοτικού συμβουλίου για ολόκληρο το έτος, συζητήθηκε από  την ώρα έναρξης του δημοτικού συμβουλίου στις 17.00 το απόγευμα. Ο προϋπολογισμός ξεκίνησε να συζητείται στις 23:30 και ολοκληρώθηκε στον χρόνο ρεκόρ, για τους ρυθμούς αυτού του δημοτικού συμβουλίου, της μια ώρας. Ουσιαστικά δεν έγινε κανένας διάλογος για το περιεχόμενο του, για την οικονομική στρατηγική του δήμου για το επόμενο έτος και τις επενδυτικές προτεραιότητες  του δήμου.

Η παράταξη μας τόνισε ότι είναι ανεπίτρεπτο ένα τόσο σημαντικό θέμα να στριμώχνεται μέσα σε τόσα άλλα θέματα, ελάσσονος σημασίας, και να συζητείται στα μεσάνυχτα σε μια μισοάδεια αίθουσα. Σε ένα κανονικό δημοτικό συμβούλιο η συζήτηση για τον προϋπολογισμό θα έπρεπε να απασχολήσει περισσότερα από ένα δημοτικά συμβούλια, καθώς να καλούνταν να τοποθετηθούν επ’ αυτού και εμπειρογνώμονες όσο και να την παρακολουθεί αυξημένος αριθμός δημοτών του δήμου.

Αντί ο στόχος να είναι η διαμόρφωση μιας μεσοπρόθεσμης οικονομικής στρατηγικής για τον δήμο, με ευθύνη της πλειοψηφούσας παράταξης, αλλά και των υπολοίπων αφού καμιά δεν στηλίτευσε ότι ένα τόσο σημαντικό θέμα, τέθηκε τόσο βεβιασμένα, ο προϋπολογισμός ξεπετάχτηκε για να φύγει αυτή η υποχρέωση.

Ο επικεφαλής της “Αθήνας για την Ελλάδα”, Γιώργος Καραμπελιάς τοποθετήθηκε για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα στο παραπάνω βίντεο.

Ακολουθεί το κείμενο κριτική της παράταξής μας στον προϋπολογισμό του 2020:

 

Προϋπολογισμός 2020 Δήμος Αθηναίων

Ένας ακόμα προϋπολογισμός που συντηρεί τον παρασιτισμό και την γραφειοκρατία της πόλης της Αθήνας.

 1. Τα Δημοτικά τέλη για τον φωτισμό και την καθαριότητα, αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων του Δήμου, με πρόβλεψη να ανέλθουν στα 112 εκατ. € την επόμενη χρονιά (κωδ. 0311 & 0441)
 2. Η οικονομική κρίση με τις επιπτώσεις που επισώρευσε στα μικρομεσαία και μικρο-ιδιοκτησιακά στρώματα, οδηγεί σε στάση πληρωμών πολλά νοικοκυριά με τα χρέη  έναντι του δημοσίου να διογκώνονται συνεχώς. Η ετήσια συσσώρευση ανεξόφλητων χρεών από δημοτικά τέλη υπολογίζεται στα 32 εκατ. €, τα μη εισπρακτέα πρόστιμα –μόνο από παρκάρισμα & παράνομη κατάληψη πεζοδρομίων κωδ. 3222- αγγίζουν  τα 125 εκατ. € ενώ οι συνολικές προβλέψεις μη εισπρακτέων χρεών προς το Δήμο θα φτάσει την επόμενη χρονιά στα 363 εκατ. € (κωδ. 85)!  (Η Οικονομική Επιτροπή θα πρέπει να προσδιορίσει τα εισπρακτέα από Προηγούμενα Οικονομικά Έτη διαγράφοντας όσα δεν είναι εφικτό να εισπραχθούν. Για την ορθολογικοποίηση των δημοτικών τελών προτείνουμε τον επαναπροσδιορισμό των ειδικών συντελεστών ενιαίου ανταποδοτικού τέλους (Άρθρο 185 Κλεισθένη), δίνοντας πραγματικά κίνητρα για την ανακύκλωση και υπο-βοηθώντας όσους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας
 3. Ο Δήμος συντηρεί έναν τεράστιο γραφειοκρατικό μηχανισμό μονίμων, αορίστου χρόνου και εξωτερικών συνεργατών, το κόστος του οποίου το 2020 θα ανέλθει στα 135 εκατ. €, σε πλήρη αναντιστοιχία με το ανταποδοτικό όφελος στην καθημερινότητα των πολιτών. Χαρακτηριστικά η μισθοδοσία των εργαζομένων στην καθαριότητα την επόμενη χρονιά θα ανέλθει στα 60 εκατ. € (ΕΞΟΔΑ- Φορέας 20, κωδ. 60) ενώ μόνο τα υλικά καθαρισμού θα κοστίσουν 440 χιλ. € (κωδ. 6633). Την ίδια στιγμή ζούμε και  περπατάμε σε μια από τις πιο βρώμικες πόλεις!
 4. Η επιλογή του εξωτερικού δανεισμού ως πρακτική συντήρησης του υδροκεφαλισμού αποτυπώνεται στις υποχρεώσεις το 2020 για καταβολή: τόκων 1,8 εκατ. € (κωδ. 6522), χρεολυσίων σε εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα 3,3 εκατ. € (κωδ. 6526) και του εξωτερικού 14 εκατ. € (κωδ. 6527), σύνολο 19,1 εκ. ευρώ. Τα δεδομένα αυτά αντίκεινται στους ισχυρισμούς των προηγούμενων διοικήσεων περί «νοικοκυρέματος» των οικονομικών του Δήμου.
 5. Η «Πράσινη Ανάπτυξη» «οι ανθεκτικές πόλεις» κοκ που τόσο προβάλλεται στο πλαίσιο αρχών προγραμμάτων και δράσεων του Δήμου δεν φαίνεται να έχει κανένα απτό αποτέλεσμα, αφού για παράδειγμα οι δαπάνες ηλεκτροφωτισμού για την επόμενη χρονιά θα φτάσουν τα 6 εκατ. € (κωδ. 6211) και οι αντίστοιχες για ύδρευση 290 χιλ. € (κωδ. 6271). Στις επενδυτικές δράσεις δεν γίνεται καμία αναφορά στις δυνατότητες που αφήνει ο Κλεισθένης για «κοινοπραξίες παραγωγής ενέργειας στο αστικό επίπεδο (Άρθρο 182), αντιμετωπίζοντας ζητήματα όπως αυτό της «ενεργειακής φτώχειας» και της κλιματικής αλλαγής.
 6. Διευκρίνηση για την δαπάνη των 19,2 εκατ. € προς τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων (κωδ. 6721) κι αν αυτή συναρτάται και με ποιο τρόπο με την στήριξη δράσεων για την ανακύκλωση.
 7. Ελάχιστες έως μηδενικές προβλέπονται οι δαπάνες της επόμενης χρονιάς για την κοινωνική πρόνοια.  Για τους ανέργους, το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και για το «Κέντρο Κοινότητας» (κωδ. 7341) η δαπάνη για το 2020 είναι μηδενική! Για τους απόρους προβλέπεται κονδύλι 25 χιλ. € (κωδ. 6733) ενώ για τους εορταστικούς στολισμούς 1,8 εκατ. € (κωδ. 7135) και για τα αδέσποτα 100 χιλ. € (κωδ. 6473). Το σύνολο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου συνεχίζεται όπως και στην προηγούμενη διοίκηση να καλύπτεται  μέσω των Προγραμμάτων ΕΣΠΑ και να εκχωρείται στις ΜΚΟ χωρίς καμία αξιολόγηση αποτελεσμάτων. Αναφέρουμε ενδεικτικά για το 2020:
 • Πρόγραμμα Αποκεντρωμένες προμήθειες τροφίμων –Αθήνα Πρωτεύουσα της Αλληλεγγύης, (κωδ. 6473) 1,7 εκατ. €
 • Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα (κωδ. 6473) 500 χιλ €
 • Δομές για την καταπολέμησε της βίας των γυναικών (κωδ. 7341)  331 χιλ €
 • Υπηρεσίες υγείας και συμβουλευτικής για ευάλωτες ομάδες (κωδ. 7341) 3,3 εκατ. €
 1. Πολύ φτωχή επίσης θα είναι η επόμενη χρονιά και σε πόρους προερχόμενους από το ΕΣΠΑ και άλλα Ευρωπαϊκά Κονδύλια για έργα υποδομής. Ως βασικότερα αναφέρονται 3 έργα: ο σταθμός μεταφόρτωση απορριμμάτων στον Ελαιώνα (κωδ. 7341) 12 εκατ. €, η Αναβάθμιση του Εθνικού κήπου (κωδ. 7322) 1,5 εκατ. € και Πιλοτική εφαρμογή στο εμπορικό τρίγωνο 170 χιλ €. Ποια είναι η στρατηγική του Δήμου για την προετοιμασία του εν όψει της νέας Προγραμματικής περιόδου 2020-2027;
 2. Τέλος με έκπληξη διαπιστώσαμε στο Φορέα 15  κονδύλιο  20 χιλ. € για την ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων ( κωδ. 6473) ενώ στον ίδιο Πίνακα γίνεται αναφορά για νέα Κοινωνικά Προγράμματα 50 χιλ. €, πρόγραμμα δικτύου κοινωνικής κατοικίας 60 χιλ. € κ.λπ. για τα οποία θα θέλαμε διευκρίνιση αν αφορούν μετανάστες. Αντι-προτείνουμε την διάθεση των κονδυλίων στην ευαισθητοποίηση των νέων για τα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία της πόλης ή σε μια καμπάνια για την στήριξη της δημογραφίας στην Πόλη.

Τέλος, για όσους θα ήθελαν να διαβάσουν και να αποκτήσουν ιδία άποψη για τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε χθες τον επισυνάπτουμε εδώ Προϋπολογισμός_Αιτιολογική.

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Ελένη Μαρτσούκου 19 Νοεμβρίου 2019 - 22:02

Εξαιρετική τοποθέτηση. Συγκεκριμένη και με σωστή κριτική. Δείχνει ότι ο Γιώργος Καραμπελιάς είχε μελετήσει τον προϋπολογισμό, όχι σαν κάποιους πολιτικούς μας που δεν διαβάζουν ούτε νομοσχέδια ούτε τίποτα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ