Αρχική » Μεξικό: Η υπόθεση των 43 εξαφανισμένων φοιτητών

Μεξικό: Η υπόθεση των 43 εξαφανισμένων φοιτητών

από Άρδην - Ρήξη

Από το Άρδην τ. 98, Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2014

Ποιοι είναι οι φοιτητές που εξαφανίστηκαν;
Πρόκειται για αγόρια ηλικίας 18 έως 21 ετών, σπουδαστές του πρώτου και δεύτερου έτους οι περισσότεροι, της Αγροτικής Σχολής διδασκάλων της Αγιοτσινάπα (Ayotzinapa), γνωστής ως ένα προπύργιο της κοινωνικής διαμαρτυρίας στην πολιτεία Γκερέρο, μια από τις φτωχότερες πολιτείες του Μεξικού, με τα υψηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών στη χώρα.

Πώς εξαφανίστηκαν;
57 φοιτητές της Αγιοτσινάπα είχαν πάει στην Ιγκουάλα, 120 χιλιόμετρα από τη σχολή τους, στις 26 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συλλέξουν χρήματα για μια εκδήλωση. Εκεί δέχθηκαν επίθεση από διεφθαρμένους αστυνομικούς και μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Guerreros Unidos («Ενωμένοι Γκερρεριανοί»). Η επίθεση προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό 25 άλλων. Τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 30 Σεπτεμβρίου, 14 από αυτούς βρέθηκαν σώοι και αβλαβείς.
Στις 4 Οκτωβρίου, τα λείψανα 28 μη ταυτοποιήσιμων ατόμων ανακαλύφθηκαν σε κρυφό ομαδικό τάφο, κοντά στην Ιγκουάλα. Στις 24 Οκτωβρίου, οι ανακριτικές αρχές ανέβασαν σε 38 τον αριθμό των σορών που ανακαλύφθηκαν.
Σύμφωνα με τη μαρτυρία ορισμένων υπόπτων, εκείνο το βράδυ, οι νέοι μεταφέρθηκαν με οχήματα σε ένα κοντινό χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και, μέχρι να φθάσουν, δεκαπέντε είχαν ήδη πεθάνει από ασφυξία. Οι δολοφόνοι σκότωσαν τους επιζώντες και τους πέταξαν στη χωματερή, αφού πρώτα έκαψαν τα πτώματά τους χύνοντας βενζίνη πάνω σε σωρούς ξύλων και πλαστικών, σε μια επιχείρηση που διήρκεσε 14 ολόκληρες ώρες. «Το υψηλό επίπεδο της αποσύνθεσης των πτωμάτων εξ αιτίας της πυρκαγιάς καθιστά πολύ δύσκολο τον έλεγχο του DNA», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Γιατί τους εξαφάνισαν;
Σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές δικαστικές αρχές, ο πρώην δήμαρχος της Ιγκουάλα, ο Αμπάρκα (Abarca), φέρεται να διέταξε την επίθεση για να εμποδίσουν τους σπουδαστές να παρενοχλήσουν μια δημόσια εκδήλωση όπου συμμετείχε η σύζυγός του, υπό την ιδιότητά της ως προέδρου του τοπικού φορέα προστασίας του παιδιού! Οι φοιτητές είχαν ήδη συμμετάσχει σε βίαιες διαδηλώσεις εναντίον του δημάρχου, τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2013, κατηγορώντας τον ότι ήταν ο δολοφόνος του κοινωνικού αγωνιστή Χερνάντες Καρντόνα. Ο αρχηγός των G.U., Σιδόνιο Κασαρούμπιας, δήλωσε, μετά την πρόσφατη σύλληψή του, ότι ο υπαρχηγός του θεώρησε πως η ομάδα της νεολαίας ανήκε σε μια αντίπαλη εγκληματική ομάδα. Έτσι, «ενέκρινε» τις ένοπλες ενέργειες για την «υπεράσπιση της επικράτειάς του».

Ποιοι είναι οι ύποπτοι;
74 άτομα, αστυνομικοί, υπάλληλοι, εγκληματίες συνελήφθησαν. Μεταξύ των κακοποιών, πολλοί ανήκουν στους Guerreros Unidos.

Ποιοι είναι οι G.U.;
Η αποδυνάμωση τoυ καρτέλ των αδελφών Μπελτράν Λέιβα, μετά τη δολοφονία, το 2009, του αρχηγού της, Αρτούρο, «του αφεντικού των αφεντικών», προκάλεσε τον κατακερματισμό της εγκληματικής συμμορίας και ταυτόχρονα την άνοδο της βίας στην πολιτεία Γκερρέρο. Αρκετές νέες μικρές συμμορίες ξεπήδησαν, ανάμεσά τους και οι Guerreros Unidos ή οι αντίπαλοί τους, οι Los Rojos (Οι κόκκινοι). Σύμφωνα με τις αρχές, οι G.U. είναι ο κύριος προμηθευτής οπίου και μαριχουάνας στην πόλη του Σικάγου, στις ΗΠΑ. Κατά τις ομοσπονδιακές αρχές, οι ηθικοί αυτουργοί αυτής της επίθεσης είναι ο πρώην δήμαρχος, Χοσέ Λουίς Αμπάρκα, και η σύζυγός του, Μαρία ντε Λος Άνχελες Πινέδα, αδελφή τριών περιβόητων λαθρεμπόρων ναρκωτικών.

Ποιος είναι ο δήμαρχος της Ιγκουάλα και η σύζυγός του;
Αδελφή τριών διακινητών ναρκωτικών, η Μαρία ντε λος Άνχελες Πινέδα θεωρείται βασικό στέλεχος των G.U., στην Ιγκουάλα. Ο σύζυγος και δήμαρχος αυτής της πόλης των 120 χιλ. κατοίκων, Χοσέ Λουίς Αμπάρκα, είχε καταγγελθεί, το 2013, ότι δολοφόνησε αυτοπροσώπως τον ηγέτη των αγροτών, Αρτούρο Χερναντέζ Καρντόνα. Οι ομοσπονδιακές δικαστικές αρχές υποστηρίζουν ότι γνώριζαν αυτή την καταγγελία, αλλά ο φάκελος βρισκόταν στα χέρια των περιφερειακών αρχών. Γνωστοί στην πόλη με το ψευδώνυμο «αυτοκρατορικό ζεύγος», ήταν ιδιοκτήτες μιας μικρής αυτοκρατορίας κοσμημάτων, σε μια πόλη που αποτελεί κέντρο επεξεργασίας χρυσού. Το ζευγάρι διέφυγε δύο ημέρες μετά την αποκάλυψη του συμβάντος [της ομαδικής δολοφονίας των φοιτητών] και συνελήφθη αργότερα σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι, στην Πόλη του Μεξικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ