Αρχική » Παίζοντας με 80 εκατομμύρια ζωές: Γιατί ο Ερντογάν είπε ψέμματα για τον Κορονοϊό.

Παίζοντας με 80 εκατομμύρια ζωές: Γιατί ο Ερντογάν είπε ψέμματα για τον Κορονοϊό.

από Άρδην - Ρήξη

Του Μάικλ Ρούμπιν, από την ιστοσελίδα nationalinterest.org

Μετάφραση: Νικόλας Δημητριάδης

Καθώς η πανδημία του κορονοϊού εξαπλωνόταν στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν και οι υπουργοί του βρίσκονταν σε άρνηση. Ακόμη και την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας αρνήθηκε ότι υπάρχουν κρούσματα στη χώρα, παρ’ ότι υπήρχαν ενδείξεις πως άνθρωποι που επισκέφθηκαν την Τουρκία μολύνθηκαν κατά την παραμονή τους στη χώρα. Ο Εργκίν Κοτσιλντιρίμ, παιδοκαρδιοχειρούργος στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπεργκ, έγραψε πρόσφατα ένα άρθρο για τους ψευδείς ισχυρισμούς της τουρκικής κυβέρνησης ότι έχει κατασκευάσει ένα επιτυχημένο τεστ διάγνωσης του κορονοϊού[1].

Όταν οι ισχυρισμοί πως η Τουρκία γλίτωσε από τον ιό άρχισαν να αμφισβητούνται, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, οι τουρκικές αρχές υιοθέτησαν μια διπλή τακτική: Από τη μία, όπως έγινε και στην Κίνα, συνέλαβαν όσους διέδιδαν ειδήσεις αντίθετες με την κυβερνητική γραμμή. Σαν να μην έφθανε αυτό, παρουσιαστές σε ελεγχόμενα από την κυβέρνηση Μ.Μ.Ε. επέμεναν ότι τα τουρκικά γονίδια προσέφεραν στους περισσότερους τουρκικούς πληθυσμούς ανοσία από τον ιό. Μπορεί πολλοί Τούρκοι, μεταξύ των οποίων και ο Ερντογάν, να αποδέχονται τις θεωρίες περί ισλαμικής και τουρκικής ανωτερότητας, αλλά η άγνοια έστω και στοιχειωδών αρχών της επιστήμης μπορεί να έχει καταδικάσει του Τούρκους να πρέπει για μία ακόμη φορά να αποδεχθούν τις θεωρίες του Δαρβίνου. Τί μπορεί να οδήγησε τον Ερντογάν στο να πει ψέμματα για τον κορονοϊό και να παίξει με τις ζωές 80 εκατομμυρίων Τούρκων;

Μία αιτία μπορεί να είναι ο επικίνδυνος συνδυασμός έπαρσης και άγνοιας του Ερντογάν. Η έπαρση του Τούρκου ηγέτη φαίνεται στην έλλειψη ανοχής απέναντι στην κριτική. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, από το 2014 ως το 2017, η τουρκική αστυνομία είχε απαγγείλει κατηγορίες για προσβολή του Τούρκου Προέδρου σε 4.500 περίπου άτομα ετησίως. Μόνο το 2018, οι κατηγορίες έφθασαν τις 26.000. Όταν εμφανίστηκαν ρωγμές στην τουρκική οικονομία, το καθεστώς επενέβη για να σταματήσει την αυξανόμενη κριτική. Από την άλλη, είναι γνωστή και η άγνοια του Τούρκου Προέδρου. Εξ αιτίας των διώξεων, τα Μ.Μ.Ε. που έχουν επιβιώσει αποτελούν απλούς αναμεταδότες των θεωριών συνωμοσίας στις οποίες πιστεύει ο Ερντογάν και οι υψηλόβαθμοι σύμβουλοί του, όπως το ότι οι Εβραίοι τους στοχεύουν με «τηλεκίνηση», ή τους κατασκοπεύουν χρησιμοποιώντας σμήνη αποδημητικών πουλιών. Ίσως είναι θέμα χρόνου να ακούσουμε και κατηγορίες ότι οι οπαδοί του Φ. Γκιουλέν ευθύνονται για τη διασπορά του κορονοϊού.

Ένα μεγαλύτερο κίνητρο μπορεί να είναι ο φόβος. Η οικονομία χειροτερεύει, την ώρα που η δημογραφία ευνοεί τον Ερντογάν (οι συντηρητικές οικογένειες της Ανατολίας αυξάνονται αναλογικά περισσότερο από τους «εξευρωπαϊσμένους» Τούρκους της Κωνσταντινούπολης και των μικρασιατικών παραλίων). Το 2010 ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι στην επέτειο του 2023, η Τουρκία θα περιλαμβανόταν στις 10 πρώτες οικονομίες του κόσμου. Ήδη, όμως, πριν τον κορονοϊό, η Τουρκία με το ζόρι κρατιόταν στις πρώτες 20 οικονομίες, καθώς η διαφθορά, ο νεποτισμός, οι πολιτικές παρεμβάσεις στις επιχειρήσεις και η εκτεταμένη κακοδιαχείριση έχουν στείλει στα τάρταρα την όποια εμπιστοσύνη στην τουρκική οικονομία.

Καθώς η οικονομία μετεωρίζεται, τα μέσα για να αποφευχθεί η καταστροφή λιγοστεύουν. Το πλιάτσικο του φυσικού αερίου της Κύπρου είναι  μια στρατηγική, ακόμη κι αν πετύχει, όμως, θα χρειαστούν χρόνια μέχρι να φτάσει το φυσικό αέριο στην αγορά. Αυτό που πραγματικά φοβάται ο Ερντογάν είναι η κατάρρευση της βιομηχανίας του τουρισμού, που έφθασε το 2018 τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Μόλις πέρυσι, ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα φιλοξενήσει 50 εκατομμύρια τουρίστες, αυξάνοντας τα έσοδα του κλάδου κατά 20%. Μπορούμε να τα συνδυάσουμε αυτά και με την επένδυση 12 περίπου δισεκατομμυρίων δολαρίων στο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης (αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο του κόσμου), στο οποίο φαίνεται να έχει επενδύσει πολλά χρήματα και ο Ερντογάν με την οικογένειά του.

Φαίνεται ότι ο Ερντογάν προσπάθησε να υποβαθμίσει τις αναφορές για κρούσματα κορονοϊού, ώστε να συνεχίσουν να ρέουν τα δολάρια των τουριστών. Για να το πετύχει αυτό, δεν κορόιδεψε απλώς Ρώσους, Ευρωπαίους και Αμερικανούς, αλλά έθεσε σε κίνδυνο και τις ζωές τους. Δυστυχώς για την Τουρκία, είναι οι Τούρκοι που θα υποστούν πρώτοι τις συνέπειες, καθώς η Τουρκία κινδυνεύει να είναι η επόμενη χώρα με αλματώδη εξάπλωση του ιού. Ένας Τούρκος ιατρός εκτιμά ότι μπορεί να έχει εκτεθεί στον ιό έως και τό 60% του πληθυσμού, καθώς ο Ερντογάν καθυστερεί τα τεστ για να μην μαθευτεί το μέγεθος της καταστροφής. Οι θάνατοι είναι αναπόφευκτοι, αλλά εξ αιτίας του Ερντογάν φαίνεται ότι χιλιάδες θάνατοι δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθούν.

[1] Ergin Kocyildirim, «Only 1 Case? Turkey’s Coronavirus Coverup Is A Disaster Waiting To Happen», nationalinterest.org.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ