Αρχική » Επίθεση Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Επίθεση Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

από Άρδην - Ρήξη

Από Αρμένικη Εθνική Επιτροπή Ελλάδας λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω Δελτίο Τύπου:

«Αγνοώντας τις εκκλήσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ για παγκόσμια κατάπαυση

πυρός, κυνικές προσπάθειες στρατιωτικής κλιμάκωσης

από τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν”

 

Επίθεση στην παραμεθόρια περιοχή Νοεμπεριάν της επαρχίας Ταβούς της Αρμενίας, πραγματοποίησαν ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, ενώ η προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας είναι επικεντρωμένη στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού COVID 19.

Οι επιθέσεις των Αζερικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκαν στην παραμεθόρια περιοχή Νοεμπεριάν, της επαρχίας Νταβούς της Αρμενίας. Θύμα των πυροβολισμών των Αζερικών δυνάμεων ήταν ένας μαθητής δημοτικού της κοινότητας Βοσκεβάν, που βρισκόταν στο μπαλκόνι του σπιτιού του και δύο Αρμένιοι στρατιώτες, που τραυματίστηκαν

Οι επιθέσεις αναχαιτίστηκαν από τις συνοριακές δυνάμεις, ενώ ο αρμενικός στρατός τέθηκε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, για να αποκρούσει οποιαδήποτε νέα προσπάθεια εισβολής.

Δεν θεωρούμε καθόλου τυχαία την χρονική συγκυρία, εφόσον σήμερα ολοκληρώνονται οι Προεδρικές και Κοινοβουλευτικές εκλογές στην Δημοκρατία του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ), σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λόγω της παγκόσμιας απειλής του κορωνοϊού, αλλά με υψηλό επίπεδο ασφάλειας για τους εκλογείς. Οι εκλογές θεωρούνται σημαντικές για την απρόσκοπτη δημοκρατική λειτουργία του κράτους και είναι βέβαιο πως ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και τις απαιτήσεις των πολιτών του Αρτσάχ.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την συνεχιζόμενη επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν, ενάντια στην Αρμενία και το Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) και καλούμε την Διεθνή κοινότητα να δει ξεκάθαρα την κυνική προσπάθεια στρατιωτικής κλιμάκωσης, που επιχειρεί για άλλη μια φορά το Αζερμπαϊτζάν, αγνοώντας επιδεικτικά τις εκκλήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες και του Πάπα Φραγκίσκου, για παγκόσμια κατάπαυση του πυρός, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που δοκιμάζουν τις αντοχές της ανθρωπότητας.

Σχετικά link:http://www.nkr.am/en/news/2020-03-30/MFA-comment

Αθήνα, 31 Μαρτίου 2020

ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΑΔΑΣ

Από την  Πρεσβεία του Αζερμπαιτζάν στην Ελλάδα λάβαμε και δημοσιεύουμε για λόγους δεοντολογίας την παρακάτω απάντηση:

Αξιότιμε κύριε Συντάκτη,

Αναφερόμενοι στο άρθρο σας  «Επίθεση Αζέρων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στα ακόλουθα.

Η αρμενική πλευρά μέσω των οργανώσεων διασποράς της, στην προκειμένη περίπτωση της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, την οποία αναφέρετε ως πηγή πληροφοριών, προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων αναγνωστών, από τις επονομαζόμενες «προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές» που διεξήχθησαν από το αποσχιστικό καθεστώς, εδραιωμένο στα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν, εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός της παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός στη γραμμή επαφής μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Όλες οι περιπτώσεις παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός προκαλούνται από την πλευρά της Αρμενίας, όπως αναφέρονται, κατόπιν στατιστικής καταγραφής, σε μηνιαία βάση στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία του Αζερμπαϊτζάν στον ΟΗΕ.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι επονομαζόμενες «προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές»  που διεξήχθησαν στο κατεχόμενο Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν αναγνωρίστηκαν από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τον ΟΑΣΕ, τον ΟΗΕ και τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ.

Υπάρχουν 4 ψηφίσματα (822, 853, 874, 884) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που απαιτούν την άμεση απόσυρση των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας και την επίλυση της σύγκρουσης στο πλαίσιο της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Αζερμπαϊτζάν. Οι επίσημες θέσεις του Αζερμπαϊτζάν και της Ελλάδας όσον αφορά την επίλυση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ταυτίζονται. Η Ελλάδα, ως ισχυρός υποστηρικτής του διεθνούς δικαίου, ανέκαθεν υποστήριζε την επίλυση της σύγκρουσης βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και του απαραβίαστου των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων.

Όπως πιθανόν να γνωρίζετε, η στρατιωτική επιθετικότητα της Αρμενίας οδήγησε στην κατοχή από τις αρμενικές ένοπλες δυνάμεις του 20% της επικράτειας της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, συγκεκριμένα της περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και επτά παρακείμενων περιοχών. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, περισσότερα από ένα εκατομμύριο Αζέροι έγιναν εσωτερικά εκτοπισμένοι και πρόσφυγες, ενώ 20.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και 50.000 τραυματίστηκαν και έμειναν ανάπηροι.

Δυστυχώς, η αρμενική πλευρά καταχράται τον παράγοντα ευαισθησίας της ελληνικής πλευράς προς όφελός της, θέτοντας τον τουρκικό και θρησκευτικό παράγοντα  επί τάπητος και προσπαθώντας να συγχύσει τους Έλληνες αναγνώστες. Με αυτόν τον τρόπο, η Αρμενία προσπαθεί να καλύψει την εθνοκάθαρση και την κατοχή των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν.

Δεν πρόκειται για  προπαγάνδα από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν,  η ΕΕ και τα περισσότερα μέλη της, οι ΗΠΑ και οι περισσότεροι  διεθνείς οργανισμοί  καταδικάζουν τα αποτελέσματα των προαναφερθεισών παράνομων «εκλογών». Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι η επονομαζόμενη «Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ»  που εδραιώθηκε από το αποσχιστικό καθεστώς στα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν δεν είναι αναγνωρισμένη από καμία χώρα του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Αρμενίας.

Ευχαριστούμε

ΣΧΕΤΙΚΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΡΑΝΤΖΑΛΗΣ 1 Απριλίου 2020 - 18:50

.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Giannis Papageorgiou 5 Απριλίου 2020 - 13:52

?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ